שתף קטע נבחר
 

3 מרקים מבית סבא וסבתא ומרק שף

מרק גולאש הונגרי, מרק שעועית, מרק שומר אפוי ומרק ירקות. לכבוד החורף שהגיע רחל, אירנה, ואריה מגלים מה הוא מתכון המרק האהוב עלהם ועל הנכדים והשף תום פרנץ מפתיע עם מרק חורפי שאופים בתנור

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

אין כמו מרק חם ומזין לימי החורף הקרים. רחל זיו, אירנה גרונפלד ואריה שוץ אכלו כבר הרבה מרקים בימי חייהם אבל רק אחד מהם זכה לאינסוף בישולים ונהנה גם בימים אלה מהצלחה בקרב הילדים והנכדים.

 

"מרק הגולאש שאני מכינה מלווה אותי מהילדות בהונגריה", אומרת היום אירנה גרונפלד "היום גם הנכדים שלי אוהבים אותו".

 

לפניכם 4 מתכונים למרקים שיחממו את הגוף וישמחו את הנפש.

 

עוד על תזונה בגיל מבוגר:

7 דגשים לתזונה מחזקת ומבריאה למבוגרים

3 מבוגרים, 3 תפריטים - מה הכי בריא?

6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60

 

מרק (צילום: יחסי ציבור)
המרק האהוב של רחל זיו(צילום: יחסי ציבור)

מרק ירקות עשיר עם עדשים של רחל זיו

"המרק הזה התחיל מאלתור של הרגע", מודה רחל המתגוררת במגדלי הים התיכון גני תקווה "הנכדים התקשרו אליי ביום שבת בבוקר להגיד לי שהם באים לבקר, מהר פתחתי את המקרר ובדקתי איזה מצרכים ומה שיצא זה גרסה שלי למרק ירקות".

 

"מאז זה הפך למרק הקבוע שלי וכולם נהנים ממנו ומחכים לו בימי החורף".

 

המתכון של רחל למרק ירקות עשיר עם עדשים: 

הכמות: 1 קילו ירקות שונים, 500 גר' עדשים.

 

שלל ירקות צבעוניים חתוכים גס. כמו למשל: קולורבי, גזר, קישוא, כרובית, פלפלים צבעוניים וכל ירק העולה על דעתכם. להוסיף לסיר עם הבצל ולהוסיף מים.

 

להוסיף לסיר חופן של שמיר, פטרוזיליה, סלרי חתוכים.

 

לטגן בצל קצוץ, אפשר להוסיף גם פרוסות כרישה.

 

חצי מארז של עדשים צבעוניות מעורבבות, לבשל בסיר (מומלץ לחץ) 20 דקות.

 

כפית אבקת מרק עוף.

 

מלח ופלפל שחור לפי הטעם.

 

" לבשל עד שהכל מתרכך ונהנים ממרק עשיר ומשביע ליום קר". 

 

מרק (צילום: יחסי ציבור)
מרק פשוט וטעים של אריה שוץ(צילום: יחסי ציבור)
  

מרק שעועית של אריה שוץ

"זהו מרק פשוט להכנה, טעים ומחמם את הגוף". מספר אריה המתגורר במגדלי הים התיכון בת ים.

 

"המרק צמחוני ואפשר לאכול ממנו לפני כל ארוחה או כנשנוש בין הארוחות".

 

מצרכים ואופן ההכנה לסיר מרק שעועית של אריה:

1 בצל גדול, לקצוץ ולטגן בסיר עם שמן עד שמזהיב.

 

2 כוסות של שעועית לבנה (אפשר קפואה) שופכים לתוך הסיר ומערבבים כמה דקות עם הבצל.

 

מוסיפים לסיר 2 כוסות מים חמים.

 

1.5 כף של מרק עוף.

 

חצי כפית כמון.

 

מלח ופלפל שחור לפי הטעם.

 

1.5 כף פפריקה מתוקה.

 

כפית חוויאג'.

 

מערבבים את הכל ביחד ומבשלים על אש קטנה למשך שעה וחצי.

 

מרק (צילום:  יחסי ציבור)
מהילדות בהונגריה, מרק גולאש של אירנה גרונפלד(צילום: יחסי ציבור)
 

מרק גולאש הונגרי של אירנה גרונפלד

"מרק גולאש היה המרק המסורתי בבית שגדלתי בו בהונגריה", מספרת אירנה המתגוררת כיום במגדלי הים התיכון, צומת סביון.

 

"בילדותי אכלנו את המרק כל המשפחה לפחות פעם בשבוע ובגלל שהוא עשיר בבשר ותפוחי אדמה זו היתה המנה העיקרית שלנו. בקור של הונגריה הוא חימם את הגוף והנשמה".  

 

המתכון של אירנה ל- 6 מנות מרק גולאש אמיתי:  

  2 בצלים גדולים קצוץ ומאדים בסיר.

 

חצי קילו בשר בקר לא רזה חתוך לקוביות וכשהבצל מאודה מוסיפים את הבשר.

 

מוסיפים כף פפריקה מתוקה.

 

כשהבשר מתבשל ורך מוסיפים 700 גר' תפוחי אדמה חתוכים לקוביות.

 

שופכים מים עד שמכסים את הבשר ותפוחי האדמה ואפילו קצת יותר.

 

מוסיפים 2 כפות רסק עגבניות.

 

למי שאוהב חריף, אפשר להוסיף בשלב זה פלפל חריף לפי הטעם.

 

לפי הטעם מלח, פלפל שחור ואבקת מרק.

 

"מבשלים עד שכל הטעמים מתערבבים ונהנים ממרק עשיר, ממלא וחם".

   

מרק (צילום: דן פרץ)
מרק יוצא דופן של השף תום פרנץ(צילום: דן פרץ)

מרק שומר אפוי של השף תום פרנץ  

"מנה מעודנת ועם זאת עזת טעמים". מספר השף תום פרנץ על הבחירה שלו למרק חורף טעים ויוצא דופן. "עומק הטעמים מגיע מצליית הירקות בתנור (שומר, בצלים ושום) ואז טחינה בבלנדר עם נוזלים".

 

"זאת שיטת הכנה מעולה של צליית הירקות, זו שיטה שפחות מוכרת בארץ ואני שמח להכיר לכם, בדרך כלל בארץ מכינים מרק רק על הגז הצלייה בתנור מאפשרת לירקות להוציא מקסימום טעמים שאחר כך מורגשים במרק שהינו בעל טעם עמוק. אפשר ומומלץ להכין גם עם ירקות אחרים, אתם תופתעו מהטעמים אני בטוח".

 

המרכיבים למרק אפוי של תום:  

בצל לבן חתוך גס.

 

כרישה חתוכה גס (החלק הלבן והירוק בהיר)

 

4 שיני שום קלופות, חצויות.

 

5 שומרים קלופים, חצויים לאורך ופרוסים דק.

 

1/2 כוס (100 מ"ל) שמן.

 

2 כפות דבש או סוכר חום.

 

מלח, פלפל שחור גרוס.

 

ליטר מרק ירקות או עוף צח.

 

250 מ"ל (מיכל) שמנת מתוקה או לבישול.

 

אופן ההכנה:

1: מחממים תנור ל 180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2: מעבירים לקערה את הבצל, הכרישה, השום והשומר ומערבבים עם השמן, הדבש /הסוכר והתבלינים.

3: מפזרים על גבי התבנית וצולים לכ- 40 דקות, עד שהירקות מזהיבים יפה והיטב ומתרככים היטב. אם הם עדיין לא רכים יש להוסיף זמן.

4: מעבירים את הירקות לבלנדר, או למעבד מזון, שומרים מספר פרוסות שומר מקורמל אם רוצים לקישוט המנה. אפשר גם להעביר לסיר או קערה ואז משתמשים בבלנדר מוט.

5: טוחנים את כל הירקות הצלויים עם כל הנוזלים שהצטברו בנייר האפייה, ועם חצי מכמות הציר. אם צריך עושים זאת בשני סבבים.

6: מעבירים לסיר, מוסיפים את שאר הציר במידת הצורך עד להגעה למרקם הרצוי.

7: מוסיפים את השמנת ומביאים לסף רתיחה.

8: טועמים ומתקנים תיבול מגישים חם עם פרוסות שומר מקורמל מעל.

 

המתכון באדיבות קונסטרוקטה 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

 

6 הרגלים שכדאי לאמץ לחורף חם ובריא: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: דן פרץ, יחסי ציבור
לכבוד הימים הקרים
צילום: דן פרץ, יחסי ציבור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים