שתף קטע נבחר

תגיד, אתה לפטופ או טאבלט?

ענקיות הטכנולוגיה משקיעות משאבי עתק בתקווה להמציא את בן הכלאיים המוצלח ביותר בין שני המכשירים. תכירו כמה מהניסיונות של גוגל, מיקרוסופט ואינטל

בשבוע שעבר ערכה אפל מסיבת עיתונאים בברוקלין, ניו יורק, כחודש וחצי בלבד אחרי שהכריזה על האייפונים החדשים בסדרת X. היא הציגה גרסה חדשה למחשב הדקיק מקבוק אייר, ושני יורשים לאייפד פרו. ואכן, מבין כל המכשירים שהוציאה אפל בשנים האחרונות, האייפד פרו הוא אולי המכשיר האסטרטגי הכי חשוב שלה, כיוון שהוא מהווה מעין גשר בין עולם הטאבלט לבין עולם המחשב: טאבלט גדול יחסית, עם מפרט חזק, שמתחרה אפילו בזה של רוב המחשבים הניידים.

 

לפטופ טאבלט (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

אפל גאה באייפד, ובצדק - המכשיר הכניס קטגוריה נוספת של מכשירים לעולמנו, והאייפד פרו הוא בהחלט ממשיך דרכו של האייפד הראשון. אלא שכיום הוא עוד מתחרה אחד מתוך רבים במרוץ החימוש הגדול של עמק הסיליקון בניסיון למצוא את התשובה לשאלה שמטרידה את כולם: מהו המכשיר האולטימטיבי שיחליף את המחשב הנייד הקלאסי.

 

"מי יקנה את זה"

מאז שנכנסו הסמארטפונים לחיינו, מכירות הלפטופים והמחשבים השולחניים נמצאות בירידה. מצד שני, הסמארטפונים או הטאבלטים - שרבים הניחו כי ימלאו את מקומם - לא באמת יכולים לעזור לנו לכתוב מסמך ארוך או לנהל קובץ אקסל מסובך. כדי לא להישאר מאחור, החברות הגדולות בעמק הסיליקון ובמעבדות הפיתוח של שנזן ובייג'ינג, מנסות להמציא מכשיר שיהיה נייד כמו הסמארטפון, אבל מספיק חזק ונוח ויעיל כמו המחשב הנייד.

 

כשסטיב באלמר, לשעבר יד ימינו של ביל גייטס במיקרוסופט, נשאל לראשונה על האייפון, הוא גיחך: "אף אחד לא יקנה את זה, כי אין לזה מקלדת". זה היה הרגע שבו מיקרוסופט הפסידה את עידן הסמארטפון. שאר החברות בענף למדו את הלקח, ומשקיעות מאמצים רבים בניסיון לקבוע בעצמן בניחוש מוצלח ככל האפשר איך תיראה הקטגוריה החדשה.

 

לנובו יוגה בוק C930 (צילום: לנובו)
לנובו יוגה בוק C930(צילום: לנובו)

 

בעוד אינטל עדיין שולטת בתחום הלפטופים והמחשבים השולחניים, הנתח שלה בעולם הסמארטפונים שולי. היא מזדנבת אחרי המתחרות ונאלצת להסתפק בניסיונות להמציא את הלפטופ מחדש, שוב ושוב ושוב. היו לה כמה הצלחות ביניים, כמו ה"אולטרה-בוק", שהוא למעשה מחשב נייד לכל דבר רק דקיק יותר, אבל זה לא מספיק. החשש של אינטל הוא ממוצר מתחרה חדש ומקורי, שיסחוף אחריו את השוק וישאיר אותה הרחק מאחור. מה שמנחה את החברה בארבע השנים האחרונות הוא הניסיון להמציא את הגלגל בכל דרך אפשרית. היא ייצרה עד כה מיני אבות־טיפוס למכשירים רבים, כולל מז"לטים ומשקפי מציאות רבודה, אבל משקיעה במיוחד בדגמי מחשב מקוריים.

 

המסך הכפול של אינטל

ממש בימים אלה הציגה אינטל לראשונה, בחשיפה מצומצמת, את ראשית החזון שלה לעתיד המחשבים הניידים שהם גם טאבלטים: מחשב נייד קטן, המורכב בעצם משני מסכים נפרדים. האב-טיפוס שייצרה, בשם הקוד המוזר "מפלי הטייגר", הוא בעצם מחשב נייד קטן, כשאת הצד של המקלדת מחליף מסך נוסף, מונוכרומטי, מסוג "דיו אלקטרוני", כזה שאפשר למצוא בקוראי ספרים דיגיטליים כמו ה"קינדל" של אמזון. הרעיון הוא, שבמחשב הנייד המוכר לנו הצד של המקלדת הוא צד מבוזבז. כך שאם אפשר - למה שלא יוכל להשתנות לפי צרכי המשתמש? כשצריך מקלדת, מסך הדיו האלקטרוני יציג מקלדת, וכשהמשתמש ירצה, הוא יוכל להציג בו תמונות לעריכה, או לכתוב על המסך בכתב יד.

 

אינטל, כידוע, לא מייצרת מחשבים אלא רק אבות-טיפוס, שאמורים להדגים מה שהשבבים שלה מסוגלים לעשות. מחלק מהרעיונות ומהמכשירים הנסיוניים שהיא מייצרת היא נפטרת אחרי שהיא לא מצליחה למצוא להם קונים. במקרה הזה, אינטל דווקא כן מצאה קונה: בסוף השנה יושק לנובו C930 Yoga Book. לנובו אימצה בו את הקונספט של אינטל, וייצרה ממנו מחשב ניסוי בסדרת ה"יוגה בוק" הפופולרית שלה.

 

אבל גם אינטל וגם לנובו יודעות, שהמחשב החדש הוא רק חצי הדרך, מאחר שהוא ישרת רק קטגוריה קטנה מאוד של משתמשים. עדיין לא ברור האם המקלדת שעל מסך הדיו האלקטרוני מגיבה מהר כמו מקלדת רגילה, ועד כמה המשתמשים ישמחו לאמץ אותה. גם לא כל־כך ברור אם היתרונות של המסך הנוסף יעלו על החסרונות. מסך דיו אלקטרוני הוא אמנם עוד מסך, אבל זה מסך שחור-לבן עם תכונות מוגבלות.

 

במחשב הזה, אינטל רואה לנגד עיניה עתיד שבו המחשב נסגר אומנם כמו לפטופ, אבל כולל שני מסכים עם יכולות טאבלט. מי שירצה יוכל לפתוח את המכשיר כמו טאבלט, ומסך אחד יהפוך למקלדת כשמתעור הצורך להקליד. ניתן יהיה גם לנהל על המכשיר מסמך וורד ארוך, שיתפרס על שני המסכים, או לערוך תמונה, כשהיא מוצגת על המסך האחד, הצבעוני, ועל המסך השני -השחור-לבן - התפריטים.

 

 

טאבלט עם כרום

לגוגל, לעומת אינטל, אין בעיה להוציא לשוק גם אבות-טיפוס ברמה בסיסית של בשלות. באופן מסורתי, את הניסויים שלה עושה גוגל על הקהל הרחב, וכמה שיותר. הענקית מעמק הסיליקון ידועה בכך שהיא יכולה להמציא מוצרים ולבטל אותם באותה מהירות. בתחום הטאבלטים, לאפל יש את האייפד פרו, למיקרוסופט יש את הסרפייס והסרפייס-פרו, אבל גוגל לא ייצרה עד כה טאבלט ראוי, שיכול להשתלב בנישה. כל זה משתנה עכשיו, לאחר הופעתו של ה"פיקסל סלייט" - הטאבלט החדש של גוגל, שגודלו 12 אינץ', כמו לפטופ קטן. זהו גם הטאבלט הראשון שלא מתבסס על מערכת ההפעלה אנדרואיד (שיועדה במקור לסלולריים), אלא על מערכת ה-Chrome OS, שעד עכשיו שולבה במחשבים ניידים בלבד.

 

גוגל פיקסל סלייט (צילום: AP)
גוגל פיקסל סלייט(צילום: AP)

 

המשמעות ברורה: גוגל מתייחסת לטאבלט הזה כמו מחשב לכל דבר. היא גם ציידה אותו כמו מחשב: הדגם הזול יעלה אומנם 600 דולר, והוא כולל מפרט של טאבלט רגיל, אבל הדגם היקר יכול לטפס עד 1,600 דולר, והוא יכלול זיכרון פנימי של 16 ג'יגה, נפח אחסון של 256 ג'יגה, ושבב אינטל מדור 8, רמה של לפטופ משובח - מזכיר מאוד את המפרט המקסימלי של האייפד פרו החדש של אפל. בשביל להרגיש באמת כאילו אתם משתמשים בלפטופ, תצטרכו לקנות לו מקלדת שיכולה לשמש ככיסוי לטאבלט, בעוד 199 דולר.

 

האם זה המכשיר שאמור להחליף את המחשב האישי מבחינת גוגל? נראה שלא. אבל זו הצהרת כוונות של החברה, שהולכת ומשתפרת בייצור מוצרי חומרה. רק לאחרונה היא הציגה גם את הגרסה האחרונה של סמארטפוני הפיקסל שלה, שזכו לביקורות מצוינות. ועדיין, גוגל ממשיכה לייצר שתי מערכות הפעלה. הכרום, שכבר מסוגל להריץ אפליקציות של אנדרואיד, ולתפקד יותר ויותר כמערכת הפעלה שולחנית, עדיין רחוק מלהיות מושלם.

 

מיקרוסופט סרפייס פרו 6 (צילום: AP)
מיקרוסופט סרפייס פרו 6(צילום: AP)

 

חלונות לטאבלט?

מיקרוסופט ממש לא יושבת בצד בקרב על עתיד הלפטופ. לה יש את סדרת הסרפייס, שילובים שונים בין לפטופים לטאבלטים. רק שאצל מיקרוסופט לא צריך להסתפק במערכת הפעלה משונה עם חבילת תוכנות שלא מצליחה להדביק את הפער. למיקרוסופט יש את חלונות, מה שנותן לה יתרון ענק. לפני כמה שבועות היא הציגה כבר את ה-Surface Pro 6, האחרון בסדרת הטאבלטים המתפקדים כמחשבים.

 

למיקרוסופט יש בעיה הפוכה: כטאבלט, ה-Surface עדיין לוקה בחסר. במיקרוסופט עדיין לא הצליחו לגרום לחלונות לעבוד מספיק טוב גם על טאבלט. אז למה לרכוש טאבלט בינוני רק כי הוא יכול להפוך גם ללפטופ קטן? ובכל זאת, העובדה שמיקרוסופט ממשיכה לייצר מכשירים מראה את הנחישות שלה להישאר במשחק המכשירים בכל מחיר, בתקווה שהטעות ההיא של סטיב באלמר לא תמשיך לרדוף אותה גם בעשור הקרוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מיקרוסופט סרפייס פרו 6
צילום: AP
מומלצים