שתף קטע נבחר

הבוגר: דה ליכט בדרך להפוך לבלם היקר בהיסטוריה

בגיל 17 הוא רשם הופעת בכורה בנבחרת הולנד, בגיל 18 נכלל בנבחרת העונה של הליגה האירופית ובגיל 19 הוא כבר קפטן שיכול להוביל הערב (ד', 22:00) את איאקס לשמינית גמר ליגת האלופות. מתיאס דה ליכט עוד לא סיים את העשור השני לחייו, אבל, כדברי ואן דר סאר, מקדים את דורו

כשאלכס פרגוסון הביא את יאפ סתאם למנצ'סטר יונייטד הוא הפך את ההולנדי לשחקן ההגנה היקר בהיסטוריה. זה קרה לקראת סוף שנות ה-90 ובדיוק עשרים שנה מאוחר יותר ליברפול הכתירה בלם הולנדי אחר, וירג'יל ואן דייק, לבלם היקר בהיסטוריה. סביר להניח שגם השחקן הבא שישבור את שיא ההעברות לשחקן הגנה יהיה הולנדי, כמו סתאם וכמו ואן דייק, רק שהפעם לא יחלפו שני עשורים בין העברה להעברה. מתיאס דה ליכט ודאי ישבור את השיא המדובר ממש בקרוב.

 


 

 

הסכומים הגדולים באמת, עשרות המיליונים ובוודאי המאות, הולכים לרוב על שחקנים מוכחים, לא כשרונות צעירים, אבל דה ליכט, הבלם בן ה-19 של איאקס, הוא לא פוטנציאל לעתיד, כזה שלפעמים עלול שלא להתממש, אלא פוטנציאל שכבר מומש ברובו בגיל צעיר, ממש צעיר. שחקן שכבר עכשיו יכול להיות מרכזי בקבוצה גדולה והוא עוד ממשיך להשתפר.

 

מתיאס דה ליכט (צילום: getty images)
שחקן מרכזי שממשיך להשתפר. מתיאס דה ליכט(צילום: getty images)

 

הערב (ד') יוביל דה ליכט את אייאקס למשחק חוץ מול בנפיקה ליסבון בליגת האלופות. משחק שאם אייאקס, מוליכת הבית יחד עם באיירן מינכן, תנצח בו, היא תבטיח העפלה לשמינית הגמר. "יוביל" היא מילה חשובה כאן, כיוון שבמקביל לכוכבי ההתקפה הפורחים, כמו חכים זייך ודושאן טאדיץ', המנהיג הגדול נמצא בהגנה. קפטן אייאקס, שעדיין לא סיים את העשור השני לחייו. הקפטן הצעיר ביותר בהיסטוריה של הכדורגל ההולנדי.

 

אייאקס תמיד נתנה במה לשחקנים צעירים, אפילו צעירים מאוד, אבל הצלחה כה מהירה ומטאורית כמו של דה ליכט היא דבר נדיר גם באמסטרדם. בגיל 17 וחודש, אז ערך בכורה, הפך דה ליכט למבקיע השני הכי צעיר בהיסטוריה של המועדון אחרי קלרנס סיידורף. בגיל 18 כבר נכלל בנבחרת העונה של הליגה האירופית. שחקן אדיר בתפקיד שרוב השחקנים מגיעים בו לשיא רק כעשר שנים אחרי גילו של דה ליכט היום.

 

מתיאס דה ליכט (צילום: getty images)
הקפטן הצעיר בהיסטוריה של הכדורגל ההולנדי. דה ליכט(צילום: getty images)

 

"זה נראה כאילו מתיאס מגן לבד מול כל הקבוצה השנייה", אמר עליו פעם פרנק דה בור, שחקן הגנה מרשים בעצמו בעבר ולפעמים באמת נראה שדה ליכט הוא החבילה השלמה, שיש לו הכל. הוא גבוה, אבל לא מסורבל. די מהיר בלי הכדור ומאוד טכני איתו. יש לו משחק ראש מעולה (בעונה שעברה הבקיע 3 שערי ליגה) והוא מתקל בצורה חלקה וברמה הגבוהה ביותר. מבין כל הבלמים בליגת האלופות, דה ליכט הוא זה שרושם הכי הרבה תיקולים מוצלחים למשחק.

 

סט היכולות הזה לא היה מושלם ללא תפיסת העולם של איאקס. בלם בכדורגל המודרני, בטח בקבוצה דומיננטית בליגה שלה, חייב לדעת לשחק עם הכדור. להניע אותו באפקטיביות, לשבור לחץ, להתחיל התקפות מאחור. באייאקס יודעים לייצר שחקנים ולכן גם כשהיה ברור לכולם שדה ליכט הוא בלם לעתיד החליטו לשפר אצלו את משחק המסירה באמצעות הזזה זמנית לתפקיד אחר, קשר אחורי.

 

ואן דייק חוגג (צילום: AP)
ואן דייק. גם הבלם היקר בעולם הבא יהיה הולנדי(צילום: AP)

 

באקדמיה של אייאקס יש מאמנים שתפקידם לבחון את התקדמות השחקנים ופעמים רבות אותם מאמנים מגיעים למחלוקת מול מאמני הקבוצות עצמן, שרוצים לנצח. "המאמנים רצו שדה ליכט ישחק בלם אבל אנחנו אמרנו לא", סיפר לסקיי ספורט רובן יונגקינד, אחד מאנשי האקדמיה של אייאקס עד לא מזמן. "הוא היה חייב לשחק בקישור כי הבעיות שלו היו מהירות הפעולות וקבלת החלטות. אם ישחק כמספר 6 (קשר אחורי) הוא יפתח את התחומים האלה. המאמנים אמרו שמתיאס טוב יותר כבלם. 'כן, אנחנו יודעים', ענינו, אבל בשלב מאוחר יותר, כשאכן ישחק כבלם בקבוצה הבוגרת, הוא יהיה זקוק ליכולות האלה אותן אפשר לשפר עכשיו בעמדה אחרת".

 

כך קרה. דה ליכט של היום הוא מהיר מחשבה ובעל יכולת מסירה מעולה, לכל הטווחים. כשהקשר פרנקי דה יונג, עוד שחקן שיגיע רחוק, עבר לכמה משחקים מעמדת הקשר לבלם, בקבוצה הבוגרת, לדה ליכט היה נוח לעזור לו לבצע את ההתאמות הדרושות. הפך את המעבר לקל עבורו. זה הגיע גם כתוצאה של כושר מנהיגות כמעט בלתי נתפס לשחקן כה צעיר.

  

דה ליכט במשחק של הולנד מול גרמניה (צילום:  EPA )
דה ליכט במשחק של הולנד מול גרמניה(צילום: EPA )

 

פעם קראו לו "השמנמן"

כשדה ליכט הגיע לאייאקס בגיל 9 החלו לקרוא לו "דיקי" דה ליכט. בתרגום חופשי – השמנמן. עניין גנטי שדה ליכט נאבק בו גם היום. עשור קדימה ויש המכנים אותו "הבוגר". ופה, בהקדמת זמנו, נמצאות התכונות המרשימות ביותר של דה ליכט. המיקום במגרש, ההבנה הטקטית, האינטליגנציה, המנטליות. "נדמה שהוא עושה את זה כבר 10 שנים", אמר לא מזמן מנכ"ל אייאקס אדווין ואן דר סאר. "מתיאס מקדים את הדור שלו בכל פרמטר. מפיזיות, עם גוף מוכן יותר, ועד קריאת המשחק שלו".

 

סיפור אחד, לא נעים דווקא, עזר עוד יותר לחזק את אופיו של השחקן הצעיר. דני בלינד זימן את דה ליכט לנבחרת כבר בגיל 17. זו הייתה תקופה לא טובה עבור הולנד ודה ליכט קיבל מקום בהרכב במשחק חשוב מול בולגריה. הוא הוחלף במחצית אחרי שתי טעויות שלו שגרמו לשערים. צעירים רבים היו נשברים. בהולנד היו כאלה שטענו כי "בלינד יכול לגמור לדה ליכט את הקריירה". המציאות התבררה כהפוכה.

 

 

מתיאס דה ליכט (צילום: EPA)
נאבק בבעיה גנטית. דה ליכט(צילום: EPA)

 

דה ליכט הוא דוגמה קיצונית, אבל כזו שמסמלת היטב את הכדורגל של היום. הכשרונות הגדולים באמת ישחקו, וצריכים לשחק, גם בגיל צעיר, מאוד צעיר. תראו מה עושה העונה דורטמונד. שחקן בגיל 22-23 הוא כבר לא כישרון עתידי, כפי שלפעמים אומרים במקומות כמו ישראל. אם הוא באמת טוב - מקומו במגרש.

 

דה ליכט יעבור מתישהו למגרש אחר. לא העונה, אבל סיכוי טוב שבסיומה. הוא כבר הוזכר כמועמד לכל אימפריה אפשרית. בקיץ דווח שברצלונה כבר סגרה איתו ועכשיו שמה של יובנטוס נזרק שוב ושוב לאוויר. דיווחים שונים טוענים שאייאקס כבר דחתה הצעות בשווי של כ-60 מיליון אירו. בסוף היא תמכור. הופעות מרשימות בשלבים המאוחרים של הצ'מפיונס, לשם אייאקס יכולה להגיע כבר הערב, יעלו את המחיר עוד יותר. עם יכולת כזו בגיל כזה, דה ליכט יהיה שווה כל אירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
מתיאס דה ליכט
צילום: getty images
מומלצים