שתף קטע נבחר

יהודייה, פלסטינית וטייסת קרב: כוכבי הבחירות בארה"ב

כוכב רוק מטקסס ונשיאת בית כנסת מנבדה הם תקוות הדמוקרטים למהפך בסנאט. בבית הנבחרים צפוי גל כחול בראשות מוסלמית עם חיג'אב, טייסת בחיל הנחתים ובת 29 שמאשימה את ישראל בטבח. וגם: האם ארה"ב בשלה למושל הומו ראשון? כל האנשים והקרבות שצריך להכיר לקראת ליל הבחירות

ארה

על בחירות אמצע הכהונה בארצות הברית שייערכו ביום שלישי הקרוב כתוב באותיות גדולות שמו של דונלד טראמפ. יותר מאי פעם בהיסטוריה המודרנית יהיו הבחירות האלה משאל עם על תפקודו של הנשיא. ובכל זאת, תהיה זו – גם אם לרגע אחד בלבד – שעתם הגדולה של החיילים הקטנים: דמויות שהיו עד לא מזמן אלמוניות לגמרי כמו אלכסנדריה אוקסיו-קורטז, ג'קי רוזן ובטו אורורק יזכו לפתע לתשומת הלב של אמריקה כולה, ואל פינות נידחות כמו המחוז ה-13 במישיגן או האזור השישי בקנטקי ינהרו מצלמות וכתבים.

 

בסוף הלילה, כשיחוברו התוצאות ממאות הקרבות המקומיים על תפקידים בסנאט, בבית הנבחרים או בלשכת המושל, עשויים לגלות כמה מהכוכבים-לרגע שלקמפיין שלהם היה תפקיד היסטורי בגיבוש המפה הפוליטית החדשה: האם אחרי שנתיים בהנהגת טראמפ אמריקה שוברת שמאלה – או ממשיכה לתת אמון ברפובליקנים? לקראת ליל הבחירות, אלה המרוצים והשמות שכדאי להכיר.

בחירות 2018 - המבחן של טראמפ ()

 

הקרב על הסנאט

בהתחשב בכך שלרפובליקנים יש כיום יתרון 49-51 על הדמוקרטים בסנאט, כדי לחולל מהפך יצטרכו הדמוקרטים לכבוש שני מושבים רפובליקניים מבין אלה שעומדים לבחירה. המשימה שלהם תהיה קשה ביותר: מבין 35 מושבי הסנאט שעליהם מתחרים הפעם בבחירות האמצע, 26 הם דמוקרטיים ורק 9 הם רפובליקניים. פירוש הדבר הוא לא רק שמלאי הכיסאות שהדמוקרטים יכולים להעביר צד קטן הפעם מלכתחילה, אלא בנוסף עליהם להגן על מספר גדול מאוד של מושבים שבהם הם מחזיקים כיום. ואכן, בכמה מ-26 הקרבות על מושבים שכיום שייכים לדמוקרטים גדולים הסיכויים שהדמוקרטים יפסידו. כדאי לזכור גם שתיקו 50-50 בסנאט לא יספיק למפלגה הדמוקרטית: במקרה של שוויון סגן הנשיא הוא הקול שובר השוויון, וכיוון שכעת סגן הנשיא הוא רפובליקני, מייק פנס, הוא יטה את הכף לטובת הרפובליקנים.

 

הפרשנים לא נותנים לדמוקרטים הרבה סיכויים במרוץ לסנאט. סערת מינויו של ברט קבאנו לשופט בבית המשפט העליון הזריקה בחודש שעבר מרץ לקמפיין הרפובליקני, וגם כמה מהקרבות שנראו עד אז פתוחים נוטים כעת בבירור לצד האדום. על כל פנים האופטימיים שבדמוקרטים, מי שעדיין מאמינים בהפתעה, מסמנים 4 קרבות סנאט כאלה שיכולים להביא להם את המהפך המיוחל: בטקסס, באריזונה, בטנסי ובנבדה.

 

 

טקסס היא מדינה רפובליקנית מובהקת, ומאז 1994 לא ניצח בה שום מועמד דמוקרטי במרוץ חוצה-מחוזות, כזה שבו נדרשת תמיכתם של כלל הטקסנים ולא של תושבי מחוז בחירות אחד. בחודשים האחרונים הסתמן שרוברט (בטו) אורורק, דמוקרט צעיר ותוסס שהצליח לשלהב המונים, עשוי לחולל רעידת אדמה בפוליטיקה הטקסנית.

 

אורורק בן ה-46, אמריקני ממוצא אירי שהיה בעבר גיטריסט בלהקת רוק, הצליח לגייס 38 מיליון דולר רק ברבעון השלישי של השנה, שיא למרוץ לסנאט בארה"ב, ודמוקרטים שנשבו בקסמיו כבר מזכירים אותו כמועמד אפשרי לנשיאות ב-2020. אורורק הוא מתנגד חריף למדיניות ההגירה של טראמפ, רוצה להגביל את נשיאת הנשק ותומך בהתרת השימוש במריחואנה. בימי ילדותו באל-פאסו הודבק לו הכינוי הלטיני "בטו", והוא מלווה אותו עד היום. הוא דובר ספרדית שוטפת, ובעזרתה מנסה לגייס את קולם של מצביעים היספנים, אוכלוסייה שנחוצה לו מאוד כדי לנצח במרוץ.

ארה
קרוז ואורורק בעימות. הרבה תלוי בהיספנים(צילום: רויטרס)

מול אורורק ניצב טד קרוז בן ה-47, מי שהצליח להגיע עד לשלבים האחרונים בפריימריז הרפובליקניים לנשיאות מול דונלד טראמפ. אף שמדובר ביריב חזק ביותר הצליח אורורק לאורך המרוץ למנוע מקרוז לשייט בקלילות לכהונה נוספת, ותומכי הדמוקרט רואים בכך רמז לבאות. כל כך צמוד היה המרוץ לפרקים, עד שקרוז נזקק לסיוע משנוא נפשו טראמפ, שבפריימריז ב-2016 השפיל אותו כשקרא לו "טד השקרן" ולעג למראה של אשתו. בחודש שעבר התייצב הנשיא לעצרת של קרוז בטקסס, ובתקווה לשכנע את הבוחרים להצביע לקרוז וכך לעזור לשמור על הרוב בסנאט, שחשוב כל כך לטראמפ, הצהיר: "זה כבר לא טד השקרן, עכשיו זה טד היפה. טד של טקסס".

 

על אף ההישג המרשים של אורורק, קרוז עדיין פייבוריט ברור לנצח במרוץ והוא צועד ביתרון של 7-6%. אם אורורק יחולל סנסציה בכל זאת ויביא את המושב של טקסס לדמוקרטים – זה יכול להיות גיים צ'יינג'ר בקרב על השליטה בסנאט.

 

על המושב של הסנאטור הרפובליקני ג'יימס פלייק, שהחליט לפרוש, מתחרות שתי חברות בבית הנבחרים: הדמוקרטית קירסטן סינמה, בת 42, והרפובליקנית מרתה מקסלי, בת 52.

 

סינמה הייתה האדם הביסקסואל המוצהר הראשון שנבחר לקונגרס האמריקני, ובאוגוסט השנה הפכה לאדם הביסקסואל המוצהר הראשון שמנצח בפריימריז לסנאט באחת משתי המפלגות הגדולות. במהלך הקריירה הפוליטית שלה נלחמה רבות למען זכויותיהם של זוגות חד-מיניים. עם זאת, סינמה נחשבת לדמוקרטית מתונה, ומבין הדמוקרטים בבית הנבחרים היא מהשמרנים ביותר.

ארה
ביסקסואלית מוצהרת ראשונה. סינמה בעימות עם מקסלי(צילום: AP)

מקסלי היא קולונל בדימוס וטייסת הקרב הראשונה בצבא ארה"ב שהשתתפה בפעילות מבצעית. הרזומה הצבאי המפואר שלה כולל הטסת מטוסי קרב מעל עיראק וכוויית ופיקוד על טייסת בחיל האוויר. ב-2002 תבעה – וגם ניצחה – את משרד ההגנה האמריקני בשל חיובן של חיילות אמריקניות המוצבות בסעודיה לעטות את כיסוי הגוף האיסלאמי עבאיה בצאתן מהבסיס. בקמפיין הנוכחי היא ניסתה לקעקע את דמותה של סינמה על-ידי שליפת הצהרות מעברה כפעילה נגד מלחמות והאשימה אותה בתמיכה במעשי בגידה, בין השאר משום שאמרה כי מי שמעוניין להצטרף לטליבאן ולהילחם נגד צבא ארה"ב – מוזמן לעשות זאת.

 

לפי סקר "פוקס" מהשבוע, בין השתיים יש שוויון, ואין שום אפשרות לחזות מי תנצח.

 

על המושב של הסנאטור הרפובליקני בוב קורקר שהחליט לפרוש מתמודדים הרפובליקנית חברת בית הנבחרים מרשה בלקבורן והדמוקרט פיל ברדסן, שהיה ראש העיר נשוויל (1999-1991) ומושל טנסי (2011-2003).

 

הקרב בטנסי הסתמן מאז הקיץ כאחת התקוות הגדולות של הדמוקרטים: ברדסן בן ה-74 נחשב למושל פופולרי מאוד בטנסי, וכשנבחר לכהונה שנייה כמושל ב-2006 הוא ניצח בכל אחד מ-95 המחוזות במדינה. אפילו קורקר, הרפובליקני שמפנה את הכיסא בסנאט, שיבח את ברדסן, חברו זה שנים, והודיע כי אין לו כוונה להשתתף בקמפיין נגדו – הצהרה שהרתיחה בכירים במפלגה הרפובליקנית. על כל פנים לפופולריות הזו יזדקק ברדסן מאוד: שום דמוקרט לא אייש כיסא של טנסי בסנאט מאז 1995.

 

בלקבורן מציגה עצמה כתומכת נלהבת של טראמפ, וטוענת שברדסן מקושר מדי לשלל דמויות במפלגה הדמוקרטית שרבים מהבוחרים שונאים, בהן הילרי קלינטון וצ'אק שומר.

 

האם הדמוקרטים יצליחו לגנוב את הכיסא הרפובליקני בטנסי? בשבועות האחרונים פתחה בלקבורן פער של 9-5%, אבל פרשנים עדיין ממליצים לעקוב אחר המרוץ הזה.

 

הסנאטור הרפובליקני דין הלר (58) עשוי בהחלט להפסיד את הכיסא שלו לחברת בית הנבחרים הדמוקרטית ג'קי רוזן (61). סקרים מראים שהתושבים בנבדה אינם מתלהבים מאף אחד מהם, אבל רוזן היהודייה – שעד לשנה שעברה הסתכם ניסיונה הפוליטי בנשיאות בית הכנסת הרפורמי שלה – צועדת ביתרון.

 

הלר מעולם לא הפסיד במערכת בחירות, אולם מומחים מחשיבים אותו לסנאטור הרפובליקני הפגיע ביותר, משום שכדי לשכנע רפובליקנים רבים להצביע לו עליו להפגין נאמנות לטראמפ, ומהצד השני הוא עומד לבחירה במדינה עם אוכלוסייה היספנית הולכת וגדלה. בבחירות לנשיאות ב-2016 ניצחה במדינה הזו המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון.

 

רוזן נחשבת למועמדת זהירה ומדודה, והיא מתקשה להלהיב אפילו את הבוחרים הדמוקרטים והליברלים. בקמפיין הבחירות שלה היא מתמקדת בהאשמת הסנאטור הלר בניתוק מהעם. היא טוענת שהלר שימש כחותמת גומי של הנשיא טראמפ, בין השאר כשתמך באישור מינויו של ברט קבאנו, שהואשם בתקיפות מיניות, לשופט בבית המשפט העליון. לפי סקר CNN מהשבוע צועדת רוזן ביתרון 3%.

ארה
ג'קי רוזן עם הנשיא לשעבר אובמה. "הלר חותמת גומי"(צילום: EPA)

כדי לחולל מהפך מפתיע בסנאט, כאמור, לא יוכלו הדמוקרטים להסתפק בזכייה במושבים שבהם מחזיקים כיום הרפובליקנים: נוסף על כך יהיו הדמוקרטים חייבים לשמור כמעט על כל 26 המושבים שיש להם כיום מבין המושבים שעומדים לבחירה. קרבות קשים במיוחד לשמירה על מושבים דמוקרטיים צפויים להם בצפון דקוטה, שם צפויה הסנאטורית הדמוקרטית היידי הייטקמפ להפסיד את המושב שלה לחבר בית הנבחרים הרפובליקני קווין קריימר; מיזורי, שם קלייר מקסקיל הדמוקרטית מתחרה מול ג'וש הולי הרפובליקני; ופלורידה, שם הסנאטור הדמוקרט ביל נלסון מתמודד מול המושל הרפובליקני ריק סקוט. עוד קרבות לא פשוטים צפויים לדמוקרטים באינדיאנה, שבה הסנאטור הדמוקרט ג'ו דונלי מתחרה מול איש העסקים הרפובליקני מייק בראון, ובמונטנה, שם הסנאטור הדמוקרט ג'ון טסטר מנסה לשמור על כסאו מול מאט רוזנדייל. בשבועות האחרונים סומנו כצמודות גם ההתמודדויות במערב וירג'יניה, אשר בה מנסה הסנאטור ג'ו מנצ'ין להיאחז במושב שלו מול הרפובליקני פטריק מוריסי, ובוויסקונסין, שם הסנאטורית הדמוקרטית תמי בולדווין צריכה לצלוח את הקרב מול ליה ווקמיר, אבל בשתיהן פתחו בינתיים המועמדים הדמוקרטים פער נאה.

 

הקרב על בית הנבחרים

בהתחשב בכך שבבית הנבחרים היוצא היו לרפובליקנים 240 מושבים ולדמוקרטים 195 (ערב הבחירות שבעה מהמושבים אינם מאוישים – 5 רפובליקניים ושני דמוקרטיים), הדמוקרטים צריכים לשמור על מספר המושבים הנוכחי שלהם ואז לגרוף עוד 23 מושבים שבקונגרס היוצא היו רפובליקניים. על סמך הסקרים האחרונים מעריכים הפרשנים שבסבירות גבוהה מאוד הדמוקרטים יצליחו לחולל את המהפך. אלה הקרבות והאנשים המעניינים ביותר במרוץ לבית הנבחרים ולכמה תפקידי מושלוּת.

 

חבר בית הנבחרים הדמוקרט קונור לאמב נחשב למי שנתן את האות לתקווה של הדמוקרטים ל"גל כחול" שישטוף את הקונגרס: במרץ השנה הוא ניצח במרוץ המיוחד למושב בבית הנבחרים, שהתפנה בשל פרישת ציר שהסתבך בשערורייה, וניצחונו היה עבור דמוקרטים רבים הוכחה לכך שמפלגתם יכולה לזכות בכיסאות רפובליקניים גם במחוזות קשים. לאמב בן ה-33, חייל לשעבר בחיל הנחתים, ניצח אז במחוז בחירות שבו היו הרפובליקנים אמורים לנצח בקלות. בבחירות ב-2016 ניצח שם טראמפ בפער של כמעט 20%.

 

לקראת הבחירות הקרובות שורטטה מחדש מפת מחוזות הבחירות בפנסילבניה, ולאמב מצא את עצמו באותו מחוז בחירה עם הרפובליקני חבר בית הנבחרים קית' רות'פוס. זה יהיה הקרב היחיד במערכת הבחירות הנוכחית לבית הנבחרים שמציב זה מול זה שני חברי בית מכהנים. נכון לתחילת החודש שעבר צעד לאמב ביתרון 12%.

 

חבר בית הנבחרים הרפובליקני המכהן אנדי בר, בן 45, מנסה לשמור על הכיסא מול הדמוקרטית איימי מקגרת', בת 43. מקגרת' היא טייסת לשעבר בחיל הנחתים שביצעה עשרות טיסות קרב, הפציצה מטרות של אל-קאעידה והטליבאן והגיעה לדרגת סגן אלוף. זו הפעם הראשונה שהיא מתמודדת על תפקיד פוליטי. בר, עורך דין במקצועו, השלים שתי כהונות בבית הנבחרים. במחוז הבחירה שבו מתמודדים השניים ניצח ב-2016 דונלד טראמפ בפער גדול. בסקר האחרון הוביל בר באחוז אחד.

 

רשידה טליב ואילהאן עומאר עומדות להיות המוסלמיות הראשונות שיכהנו כחברות בקונגרס האמריקני. שתיהן דמוקרטיות.

 

טליב, בת 42 ממוצא פלסטיני, כיהנה כחברה בבית הנבחרים של מישיגן, ובאוגוסט האחרון היא ניצחה בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית במחוז ה-13 של מישיגן בבחירות לקונגרס האמריקני. כיוון ששום מועמד רפובליקני לא התייצב מולה נסללה דרכה להתמנות לנציגת המחוז בבית הנבחרים. היא תתפוס את מקומו של חבר הקונגרס הדמוקרטי ג'ון קוניירס, שכיהן מאז 1965 אך נאלץ לפרוש בשל תלונות על הטרדות מיניות. טליב היא הבת הבכורה מבין 14 ילדיו של זוג מהגרים פלסטינים, והיא תהיה האדם הפלסטיני הראשון שנבחר לקונגרס האמריקני. לאחרונה הביעה תמיכה בפעילי ה-BDS והתנגדות לפתרון שתי המדינות. בקיץ האחרון עוררה את זעמם של דמוקרטים מתונים כשאמרה שתצביע בקונגרס נגד הסיוע הצבאי למדינת ישראל. בריאיון ל"הפינגטון פוסט" לאחר ניצחונה אמרה כי היא מתכוונת לשמש קול עבור קרובי משפחתה בגדה המערבית. על ביקורה בישראל ובשטחים סיפרה אז: "ללכת לחוף בתל-אביב ולראות אנשים יוצאים מהמים כי אנחנו נכנסנו... אלה הסיפורים שלא סופרו".

רשידה טליב ארה
זיכרונות מהים של תל-אביב. רשידה טליב(צילום: AP)

ארה
מ"אפרטהייד" ל"זכות קיום". אילהאן עומאר(צילום: רויטרס)

אילהאן עומאר, בת 37, היא חברה בקונגרס של מדינת מינסוטה, סומלית-אמריקנית עוטת חיג'אב. בבחירות בשבוע הבא היא תתמודד מול הרפובליקנית ג'ניפר זיילינסקי, אבל מחוז הבחירה שלה הוא מחוז דמוקרטי מובהק והיא צפויה לנצח. עומאר נולדה במוגדישו בירת סומליה, חייתה ארבע שנים במחנה פליטים בקניה והיגרה לארה"ב בגיל 12. בעבר כינתה את ישראל "משטר אפרטהייד" והביעה תמיכה בצעדי חרם עליה. במהלך הקמפיין ריככה את הצהרותיה וטענה שחרם על ישראל אינו מועיל ושיש להכיר בזכות קיומה.

 

מספר המוסלמים שהציגו מועמדות בפריימריז במערכת הבחירות הנוכחית היה חסר תקדים בגובהו. לפי הערכות, רבים מהמועמדים השתכנעו לעשות מעשה ולהיכנס לפוליטיקה בשל מדיניות טראמפ נגד מוסלמים והצהרותיו נגדם.

 

אלכסנדריה אוקסיו-קורטז הייתה אחת הסנסציות שעוררו באמצע השנה את תקוות הדמוקרטים שבבחירות הם יוכלו לחולל מהפך גדול בקונגרס: בפריימריז הדמוקרטיים למושב של המחוז ה-14 בניו יורק בבית הנבחרים, כשהיא בת 28 בלבד, גברה אוקסיו-קורטז על ג'וזף קראולי, דמוקרט בכיר שכיהן בבית מאז 1999 ונחשב למי שעשוי להפוך בקרוב למנהיג הדמוקרטים שם. ניצחונה ההוא נחשב גם כעת לאחת ההפתעות הגדולות של מערכת הבחירות הנוכחית.

 

קורטז, ילידת רובע ברונקס, צפויה להפוך לאישה הצעירה ביותר שנבחרה אי-פעם לקונגרס האמריקני. בחודש שעבר מלאו לה 29. היא בת לאם שנולדה בפורטו ריקו ולאב שנולד וגדל בברונקס. בקמפיין הבחירות שלה אמרה בין השאר: "70% מתושבי המחוז שלנו אינם לבנים, ובכל זאת – מעולם לא זכינו לנציג בקונגרס שאינו לבן".

אלכסנדריה אוקסיו-קורטז (צילום: AP)
אוקסיו-קורטז. "אי אפשר להמשיך לשתוק"(צילום: AP)

בעברה של קורטז כמה התבטאויות חריפות נגד ישראל. כשעשרות פלסטינים נהרגו מאש צה"ל בהתפרעויות בגבול עזה במאי האחרון היא האשימה את ישראל בהפעלת כוח מופרז וכתבה בטוויטר: "זה טבח. אני מקווה שלעמיתיי יהיה האומץ המוסרי לקרוא לזה כך. לשום מדינה אין פטור המאפשר לה לבצע ירי המוני במפגינים. הדמוקרטים לא יכולים להמשיך לשתוק על זה".

 

אוקסיו-קורטז משתייכת למחנה של ברני סנדרס ואף עבדה בקמפיין שלו בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ב-2016. הקרב האחרון שלה על מקום בבית הנבחרים יהיה מול הרפובליקני אנתוני פפאס, והיא צפויה לנצח בו ללא קושי.

 

פוליס, יהודי חבר בית הנבחרים האמריקני מטעם המפלגה הדמוקרטית, מתמודד על תפקיד המושל בקולורדו מול הרפובליקני ווקר סטייפלטון. פוליס הוא יזם ופילנתרופ, ונחשב לאחד האנשים העשירים בקונגרס. הוא גם הומו מוצהר – וההומו הראשון בקונגרס שהוא אב לילדים. לו ולבן זוגו, מרלון ריס, יש בן ובת. פוליס צועד ביתרון 7% על סטייפלטון.

 

כריסטין הלקוויסט הדמוקרטית היא האדם הטרנסג'נדר הראשון שמועמד מטעם אחת המפלגות הגדולות לתפקיד מושל או מושלת. היא תתמודד על תפקיד מושלת ורמונט מול המושל המכהן, הרפובליקני פיל סקוט.

כריסטין הלקוויסט מתמודדת לתפקיד מושל מדינת ורמונט בחירות אמצע ב ארה
הלקוויסט. ממנכ"ל למנכ"לית(צילום: AP)
 

כריסטין, בת 62, נולדה כדייוויד הלקוויסט והייתה מנכ"לית חברת אנרגיה. בשנת 2015 הודיעה לתקשורת כי מעתה היא מגדירה את עצמה כאישה, ובתחילת 2018 פרשה מהתפקיד כדי להתמודד על המושלוּת. במהלך קמפיין הבחירות שלה הודתה כי הצעדים שנקט טראמפ נגד טרנסג'נדרים, בכלל זה האיסור עליהם לשרת בצבא ארה"ב, עודדו אותה לרוץ לתפקיד. בפריימריז הדמוקרטיים היא גברה בין השאר על איתן סונברון, ילד בן 14 שניצל פרצה בחוק כדי להתמודד למרות גילו הצעיר. לפי הסקר האחרון מוביל עליה סקוט ב-14%.

 

סטייסי אברמס הדמוקרטית מתמודדת על תפקיד מושלת ג'ורג'יה, ואם תנצח את המועמד הרפובליקני בראיין קמפ היא תהפוך לאישה האפרו-אמריקנית הראשונה שנבחרת למושלת של מדינה בארה"ב.

 

אברמס, מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים של ג'ורג'יה, הגיעה לקרב על המושלות אחרי שבפריימריז הדמוקרטיים גברה על סטייסי אחרת – סטייסי אוונס. ההתמודדות ביניהן זכתה בתקשורת האמריקנית לכינוי "מלחמת הסטייסיז". לפי סקר מהשבוע מובילה אברמס על קמפ באחוז אחד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילהאן עומר וכריסטין הלקוויסט. אמריקה חדשה
מומלצים