שתף קטע נבחר

הקבינט דן במצב בעזה: "בעד המשך מאמצי הרגיעה"

כמעט כל שרי הקבינט המדיני-ביטחוני היו בעד המשך מאמצי הרגיעה שכוללים גם את העברת הכסף הקטארי למשכורות - מלבד שר הביטחון. ליברמן חזר על עמדתו שיש להנחית מכה קשה על החמאס, אך לא פירט מה כוונתו

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: רויטרס)
ההפגנות ביום שישי האחרון(צילום: רויטרס)

הקבינט המדיני ביטחוני דן הערב (יום א') במצב ברצועת עזה וקיבל סקירות על המגעים לרגיעה, שאותם מובילים המצרים ושליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב. כמעט כל שרי הקבינט היו בעד המשך מאמצי הרגיעה שכוללים גם העברת כסף קטארי למשכורות בכפוף לערבויות שהכסף לא יזלוג לטרור. כל גורמי הביטחון, ובהם שב"כ, צה"ל והמועצה לביטחון לאומי, היו בעד המשך הרגיעה. השר היחיד שהיה בעמדת מיעוט היה שר הביטחון אביגדור ליברמן - שחזר על עמדתו שיש להנחית מכה קשה על החמאס.

 

שר השיכון יואב גלנט אמר בישיבה ש"אם נלחמים - לא מגמגמים", אך הבהיר כי לא צריך לרוץ למלחמה לפני שממצים את הרגיעה ויש סיכוי שהמגעים יצליחו והשקט יישמר.

 

 

ליברמן, כאמור, היה בעמדת מיעוט והציע להכות מכה קשה את החמאס. אולם כאשר נשאל למה הוא מתכוון, ליברמן התחמק. השרים היו בהלם מעמדתו וטענו שהיא מונעת משיקולים פוליטיים, וכי ליברמן היה זה שבמגעים חשאיים יצר את הערוץ הקטארי. בדיון לא היתה הצבעה ולא התקבלו החלטות אך מהסקירות עלה שההסדרה נמשכת כרגיל.

 

אתמול נפגשו יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בשארם א-שייח. אף אחד מהצדדים לא פירט על נושאי הדיון בפגישה, אך לפי מקורות פלסטיניים א-סיסי מנסה למנוע הצבת מכשולים נוספים מצדו של אבו מאזן בכל נושא ההסדרה בעזה מול חמאס - שהרשות הפלסטינית אינה חלק ממנה. בפגישה השתתף גם ראש המודיעין המצרי, עבאס כאמל, האחראי על גיבוש ההסדרה ברצועה.

 

אבו מאזן וא-סיסי, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן וא-סיסי, ארכיון(צילום: EPA)

מוקדם יותר בסוף השבוע פרסם העיתון הלבנוני אל-אחבאר, המקורב לחמאס, את טיוטת ההבנות שהתגבשו עד כה בין ישראל לחמאס. על פי הדיווח, מדובר בטיוטה האחרונה שהושגה - אך לא בהכרח הטיוטה הסופית משום שהצדדים נמצאים עדיין בשלבי דיונים ומשא ומתן.

 

טיוטה זו כוללת בשלב זה את הצעדים הבאים - כאשר כל אחד מהם תלוי ביישום הצעד הקודם:

 

1. דרישה מחמאס לרסן את המפגינים בגבול עם ישראל ולהעניש כל מתפרע שיפר זאת.

 

2. הפסקת מוקד ההפגנות השבועי בצפון הרצועה מול קיבוץ זיקים, שמתקיים בכל יום שני וכולל גם משט לגבול הימי עם ישראל.

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: רועי עידן)
עימותים בגבול עזה, ארכיון. דרישה מחמאס לרסן את המפגינים(צילום: רועי עידן)

התפרעויות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

התפרעויות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

3. המשך צעדות השיבה במתכונת החדשה עד סוף השנה (כפי שהיה אתמול).

 

4. במקביל, מצרים תפעל להסיר 70% מהמצור על עזה עד שהצעדות ייפסקו לחלוטין.

 

5. הגדלת מרחב הדיג מול חופי הרצועה למרחק של 14 מיילים.

 

6. ישראל תיתן אישור עבודה בשטחה ל-5,000 פלסטינים מרצועת עזה שגילם מתחת ל-40. אישור זה יינתן רק אחרי שתיפתר בעיית תשלום משכורות הפקידים בעזה - כלומר, אם הרשות הפלסטינית תשלם 80% מהמשכורות לפקידיה בעזה במקום 40%, ולא תתנגד לתשלום משכורותיהם של פקידי ממשל חמאס על ידי קטאר.

 

7. מצרים תפעל ליישום עסקת חילופי שבויים, שהמשא ומתן לגביה מוקפא בשלב זה.

 

8. רגיעה של לפחות שלוש שנים תחת פיקוח בינלאומי בחסות האו"ם ורוסיה.

 

9. פתיחה קבועה של מעבר רפיח ושל המעברים המסחריים עם ישראל. זאת כדי לתמוך בפעילותה של תחנת החשמל בעזה ושל פרויקטים תשתיתיים.

 

10. הקמת פרויקטים אחרים שעתידים לספק 30 אלף מקומות עבודה לבוגרי האוניברסיטאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההפגנה ביום שישי
צילום: רויטרס
מומלצים