שתף קטע נבחר

עשרות אלפי סטודנטים לא פתחו שנה: "משלמים מחיר של מאבקי הכוח"

שביתת הסגל הבכיר בשמונה מכללות ציבוריות נכנסת לשבוע הרביעי. באוצר ובוועד ראשי המכללות טוענים כי נציגי המרצים נסוגו מהסכם עקרונות, ובשל כך יותר מ-20 אלף סטודנטים טרם החלו את השנה האקדמית. סטודנטית ברופין: "חצי מהסמסטר הלך, יש תחושה שאנחנו כלים במשחק פוליטי"

 

 

 

הסכמות שהופרו או מיעוט קיצוני ששובת? שביתת הסגל הבכיר בשמונה מתוך 22 המכללות הציבוריות תיכנס ביום ראשון הקרוב לשבוע הרביעי שלה, ועל רקע חילוקי דעות קשים בין הצדדים - יותר מ-20 אלף סטודנטים עוד לא התחילו את שנת הלימודים האקדמית שלהם.

 

המכללות הן: ספיר, הדסה, המכון הטכנולוגי חולון, האקדמית תל אביב-יפו, המכללה להנדסה עזריאלי, המרכז האקדמי לב, המרכז האקדמי רופין והמכללה האקדמית כנרת. במכללת אשקלון מתקיימים שיבושים נקודתיים אך ככלל הסגל הבכיר במוסד אינו שובת.

הפגנה מכללה אקדמית תל אביב-יפו (צילום: כוח לעובדים)
מחאת הסטודנטים במכללה האקדמית תל אביב-יפו(צילום: כוח לעובדים)

במשרד האוצר ובוועד ראשי המכללות (ור"מ) טוענים כי נציגי הסגל הבכיר במכללות השובתות נסוגו מהסכם העקרונות שנחתם עמם באוקטובר 2017, אולם נציגי הסגל טוענים מנגד כי ההסכמים שהציגו להם המכללות בסופו של דבר לא תאמו את ההבנות עליהן הוסכם.

 

סטודנטים רבים במכללות חוששים מהשלכות השביתה הארוכה על המשך שנת הלימודים, ובמיוחד מאחר שכרגע נראה כי כל הצדדים מתבצרים בעמדתם. באחרונה יזמו סטודנטים הסובלים מהשביתה קמפיין חדש ברשתות החברתיות בשם "לא על הגב שלנו", והיום התקיימו כמה הפגנות סטודנטים מול משרד האוצר בירושלים והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), במכללה האקדמית תל אביב-יפו וברופין.

 

"אכזבה ותסכול עמוק" 

"ברמה האישית, אני מרגישה אכזבה ותסכול מאוד עמוק", אומרת רייצ'ל מרקס, סטודנטית למדעי ההתנהגות במרכז האקדמי רופין. "עם זאת, הדבר העיקרי מבחינתי הוא האי ודאות. יש גם הרבה מאוד כעס על המרצים, על הדרך שבה הם מנהלים את המאבק שלהם. הסטודנטים מבינים את הרצון שלהם לשפר את מצבם, אבל כועסים על הדרך. ההרגשה היא שאנחנו כלים במשחק הפוליטי הזה, וזה על חשבוננו.

 

"חצי מהסמסטר למעשה הלך ואנחנו לא יודעים מה יקרה. אנחנו משלמים את המחיר של מאבקי הכוח. כנראה שהמצב שלנו לא מעניין אף אחד. נותנים לנו סטירה בפנים ולאף אחד לא אכפת מאיתנו. המשמעויות הן שכל תקופת המבחנים שלנו תידחה ולא תהיה לנו חופשת סמסטר. אני למשל כבר לא בטוחה שאני אוכל להירשם כרגע לתואר השני".

 רייצ'ל מרקס ()
"אנחנו כועסים על הדרך". מרקס

 

"אנחנו מרגישים נורא ואיום", אומר אהרון יצחק, סטודנט עתודאי להנדסת תוכנה במרכז האקדמי לב בירושלים. "אני מרגיש נבגד, ושנפלתי בין הכיסאות. בעיקר אנחנו מרגישים שאין לנו למי לפנות ואנחנו לא יכולים להיות יותר במצב הזה. המצב רק הולך ומחמיר ואני מבין שהסמסטר שלי הולך לפח, פשוט כך.

 

"מבחינתי המשמעות היא חמורה כי אני עתודאי. הצבא שלח אותי ללמוד מקצוע וזה בהחלט יכול לפגוע בשיבוץ שלי בצבא. במקום לפתור את הבעיה, כל הצדדים החליטו לקחת גורם שלישי, שיסבול. אני כועס לא רק על המרצים אלא על כולם, ואני קורא לכל הצדדים פשוט לפתור את זה. תשברו את הראש ביניכם ואל תצאו מהחדר עד שיימצא פיתרון, כי אנחנו סובלים פה".

 

אהרון יצחק ()
"מרגיש נבגד". יצחק

כאמור, בשנה שעברה נחתם הסכם עקרונות עם המועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות הציבוריות שעל בסיסו היו אמורים להיקבע הסכמי השכר הסופיים במכללות. 10 מכללות חתמו כבר הסכמי השכר עם הסגל הבכיר. ארבע נקודות עיקריות נמצאות בבסיס המחלוקת באשר להסכמים במכללות: מועד החלת טבלאות השכר החדשות, חישוב הוותק של המרצים החדשים, הביטחון התעסוקתי של המרצים והגדרת התנאים לשבירת ה"שקט התעשייתי".

 

בזמן שבסגל הבכיר טוענים להפרה של חלק מהסיכומים, בור"מ מנמקים את הפערים בהבדלים בצרכים ובמציאות שעמה מתמודד כל מוסד. בנוסף, בין החתימה על הסכם העקרונות לחתימה על ההסכמים במכללות הספיקה להתפטר מתפקידה יו"ר המועצה המתאמת של הסגל הבכיר הקודמת, ד"ר ענת פלדמן.

 

"לא היה הסכם ואין הסכם" 

"לאן זה הולך? זה הולך לשבוע רביעי של שביתה", אומר פרופ' דני לוי, סגן יו"ר המועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות הציבוריות. "הדרישה הכי בסיסית שלנו היא לחדש את המשא ומתן הארצי שהופסק בצורה חד-צדדית. לא היה הסכם ואין הסכם. היה מסמך עקרונות להסכם קיבוצי. אנחנו מכבדים את חתימת יו"ר המועצה הקודמת, אבל אנחנו רוצים לחדש את המו"מ על בסיס מסמך העקרונות שאנחנו מכירים אותו ומכבדים אותו.

 

"עקרונות הן לא הסכם. הם עשו סטיות חמורות מהסכם העקרונות וההסכמים שנחתמו לאחר מכן מרעים את התנאים של המרצים. מרגע שהם מנסים לכפות את הנוסח החד צדדי שהוא לא מוסכם עלינו, הם עושים מדיניות של הפרד ומשול. הם מציגים אותנו כקומץ משוגעים, כאילו זה משבר פנימי שלנו. הנושא העיקרי פה זה הסירוב המוחלט לחזור למשא ומתן ארצי עם הנציגות של הסגל הבכיר במכללות".

 

מנגד, ד"ר פלדמן טוענת כי הצליחה להביא הסכם טוב עבור הסגל הבכיר במכללות. "הוועדים פשוט מרמים את חברי הסגל והמרצים לא יודעים על מה הם שובתים", היא אומרת. "אני מדברת עם מרצים והם לא יודעים למה יש שביתה. הם לא מבינים שהועד שלהם מרמה אותם, ויש לנו הסכם מצוין. הנהגת המועצה המתאמת היום פשוט פירקה אותנו".

 

מוועד ראשי המכללות נמסר בתגובה: "המועצה המתאמת שהכריזה על שביתה היא מיעוט קיצוני אשר דעותיה אינן מייצגות את ארגוני הסגל במרבית המכללות. צר לנו שבשל מחלוקות פוליטיות פנימיות הנהגת המועצה ממשיכה מזה כמעט שלושה שבועות לפגוע בסגל המרצים ובסטודנטים בשביתה חסרת תוחלת. ההסכם נחתם ואומץ על ידי 10 מכללות, ואושר על ידי האוצר וות"ת, כאשר לפני כשבוע מכללת שנקר חתמה על הסכם ושלוש מכללות נוספות נמצאות במשא ומתן מתקדם. כל ארגון חייב לכבד את ההסכם שעליו חתם, גם אם בעלי התפקידים התחלפו. המשא ומתן המקומי כעת מתקיים ברמת כל מכללה בין ההנהלה לועד המקומי. ור"מ רואה בחומרה רבה את הנחיית המועצה המתאמת לוועדים לא לקיים דיונים עם ההנהלות, הנחיה זו אינה לגיטימית במערכת יחסי העבודה".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בשנה שעברה נחתם הסכם עקרונות עם הסגל הבכיר במכללות, כמחצית מהמכללות אימצו את עקרונותיו וחתמו או החילו את ההסכם. אנו מצפים מיתר המכללות לכבד את ההסכם ולהצטרף לחתימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כוח לעובדים
מחאת הסטודנטים
צילום: כוח לעובדים
מומלצים