שתף קטע נבחר

ניוון רשתית העין: איך לזהות ולמנוע עיוורון

ניוון מרכז רשתית העין הינה מחלה שכיחה הפוגעת ב-150 מיליון מבוגרים ברחבי העולם וגורמת לעיוורון. לרגל יום העיוור אופטומטריסטית מפנה תשומת לב לסימנים המקדימים, מסבירה מה הם הדרכים לעצירת התקדמות המחלה וסוקרת את העזרים הטכנולוגיים לשיפור איכות חייהם של החולים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

  

אחת התופעות המטרידות ביותר הקשורות לראייה בגיל השלישי היא ניוון מרכז רשתית העין, המכונה נמ"ג, ניוון מקולרי גילי, Age related Macular Degeneration - AMD.

 

כיום נמ"ג הוא הגורם העיקרי בעולם המערבי לעיוורון. למעלה מ- 150 מיליון איש סובלים מהמחלה בעולם כולו וההערכות מצביעות על מספר כפול בשנת 2040. על פי ההערכות חיים בישראל כ- 200 אלף איש הסובלים מניוון מרכז רשתית העין.

 

עוד במדור 60 פלוס:

התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם בגיל 60 ומעלה 

מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90

הטעם משתנה, המיגרנות נעלמות: 8 דברים שקורים בהזדקנות

 

למחלה שני שלבים הפוגעים באיכות החיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למחלה שני שלבים הפוגעים באיכות החיים(צילום: shutterstock)
 

2 מצבים מתפתחים של המחלה

הרשתית היא האזור האחורי של גלגל העין והיא מורכבת מתאי עצב הקולטים אור, הנקראים פוטו- רצפטורים. במרכז הרשתית נמצאים תאי העצב שאחראים על חדות הראייה MACULA. אותם תאים מתנוונים ומפסיקים לקלוט מידע ראייתי וכתוצאה מכך חדות הראייה נפגעת. היקף הרשתית לא נפגע, ולכן לעתים אנשים עם ניוון רשתית טוענים שכאשר הם מביטים מהצד הם רואים טוב יותר מאשר במבט ישר.

 

המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בשני אופנים: ניוון "יבש" DRY AMD – ניוון של תאי העצב והיווצרות כתמים לבנים, צהבהבים ברשתית העין. הניוון היבש הוא השכיח יותר וממנו סובלים רוב החולים.

 

המצב החמור יותר הוא המצב ה- "רטוב" WET AMD - שבו בנוסף להתנוונות התאים יש דליפה של נוזלים מכלי הדם ברשתית.

 

המחלה יכולה לעבור מהמצב "היבש" למצב "הרטוב" ולכן מומלץ לערוך צילום רשתית תקופתי (נקראOCT ) היכול להעיד על דליפות נוזלים ברשתית. המחלה מוגדרת דו עינית א-סימטרית, ולכן על פי רוב המחלה מתבטאת באופן א-סימטרי בין שתי העיניים והחולה יתרגל להשתמש יותר "בעין הטובה".

 

גיל, תורשה, עישון וקרינה: גורמי סיכון

הגורם העיקרי הוא ה- גיל. כיוון שמדובר במחלה של הגיל השלישי, ככל שאדם מאריך חיים כך הסיכוי לניוון ברשתית גדל.

 

גורם נוסף הוא תורשה, נמצא מרכיב גנטי למחלת הנמ"ג. עישון וחשיפה לקרינה מזיקה, אולטרא סגול בעיקר הם גורמי סיכון נוספים. חשוב לזכור כי גורמים אלו ניתנים לשליטה על ידי אורך חיים נכון ובריא.

 

טשטוש וערפל: סימנים ואבחון 

אנשים עם ניוון רשתית יסבלו מטשטוש ראייתי ותחושת ערפל כללית. הדבר יבוא לידי ביטוי בקושי בזיהוי פרצופים, בזיהוי כתוביות בטלוויזיה, שלטים רחוקים וקושי בקריאה של מסמכים, עיתון או ספר.

 

אבחון המחלה נעשה על ידי רופא עיניים. כיום קיימת טכנולוגיה המאפשרת צילום של שכבות הרשתית הנותנת אבחנה ברורה לזיהוי המחלה.

 

ניוון מרכז רשתית העין  (באדיבות: בת אור יחזקאלי)
מצד ימין, תמונה מקורית. מצד שמאל, כך יראה את התמונה אדם הסובל מניוון מרכז רשתית העין(באדיבות: בת אור יחזקאלי)
 

  

טיפול, עזרים והדרך לעצור את הדרדרות המחלה

למעשה לניוון היבש אין פתרון רפואי בצורה של כדורים, טיפות או ניתוח היכולים לעצור את התקדמות המחלה.

 

מחקרים מראים שנטילת קפסולות של ויטמנים ונוגדי חמצון יכולים לעכב את התקדמות המחלה. במצב הרטוב המטופלים מקבלים זריקות לתוך חלל העין שתפקידן לגרום לספיגת הנוזלים חזרה אל תוך כלי הדם. הזריקות ניתנות בתדירות של אחת לכמה שבועות ויש אנשים שצריכים לקבלן במשך תקופות ארוכות.

 

לרוב הן לא גורמות לשיפור משמעותי בראייה אלא לשמירה על המצב הקיים ומניעת התדרדרות נוספת.

 

חשוב להדגיש שעד כה לא נמצא טיפול רפואי יעיל למניעת התקדמות המחלה או נסיגתה. יחד עם זאת קיים מגוון רחב של עזרים אופטיים ואלקטרונים היכולים לשפר את הראייה ואיכות החיים באופן ניכר.

 

3 עזרים טכנולוגיים לשיפור איכות החיים

לצורך התאמת העזרים המתאימים לכבדי ראייה, יש לערוך בדיקת ראייה יסודית ושונה מבדיקת ראייה רגילה. לוח הבדיקה עצמו מכיל מנעד רחב יותר של ספרות/אותיות בגדלים שונים. על ידי כך הבדיקה מאפשרת גם מיפוי של אחוזי ראייה נמוכים מאוד - ונותנת מענה אף לכבדי ראייה בעלי תעודת עיוור.

 

כיום קיים מגוון של פתרונות אופטיים ואלקטרונים היכולים לעזור ולשפר משמעותית את ראייתם של אנשים הסובלים מניוון רשתית וממחלות עיניים נוספות.

לפניכם שלוש אפשרויות:

 

משקפיים טלסקופיים. המשקפיים מורכבים מעדשות מגדילות למרחק היכולות לסייע בשיפור הראייה לצפייה בטלוויזיה, שלטים רחוקים והצגות. המשקפיים הטלסקופיים משיגים שיפור משמעותי בחדות הראייה, אך גם משנים את אומדן המציאות של המטופל. לכן, הנהיגה עם משקפיים כאלה אסורה בישראל.

 

משקפיים מיקרוסקופיים משמשים לשיפור הראייה מקרוב. למשל לקריאת ספר / עיתון וראייה לטווח קצר. אנשים הסובלים מטשטוש ראייה כללי, תחשה ערפילאית או סנוור יכולים להיות מוטבים מעדשות פילטר. מדובר בעדשות עם גוון באורך גל ספציפי (לרוב בגווני צהוב – כתום) המגבירות את הקונטרסט ומשפרות את חדות הראייה.

 

זכוכית מגדלת. הנותנת מענה לאנשים שזקוקים לפתרון פשוט וזול להגדלת הטקסט. לצד זכוכיות המגדלת הידניות, ישנן גם זכוכיות מגדלת שולחניות המאפשרות הנחה שלהן על חומר הקריאה (במקום אחיזתן בידית). כך למשל לאדם שידיו אינן יציבות מומלץ להיעזר במגדלת שולחנית על פני מגדלת ידנית.

 

כמו כן, ישנן זכוכיות המגיעות עם תאורה חזקה - המסייעת גם היא בחידוד הראייה ובקריאה. חשוב להדגיש שזכוכית מגדלת לרוב נותנת שטח ראייה מוגבל והיא פחות נוחה לקריאה רציפה וממושכת.

 

טלויזיה במעגל סגור. בעידן הטכנולוגי קיימים גם פתרונות אלקטרוניים. מכשיר הגדלה אלקטרוני לקריאה נקרא טמ"ס, טלויזיה במעגל סגור. מכשיר שכזה מאפשר הגדלה מאוד משמעותית של הטקסט ובנוסף מאפשר גם שינוי של הקונטרסטים, שינוי צבע הכתב וצבע הרקע.

 

המכשירים קלים מאוד לשימוש ומתאימים גם לגיל המבוגר. גודל המסך של מכשיר כזה יכול להגיע עד ל-24 אינץ מה שמאפשר כיסוי רחב מאוד של העיתון או הספר. לאנשים בעלי ליקוי ראייתי חמור יותר קיימים מכשירים משוכללים המשלבים גם אפשרות להקראת התוכן המודפס למשתמש.

 

 

הכותבת הינה אופטומטריסטית מאסטר M.optom מחברת 'תשר געש - פתרונות אופטיים ואלקטרוניים מתקדמים לכבדי ראייה' 

 

 

 

ככה זה עובד: מבנה העין ותפקיד האיברים השונים בתהליך הראייה שלנו 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
shutterstock
מחלה הפוגעת במיליוני מבוגרים ברחבי העולם
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים