שתף קטע נבחר

זיופים, "מתקפת סייבר" ומכות. אי סדרים מקומיים ביום הבחירות

שלל טענות למעשים לא כשרים בבחירות המקומיות: פתקים של המתמודד חיים אפשטיין - שפרש - בלבלו את המגיעים לקלפי בירושלים. מטה יהב בחיפה התלונן במשטרה על כך שמערכת הטלפונים שותקה. בפ"ת גילה תושב שכבר הצביעו בשמו. גז מדמיע בירושלים, מכות בחולון. נכון ל-15:00: כ-2 מיליון הצביעו

 

 

טענות לזיופים, אי סדרים, מתקפות סייבר, מעשים לא כשרים וגם אלימות בבחירות המקומיות ברחבי הארץ. היום (ג') טענו פעילים של מפלגת "בני תורה" החרדית בירושלים, של קהילת הפלג הירושלמי הקיצוני, לזיוף בחלק מהקלפיות בשכונות חרדיות בירושלים. לדבריהם, כבר משעות הבוקר המוקדמות נרשמו מקרים של ניסיונות לפסילת קולות המפלגה שהודיעה לפני כמה ימים על תמיכתה במועמד זאב אלקין.

 

נכון לשעה 15:00 הצביעו כשני מיליון ו-30 אלף איש, המהווים כ-30% מבעלי זכות הבחירה. בשלוש הרשויות הגדולות שיעור ההצבעה (נכון לשעה 13:00 לערך) היה גבוה מאשר בבחירות המקומיות לפני חמש שנים. בחיפה נרשמה עלייה של יותר מ-8%, בתל אביב עלייה של כ-5% ובירושלים של כאחוז. ביישובים הערביים נע שיעור ההצבעה בין 20 ל-40 אחוזים.

 



 


 

בהמשך לסיפור בירושלים - אף שמועמד הפלג הקיצוני חיים אפשטיין הסיר את מועמדותו, במספר קלפיות נמצאו פתקי הצבעה עם שמו. לטענת הפעילים, האחראים לכך הם נציגי מפלגות דגל התורה וש"ס, התומכות במשה ליאון, שמנסים לחבל בקולותיהם. המפלגה פנתה למשטרה בבקשה לפתוח בחקירה.

 

באירוע חריג אחר עצרה המשטרה שני חשודים רכובים על אופנוע, שעל פי החשד התיזו גז מדמיע בסמוך לקלפיות במרכז ירושלים והם הועברו לחקירה משטרתית.

 

 

 
 

מטה יהב: כך נראית מתקפת ה"ספאם" על המערכת

 

טלפון של מטה יהב משותק ()

 

 זאב אלקין ראשות עריית ירושלים בחירות מקומיות 2018 ()
זאב אלקין בקלפי

 

כל המועמדים החלו את יומם בתפילה בכותל המערבי ולאחר מכן ניגשו להצביע יחד עם בנות זוגם. אלקין, שהצביע בבית הספר ברנדט, אמר: "אני קורא לכולכם לצאת מהבתים להצביע ולהשפיע על עתידה של העיר הזאת". ליאון, שהגיע עם אשתו סתוית להצביע בבית הספר אוולינה דה רוטשילד ברחביה, אמר: "זה יום מרגש בחיים שלנו".

 

המתמודד עופר ברקוביץ' ואשתו דינה הצביעו בשכונת נחלאות. "זה רגע גדול מבחינתי, אנחנו הולכים לנצח את זה כבר הערב", אמר. המתמודד יוסי דייטש ואשתו שושנה הצביעו בקלפי בשכונת גאולה: "הובלנו שיח שונה וסובלני בכל מערכת הבחירות הזאת. צאו להצביע".

 

מה קרה לטלפונים בחיפה?

טענות למעשים לא כשרים עלו גם ברשויות אחרות. במטה של אסף הראל, המתמודד על ראשות העיר תל אביב ורשימתו רצה למועצה, נטען שהתקבלו דיווחים מקלפיות שונות בעיר על העלמת פתקים של הרשימה. "כנראה שיש מי שחשוב לו להשתיק את האלטרנטיבה. דיווחנו לוועדת הבחירות והעניין מטופל", נמסר.

 

המטה של יונה יהב בחיפה התלונן במשטרה נגד מטה היריבה עינת קליש-רותם בגין מתקפת סייבר של שיחות "ספאם" שמשתקת את מערכת הטלפונים. מזה כמה שעות, נטען, הפעילים לא יכולים להוציא שיחות ולהשתמש באפליקציות. מנגד, המטה של המתמודדת ד"ר עינת קליש-רותם שכר משרד חקירות שיפקח מטעמם על הבחירות "כדי למנוע אי סדרים וזיופים". "מערכת הבחירות הייתה מלוכלכת וזה נמשך גם כעת. יש לנו אינדיקציה שעלולים להיות זיופים", אמרה קליש-רותם.

 

יו"ר ועדת הבחירות בחיפה, עו"ד יוסי חכם, אמר: "הבעיות שאנחנו נתקלים בהן הן בעיקר העלמת פתקי בחירות של מפלגה מסוימת. שמעתי על כך שקליש שכרה חברת חקירות אבל לדעתי זו פרנויה מיותרת. יש מספיק מנגנונים לשמור על טוהר הבחירות. הדרך הנכונה מצד הרשימות הוא לשלוח נציגים מטעמן להשקיף בקלפיות. הרבה לא עושים את זה ואחר כך מייללים".

חצי חצי יונה יהב עינת קליש רותם חיפה בחירות לרשויות מקומיות 2018 ()
ריונה יהב ועינת קליש-רותם (צילומים: ירון שרון ועידו ארז)

 

 

אסף הראל מצביע לראשות עיריית תל אביב קלפי בחירות מקומיות 2018  ()
אסף הראל מצביע עם בתו בתל אביב

מכות ביום הבחירות באשדוד (צילום: רועי עידן)
קטטה בקלפי באשדוד(צילום: רועי עידן)

ידעה מזויפת נצרת ynet על ראש עיריית נצרת ()

ברשתות החברתיות הופצה תמונה המתחזה לידיעה מ-ynet ובה השמצה כלפי ראש עיריית נצרת עלי סלאם (בתמונה שלמעלה). יובהר כי מדובר בזיוף ולא פורסמה כל ידיעה כזו או דומה לה.

 

בחלק מהקלפיות הצבאיות נעדר שמה של המועמדת החיפאית עינת קליש. לפי צה"ל התקלה הייתה נקודתית בחלק מהבסיסים וטופלה מיד. צתה"ל נמסר: "הדיווח על אודות הפער התקבל היום במנהלת הבחירות של צה"ל. עם קבלתו, המקרה נבדק מייד ונמצא כי מדובר בתקלה נקודתית, הנובעת מכך שחוברות המועמדים והקלפיות הופצו לכלל הבסיסים מבעוד מועד על מנת שיגיעו בזמן לכלל יחידות צה"ל הפרוסות בכל רחבי הארץ. מנהלת הבחירות של צה"ל ערכה הבוקר בדיקה נוספת על מנת לוודא כי אין פערים נוספים".

 

מהמשטרה נמסר כי בבוקר התקבל דיווח על חשד לזיוף בקלפי בפתח תקווה, כשאדם שהגיע להצביע גילה כי כבר הצביעו בשמו. נסיבות האירוע נבדקות.

 

פעילים של רמי גרינברג, המתמודד על ראשות העיר פתח תקווה, תיעדו חבלה שבוצעה בארונות התקשורת של המטה, כולל קריעת כבלים של אינטרנט וטלפון. למקום הגיעו אנשי מקצוע שעבדו הבוקר על תיקון הנזק.

 

פעילים של משה פדלון בהרצליה טוענים שפעילים של סגנית ראש העיר, מאיה כץ, חילקו פתקים בשולחנות אוכל של קשישים בבית הדיור המוגן "בית השלום". מטה פדלון התלונן על כך לוועדת הבחירות.

 

המשטרה עצרה בבוקר שלושה בני אדם במעורבות בקטטה בכניסה לקלפי במתנ"ס בחולון. אחד מהם חשוד בהכשלת שוטר במילוי תפקידו.

 

בכפר יאסיף נכנס אדם הבוקר לקלפי והחל לרסס בגז מדמיע. כתוצאה מכך התפתחה במקום קטטה ושוטרים הוזעקו למקום. לא היו פצועים באירוע אך מוקד ההצבעה נסגר. 

 

מהמשטרה נמסר כי ביישוב ערערה בנגב התפתחו כמה קטטות על רקע הבחירות: "כוח משטרה הגיע למקום ופיזר את הקטטות. מהמקום פונה פצוע במצב קל לטיפול רפואי. השוטרים עצרו גבר החשוד במעורבות בקטטות והעבירו אותו לחקירה. כלל הקלפיות בישוב פתוחות והליך ההצבעה נמשך כסדרו".

 

בכפר ירכא נסגרו שתי קלפיות עקב קטטות ודווח על השלכת רימון הלם באחת מהן. 10 בני אדם נפצעו והקלפיות נסגרו להצבעה. בג'אבל מוכבר (מחוז ירושלים), נעצרו שלושה חשודים לאחר שמנעו מבוחרים להגיע לקלפיות. בג'סר א-זרקא נזרקו אבנים לעבר קבוצת תושבים שעמדו ליד קלפי. כוחות משטרה הגיעו למקום ועצרו את החשוד.

 

אחר הצהריים אירעה קטטה סמוך לקלפי בפארדיס. ניידת משטרה שהגיעה למקום הותקפה ואבן שהושלכה לעברה פגעה בשימשה הקדמית וניפצה אותה. תושב המקום בן 25 נעצר.

 

6.6 מיליון בעלי זכויות הצבעה - עד 22:00 בערב

בשעה 7:00 נפתחו הקלפיות בהתמודדות הגדולה ביותר שנערכה אי פעם בישראל מבחינת משתתפים. מספר שיא של 6,653,808 איש יוכלו להצביע עבור 863 מתמודדים לתפקיד ראש הרשות המקומית וכ-3,400 רשימות למועצות. עד לשעה 11:30 הצביעו כ-10% מבעלי זכות הבחירה. ynet מלווה את יום הבחירות במשדרים ובעדכונים שוטפים.

 

כ-11 אלף קלפיות נפרסו בכ-4,000 ריכוזים ברחבי הארץ וניתן יהיה להצביע בהן עד לשעה 22:00 בערב. בערים ובמועצות המקומיות ניתן להצביע בפתק צהוב עבור המועמד לראשות הרשות ובפתק לבן עבור רשימה למועצת הרשות. במועצות האזוריות מתקיימת גם הצבעה עבור חברי הוועד המקומי ביישוב, בפתק כחול.

 

אם אף אחד מהמועמדים לתפקיד ראש הרשות לא יעבור את רף 40% מקולות המצביעים יתקיים לאחר שבועיים סיבוב שני לבחירה זו בלבד, ב-13 בנובמבר, שבו יתמודדו שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הרב ביותר.

 

אחת המטרות העיקריות שהציב משרד הפנים, האחראי על ניהול הבחירות המקומיות, היא העלאת שיעור ההצבעה, שנע באופן מסורתי סביב 50%, נמוך משמעותית מזה שבבחירות לכנסת, שעומד על כ-70% בממוצע. לצורך כך, לראשונה מאז 1989 נקבע יום הבחירות לרשויות המקומיות כיום שבתון.


פורסם לראשונה 30/10/2018 12:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים