שתף קטע נבחר

"עסקים בשוק צפון מפסידים עשרות אלפי שקלים בחודש"

עסקים שנטשו, שכר דירה גבוה, השקעה מצומצמת בתפעול ובשיווק ותנועת סועדים דלילה. בעלי עסקים בשוק הקולינרי בצפון תל אביב טוענים שהוא רחוק מלענות על ההבטחות של בעליו, מיכל אנסקי ורועי חמד. ההנהלה: "במשך 3 שנים רק ארבעה דוכנים עזבו"

האם קונספט השווקים הקולינרים בישראל בדרך להכרזתו ככישלון? לאחר נפילת שוק רוטשילד אלנבי שנסגר, כעת טוענים שוכרים בשוק צפון, הנמצא ברמת החייל בתל אביב, כי השוק מדשדש. להערכת כמה מהם ששוחחו עם "כלכליסט", "הוא לא ישרוד עוד זמן רב". משיחות רבות עם שוכרים במתחם משתקף פער גדול בין החזון שהציגו הבעלים בתחילת הדרך לבין המציאות בשטח קרוב ל־3 שנים מאז פתיחתו. בין התלונות המרכזיות: גובה דמי שכירות שמהווה נתח גדול מדי מהפדיונות, נטישת דיירים והשארת שטחי מסחר "מתים", תנועת לקוחות דלילה וחוסר נכונות מצד הבעלים לבוא לקראת השוכרים ולחזק את המקום באמצעות שיווק ופרסום.

 

לכתבות נוספות במדור כלכלה

 

השוק הקולינרי, שבבעלות מיכל אנסקי ורועי חמד, נפתח בינואר 2016 בהשקעה מדווחת של 25 מיליון שקל. עם השקתו הובטח כי יפעלו בו 30 בתי עסק - מסעדות, חנויות ודוכנים. מאז ההשקה התחלפו ועזבו חלק מהשוכרים, ביניהם כפיתולינה, ממלכת החלבה, קצביית קדן בשר, איקה שוקולד, מסעדת רק היום, פיורי פרחים וחנות אנשי הזית. לטענת השוכרים, חנויות ומסעדות שנסגרו במהלך השנה האחרונה הותירו שטחי מסחר מיותמים.

 

 (צילום: מתן כץ) (צילום: מתן כץ)
(צילום: מתן כץ)

"פער בין חלומות למציאות"

שכר הדירה בשוק משתנה משוכר לשוכר ונע בין 500 שקל ל־1,000 שקל למ"ר. חלק מהשוכרים מדווחים על שכר דירה בגובה 50 אלף שקל בחודש, שמהווה 40% מהמחזור וגורר אותם להפסד. "מצב השוק לא מזהיר בכלל", טוען אחד מהשוכרים שפועל במתחם. "עסקים פה מפסידים עשרות אלפי שקלים בחודש, תלוי בכמות העובדים ובנפח העבודה. כשהשכירות מהווה עד 10% עומס אז זה תקין, 15% זה גבולי.

 

"העומס שלי מהווה 40% מהמחזור, אבל אנחנו כבולים בחוזים דרקוניים. הנסיונות שלנו להגיע להבנות והבקשות להוריד לנו שכר דירה לא נענו בחיוב. אין שום דינמיקה עם הבעלים, נהפוך הוא".

  

"החוזה שלי מסתיים בקרוב, ולצערי אני לא אחדש שכירות", אומר שוכר נוסף שמפעיל בית עסק בשוק. "אני משלם מעל 1,000 שקל למ"ר ומפסיד כסף. הבעלים מסתכל על הדיירים שלו כשטר. המנכ"ל (יגב שחר) בחור טוב ומנסה לגשר, אבל הבעלים לא נמצאים פה מספיק. אני לא רואה שהשוק ישרוד עוד הרבה זמן כמו שהוא מתפקד היום".

  

"הניהול קלוקל", אומר שוכר נוסף. "הבעלים מגיעים לפה לעיתים רחוקות, אולי הם עסוקים בעניינים אחרים שלהם. אני לא מצליח להביא לקוחות חוזרים כי יש בעיות של מיזוג אוויר שניסו לתקן ללא הצלחה". לדברי אחד השוכרים שעזב את השוק, "הבטיחו שהוא יהיה כמו צ'לסי מרקט. השכירות שלנו עמדה על 30 אלף שקל ומעלה בחודש. הפסדנו שם מאות אלפי שקלים, למרות שהיה לנו מוצר טוב שיכול היה לעבוד שם. כשהבנתי שאי אפשר להתרומם, שילמתי קנס ועזבתי. היה פער בין החלומות למציאות. חסכו בכל מקום שאפשר, אפילו בשירותים שמו את הברזים הכי פשוטים וזולים".

 (צילום: דביר כחלון) (צילום: דביר כחלון)
(צילום: דביר כחלון)
 

אין טראפיק ובשבת סגור

אחת התלונות של השוכרים, שחתומים על חוזים לשנתיים עד חמש שנים, מתייחסת לתנועת הרוכשים בשוק. "כשהגעתי הבטיחו שהשוק יהיה בנוי אחרת מבחינת תמהיל וטראפיק", אומר אחד מהם. "כוונת היזמים הייתה שהלקוחות יעשו פה קניות, אז הביאו חנויות שמוכרות חומרי גלם ומוצרי איכות, אבל זה השתנה.

 

"בפועל מה שקורה זה שהסביבה הכריחה את השוק להיות 'פוד קורט' לצהריים, ואלה באמת השעתיים שבהן השוק עובד טוב. אבל ביתר השעות התנועה דלילה בהרבה. זו הסיבה שהמסעדות קצת יותר מצליחות, אבל גם מסעדות שפעלו פה, כמו 'רק היום', יצאו. מסעדה שמחזיקה 7-8 עובדים לשעתיים של עבודה ביום אין לה הצדקה כלכלית. מה גם שמחייבים אותנו לעבוד עד תשע ועשר בלילה".

  

מצד שני, ראוי לצין שישנם שוכרים שמביעים שביעות רצון מפעילות השוק. "אנחנו במגמה של התחדשות ודווקא זוכים להרבה ווליום לאחרונה", אומר השף יובל בן נריה ממיאזקי. "השוק ידע תקופות הרבה יותר גרועות. ברור שלא כל קונספט שפותח עובד, אבל אנחנו עכשיו מרוצים". שי דוד ממסעדת מקסיקנה תולה את התחלופה בדינמיות של ענף ההסעדה: "עסקים בתחום המזון סוגרים כל הזמן, הענף דינמי, ומי שטוב וחזק עובד. אנחנו בשוק צפון שנתיים והעבודה יציבה, ובעלייה. אבל אנחנו לא מתבססים רק על השוק, יש לנו גם שירות משלוחים".

 

אחת הטענות שעולות היא על כך שהשוק סגר את שעריו בשבת, בניגוד לתוכנית המקורית, ובכך נפגעו פדיונות של בתי העסק שחלקם ביקשו להמשיך לעבוד בשבת. "לפי התוכנית העסקית שלי, 30% מהמחזור מתבסס על שבת, אבל לפני חצי שנה הבעלים החליטו לסגור בשבת, בניגוד לדעתנו. ביקשנו שיורידו את שכר הדירה ודמי הניהול באופן יחסי, אבל הם סירבו". שוכר לשעבר מצדיק את הסגירה בגלל תנועה דלילה בשבת: "לא היתה לבעלים ברירה. אני בהתחלה הפעלתי את העסק בשבת, אבל לא היתה תנועה".

  

כשהמשרדים מסביב ריקים

אחת הסיבות לכך שהשוק מתקשה להניב פדיונות היא העובדה שלא מעט חברות פינו את משרדיהן ברמת חייל. "בשנה וחצי אחרונות אלפי מטרים רבועים התפנו מרמת חייל", מסביר גורם בשוק. "זה הוריד את הפדיונות דרמטית בכ־30%־35% וזה גרם לכולם להיחנק. תוסיפי את זה להתנהלות הבעלים, דמי השכירות הגבוהים והעובדה שבסוף זה נהיה עוד מתחם שמאכיל בעלי עניבות בצהריים - ותביני למה השוכרים נחנקים".

 

מהנהלת שוק צפון נמסר: "מאז הקמתו לפני 3 שנים מוביל שוק צפון את התרבות הקולינארית בצפון ת"א כשהוא מאכיל למעלה מ-5,000 סועדים מרוצים מדי יום. בשוק יש למעלה מ־30 מסעדות וחנויות מזון, והשוכרים נהנים ממעטפת של תמיכה מקצועית וליווי עסקי צמוד מהנהלת השוק. ההנהלה משקיעה מיליוני שקלים בשנה בשיווק, פרסום ואירועים, בשיתוף פעולה מלא עם השוכרים. בשנה האחרונה נכנסו שוכרים חדשים רבים, ושוכרים רבים הרחיבו את פעילותם ושכרו יחידות נוספות - מה שמעיד על האמון שלהם והצלחתם. בסופו של דבר, במשך 3 שנים, רק 4 דוכנים לא שגשגו ובחרו לצאת מהמתחם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דביר כחלון
מיכל אנסקי שוק צפון
צילום: דביר כחלון
מומלצים