שתף קטע נבחר

נתניהו בכנסת: תומך בפונדקאות להומואים, אין לכך רוב בקואליציה

נתניהו הגיע למליאה בעקבות דרישתם של 40 ח"כ לנהל דיון על האפליה של הקהילה הגאה. ח"כ שמולי נאם בדמעות: "למה יגאל עמיר יכול להיות אבא ואני לא?". נתניהו השיב: "לא מדובר בשמאל או ימין, מזדהה עם רצון הקהילה. נגיש את התיקון לחוק לוועדת השרים בחודש הבא"

  
מליאת הכנסת התכנסה אחר הצהריים (יום ד') בעקבות דרישתם של 40 חברי כנסת לדיון מיוחד בנושא "האפליה המבישה של הממשלה את הקהילה הלהטב"ית". בעקבות דרישת חברי הכנסת, ראש הממשלה בנימין נתניהו היה מחוייב לשבת במליאה לאורך כל הדיון ולבסוף אף להשיב לטענות שנשמעו בנוגע לסוגיה. ynet העביר את הדיון בשידור חי.
 
חבר הכנסת איציק שמולי, שיצא מהארון לאחר הירצחה של שירה בנקי במצעד הגאווה בירושלים, פנה לראש הממשלה: "אני מכבד אותך אדוני רה"מ, אבל יש לי בקשה אליך. אני מבקש שתסתכל לי בעיניים ותאמר לי שאני לא מספיק טוב כדי להיות אבא במדינה הזו. הזכות למשפחה היא זכות טבעית, היא אמורה להיות כזו. במשך 22 שנה אלפי ישראלים זכו להגשים את החלום שלהם ולהפוך להורים. באותו הזמן בדיוק, מאות ואלפי אנשים אחרים נידונו למאסר עולם של בדידות, עלבון ואפליה. אתה הבטחת והיום החוק נפל פעם נוספת. בשבילך היינו סוג ב' ונותרנו סוג ב'".

 

איציק שמולי בנימין נתניהו  (צילום: אלכס קולומויסקי)
נתניהו ושמולי בכנסת,היום(צילום: אלכס קולומויסקי)

"אתה הבטחת, ואתה חייב לקיים", המשיך שמולי בדמעות. "מילים, אמפתיה וחיבוקים לא יעזרו פה יותר. אנחנו דורשים שוויון, שוויון שוויון. לא רק בשבילנו, קודם כל בשביל המדינה. זאת דמוקרטיה ליברלית, היא אמורה להיות כזאת. בית המשפט העליון קבע פעמיים, ואולי אפילו יותר, שיש פה אפליה פסולה. אתה עומד בראש המערכת הביצועית בישראל וצריך לתקן את העוול הזה. עוול שזועק לשמיים. יש פה מאות אלפי אזרחים טובים הזאת שקמים בכל בוקר ורוצים את טובתה של המדינה. הם הולכים לצבא, משרתים את המדינה, תורמים לה ועושים הכל כדי שתהיה הכי טובה בעולם. אבל במדינה הזאת אנחנו מספיק טובים כדי לתת ולתרום, אבל לא מספיק טובים כדי להיות חלק ממנה".

 

"אני רוצה לספר לך מה זה אומר לנסות לעבור את חסם הפונדקאות. זה אומר לנסוע לקצה השני של העולם, להשיג משכנתא של חצי מיליון שקל, להתנתק מהעבודה והמשפחה, ללמוד את ספר חוקים של מדינה זרה, ובסופו של דבר - אולי, רק אולי זה מצליח. תסתכל לי בעיניים ותגיד לי איך במדינה הזאת יגאל עמיר יכול להיות אבא ואני לא. איך אנסים וטרוריסטים בכלא יכולים לממש את החלום להורות ואני לא. למה אני צריך לשבת פה בדמעות בגלל עריצות הקואליציה שחושבת שאני שווה פחות? לא ביקשו ממך להוביל מצעד גאווה, וגם לא לאמץ אורח חיים שונה. ביקשו ממך רק דבר אחד: לכפות על הקואליציה שלך עקרון אחד פשוט, שיקבלו כאן אדם באשר הוא אדם, ואהבת לרעך כמוך, חיה ותן לחיות. אנחנו מבקשים ומצפים, מאות אלפים אנשים בישראל, לעשות את המעשה המתבקש ולאמץ את השיוויון בפונדקואת ובאימוץ. המחנה הציוני אימץ חבילת חוקים שיכולה להביא את השוויון הזה - ובסופו של דבר הכל בידיים שלך. אנחנו דורשים שיווין, לא שום דבר פחות. כי אנחנו לא שווים פחות". עם ירידתו מהבמה, זכה שמולי לחיבוקים מחברי האופוזיציה שהתרגשו מנאומו.

 

 חברי כנסת מחבקים את איציק שמולי בדיון על חוק הפונדקאות במליאת הכנסת ()
חברי האופוזיציה מחבקים את שמולי לאחר נאומו
 

נתניהו עלה לדוכן והזכיר כי עמדתו העקרונית לגבי פונדקאתו עבור הומואים ידועה מזה כמה חודשים. "הבהרתי בעבר, זה באמת לא עניין של ימין ושמאל. לפני הכל זה עניין אישי ואנושי. רעייתי ואני סייענו במקרים רבים לגברים ונשים מהקהילה הלהט"בית. אני רוצה להזכיר לכם שברעידת האדמה בנפאל ב-2015 פעלנו רבות מול גורמי הסיוע השונים בהטסתם של זוגות גברים שהיו במדינה במסגרת הליך הפונדקאות". ח"כ שפיר התפרצה לדבריו ושאלה אותו: "אתה עושה טובות להורים גאים?".

 

נתניהו המשיך: "ביקשתי מחבר הכנסת אוחנה לגבש הצעת חוק שניתן יהיה להעבירה בין כל שותפות הקואליציה. הצעת החוק תעלה בחודש הבא בוועדת השרים לענייני חקיקה. שמעתי את הדברים של חברי הכנסת וגם את סיפוריהם של זוגות רבים אחרים. הזדהינו עם הרצון שלהם להביא ילדים לעולם ולהקים משפחה. זה הרצון שלהם וזה גם הרצון שלי. אני אומר לכם את האמת הפשוטה: אני תומך בכך. אבל עד לרגע זה אין לנו את הרוב הדרוש בקואליציה כדי להעביר את החוק. כשיהיה לנו את הרוב - נעביר את החקיקה".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהתייחסות לחוק הפונדקאות במליאת הכנסת (צילום: אלכס קולומיוסקי)
"תומך בפונדקאות להומואים, אבל אין לנו את הרוב הנדרש"(צילום: אלכס קולומיוסקי)

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני קראה לנתניהו "להסתכל לחברי הקהילה בעיניים. לא דרך עדשת המצלמה. תגיד להם למה אתה מונע מהם את הזכות להיות הורים, והעיקר - תפסיק לשקר. מה חשבת לעצמך שהתיישבת מול המצלמה, שמת איפור - והבטחת להם שהם יוכלו להיות הורים בזמן שאתה יודע שזה לא יקרה? זאת הקואליציה שבחרת. תגיד להם כאבא, למה אתה מונע מהם להיות אבות. אבל הם לא מעניינים אותך, אולי הם משעממים כמו רבים מאזרחי המדינה, אבל זו קהילה נהדרת שאפשר להשתמש בה כדי לספר על הליברליות בישראל".

 

מוקדם יותר יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, פנה לנתניהו במליאה ואמר לו: "לא נותרה בך עצם אידיאולוגית אחת. הכול פוליטיקה, עיסוק בעצמך. הכול שאלה של איך לקשור את העניבה בבוקר. אי אפשר לנהל איתך את הוויכוח. הזה למה לאמיר אוחנה מגיע להיות אבא ולאחרים לא? תתבייש לך".

 

חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני) תקפה את נתניהו מעל דוכן הכנסת ואמרה: "רה"מ מבקש פירגון ושואל 'למה לא מפרגנים לי?'. עד שהכריחו אותך להגיע לכאן להשיב על שאלות, אספר לך על ההסתה, האיומים והקללות שכל אחד ממבקריך סופג באופן יומיומי. על איומי הרצח שאנחנו חוטפים בגלל ההסתה הממוקדת שלך. ומילא אנחנו, נבחרי ציבור, אבל ראשי ארגונים ועמותות שדואגים למוחלשים ביותר סופגים איומים מאוהדיך יום יום. ולא רק הם, גם חברי הקהילה הגאה ואזרחים ערבים".

ציפי לבני פתיחת מושב החורף של הכנסת ירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
"מה חשבת לעצמך כשהבטחת להעביר את החוק?". לבני תוקפת את נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) הזכירה לנתניהו את הבטחתו מכנס הקיץ בעקבות מחאת הקהילה הגאה: "למי להאמין? לרה"מ שבסרון הבטיח לתקן עוול ולהביא לשוויון זכויות, או לרה"מ שבכל דרך מנסה למנוע מאיתנו לקבל תשובה? אתה לכוד בקואליציה שההיבט ההלכתי מחייב אותה. אבל אתה רה"מ ובקואליציה שלך חבר כנסת נאלץ להתפטר לאחר שבסך הכל השתתף בחתונה של האחיין שלו. הבטחת את זה, יצאת, הקלטת את עצמך, תיעדת את עצמך - ואנחנו רואים שעוד יום חולף אבל תשובה אין".

 
סגנית יו"ר הכנסת, ח"כ רויטל סויד, פנתה לראש הממשלה: "אתה אדוני ראש הממשלה, משחק אותה אלוקים ורוצה להתערב במי יכול להביא ילדים. הרבה מאוד אנשים צופים עכשיו בך, אדוני ראש הממשלה. הם מלאי אכזבה כי הם יודעים שיש רק בן אדם אחד שמפריד בינם לבין החלום שלהם, והבן אדם הזה הוא אתה. איך זה מרגיש, לשחק אותה אלוקים? לאחרונה נראה לי שהתאהבת בתפקיד הזה, ובלא מעט תחומים. והיום הוא זה שמפריד בין איתי, גיא, עודד ועוד רבים אחרים שלא יכולים לחבק ילד קטן משלהם, הבן יקיר להם אפרים, זה שיקרא להם – אבא! עצרת לשנייה לחשוב על הבחור הצעיר שיושב עכשיו בבית, מרותק למסך? הוא מסתכל עליך, על ראש הממשלה שלו. ומה אתה בעצם אומר לו? תישאר בארון, אל תצא, תמשיך לפחד, תמשיך להנציח את הסטטיסטיקה, לא זו של סקרי הבחירות שאתה מכיר, אלא של אובדנות בקרב נוער להט"בי. מאחוריה מסתתרים דם, כאב, דמעות ושברון.
 

ח"כ נורית קורן (הליכוד) ניצלה את הדיון בעניין הקהילה הגאה למסמך שנחשפה אליו בעניין גזילת רכוש של יהודי תימן. "אדוני רה"מ, אני פונה אליך, אנחנו צריכים לתקן את העוול ההיסטורי שנעשה. מי שעומד עכשיו עומד בראש הסוכנות בוז'י הרצוג שהוא נצר לממשלת מפא"י. אולי הוא יתנצל בפני יוצאי תימן".

 

גם חבר הכנסת יואב קיש ניצל את הדיון לקידום יוזמותיו, ותקף בצעקות את חברות האופוזיציה שמסרבות לתמוך בחוק לטובת אבות גרושים: "אני אומר לכן בצורה הכי ברורה, לכל הצבועות באופוזיציה, אתן עומדות פה בלי בושה ונלחמות על הזכות של הגברים להיות אבות, אבל כשלאבא יש ילד אתן פוגעות בו. איפה הזכויות שלהם? הם זבל בשבילכם. אני מודה שאני תומך בהצעה הזו, אבל כל עוד תמשיכו עם הצביעות ולא תצביעו על ביטול חזקת הגיל הרך - הצביעות בצד שלכם".

 

חוק הפונדקאות נפל טרומית; עימות בין ליצמן לגרמן

זמן קצר קודם לכן נפלה בקריאה טרומית הצעת החוק להרחבת הזכאות להליכי נשיאת עוברים (חוק הפונדקאות) שיזמו ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) וח"כ יעל גרמן. 49 התנגדו לעומת 41 שתמכו. חברי הכנסת מהקואליציה אמיר אוחנה, מירב בן ארי, שרן השכל וטלי פלסקוב הצביעו בעד.

 

הדיון לווה בחילופי דברים בין גרמן לבין סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שהטיח בה שבזמן כהונתה בממשלה לא עשתה דבר לטובת קהילת הלהט"ב. גרמן השיבה כי הוא משקר במצח נחושה ודרשה ממנו להתנצל.

 

סגן השר ליצמן אמר: "בהתחשב בהצעה הממשלתית שעברה, אבקש להתנגד להצעת החוק. הייתה ממשלה שהחרדים לא היו בקואליציה וח"כ גרמן הייתה שרת הבריאות. היו לך שנתיים ולא עשית שום דבר. אני האחרון שאקבל דעות ממפלגת לפיד. מספיק לשקר לציבור".

 

ח"כ גרמן ענתה: "זו לא פעם ראשונה שסגן השר ליצמן עומד כאן ומשקר במצח נחושה. כשאנחנו היינו בממשלה, בלעדייך, העברנו את חוק הפונדקאות בקריאה ראשונה ורק מפני שלא הספקנו להעביר בשנייה ושלישית אנחנו נמצאים כאן היום. מצפה להתנצלות על השקר הגס".

 

הצעת החוק מבקשת לערוך כמה שינויים בחוק שמסדיר את הליך הפונדקאות בארץ. כיום הוא מאפשר הליך פונדקאות לבני זוג - איש ואישה - במצב שבו לאישה יש קושי רפואי לשאת היריון, וכן לנשים ללא בן זוג הסובלות מבעיה רפואית שבשלה הן אינן יכולות לשאת הריון. כעת מוצע להרחיב את מעגל הזכאים כך שגם גבר יחידני וכן זוגות מאותו מין יוכלו לבצע את ההליך בישראל.

 

בנוסף מוצע שגברים יוכלו לקבל תרומת ביציות בישראל ולייבא ביציות מחו"ל לצורך ביצוע ההליך בישראל. כמו כן מוצע להרחיב את מעגל האימהות הנושאות הפוטנציאליות, ובצד זה להטיל מגבלות הנוגעות לשמירת בריאותן, כך שגיל האם הנושאת יהיה 22 עד 38, בתנאי ש"לא הייתה אם נושאת יותר מפעם אחת ולא ילדה כאם נושאת ביותר מלידה אחת".

 

עוד מוצע להגביל את הסך המרבי של כל התשלומים לאם הנושאת בהליך הפונדקאות ל-160 אלף שקל, וכן להגביל ללידה אחת את מספר הליכי הפונדקאות שהורים מיועדים יוכלו לבצע. כמו כן מוצע לאפשר מתן צו הורות לאחר ביצוע של הליך פונדקאות ללא צורך בתסקיר הורות.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "לצד הפונדקאות בישראל על פי החוק, התפתחה בשנים האחרונות תופעה של ישראלים הנוסעים לחו"ל כדי להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאית תושבת המדינה הזרה. לאור העובדה שהפונדקאות מחוץ לישראל לא הוסדרה עד עתה בחקיקה ישראלית היא מעוררת קשיים רבים, משפטיים ומוסריים, ומדינת ישראל נדרשת לה בדיעבד, כאשר הזוגות והיחידים מבקשים להיכנס עם הילד שנולד, לישראל, להעניק לו אזרחות ישראלית ולהכיר בו כילדם לכל דבר ועניין".

 

ח"כ שמולי: "הזכות למשפחה היא זכות יסוד. אחד היסודות המרכזיים של הקיום האנושי ומימוש נעלה של הטבע האנושי ורצון האדם בהמשכיות. זכות טבעית זו ניצבת במדרגה נעלה במדרג זכויות האדם אך היא נמנעת כבר יותר מ-20 שנה מקהילה שלמה, הקהילה שלי. החוק מאפשר לזוגות מסוג מסוים בלבד לממש את זכותם להיות הורים. במשך 22 שנה החוק אפשר לזוגות סטרייטים להגשים את החלום אבל גזר על אחרים מאסר עולם של בדידות, עלבון ועריריות. עבור הממשלה היינו סוג ב' ונותרנו סוג ב'. הגיע הזמן למעשים ולא למילים, הדרישה האלמנטרית כאן היא לשוויון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו ושמולי בכנסת, היום
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים