שתף קטע נבחר

התקדמות משמעותית במאמצי הרגיעה עם חמאס

מקורות פלסטיניים בעזה מסרו ל-ynet כי בחמאס ניכרת היענות ממשית להגיע להבנות עם ישראל. בכירי המודיעין המצרי צפויים לשוב מחר לרצועה לסבב שיחות נוסף. במסגרת בניית האמון בין הצדדים, ישראל הגדילה את מרחב הדייג ומזרימה סולר קטארי, וחמאס הפחית את בלוני התבערה ומשתתפי ההפגנות על הגדר

  

 

התקדמות משמעותית נרשמה בימים האחרונים במאמצים להשגת רגיעה בין ישראל לחמאס בחסות מצרים והאו"ם. כך מסרו היום (רביעי) ל-ynet מקורות המעורים בפרטי הדברים. המקורות בחרו שלא לפרט מה הושג בהתקדמות, אולם בשטח כבר ניתן לראות צעדים בוני אמון שמבצעים שני הצדדים – ישראל וחמאס - במטרה להוריד את רף המתח. מקור פלסטיני אמר ל-ynet כי בחמאס ניכרת היענות ממשית להגיע להבנות רגיעה עם ישראל כתוצאה מאותם צעדים.

 

אסמאעיל הנייה  (צילום: רויטרס)
אסמאעיל הנייה ואחמד עבד אל-חאלק באחת משיחות הרגיעה(צילום: רויטרס)

משלחת מודעין מצרי ()
נציגי המודיעין המצרי בפגישה עם חמאס
על מאמצי ההבנות מנצחים בכירי המודיעין המצרי בראשותו של מחזיק התיק הפלסטיני בארגון, אחמד עבד אל-חאלק, ושליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב. חברי משלחת המודיעין המצרי נכנסו אתמול לרצועת עזה דרך מעבר ארז ונועדו במשך שעות ארוכות עם הנהגת חמאס בראשות איסמאעיל הנייה ויחיא סינוואר. על פי מקורות בחמאס, השיח אתמול נגע בעיקר במנגנון העברת הכסף הקטארי לתשלומי משכורות הפקידים ברצועת עזה שקוצצו כחלק מהסנקציות שהטיל אבו מאזן על הרצועה.

 

עיקר ההצעה המצרית היא שהכסף יועבר באמצעות מנגנון שעליו ייפקח האו"ם אשר יעבירו אותו ישירות לתשלום המשכורות, למעט רשימה של כמה מאות פקידים שבישראל חושדים כי הם חלק ממנגנון הזרוע הצבאית של חמאס. במסגרת אותם צעדים בוני אמון, ישראל המשיכה בימים האחרונים להזרים לרצועת עזה את הסולר הקטארי אשר כבר הוביל להפעלתה של טורבינת חשמל שלישית בתחנת החשמל בעזה. מדובר בצעד משמעותי ביותר ששיפר בצורה ניכרת את אספקת החשמל בעזה.

 

מקורות פלסטינים ברצועת עזה אמרו כי בקרב משקי הבית ברצועה מרגישים בשינוי, ורוב הבתים זוכים לפחות שמונה שעות חשמל ביממה כאשר רק לפני חודש קיבלו בעזה ארבע שעות חשמל בלבד ביממה. לדברי המקורות, ישנם בתים שבהם היה זרימת חשמל שהתקרבה ל-24 שעות ביממה – דבר שלא היה כמותו שנים ארוכות. היום אחר הצהריים הודיעה ישראל לפלסטינים כי היא מגדילה את מרחב הדייג לאורך חופי רצועת עזה לתשעה מייל בחלקה הדרומי של הרצועה ולשישה מייל בחלקה הצפוני. בישראל לא פירטו את הסיבה לכך. ישראל גם הביעה הסכמה עקרונית לבניית פרויקטים תשתיתיים ברצועה בפיקוח ומימון בינלאומי.

 

החשמל בעזה התרחב לכשמונה שעות ביממה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החשמל בעזה התרחב לכשמונה שעות ביממה(צילום: רויטרס)

עשן מהפצצות של צה
תקיפת צה"ל ברצועה בסוף השבוע(צילום: רויטרס)

ואילו מהצד של חמאס – ישנן אינדיקציות להורדה הדרגתית (אך עדיין לא מוחלטת) של האלימות במסגרת קמפיין צעדת השיבה. ביום שני האחרון התקיים המשט וההפגנה השבועית במוקד צפון הרצועה מול קיבוץ זיקים. המוקד ידוע בעימותים האלימים שבו. זו היתה הפעם הראשונה מאז החל קמפיין השיבה שבה חמאס לא פרסם בפומבי על מערכי ההסעות למוקד ההפגנות בדומה לפרסומים שהוא עושה בכל הפגנה על הגדר בחודשים האחרונים שבה הוא מעמיד הסעות אוטובוסים חינם למשתתפים. גם כמות המשתתפים בהפגנה זו היו קטנות יותר (3,000 איש) משבועות קודמים.

 

זאת ועוד, ביומיים האחרונים ישנה ירידה משמעותית במספר בלוני התבערה שמופרחים לכיוון שטח ישראל. אתמול זוהתה שריפה אחת בלבד בעוטף עזה כתוצאה מבלון תבערה, היום זוהו שתי שריפות. משלחת המודיעין המצרי תגיע מחר בפעם השנייה השבוע לרצועת עזה.

המשלחת כבר קבעה בלוח הזמנים שלה בעזה להיפגש מחר עם נציגי שאר הפלגים הפלסטינים ועם חברי הוועדה המארגנת של קמפיין צעדות השיבה כדי לעדכנם במאמצים להשיג רגיעה מול ישראל. למרות זאת, ישנה עדיין קריאה תלויה ועומדת לציבור הפלסטיני להגיע להפגנות השבועיות על הגדר ביום שישי הקרוב. סביר שההפגנות יתקיימו – השאלה תהיה מידת האלימות שתופעל בהן מהצד הפלסטיני.

 

למרות שהסימנים מראים כי הצדדים נמצאים במגמת הסכמה על הבנות רגיעה, יש לזכור כי גם בשבוע שעבר היו הצדדים קרובים להסכמות אשר הוקפאו על רקע אלימות משמעותית בהפגנות על הגדר ביום שישי אשר במהלכן נהרגו חמישה פלסטינים וסבב הסלמה צבאי שהחל בשישי בערב ונמשך חצי יממה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ההתפרעויות בעזה ביום שישי האחרון
צילום: AFP
מומלצים