שתף קטע נבחר

אנטישמיות בבחירות: מועמד יהודי סופר שטרות

שבוע לבחירות האמצע בארה"ב: הרפובליקנים מתנצלים על מודעה שבה הוצג מועמד דמוקרטי יהודי נלהב מחופן דולרים. ברקע: הטענות שטראמפ מלבה בסגנונו אנטישמיות. הנשיא על הבטחתו לבטל הענקת אזרחות לילדי זרים הנולדים בארה"ב: "זה יקרה, המשפטנים מסכימים איתי"

יושב ראש המפלגה הרפובליקנית בקונטיקט נאלץ היום (ד') להתנצל בפני הקהילה היהודית על מודעה של מועמד מטעם המפלגה לסנאט של קונטיקט, אד צ'רמוט, המכילה תמונה פוגענית בעלת ניחוח אנטישמי. במודעה שהפיץ צ'רמוט מוצג יריבו הדמוקרטי, חבר בית הנבחרים של קונטיקט מת'יו לסר, כשבידיו שטרות כסף ועל פניו מבט אחוז טירוף.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארה
המודעה שקוממה את מבקריו של צ'רמוט(צילום: MCT)

בחירות 2018 - המבחן של טראמפ ()

לסר הוא יהודי, והיו שפירשו את המודעה כרמיזה לאגדה האנטישמית על חיבתם של יהודים לכסף ועל הקשרים שלהם בחלונות הגבוהים. "כששמעתי על זה לא האמנתי שיכול להיות שזה נכון, ואז ראיתי את המודעה", אמר לסר. "אם להיות כן, אמרתי לעצמי שבחיים לא הייתי מצפה לראות משהו כזה. לא בקונטיקט". בעמוד הפייסבוק של צ'רמוט דרשו גולשים רבים מהמועמד הרפובליקני להתנצל על המודעה ולפרוש מהמרוץ.

 

צ'רמוט עצמו הגן אתמול על המודעה וטען כי לא היה בה מסר של שנאה, אלא היא נועדה בסך הכול להבליט את הניגוד בין ההתנהלות הכלכלית של יריבו לסר לבין ההתנהלות הכלכלית שלו עצמו. צ'רמוט טוען כי התנהלותו הכספית שמרנית ומחושבת. השניים מתמודדים זה מול זה במחוז הבחירה התשיעי של קונטיקט.

 

בחירות האמצע בארה"ב - סיקור נרחב :

התיקון לחוקה שיכול לעלות לטראמפ בבחירות

הבועה הדמוקרטית מתפוצצת / פרשנות

היתרון הדמוקרטי מצטמצם, שיא פופולריות לטראמפ

אזהרה לאמריקנים: לקונגרס לא מצביעים בפייסבוק

 

ג'יי.אר רומנו, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בקונטיקט, יצא בתחילה להגנתו של צ'רמוט, אבל מאז חזר בו. בהודעה שפרסם אמר כי אחרי ששוחח עם כמה מחבריו היהודים הגיע למסקנה שיש להכיר בכך שמדובר בתמונה פוגענית שעולים ממנה ניחוחות של דימויים אנטישמיים. רומנו הוסיף כי בעקבות המעשה השגוי ביקש להיפגש עם חברי הסניף של הליגה נגד השמצה בקונטיקט.

 

המודעה של צ'רמוט התפרסמה בעיתוי רגיש במיוחד – כשבפנסילבניה עדיין קוברים את 11 הנרצחים במתקפת הירי האנטישמית בבית הכנסת בפיטסבורג. בימים האחרונים היו בארה"ב מי שמתחו ביקורת על סגנונו הבוטה של הנשיא הרפובליקני דונלד טראמפ וטענו כי דבריו נותנים רוח גבית לקיצונים המבקשים לפגוע בבני מיעוטים, בהם יהודים. אתמול הגיע טראמפ עם רעייתו מלניה לביקור תנחומים בפיטסבורג, וקבוצה של יהודים הפגינה שם נגדו בטענה כי הוא אינו רצוי במקום.

 

היום אחר הצהריים דחה טראמפ את אופי הדיווחים על המחאה נגדו בפנסילבניה. בציוץ בטוויטר כתב: "מלניה ואני זכינו ליחס יפה אתמול בפיטסבורג. קיבלו אותנו בחמימות רבה כל כך. הייתה מחאה קטנה שכלל לא ראינו ושהתקיימה הרחק מאיתנו. דיווחי הפייק-ניוז היו הפוכים – בושה!".

 

בינתיים ממשיך טראמפ לנסות להמריץ את הבוחרים לצאת ולהצביע ביום שלישי הבא למועמדי המפלגה הרפובליקנית, במיוחד במרוץ לבית הנבחרים ולסנאט, שם הוא מבקש לשמור על הרוב של המפלגה החיוני כל כך להתנהלות ממשלו. אתמול הודה טראמפ כי החל לקדם מהלך להוצאת צו נשיאותי שיפסיק את ההענקה האוטומטית של אזרחות לילדים הנולדים בארה"ב למי שאינם אזרחים אמריקנים, בכלל זה מהגרים בלתי חוקיים. על פניו הזכות הזו מעוגנת בתיקון ה-14 לחוקת ארה"ב וכל שינוי שלה צריך לקבל אישור של הקונגרס ברוב גדול, אבל טראמפ טען אתמול כי יש פתח שיאפשר לו לשנות את המצב הקיים גם באמצעות צו נשיאותי. משפטנים רבים ואפילו בכירים במפלגה הרפובליקנית, בהם יו"ר בית הנבחרים פול ראיין, חולקים עליו.

דונלד ו מלניה טראמפ מניחים אבנים אנדרטה לזכר הנרצחים בית הכנסת פיטסבורג ארה
"התקבלנו בחום, פייק ניוז". טראמפ ורעייתו בפיטסבורג, אתמול(צילום: רויטרס)

מפגינים נגד ביקור דונלד טראמפ ב פיטסבורג ליד בית הכנסת עץ חיים שבו היה הפיגוע ארה
(צילום: AFP)

היום אחר הצהריים טען טראמפ בטוויטר כי בפועל החוקה האמריקנית אינה מבטיחה את הזכות לאזרחות עבור כל אדם שנולד בארה"ב: "הזכות לאזרחות מלידה, כפי שמכנים אותה, שעולה לארצנו מיליארדי דולרים ומאוד לא הוגנת כלפי אזרחינו, תגיע לסופה בדרך זו או אחרת", כתב. "המילים 'נתון לסמכות השיפוטית' שמופיעות בתיקון ה-14 לחוקה אינן מכסות את הזכות הזו. מומחי משפט רבים מסכימים".

 

התיקון ה-14 לחוקה אושר בקונגרס האמריקני ב-1866, בתקופת השיקום שלאחר מלחמת האזרחים. על-ידי הרחבת הזכות לאזרחות למי שנולדים בארה"ב ביטל התיקון את פסיקת בית המשפט מ-1857 שלפיה ילדים הנולדים לעבדים אינם זכאים לאזרחות. ב-1898 אשרר בית המשפט העליון את זכותם של ילדים הנולדים לתושבי קבע חוקיים בארה"ב לקבל אזרחות, אבל שמרנים אומרים כי הזכות הזו אינה צריכה לחול על כולם, וכי יש לשלול אותה ממהגרים השוהים במדינה שלא כחוק וממי שיש להם אשרת שהייה זמנית.

 

בסעיף הראשון של התיקון כתוב: "כל אדם שנולד או התאזרח בארה"ב, ונתון לפיכך לסמכותה השיפוטית, הוא אזרח של ארה"ב ושל המדינה שבה הוא גר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
דמותו של לסר במודעה המפוקפקת
צילום: MCT
מומלצים