שתף קטע נבחר

2 דרכים פשוטות להתגבר על לקות ראייה בגיל מבוגר

התאמת הסביבה ועזרי ראייה הם שני דרכים לשיפור איכות החיים בקרב מבוגרים הסובלים מלקות ראייה. "לקות ראייה משפיעה על מצבו הרגשי, הפיזי והחברתי של האדם", אומרת אופטומטריסטית בכירה מהדסה ומסבירה איך אפשר לשמור על חיים פעילים ועצמאיים עם הירידה באיכות הראייה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לקות ראייה הינה אחת מהסיבות העיקריות ליצירת מגבלה בקרב האוכלוסייה המבוגרת בישראל. מחלות העיניים השכיחות ביותר בישראל, אשר גורמות ללקות ראייה בקרב האוכלוסייה המבוגרת הן, AMD - ניוון מקולרי על רקע גיל, גלאוקומה וסיבוכי ראייה על רקע סוכרת. לקות ראייה הינה מוגבלות תפקודית אשר משפיעה על המצב הרגשי של האדם.

 

כאשר אנשים מאבדים את ראייתם לעיתים הם מאבדים את הביטחון לעשות פעילויות יומיומיות. הם מתקשים בקריאה, בניידות מחוץ לבית, בזיהוי קרובי משפחה, בפעילות בעבודה ופנאי. פעילויות יומיומיות כמו ירידה במדרגות, חציית כביש, כתיבת המחאה או מזיגת כוס מים לתה הופכות לאתגר.

 

קיימות כיום אפשרויות להתמודדות עם מגבלות הראייה בגיל מבוגר וישנה חשיבות רבה ליצירת מודעות בנושא והנגשתם לאוכלוסייה, בין השאר דרך אופטומטריסטים. שכן לצד הטיפול הרפואי המתקדם במחלות השונות ישנו עולם שלם של שיקום המאפשר לאדם לשמר את איכות חייו. 

 

עוד במדור 60 פלוס:

ניוון רשתית העין: איך לזהות ולמנוע עיוורון

זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים

 עולמות תוססים של תרבות לכל גיל

 

לקות ראייה. מגבלה בקרב האוכלוסייה המבוגרת בישראל (shutterstock) (shutterstock)
לקות ראייה. מגבלה בקרב האוכלוסייה המבוגרת בישראל(shutterstock)
   

3 עזרים לראייה טובה יותר

שיפור איכות החיים אצל אדם עם לקות ראייה יכולה להיעשות בעיקר על ידי שתי דרכים, עזרי ראייה והתאמת הסביבה למגבלת הראייה. עזרי ראייה הינם מכשירים אופטיים המאפשרים הגדלה. המכשירים האופטיים מותאמים במהלך בדיקה על-פי לקות הראייה ועל פי הצרכים היומיומיים של האדם. ישנם שלושה סוגים של עזרי ראייה אופטיים:

 

1: מגדלות. מאפשרות הגדלת הטקסט ובכך מאפשרות קריאה.

 

2: משקפות/טלסקופים. מאפשרים הגדלה למרחק ובכך מאפשרים לצפות בטלוויזיה, בהצגות ובמופעים.

 

3: טמ"ס - טלוויזיה במעגל סגור. מכשיר אלקטרוני המאפשר הגדלת טקסטים ושינוי צבע הטקסט ובכך מאפשר קריאה בנוחות לאורך זמן גם עם לקות ראייה חמורה.

 

התאמת הסביבה: לשמור על איכות החיים

המלצות להתאמת הסביבה נעשות במהלך הבדיקה האופטומטרית וכן על ידי מורת שיקום ראייה אשר נותנת הדרכה שיקומית בסביבת המגורים של האדם.

 

הדרכה שיקומית מאפשרת לאדם עם לקות ראייה לפתח מיומנויות וטכניקות אשר מאפשרות לו תפקוד עצמאי. לאדם השומר על עצמאותו מתאפשרת שמירה על איכות חייו ללא יצירת תלות באחר.

 

דוגמא להתאמת סביבה היא יצירת תאורה מתאימה לאדם. מחלות עיניים רבות גורמות לירידה בניגודיות ובעקבות כך להבדל תפקודי משמעותי בין תנאים של תאורה עמומה לתאורה מלאה. הגברת התאורה מעל משטחי עבודה מגבירה את הניגודיות וכך מאפשר לזהות טוב יותר פרטים.

 

5 טיפים להתאמת הסביבה בעזרת תאורה  

קראו עם מנורת שולחן מעל העיתון או הספר. מומלץ להשתמש בתאורת LED הקיימת היום בכל חנויות התאורה.

 

השתמשו בתאורה בצבע לבן המגבירה את הניגודיות של האותיות על רקע הנייר.

 

השתמשו בנורה ארוכה המאפשרת תאורה אחידה על גבי הנייר.

 

התקינו תאורה מתחת לארונות מטבח העליונים כך תתאפשר הגברת התאורה על גבי משטחי העבודה במטבח.

 

התקינו תאורה בארונות בגדים.

 

 

 

הכותבת הינה מנהלת המרפאה לראייה ירודה בחוג למדעי האופטומטריה במכללה האקדמית הדסה ירושלים, אופטומטריסטית בכירה במרכז הרפואי הדסה

 

 

 

ככה זה עובד: מבנה העין ותפקיד האיברים השונים בתהליך הראייה שלנו

  

 

בשיתוף מגדלי הים התיכון 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לשמור על איכות חיים עם הירידה בראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים