שתף קטע נבחר

להיפרד מהילד לעולם? הבחירה של הצרפתיות מדאעש

צרפת רוצה להחזיר אליה את הילדים של האזרחים הג'יהאדיסטים שהצטרפו לדאעש - ומסרבת לתת להורים לשוב. לעשרות אמהות שכלואות בסוריה יש בחירה בלתי אפשרית - למסור את הילד, או להשאיר אותו בסכנת חיים

לעשרות נשים צרפתיות שכלואות בסוריה יש בחירה בלתי אפשרית: הן צריכות להחליט אם להשאיר את הילדים שלהן באזור הקרבות, או לשלוח אותם הביתה – בידיעה שייתכן שלא ייפגשו עוד לעולם.

 

כמו מדינות מערביות אחרות, גם צרפת מתמודדת עם מקרים של אזרחים שהפכו לג'יהאדיסטים ונסעו בעקבות דאעש לעיראק או לסוריה. צרפת מתלבטת איך להתמודד עם הצרפתים שנותרו באזורי הקרבות, אחרי שדאעש ספג מכות קשות ואיבד שטחים רבים.

 

בשבוע שעבר הודיעה צרפת על כוונתה להתחיל להחזיר הביתה כ-150 ילדים, רובם כלואים עם האמהות על ידי הכוחות הכורדיים. גורמים צרפתים הבהירו שהאמהות הג'יהאדיסטיות לא רצויות בצרפת.

מחנה של הכוחות ה כורדיים ל עצורי דאעש כפר ב צפון סוריה (צילום: AFP)
במחנה מעצר כורדי בצפון סוריה(צילום: AFP)
  

לפני כמה ימים קיבלה נדין טלפון מכלתה, שנמצאת במעצר במחנה של הכורדים. האם הצעירה בכתה. "האם אני חייבת לנטוש את הילדים שלי כדי שיחזרו לצרפת?", התייפחה. "כלתי חולה הרבה, כמו הילדים שלה", סיפרה נדין ל-AFP. "היא שוקלת רק 45 קילו".

  

נדים חורי, בכיר בארגון זכויות האדם Human Rights Watch שמרבה לבקר במחנות הכורדיים, אמר שההודעה הצרפתית "תשים סוף למצב בלתי נסבל". במחנות אין לילדים בתי ספר או פעילויות כלשהן, ותנאי ההיגיינה קשים וגורמים לשלשולים, הקאות ואינפקציה. עורכי דין שמייצגים את האמהות, שמנסים שהן יתאחדו עם הילדים בצרפת, מתלוננים כבר חודשים על התנאים הרעים במחנות.

מחנה של הכוחות ה כורדיים ל עצורי דאעש כפר ב צפון סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
    

צרפת לא מעוניינת שהג'יהאדיסטים שנסעו למזרח התיכון יחזרו אליה. עד כה היא התעקשה שהאזרחים שלה שנלכדים בסוריה ובעיראק יעמדו למשפט מקומי. כ-260 אזרחים בוגרים ו-80 ילדים כבר חזרו לצרפת מסוריה ומעיראק, והשנה העריכו הרשויות בצרפת שיש יותר מ-1,200 צרפתים באזורי הקרבות – 700 בוגרים ו-500 ילדים. כמה צרפתים כבר נשפטו בעיראק וילדיהם חזרו למולדתם.

 

בסוריה המצב שונה. רוב הצרפתים עצורים בשטח בשליטת הכורדים בצפון המדינה. למרות שאיפות העצמאות של הכורדים העולם לא מכיר בשטח כמדינה. הכוחות הכורדיים התעקשו שהם לא ישפטו אסירים זרים וקראו לארצות המוצא של הג'יהאדיסטים לקחת אותם. מדינות בודדות מסכימות לעשות זאת, בהן רוסיה, אינדונזיה וסודן. רוב המדינות, בהן צרפת, מסויגות מהעניין.

מחנה של הכוחות ה כורדיים ל עצורי דאעש כפר ב צפון סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איש זכויות האדם חורי אמר שהרעיון שצרפת תיתן לכורדים להעמיד למשפט את אזרחיה הוא "פיקציה", שנועדה למנוע בהלה ציבורית לנוכח גל של ג'יהאדיסטים שחוזרים הביתה. עורכי הדין של האמהות אומרים שזה מגוחך שמדינה שמגדירה את עצמה כאבירת זכויות אדם מפרידה הורים מילדים ומשאירה את אזרחיה באזור מלחמה. וויליאם בורדון, עורך דין של חלק מהנשים, מתעקש ש"לרוב המכריע אין תפקיד פעיל בדאעש ויש לו זכות למשפט הוגן, שיכול להתקיים רק בצרפת".

 

נדין מתחילה לבכות מעצם הבחירה שצריכה כלתה לעשות. "לוותר על הילדים שלך מבלי לדעת אם את הולכת לראות אותם שוב או לא, או אם מישהו ידאג להם – אתם יכולים לדמיין שתעשו למישהו דבר כזה? כלתי עדיין מניקה את בן הזקונים שלה, תינוק בן שמונה חודשים. זאת אכזריות שאי אפשר לתאר במילים".

מחנה של הכוחות ה כורדיים ל עצורי דאעש כפר ב צפון סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פעיל זכויות האדם חורי מעריך שאמהות רבות יסרבו להיפרד מהילדים. גם קרובי המשפחה שלהן בצרפת מעריכים זאת. "הם הנחמה שלהן, הסיבה היחידה שלהן לחיות", אמר אזרח מצפון צרפת שאחותו עדיין בסוריה. שרה (שם בדוי), אמרה כי "כלתי לא תוותר על הילד שלה בקלות". בנה של שרה ורעייתו הגיעו לסוריה ב-2016 ונעצרו לפני שנה על ידי הכורדים. האם והילד במחנה, חולים ומנסים להבריח את העכברים ששורצים באוהל שלהם.

 

פסיכולוג הילדים סרז' הפז מאמין שהפרדת הילדים מההורים יכולה לגרום רק נזק. "לשמור על קשר עם ההורה, אפילו באמצעות ביקור בכלא, היא הכרחית לילד". אחרת, מזהיר סרז', הסכנה שהילדים יהפכו לקיצוניים גדולה יותר, ויתייחסו להורה בתור "גיבור או קדוש מעונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
במחנה מעצר כורדי בצפון סוריה
צילום: AFP
מומלצים