שתף קטע נבחר

זיהום בתחנה המרכזית בי-ם: הפיצוי 12.4 מיליון שקל

מהסכם הפשרה עולה כי החברה המפעילה את התחנה המרכזית וחברות נוספות יקצו מיליוני שקלים לשיפור חווית השירות בתחנה והעלאת המודעות לזיהום האוויר. מיליוני שקלים יועברו גם לארגונים הפועלים למען איכות הסביבה ולזכויות הנוסעים בתחבורה ציבורית

ניצחון סביבתי חשוב: בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר הסדר פשרה תקדימי בתחום התובענות הייצוגיות ופסק כי על התחנה המרכזית בירושלים, חברת אמות השקעות, נצב"א ואגד לפצות את הציבור ב-12.4 מיליון שקלים בשל זיהום האוויר החמור בתחנה. יחד עם שכר הטרחה לעורכי הדין והגמול לתובעים ישלמו החברות מעל 14.5 מיליון שקלים.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

התביעה הייצוגית הוגשה באמצעות שבעה תובעים - משתמשי תחבורה הציבורית, סטודנטים, גמלאים, מורי דרך ופעילה סביבה, שלא השלימו עם הזיהום בתחנה המרכזית בירושלים - שעליו התריע אפילו מבקר המדינה בדו"ח חמור ב-2014. בין היתר מדובר בזיהום של תחמוצות חנקן וחלקיקים נשימתיים עדינים PM2.5 בערכים החורגים במאות אחוזים מהתקן. התביעה הוגשה בשנת 2011 ורק כעת הגיעו הצדדים לפשרה לאחר ניהול הליכים ומשא ומתן ארוך. התובעים יוצגו על ידי עורך דין אסף פינק, ממשרד עו"ד אסף פינק, ואליהם חבר עו"ד אמיר ישראלי.

 

השופטת שושנה אלמגור אישרה את הסדר הפשרה, שאליו הגיעו התובעים עם החברות. בית המשפט המחוזי פסק כי 7.4 מיליון שקלים יושקעו בשיפור חווית השירות בתחנה והעלאת המודעות לזיהום האוויר. בין היתר תיפסק גביית שקל אחד בשירותי התחנה המרכזית בירושלים למשך שנה, יוצבו מכשירים אוטומטיים לרכישת כרטיסים, תשופר ההנגשה לאנשים עם מוגבלויות בתחנה, יופעלו שירותי גלישת אינטרנט חינם בכל רחבי התחנה, יוקם חדר הנקה ומתחם המתנה לנוסעים בקומת הגלריה של התחנה עם ספסלים מרופדים ונוחים ל-100 איש, תוקם משחקייה ועוד.

 (צילום: מתוך דוח מבקר המדינה) (צילום: מתוך דוח מבקר המדינה)
(צילום: מתוך דוח מבקר המדינה)

 

בנוסף הוקצה פיצוי לארגוני סביבה ולזכויות אנשים עם מוגבלות וביניהם "אדם טבע ודין", ארגון "15 דקות" ו"חיים וסביבה". שלושת ארגונים אלה יקבלו מיליון שקל כל אחד בפריסה של 10 שנים.

 

כמו כן ייהנו הארגונים "עיגול לטובה", "ארגון נוסעי התחבורה הציבורית", "אזרחים למען הסביבה", "בזכות", "המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות", קהילת ירושלים של החברה להגנת הטבע ועוד ארגונים - מכספים עבור קידום פרוייקטים שונים. ביחד עם שכר הטרחה לעורכי הדין והגמול לשבעת התובעים שהגישו את התביעה הייצוגית - ישלמו החברות מעל 14.5 מיליון שקלים. מדובר בתביעה הייצוגית עם סכום הפיצוי הגבוה ביותר בתחום הסביבתי בכלל ובתחום זיהום אוויר בפרט. השופטת אלמגור כתבה בפסק הדין כי מדובר בהסדר פשרה ראוי, הוגן וסביר.

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עו"ד אסף פינק ()
עו"ד אסף פינק

 

עד היום בדרך כלל נפסקו בתביעות סביבתיות פיצויים בסכומי כסף נמוכים יותר. אחד מסכומי הפיצוי הגבוהים ביותר היו בגין עישון ברכבת ישראל שבו נפסקו 6 מיליון שקלים ועוד כמיליון שכר טרחה. כלומר פסק דין זה מכפיל את סכום הפיצוי הקודם וקובע רף חדש של הרתעה בתחומים של מפגעים סביבתיים.

 

עו"ד אסף פינק, המתמחה בתובענות ייצוגיות סביבתיות, מסר לאחר שהשופטת קיבלה את הסכם הפשרה: "מדובר בתקדים בתחום הסביבתי ואני מקווה שכל המזהמים ילמדו מהתיק הזה ויבינו שהמזהם משלם - הציבור לא יסכים יותר להשלים עם זיהום של הסביבה ועם חשיפה לסיכונים בריאותיים. אנו מקווים שכעת בתי המשפט נוספים יאמצו את הרף החדש בתביעות סביבתיות ויחילו אותו בתביעות נוספות".

 

יש לציין כי לפני כמה שנים פורסם פסק דין בבית המשפט השלום בירושלים, שבו ניתן צו לחברות לפעול להפחתת הזיהום, להציב תחנת ניטור, לסגור את הדלתות המובילות לאזורי העלאת הנוסעים שבו מצוי הזיהום, להציב סדרנים לאורך שעות הפעילות שימנעו שהיה באזור המזוהם ולהשקיע משאבים וכסף ככל שנדרש עד להורדת הזיהום מתחת לתקן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל יוחנן
התחנה המרכזית בירושלים
גיל יוחנן
מומלצים