שתף קטע נבחר

מרקל: "האנטישמיות גואה". ר"מ צרפת: "זינוק של 69% בתקריות"

קנצלרית גרמניה נשאה דברים לרגל יום השנה ה-80 לליל הבדולח: "מה למדנו מהשואה? אנחנו חזקים מספיק כדי לבלום את עליית האנטישמיות?". ראש ממשלת צרפת הצביע על עלייה חדה בשיעור התקריות האנטישמיות בתשעת החודשים הראשונים של 2018: "עדיין רחוקים מאוד מלהכחיד את התופעה"

בזמן שהיום (ו'), תשעה בנובמבר, מצוין יום השנה ה-80 לליל הבדולח - שבמהלכו בוצע פוגרום ביהודי גרמניה ב-1938 – הביעה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חשש מהעלייה בהיקף האירועים האנטישמיים במדינה. מרקל אמרה את הדברים באחד מ-1,400 בתי הכנסת שהועלו באש באותו לילה.

 

"ישנן שתי שאלות דחופות שעלינו לעסוק בהן", אמרה מרקל. "ראשית, מה למדנו מהשואה? ושנית: האם המוסדות הדמוקרטיים שלנו חזקים מספיק כדי לבלום את עליית האנטישמיות כעת ובעתיד?".

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מודיע ש לא תרוץ לעוד כהונה (צילום:  AFP)
אנגלה מרקל(צילום: AFP)

קנצלרית גרמניה הוסיפה כי ליל הבדולח "סלל את הדרך לשואה", שאותה תיארה כ"פשע הגדול ביותר נגד האנושות". היא הוסיפה ואמרה כי אדישות הציבור הגרמני באותה תקופה היא שהביאה בסופו של דבר להשמדה ההמונית של העם היהודי: "הפעולות המחרידות שביצעו הנאצים לא קרו בלילה אחד, אלא צמחו בהדרגה".

 

"אם אנו בוחנים היום את התמונה, 80 שנים אחרי הפוגרומים, אנו רואים שחייהם של היהודים משגשגים", אמרה מרקל – והוסיפה כי "עם זאת, אנו רואים אנטישמיות מדאיגה. חייהם של יהודים נתונים תחת איומים. האנטישמיות הזו גואה והופכת אלימה יותר ויותר במרחב הציבורי".

 

גם ראש ממשלת צרפת התייחס לסוגיית האנטישמיות במדינתו - והביע חשש מפני זינוק בתקריות האנטישמיות השנה.

 

כתובות נאצה בבית ספר יהודי בצרפת. ארכיון ()
כתובות נאצה בבית ספר יהודי בצרפת. ארכיון

בפוסט בעמוד הפייסבוק שלו, הצהיר פיליפ על עלייה בשיעור של 69 אחוזים בתקריות האנטישמיות שדווחו בתשעת החודשים הראשונים של 2018 – בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

למרות שממשלת צרפת מנסה להילחם בתופעה במשך שנים, "אנו עדיין רחוקים מאוד מלהכחיד את האנטישמיות". דבריו של פיליפ מגיעים על רקע הנתונים החריגים, שכן בשנים האחרונות חלה ירידה במספר האירועים האנטישמיים.

 

עצרת לזכר מיריי קנול ש נרצחה פריז צרפת אנטישמיות (צילום: רויטרס)
עצרת לזכר מיריי קנול ש נרצחה פריז צרפת אנטישמיות(צילום: רויטרס)

עצרת לזכר מיריי קנול ש נרצחה פריז צרפת אנטישמיות (צילום: AFP)
עצרת לזכרה של מיריי קנול(צילום: AFP)

 

 

עם זאת, בדבריו לא סיפק פיליפ סיבה אפשרית לנתון הגבוה, וממשלתו לא פרסמה נתונים מספריים מדויקים. ב-2017 דווח בצרפת על 311 מקרי אנטישמיות – מחילול בתי עלמין וריסוס צלבי קרס על מצבות ועד לתקיפות פיזיות של יהודים חובשי כיפה.

 

מדובר בירידה מינורית לעומת 2016 – אז דווחו 335 תקריות, כמו גם תקיפות נגד מוסלמים ופשעי שנאה אחרים.

 

ממשרד הפנים הצרפתי נמסר כי ייתכן שחלק מהעלייה הנוכחית נובע מהפצרות הממשלה לאזרחים לדווח על אירועים שכאלה, יחד עם הקמת אתר משטרתי ברשת שבו ניתן להגיש תלונות.

 

עצרת לזכר מיריי קנול ש נרצחה פריז צרפת אנטישמיות (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

מיריי קנול ניצולת שואה נרצחה ב צרפת ()
מיריי קנול

 

"כל תקיפה נגד אזרחינו בשל היותם יהודים מהדהדת כמו קול של זכוכית שנשברת", אמר פיליפ בהתייחסו לאירועי ליל הבדולח. "עלינו לפעול לחיים משותפים למען זהותה של צרפת וערכיה של הרפובליקה".

 

האירוע האנטישמי הקשה ביותר השנה בצרפת התרחש בחודש מרץ, אז נמצאה גופתה החרוכה של ניצולת השואה מיריי קנול (85), שנרצחה בביתה בדקירות סכין 11 פעמים ולאחר מכן נשרפה. קנול חיה לבדה ברובע ה-11 של פריז. לפי הדיווחים בעבר היא התלוננה לרשויות שאחד השכנים איים לשרוף אותה. שני חשודים נעצרו אחרי שגופתה נמצאה, אחד מהם בן 29.

 

הרב הראשי של צרפת, חיים קורסיה, אמר שהרצח של מיריי הוא "זוועה". בשל התקרית המזעזעת, באותו חודש התקיימה עצרת נגד אנטישמיות בפריז בהשתתפות הנשיא עמנואל מקרון. קנול נרצחה כשנה אחרי הרצח של שרה חלימי אטל, יהודייה בת 65, על רקע אנטישמי.

 

בצרפת חיה הקהילה היהודית הגדולה במערב אירופה, שבה כ-400 אלף יהודים. רבים מהם מתלוננים כבר שנים על עלייה באנטישמיות ובפשעי השנאה נגדם. ב-2015 נהרסו 250 מצבות בבית העלמין היהודי במזרח צרפת, ימים ספורים אחרי הפיגוע ב"היפר כשר".

 

 


פורסם לראשונה 09/11/2018 15:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים