שתף קטע נבחר

סכנת רעב: אלפי פליטים סורים תקועים במדבר

באוהלים המרופטים במחנה הפליטים הלא-מוכרז רוקבן, בגבול עם ירדן, תקועים 45 אלף איש שברחו מהמלחמה. האוכל הפסיק להגיע, ציוד רפואי אין – וילדים מתחילים למות. תיכף מגיע החורף: "אנחנו מותשים, אבל אין לאן ללכת". האם רוסיה וארה"ב משתמשות בהם כקלף מיקוח?

עשרות אלפי פליטים סורים התקועים במחנה פליטים במדבר ליד הגבול עם ירדן מתמודדים עם סכנת רעב בשל הידלדלות האספקה והתקרבות החורף. כך מדווחת סוכנות הידיעות AP. זהו רק האסון ההומניטרי האחרון בשורה של אסונות במלחמת האזרחים של סוריה, והמעצמות ומדינות האזור מאשימות זו את זו באחריות לו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AP)
מחנה הפליטים רוקבן. "אנשים מותשים, אבל לא יכולים לצאת מפה"(צילום: AP)

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AP)
בתור למרפאה. הירדנים מטפלים רק במקרים דחופים ביותר(צילום: AP)

שלל ניסיונות להעביר למחנה הפליטים הנצור רוקבן את משלוחי הסיוע נכשלו או נדחו, בכלל זה שיירה של האו"ם שהייתה אמורה להגיע לשם ביום חמישי אבל כעת הוכרז כי הגעתה תידחה עד למועד בלתי ידוע. במחנה משתכנים כ-45 אלף איש, רבים מהם נשים וילדים, והם חיים במדבר הפתוח. לפחות ארבעה בני אדם מתו שם בחודש האחרון מרעב או מהיעדר טיפול רפואי הולם.

 

סופות חול וגשמים כבדים שירדו באזור בשבועות האחרונים הרעו עוד יותר את מצבם של האוהלים המרופטים ושל בתי החמר במחנה. עימאד ראלי, תושב המחנה, אומר שאין זו הפעם הראשונה שהעזרה שהובטחה לרוקבן אינה מגיע: "זה כמו להגיד למישהו שמת מצמא לחכות לגשם. כמה עוד נחכה?".

 

 

פליטים החלו להתאסף ברוקבן לפני כשלוש שנים, כשברחו ממחבלי דאעש ומההפצצות של הקואליציה בהובלת ארה"ב ושל רוסיה ומשטר אסד. בשנת 2016 סגרה ירדן את הגבול ועצרה את משלוחי הסיוע שהועברו עד אז באופן שוטף. היא עשתה זאת בעקבות מתקפה של דאעש בגבול שבה נהרגו שבעה חיילים ירדנים.

 

הצנחת סיוע ממנופים

הסיוע האחרון שהגיע למחנה הפליטים מירדן הועבר בחודש ינואר. תושבי המחנה תלויים כעת בסחורות המוברחות בעיקרן מאזורים שבשליטת משטר אסד. המצב הידרדר מאוד אחרי שממשלת סוריה חסמה בחודש שעבר את נתיבי האספקה בעקבות קריסת הסכם פיוס עם ארגוני מורדים באזור.

 

רוסיה, בעלת בריתו הראשית של משטר אסד, מאשימה את ארה"ב בהידרדרות המצב ברוקבן, מחנה השוכן בתוך אזור אי-לוחמה בגודל 55 קמ"ר שהקימו הכוחות האמריקניים מבסיס אל-תנף הסמוך. "חוסר יכולתו של הצד האמריקני למלא את מחויבותו לספק ביטחון באזור האי-לוחמה סביב הבסיס הוא שמנע את מעבר השיירה", טען בשבוע שעבר הגנרל הרוסי ולדימיר סבצ'נקו. הוא אמר שסביב א-תנף יש "מספר גדול של מחבלים חמושים שאין שליטה עליהם, והם יכולים לחולל פרובוקציה מכל סוג שהוא ולסכן את עובדי הסיוע".

 

ביום שבת טען שליח הבית הלבן לקואליציה האמריקנית בסוריה ברט מקגורק כי המשטר הסורי ורוסיה מנצלים את מחנה רוקבן כתירוץ להטיל בספק את הנוכחות האמריקנית באזור: "השאלה מונחת לפני משטר אסד והרוסים – האם הם באמת רוצים לעזור לאנשים האלה?".

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AFP)
בחורף של השנה שעברה. הגשם הורס את האוהלים(צילום: AFP)

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AP)
חיילים ירדנים בגבול. מתקפה של דאעש עצרה את הסיוע(צילום: AP)

ירדן, שבשלב מסוים בעבר השתמשה במנופים כדי להצניח חומרי סיוע לסורים הלכודים ברוקבן, הודיעה כי הפעם לא תישא באחריות למתרחש שם. "ברוקבן נמצאים אזרחים סורים בשטח סורי, כך שהאחריות היא של ממשלת סוריה, של האו"ם ושל הקהילה הבינלאומית", אמר בשבת שר החוץ הירדני איימן ספדי. עם זאת הוא הדגיש כי ירדן תמשיך לספק לרוקבן מים ולאפשר ליושבי המחנה לקבל טיפול רפואי במרפאה ירדנית.

 

ראמי עבד א-רחמן, יו"ר המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, אומר שמיקומו של מחנה הפליטים, סמוך לבסיס האמריקני, עודד את הצדדים היריבים בסוריה להשתמש בו כדרך ללחוץ זה על זה – ובינתיים הם מזניחים אותו. סוכנות הילדים של האו"ם הזהירה החודש כי המצב במחנה רק יוּרע עם התקרבות החורף.

 

במתים: ילד בן 5, תינוקת בת 4 חודשים

לדברי עבד אל-פאתח אל-חאלד, מנהל בית הספר במחנה הפליטים, רוב תושבי המחנה מתקיימים כעת מארוחה קטנה אחת ביום, וסוחרים העלו את מחירי האספקה. "אין שום גורם שמארגן את הדברים, מפקח עליהם או דורש דין וחשבון ממישהו במחנה", אומר אל-חאלד. "הבעיה הגדולה ביותר שלנו היא שאנחנו לא מוגדרים רשמית על-ידי האו"ם כמחנה פליטים, במקום זה אנחנו מוגדרים פשוט כאנשים שתקועים בגבול".

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סוריה מחנה פליטים רוקבן מדבר ליד גבול ירדן אסון הומניטרי (צילום: AP)
(צילום: AP)

בתחילת החודש קיימו תושבי מחנה רוקבן שביתה בת חמישה ימים בעקבות מקרי המוות מתת-תזונה ומהיעדר טיפול רפואי שנרשמו בספטמבר. בין המתים היו ילד בן חמש ותינוקת בת ארבעה חודשים. במחנה יש רק כמה מרפאות, ובהן מרפאות הסובלות ממחסור קשה בציוד רפואי ובאחיות. לדברי אל-חאלד, המרכז הרפואי מעבר לגבול שזוכה לתמיכת סוכנות הילדים של האו"ם מטפל רק במקרים דחופים שבהם נשקפת סכנה מיידית לחיי אדם.

 

לדברי אל-חאלד תושבי המחנה מותשים אך חוששים לעזוב אותו מבלי שיוגדר להם נתיב מעבר בטוח – בין שאל האזורים שבשליטת המשטר ובין שלאזורים בצפון סוריה שמוחזקים כעת על-ידי המורדים הזוכים לתמיכת טורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
במחנה רוקבן בחורף של 2017
צילום: AFP
מומלצים