שתף קטע נבחר

אבות יחידניים וחד-מיניים טוענים: משרד החינוך מפלה אותנו בשכר

בניגוד למורות ב"משרת אם" הזכאיות להטבה כשהן עוברות 100% משרה - גברים במצב מקביל סופגים מדי חודש הפסד של מאות שקלים. נציגת המשרד הודתה: "לאישה לא היו מורידים". מורה לערבית מחולון: "חוסר צדק זועק לשמיים, זה פוגע בי כגיי". משרד החינוך: הנושא נמצא בבדיקה

 

אבי כפיר אלבז  ()
כפיר אלבז. "זה פוגע בעיקר בגברים הומואים"

 

אבות חד-מיניים ויחידניים המועסקים כעובדי הוראה במשרד החינוך טוענים לאפליה בשכר בהשוואה לנשים: במסגרת הגדרת משרות האם בהסכמי השכר, ניתנת למורות אפשרות לעבוד בהיקף של יותר מ-100% משרה ולצבור עוד 10% משרה, אולם לטענת הגברים - עובדים במשרת אב לא זכאים לאפשרות זו, ובפועל סופגים הפסד של מאות שקלים מדי חודש.

 

בימים האחרונים הגיעו לידי ynet טענות מצד כמה אבות, שאחד מהם הציג תכתובת פנימית עם נציגת משרד החינוך המודה שמורות לא היו סופגות את הניכוי, שמשפיע לא רק על השכר המשולם אלא גם על ההפרשות לפנסיה.

 

עובדת ההוראה זכאית במקביל הן לקיצור בשעות העבודה שלה והן לתוספת שכר המושפעת מכך שאחוזי המשרה שלה עולים על 100. כלומר, נשים מקבלות באופן אוטומטי 10% שכר נוספים בגין משרת אם. מנגד, גברים זכאים רק לקיצור בשעות העבודה, ולא לתוספת שכר, כפי שקבע חוזר המנכ"ל שהתבסס על פסק דין מ-2013 (ראו להלן). אחוז המשרה על מקסימלי לגברים במשרות אב עומד על 100.

 

בחוזר מנכ"ל משרד החינוך מ-2015 מצוין במפורש כי "עובד הוראה אב יהא זכאי לקיצור בעין (בפועל) של שעות עבודתו בלבד ולא לתוספת כספית", ומתלושי שכר שהגיעו לידי ynet עולה כי אכן מדי חודש מנוכה סכום משכר המורים הגברים.

חלק מתוש שכר של מורה ()
הניכוי בתלוש המשכורת
 

כפיר אלבז, מורה לערבית מרחובות, מגדל את בנו עם בן זוגו. "ראיתי בתלוש שלי שרשום משהו שנקרא 'הורדה למקסימום' ובהתחלה חשבתי שזו טעות", הוא מספר. בתכתובת שניהל מול גזברית מטעם משרד החינוך הוא שאל אותה אם גם לאישה היו מורידים, ונענה באופן מפורש: "לאישה לא היו מורידים".

 

"חוסר הצדק זועק לשמיים", הוא אומר. "אם מחילים משרת אם על אב, אז למה חוסר השוויון הזה? כגיי זה פוגע ברמה האישית. למרות שהייתי מצפה לשוויון בחלוקה ההורית ובטיפול בילד, אם יש אישה במשפחה הטרוסקסואלית והיא תקבל את משרת האם – אני יכול להבין את זה. אבל במצב שלנו אין אימא בכלל. משרד החינוך זה גוף ממשלתי וזאת פגיעה זכויות של חד מיניים. דיברתי עם מורים נוספים שנמצאים בסיטואציה הזו. אני לא חושב שהפגיעה מכוונת ללהט"ב, אבל בשורה התחתונה זה פוגע בעיקר בגברים הומואים".

 

ב-2013 פנו חמישה מורים לבית הדין הארצי לעבודה בדרישה להשוות את תנאי השכר שלהם לאלו של המורות, אך הרכב השופטים קבע שמדובר ב"העדפה מתקנת".

 

לא רק גברים ממשפחות חד-מיניות מופלים כתוצאה מהפסיקה, אלא גם הורים יחידניים. א' הוא מורה ממרכז הארץ שמגדל את בתו במשמורת מלאה. בעקבות התוספת על משרת האב, שיעור המשרה שלו עמד 103%, אולם בשנה שעברה הוא ספג הורדה של כ-260 שקל מדי חודש. בתלוש השכר שלו ניתן לראות כי הקיצוץ נעשה תחת הסעיף "הורדה למקסימום", משום ששכרו הסופי חושב על פי 100% משרה.

 

"משרד החינוך לא שקל לרגע שאבא שמגדל את הילד שלו הוא לא פחות מאימא שמגדלת את הילדים שלה", הוא אומר. "אני מרגיש שמנצלים אותי. אף שאני מגדל את הילדה שלי לבד ובזכות עצמי, בעיני המערכת אני שווה פחות. זה מעליב, כאילו יש בי איזשהו פגם".

 

גם בארגון עובדי ההוראה 'יציגים' הגיבו לטענות על אפליה בשכרם של המורים הגברים. "נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו, כולל בחינה של אפשרות לעתור לבג"ץ על החלטת בית הדין הארצי", נמסר. "נעשה כל שיידרש על מנת לעצור את האפליה בין העובדים ולקדם שיוון תעסוקתי מלא ללא הבדלי דת מין גזע או נטייה מינית".

 

ממשרד החינוך נמסר כי הנושא נמצא בבדיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כפיר אלבז, מורה לערבית: "חוסר צדק"
מומלצים