שתף קטע נבחר

הקרב על הבית: נפתחו הקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות

הקמפיינים הסתיימו, ההשמצות נותרו מאחור - ובשעה 7:00 נפתחו הקלפיות שבהן מתאפשר ל-6,653,808 בעלי זכות בחירה לקבוע מי יעמוד בראש הרשות שלהם בחמש השנים הקרובות. כ-11 אלף קלפיות נפרסו בכ-4,000 מוקדים ברחבי הארץ. במשרד הפנים מקווים שיום השבתון יוביל להעלאת שיעור ההצבעה. ynet ילווה את יום הבחירות במשדרים מיוחדים

 

כ-11 אלף קלפיות ייפרסו ברחבי הארץ (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
כ-11 אלף קלפיות ייפרסו ברחבי הארץ(צילום: אבי רוקח)

החל המרוץ לכיבוש הרשויות המקומיות בישראל: הבוקר (יום ג') בשעה 7:00 נפתחו הקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות הגדולות שנערכו אי פעם בישראל. מספר שיא של 6,653,808 איש יוכלו להצביע עבור 863 מתמודדים לתפקיד ראש הרשות המקומית וכ-3,400 רשימות למועצות. ynet ילווה את יום הבחירות במשדרים מיוחדים.  

 

המדריך לבוחר: איך ואיפה מצביעים, ולמי יש חופש?

 

בפעם הראשונה אוחדו הבחירות בערים ובמועצות המקומיות עם אלה של המועצות האזוריות כך שהן יתקיימו ב-251 מתוך 257 הרשויות המקומיות בישראל. הקלפיות ייסגרו ב-22:00 בלילה, מלבד ברשויות שבהן מניין הזכאים להצביע אינו עולה על 350, שייסגרו ב-20:00 בערב.

 אסף זמיר ואישתו מצביעים בקלפי בתל אביב (צילום: טל שחר)
הקרב בתל אביב: אסף זמיר ואשתו הצביעו (צילום: טל שחר)
 

רון חולדאי מצביעים בקלפי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
רון חולדאי הצביע(צילום: מוטי קמחי)

שניים מהמועמדים לראשות העיר ירושלים, זאב אלקין ויוסי דייטש, נצפו הבוקר יחד בתפילה בכותל המערבי. אסף זמיר, שמתמודד לראשות העיר תל אביב-יפו, הגיע להצביע עם אשתו מאיה ורטהיימר בקלפי ברחוב אנטוקולסקי בעיר וכעבור זמן קצר הצביע גם ראש העיר המכהן רון חולדאי בבית הספר "נעמי שמר" בצפון העיר סמוך לביתו כשהוא מלווה באשתו יעל. ראש העיר חיפה, יונה יהב, הגיע בוקר להצביע בקלפי בגן הילדים "אשל" שבשכונת דניה בעיר. הקלפי שבו הצביע יהב נפתחה באיחור משמעותי.

 

אחת המטרות העיקריות שהציב משרד הפנים, האחראי על ניהול הבחירות המקומיות, היא העלאת שיעור ההצבעה, שנע באופן מסורתי סביב 50%, נמוך משמעותית מזה שבבחירות לכנסת, שעומד על כ-70% בממוצע. לצורך כך, לראשונה מאז 1989 נקבע יום הבחירות לרשויות המקומיות כיום שבתון.

זאב אלקין יוסי דייטש בחירות מקומיות ירושלים הכותל המערבי כותל (צילום: ישראל כהן)
בחירות בירושלים: אלקין ודייטש בכותל המערבי, הבוקר(צילום: ישראל כהן)

 

כ-11 אלף קלפיות ייפרסו בכ-4,000 ריכוזים ברחבי הארץ. בערים ובמועצות המקומיות ניתן יהיה להצביע בפתק צהוב עבור המועמד לראשות הרשות ובפתק לבן עבור רשימה למועצת הרשות. במועצות האזוריות מתקיימת גם הצבעה עבור חברי הוועד המקומי ביישוב, בפתק כחול. אם אף אחד מהמועמדים לתפקיד ראש הרשות לא יעבור את רף 40% מקולות המצביעים יתקיים לאחר שבועיים סיבוב שני לבחירה זו בלבד, ב-13 בנובמבר, שבו יתמודדו שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הרב ביותר.

 

 

 

משרד הפנים תכנן לקיים לראשונה בחירות בארבע הרשויות הדרוזיות ברמת הגולן - בוקעתא, מסעדה, עין קנייא ומג'דל שמס. עם זאת, בבוקעתא ומסעדה כל המועמדים פרשו מהמרוץ, ככל הנראה בשל איומים, ולא יתקיימו בהן בחירות.

 

התמודדות של מועמד יחיד 

מועמד יחיד יתמודד לראשות 17 ערים ומועצות מקומיות: קריית ביאליק, עכו, מודיעין-מכבים-רעות, גבעתיים, רחובות, קריית אתא, אבן יהודה, מבשרת ציון, מעלה אדומים, נצרת עילית, מעלה אפרים, רכסים, עג'ר, קריית יערים, ראמה, כאוכב אבו אל היג'א וכסרא-סמיע.

 

ברשויות אלה ניתן יהיה להצביע בפתק ירוק שמשמעותו היא הצבעה נגד המועמד היחיד. אם ייספרו יותר קולות נגד המועמד מאשר בעדו, חברי המועצה הנבחרים יבחרו את ראש הרשות. במעלה אפרים, עג'ר, רכסים וקריית יערים לא יתקיימו בחירות בכלל משום שרק רשימה אחת הגישה בהם מועמדות למועצה.

 

בנצרת עילית הבחירות הקודמות נערכו רק לפני שנתיים וארבעה חודשים, בעקבות הדחתו של ראש העיר הקודם שמעון גפסו שהורשע בפלילים.

 

גם ב-11 מועצות אזוריות מתמודד מועמד יחיד: ברנר, מנשה, שדות דן, שדות נגב, נחל שורק, חבל אילות, רמת נגב, מרחבים, יואב, מגילות ים המלח וחוף השרון. ברשויות האלה יתקיימו בחירות רק לרשימות המועצה ולוועד המקומי.

 

לראשונה ייכללו 27 בתי סוהר ומעצר ברחבי הארץ וכ-10,000 אסירים יוכלו לממש את זכותם להצביע. ההצבעה בבסיסי צה"ל, שבה רשאים להצביע גם אנשי משטרה ושב"ס, החלה במוצאי שבת ותסתיים מחר.

 

כל בעלי זכות ההצבעה אינם מחויבים לעבוד, בתנאי שעבדו אצל אותו המעסיק לפחות 14 ימים רצופים לפני יום הבחירות, מלבד אלה שבמקומות עבודה שמוגדרים כ"שירותים ציבוריים". בין היתר מדובר על כוחות הביטחון ושירותי ההצלה, שירותי התחבורה, חניונים, תחנות דלק, מסעדות, בתי קפה, קיוסקים, בתי מלון, מפעלים, שירותי תקשורת, תיאטראות, בתי קולנוע, כלי תקשורת ותפקידים הקשור ליום הבחירות. מי שעובד ביום הבחירות יהיה זכאי ליום חופש חלופי או לשכר בגובה של 200%.

אריב דרעי (צילום: אלכס קולומויסקי)
"נצלו את זכותכם להשפיע". השר דרעי(צילום: אלכס קולומויסקי)

מסקר שיזמה נעמת ושנערך על ידי גיאוקרטוגרפיה עולה כי 79% מבעלי זכות ההצבעה מתכוונים לממשה. בקרב הגברים מדובר על 81% ובקרב הנשים על 77%. מקרב אלו שענו כי אין בכוונתם להצביע, 64% מאלה שאינם מתכוונים להצביע נימקו זאת בהיעדר מועמד מתאים. 51% מהמשיבים ענו כי יום השבתון מגדיל את הסיכויים שייצאו להצביע, בחלוקה שווה בין גברים ונשים.

 

כ-17 אלף איש יעבדו במנגנון יום הבחירות של משרד הפנים. יותר מ-16 אלף שוטרים, לוחמי מג"ב ומתנדבים יתפרסו באזור הקלפיות כדי לשמור על הסדר התקין של הבחירות. עמותת "יד שרה" תעמיד צי רכבים שיסיעו לקלפיות את המתקשים בתנועה. נכים המעוניינים בכך יכולים להזמין נסיעה במספר 6444*.

 

שר הפנים אריה דרעי קרא לבעלי זכות ההצבעה לממש אותה. "נצלו את זכותכם להשפיע על השלטון המקומי", אמר השר. "זו זכות דמוקרטית ממעלה ראשונה. נצלו את יום השבתון לבילוי אך אל תשכחו קודם להצביע".

 

להלן רשימת מועמדים בכמה רשויות:

ירושלים

בחירות ראשות העיר ירושלים זאב אלקין משה ליאון עופר ברקוביץ' יוסי דייטש (צילום: ראובן קפוצנסקי ,עידו ארז ,דנה קופל)
(צילום: ראובן קפוצנסקי ,עידו ארז ,דנה קופל)

 

תל אביב

אסף זמיר רון חולדאי אסף הרא (צילום: עיריית תל אביב, אורי דוידוביץ')
(צילום: עיריית תל אביב, אורי דוידוביץ')

 

חיפה

יונה יהב עינת קליש רותם אביהו האן מנדי זלצמן (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי  דוברות ״חיים בחיפה״, מיכה בריקמן)
(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי דוברות ״חיים בחיפה״, מיכה בריקמן)

 

נתניה

מרים פיירברג הרצל קרן עופר אורנשטיין אפרים בולמש יוני שטבון  ()

אשקלון
תומר גלאם איתמר שמעוני אבי עייש משה אטיאס איתי סהר  (צילום: ראובן קפוצינסקי)
(צילום: ראובן קפוצינסקי)

 

הרצליה
משה פדלון מאיה כץ אייל פביאן מישל מורג יונתן יסעור  ()

אשדוד

חיאל לסרי אלי לחמני שמעון כצנלסון הלן גלבר  (צילום: גלעד קוולרצ'יק, אבי רוקח)
(צילום: גלעד קוולרצ'יק, אבי רוקח)

 

ירוחם

טל אוחנה נילי אהרון ()

בית שאן

רפי בן שטרית ז'קי לוי  (צילום: עמית שעל, אלכס קולומויסקי)
(צילום: עמית שעל, אלכס קולומויסקי)

בית שמש

משה אבוטבול ד
(צילום: יואב דודקביץ)

שדרות

אמיר פינטו אלון דוידי  (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

במקביל, הוועדה להשעיית ראשי רשויות דחתה את בקשת היועץ המשפטי לממשלה להשעות את ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף. הבקשה הוגשה בשל הסדר טיעון שעליו חתם ליטבינוף, כחלק מ"פרשת ישראל ביתנו", במסגרתו הוא יודה ויורשע בהפרת אמונים. בוועדה ציינו כי "הדיון בבקשה יום לפני הבחירות אינו מידתי. אם ראש המועצה ייבחר שוב, יהיה ניתן להגיש בקשה נוספת". את ליטבינוף מייצגות עו"ד דפנה וינברג ועו"ד מיכל רוזנבוים.

 

בת ים במוקד הסערה

ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא אתמול לתושבי העיר שלא להצביע למועמד הרשמי מטעם המפלגה - צביקה ברוט. המועמד בתגובה פרסם סרטון תמיכה של השר לשעבר גדעון סער. נתניהו קרא לתומכיו להצביע לראש העיר המכהן יוסי בכר ואמר: "בת ים נמצאת בתנופה ויוסי בכר מוביל אותה. חשוב לתמוך ביוסי בכר לקדנציה נוספת לראשות העירייה והוא צריך להמשיך".

 

ראש העיר בת ים יוסי בכר (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ראש העיר בת ים יוסי בכר(צילום: שאול גולן)

בסניף המקומי תקפו את רה"מ: "צר לנו שנתניהו החליט לפגוע אישית בברוט ולפנות נגד עמדת הליכודניקים, ונגד עמדת כל בכירי המפלגה, רק בשל מידע שקרי שהובא בפניו שלא היה ולא נברא. יש להזכיר כי נתניהו כבר עשה את התרגיל הזה בבת-ים בשנת 98' והפסיד, כאשר יצא נגד מפלגתו שלו, וכך יהיה גם הפעם".

 

ראש העיר חיפה תועד עם עובדי עירייה: "מקבלים משכורת כמו שעון"

יונה יהב נצפה במפגש בחירות של מנהלים ועובדי הניקיון בעירייה ועורר סערה בעיר. בסרטון אומרים המנהלים לעובדים כי רק בחירה ביונה יהב תבטיח את המשך עבודתם ופרנסתם. לאורך כל הסרטון עומד יהב ומקשיב לדברי המנהלים, ובעצמו אומר לעובדים "הפעם זו מלחמה על הבית, מלחמה על הפרנסה".

  

יונה יהב (צילום: צבי רוגר) (צילום: צבי רוגר)
יונה יהב(צילום: צבי רוגר)

"תודה לאל מאז שיונה נבחר לראשות העיר אנחנו מקבלים משכורת כל חודש כמו שעון", אומר אחד המנהלים בסרטון מהמפגש. "אנחנו חייבים ללכת לבחור, ללכת ולעזור ליונה שיונה ימשיך לעזור לנו, כי יונה זה האבא של כולנו וכדי שיונה ימשיך לעזור לנו, אנחנו צריכים, אנחנו והמשפחה והאישה והילדים – זה מלחמה על הפרנסה שלנו". יריבתו של יהב, עינת קליש-רותם, פנתה ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיורה למשטרה לפתוח בחקירה, בחשד לשוחד בחירות מצדו של יהב.

 

יוצאי אתיופיה מסתערים על הרשויות

בבחירות הקרובות ניתן לראות תופעה חדשה יחסית - מפלגות או סיעות שמייצגות את תושבי העיר יוצאי אתיופיה. כך למשל בנתניה שבה הוקמה רשימת "מקומי". דניאל מהרט, שעלה לארץ בשנת 1984, סיפר: "אנחנו מגיעים מהקהילה האתיופית אבל מייצגים קהל רחב, הבוחרים שלנו הם חברי הקהילה, וגם כאלה שאינם מהקהילה". מהרט בן ה-40 הוסיף: "הגיע הזמן למנהיגות צעירה מהקהילה האתיופית, שרוצה לעשות שינוי לא רק לטובת האתיופים אלא לכלל הציבור".

 

רשימה סקטוריאלית של יוצאי אתיופיה במקומי נתניה (צילום: אסף קמר)
חברי רשימת "מקומי" בנתניה(צילום: אסף קמר)

בחדרה הוקמו שלוש מפלגות שונות של יוצאי אתיופיה, שלקראת הבחירות החליטו להתאחד יחד תחת השם "עידן חדש". גם כאן, הפנייה היא לשכונות החלשות והבטחה לטפל ברמת החינוך ובאיכות החיים הירודה באזורים שבהם מתגוררים בני הקהילה.

  

קמפיין מעורר מחלוקת ברמלה

ברמלה התעוררה סערה בעקבות שלט חוצות של סיעת הבית היהודי שהזהיר מפני התבוללות בקרב צעירי העיר. בשלט נראית אישה צעירה עוטה חיג'אב לצד הכיתוב: "מאות מקרי התבוללות ברמלה ולאף אחד לא אכפת - מחר זו יכולה להיות הבת שלך". בשלט מעורר המחלוקת נכתב עוד כי "רק בית יהודי חזק ישמור על רמלה יהודית".

 

שלט חוצות של סיעת הבית היהודי  (צילום: עמותת סיכוי )
(צילום: עמותת סיכוי )
 

התגובות בעיר המעורבת ליהודים וערבים היו קשות. גסאן מנייר, שמתמודד מטעם הרשימה המשותפת בעיר, אמר בתגובה: "זאת גזענות, זה שימוש במוטיבים גזעניים על מנת לקושש כמה קולות. הם למדו מהמורים שלהם, לא אכפת להם לפוצץ את המרקם המיוחד שיש ברמלה, העיקר לזכות בעוד כמה קולות".

 

פורצות דרך ברשויות הערביות

תופעה נוספת היא של עשרות נשים מהמגזרים הערבי, הבדואי והדרוזי שמשתתפות בבחירות לרשויות המקומיות. עם זאת, רק מיעוט מהן עומדות בראש ומציבות עצמן כמועמדות לראש הרשות. רובן מסתפקות בשלב זה בריצה לחברות במועצות.

 

זינת אבו סוויד מתמודדת בבחירות לרשויות המקומיות ()
אבו סוויד. "חלוצים בשיח של שותפות אמיתית"

זיינת אבו סוויד, בת 35 מכעביה-טבאש-חג'אג'רה, היא הבדואית הראשונה שמתמודדת למועצה המקומית. "הקמנו לראשונה ביישוב רשימת צעירים שלא מניפה את הדגל של החמולתיות", סיפרה. "אנחנו חלוצים בשיח של שותפות אמיתית. לפני כל שיקול אחר, אכפת לנו מהאינטרס של התושבים בשלושת היישובים שנמצאים תחת מועצת כעביה טבאש חג'אג'רה".  

 

ברוין עזב מחאמיד, בת 41 מכפר קרע, סיפרה שהחליטה להתמודד כדי לשבור את תקרת הזכוכית. "החלטתי להתמודד משתי סיבות. הראשונה כדי לשבור את הקרח בכל מה שקשור לשלטון החמולות והמשפחות בתוך הכפר. בדרך כלל רק מי שבא ממשפחה גדולה יכול להתמודד. לתושב ממשפחה קטנה יהיה קשה לרוץ. הסיבה השנייה היא הרצון לעודד את הצעירים והנשים להתמודד".

 

"אחרי שאגיע למועצה אני מתכננת להציע להקים תיאטרון ביישוב. זה החלום שלי. אני רוצה להיות חלק מאנשים שמקבלים את ההחלטות. בבחירות של 2023 אני מקווה לרוץ לראשות הרשות. לא אוותר", היא הוסיפה.

 

יום חופש בתל מונד 

תושבי היישוב הכפרי בשרון יוכלו להנות היום מיום שבתון מלא, ולא ילכו להצביע. ראש המועצה הקודם, רוני גולן הודח מתפקידו לפני שנתיים. שר הפנים אריה דרעי מינה במקומו את שמואל סיסו, ראש העיר קריית ים לשעבר, ליו"ר ועדה קרואה.

 

שלט מועצה מקומית תל מונד (צילום: משי בן עמי)
אין בחירות בתל מונד(צילום: משי בן עמי)

הדעות ברחוב חלוקות: "יש איזושהי יד עליונה שמכוונת את העניין הזה וזה לא כל כך מוצא חן בעיני", אמרה אחת התושבות ל-ynet. תושב נוסף דווקא חושב שהמצב הנוכחי מספק אותו: "היישוב נראה בסדר גמור, ראש המועצה הממונה הוא בן אדם אדיב שאפשר לפנות אליו ברחוב ולדבר איתו. דמוקרטיה היא אמצעי - לא מטרה. עכשיו טוב לנו וגם יהיה לנו יום שבתון בלי דמוקרטיה".

 

פרש מהמירוץ בעקבות איומים רצח

מערוף זמירו, הודיע שלשום כי הוא פורש מההתמודדות בבחירות לראשות העיר קלנסווה. זמירו בן ה-56 טען כי החלטתו התקבלה

לאחר שאלמונים איימו על חייו וירו לעבר ביתו, רכבו ורכבה של רעייתו.

 

בעיר קלנסווה התמודדו שבעה אנשים על ראשות העירייה וזמירו נחשב לאחד המובילים מביניהם. תומכיו לא הסכימו עם החלטתו לפרוש מהמרוץ וקראו לתושבים להגיע לביתו של זמירו, לתמוך בו ולדרוש ממנו לחזור בו מהחלטתו. תושבים אחרים קראו להחרים את הבחירות בעיר.

 

בבאר שבע צפוי ראש העיר המכהן רוביק דנילוביץ' לנצח שוב. מולו מתמודדים משה ינאי, שרץ ברשימה עצמאית ואפרים (פימה) פיינבלום.

 


פורסם לראשונה 29/10/2018 22:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
ישראל הולכת לקלפי
צילום: אבי רוקח
מומלצים