שתף קטע נבחר

תגלית במצרים: כך בנו את הפירמידות?

ליד פלא העולם בגיזה אותרה רמפה בת 4,500 שנה - וגרמי מדרגות מיוחדים לצדה. "כך הועלו אבני הענק בשיפוע תלול"

 

שרידי רמפה לפירמידות במצרים ()
שרידי הרמפה העתיקה

זו המערכת שסייעה לבניית הפירמידות? שרידים של רמפה ענקית נחשפו במחצבה עתיקה במצרים. באתר "Live Science" דווח כי העיצוב שלה מרמז שהרמפה שימשה לגרירת אבני אלבסטר אדירות בשיפוע, באמצעות מגררת וחבל.

 

הרמפה העתיקה, שמתוארכת ללפני 4,500 שנה, נחשפה באתר הארכיאולוגי האטנאב על ידי חוקרים מהמכון הצרפתי לארכיאולוגיה אוריינטלית בקהיר ומאוניברסיטת ליברפול באנגליה. בשני הצדדים שלה היו גרמי מדרגות עם עמודי עץ קטנים ('פוסטהולס') שאליהם חוברו חבלים, שככל הנראה נקשרו לפני אלפי שנים לאבני הענק.

 

 
הפירמידה הגדולה של גיזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפירמידה הגדולה של גיזה(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עיצוב כזה היה מקל במעט על בוני הפירמידות, שהיו צריכים למשוך את המשא האדיר. "המערכת הזו בנויה מרמפה מרכזית שמאוגפת על ידי שני גרמי מדרגות עם כמה פוסטהולס", אמר יאניס גורדון, אחד מחוקרי האתר.

 

לדבריו, "באמצעות מגררת שנשאה את האבן והייתה מחוברת בחבלים לעמודי העץ האלה, המצרים הקדמונים הצליחו להעלות את אבני האלבסטר במחצבה בשיפוע תלול מאוד של יותר מ-20 אחוזים".

 

הוא אמר כי זו תגלית ראשונה מסוגה, שמתוארכת לפי ההערכות לשנות שלטונו של פרעה חופו, אז נבנתה הפירמידה הגדולה של גיזה, שגובהה 138 מטרים. לפי התיאוריה המקובלת, הפירמידה - שמכונה גם פירמידת חופו - נועדה לשמש לו כקבר.

 

הפירמידה הגדולה של גיזה היא העתיקה בשבעת פלאי תבל והיחידה ששרדה עד ימינו. לפי ההערכות, היא נבנתה במאה ה-26 לפני הספירה. בשנת 820 לספירה החלו לחפור מנהרות לתוך קירות המבנה העצום, בניסיון לחשוף את סודותיו. במאה ה-19, כעבור יותר מאלף שנים, השתמשו בדינמיט כדי לפוצץ חללים בפירמידה. בשנה שעברה גילו מדענים תא חבוי בתוך הפירמידה, שלא היה מוכר בעבר.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים