שתף קטע נבחר

בדרך לפריז: טראמפ מסתכסך עם נשיא צרפת

נשיא ארה"ב תקף את עמיתו הצרפתי עמנואל מקרון, אחרי שהציע להקים ברית צבאית אירופית. טראמפ, שהיה בדרך לצרפת לרגל האירועים לציון 100 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה, אמר כי הוא נעלב מההצעה, והוסיף: "אולי כדאי שאירופה תשלם קודם את חלקה ההוגן בנאט"ו"

נשיא ארה
טראמפ ורעייתו מלניה בשדה תעופה ליד פריז(צילום: EPA)

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תקף אמש (ו') את נשיא צרפת עמנואל מקרון, אחרי שזה הציע להקים ברית צבאית אירופית כדי להתגונן מפני אויבים פוטנציאליים. טראמפ, שעשה את דרכו לפריז לקראת החגיגות לציון 100 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה, כתב בטוויטר: "נשיא צרפת מקרון הציע שאירופה תקים צבא משלה כדי להתגונן מפני ארה"ב, סין ורוסיה. זה מעליב מאוד".

 

טראמפ הוסיף: "אולי כדאי שאירופה תשלם קודם את חלקה ההוגן בנאט"ו, שאותו ארה"ב מסבסדת באופן משמעותי". בעבר דרש טראמפ ממדינות אירופה להגדיל את חלקן במימון ברית נאט"ו.

 

 

ביום שלישי אמר מקרון כי אירופה זקוקה לצבא אמיתי כדי להקטין את התלות שלה בארה"ב להגנה מפני רוסיה. "לא נגן על האירופים אם לא נחליט שיהיה לנו צבא אירופי אמיתי", אמר מקרון בתחנת רדיו מקומית.

 

מקרון הוסיף כי "רוסיה קרובה לגבולותינו והוכיחה שהיא יכולה להוות איום. אני מכבד את רוסיה ורוצה לבנות דיאלוג ביטחוני אמיתי איתה, אבל צריך שתהיה לנו אירופה שיכולה להגן על עצמה בכוחות עצמה, ללא הסתמכות רק על ארה"ב".

עמנואל מקרון (צילום: MCT)
"רוסיה הוכיחה שהיא יכולה להוות איום". מקרון(צילום: MCT)

נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, תומך כבר זמן רב ברעיון שלאיחוד האירופי תהיה יכולת הגנה עצמאית. דובר הנציבות האירופית, מרגריטיס שינאס, אמר כי האיחוד האירופי כבר פועל לשיתוף פעולה בתחום, וכן לפיתוח יכולות הכוח לשמירת השלום של האיחוד.

 

"אני לא חושב שיכולת ההגנה הזו תתחיל עם צבא של האיחוד האירופי", הוסיף שינאס. "בשלב מסוים, כנראה בסוף התהליך, נוכל לראות משהו שאנשים כבר מתארים כ'צבא של האיחוד האירופי' או איחוד משאבים של האיחוד האירופי, כדי להפוך את הזהות הביטחונית של האיחוד לגלויה יותר ומשמעותית יותר".

 

 

כבר בחודש אוגוסט האחרון הודיע מקרון כי בחודשים הקרובים יציג תוכנית אירופית לחיזוק הביטחון ביבשת, והסביר כי אסור שבסוגיית הביטחון תסתמך אירופה רק על ארה"ב. בנאום בפריז בפני שגרירים של צרפת אמר מקרון: "עלינו להבטיח בעצמנו את ביטחונה של אירופה, ולפיכך את ריבונותה". מקרון אמר כי הדיון בשיתוף הפעולה הביטחוני צריך לכלול את כל מדינות אירופה ואת רוסיה – בתנאי שתהיה התקדמות בשיחות עם מוסקבה בכל הנוגע למלחמה באוקראינה.

 

מאז שטראמפ התמנה לנשיא ארה"ב נחשף שוב ושוב הקרע האידיאולוגי בינו לבין מנהיגי אירופה, בעלת הברית המסורתית של וושינגטון. הוא פרש מהסכם האקלים, ביטל את השתתפותה של ארה"ב בהסכם הגרעין עם איראן, ופתח במלחמת סחר עם האיחוד האירופי כשהטיל מכסים על סחורות ממנו שלא היו קיימים בעבר.

 

בחודש יולי הפתיע טראמפ כשנשאל בריאיון ברשת CBS "מי האויב הגדול ביותר שלך בעולם?" - והשם הראשון שציין היה "האיחוד האירופי". עם זאת, טראמפ הבהיר: "הם אויבים בגלל מה שהם עשו לנו עם הסחר".

 

בריאיון, שצולם בסקוטלנד לאחר פגישותיו של טראמפ עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי והמלכה אליזבת השנייה, ולפני שהוא המריא להלסינקי לפגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, התייחס טראמפ גם לפגישה עם הנשיא הרוסי ואמר: "אני נוסע עם ציפיות נמוכות".

 

לשאלתו של המראיין ג'ף גלור מהתוכנית "Face the Nation", ענה טראמפ: "ובכן, אני חושב שיש לנו הרבה אויבים. אני חושב שהאיחוד האירופי הוא אויב, בגלל מה שהם עשו לנו עם הסחר. עכשיו, אתה לא תחשוב על האיחוד האירופי (כתשובה לשאלה), אבל הם אויבים. רוסיה היא אויב בהיבטים מסוימים. סין היא אויב מבחינה כלכלית, הם בהחלט אויבים. אבל זה לא אומר שהם רעים. זה לא אומר כלום. זה אומר שהם מתחרים".

פסגת G7 ()
טראמפ ומנהיגי העולם בפסגת ה-G7 שהולידה פיצוץ

נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק הגיב בחריפות לדבריו של טראמפ על האיחוד האירופי. "האיחוד האירופי וארה"ב הן החברות הכי טובות, ולהגיד שהן אויבות זה להפיץ 'פייק ניוז'", כתב בחשבון הטוויטר שלו.

 

שר החוץ הגרמני הייקו מאס אמר בתגובה לאמירתו של טראמפ כי "אירופה כבר לא יכולה לסמוך בעיניים עצומות על הבית הלבן". בריאיון לעיתון "פונקה" אמר מאס כי "כדי לשמר את השותפות שלנו עם ארה"ב, אנחנו חייבים לעשות התאמות מחדש. ההשלכה הברורה הראשונה היא שאנו חייבים לחזק עוד יותר את הבריתות שלנו בתוך אירופה". מאס הוסיף: "לאירופה אסור לאפשר לעצמה להיות מפולגת, ולא משנה כמה חדות יהיו ההתקפות המילוליות וכמה אבסורדיים יהיו הציוצים בטוויטר".

 

גם שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, התייחסה לאמירתו של טראמפ. "האיחוד האירופי נותר חבר קרוב ושותף של ארה"ב, בהחלט, כך היינו וכך נישאר תמיד". מוגריני הוסיפה: "החלפת הממשל לא גורמת לשינוי בחברות בין המדינות ובין העמים".

  

חודש קודם לכן אמר נשיא צרפת מקרון כי אם וושינגטון רוצה לבודד את עצמה, אירופה תאפשר זאת. על רקע פסגת ה-G7, שבע הכלכלות המתועשות, בקנדה, אמר מקרון: "ייתכן שלנשיא ארה"ב לא אכפת להיות מבודד היום, אבל לא אכפת לנו להיות שש אם נצטרך, כי השש האלה מייצגות ערכים, הן מייצגות שוק כלכלי, ויותר מהכול הן מייצגות כוח אמיתי ברמה הבינלאומית היום. מדינות ה-G7 בלי ארה"ב, כשמחברים אותן יחד, הן עדיין שוק גדול יותר מהשוק האמריקני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"זה מעליב מאוד". טראמפ ומקרון
צילום: AP
מומלצים