שתף קטע נבחר

המדינה תקבל פירורים מהמיליארדים של עופר

ליאורה ודורון עופר ימכרו לאייל עופר את אחזקותיהם במזרחי טפחות ב־2.8 מיליארד שקל, אולם צפויים לשלם מס מזערי. הסיבה: רשות המסים מאפשרת להכיר בחלק משווי העסקה כאילו היה דיבידנד פטור ממס

המדינה לא צפויה לגבות מס משמעותי מהעסקה שבה אייל עופר ירכוש מליאורה ודורון עופר מניות בבנק מזרחי טפחות ב־2.8 מיליארד שקל.

 

היפרדות במשפחת עופר: ליאורה תחזיק במליסרון ואייל בבנק מזרחי

 

ניתן היה לצפות כי בני המשפחה ישלמו מאות מיליוני שקלים משום שהם נדרשים לשלם מס בשיעור של 33% על רווחי העסקה. אלא שככל הנראה הם ישלמו מס נמוך עד אפסי. לפי גורמים המעורבים בעסקה, יש שתי סיבות לכך שהרווחים לצורך חישוב המס בעסקה נמוכים מאוד.

 

הראשונה: משפחת עופר רכשה בעבר את המניות בעלות גבוהה יחסית. הסיבה השנייה היא מה שמכונה רווחים ראויים לחלוקה. בבנק הצטברו רווחים שניתן לחלק כדיבידנד, אולם לא חולקו. חוק פקודת מס הכנסה מבקש להניא חברות מחלוקת דיבידנד לבעלי השליטה בעסקה כזו ומאפשר להם להכיר בחלק משווי העסקה כאילו היא הדיבידנד שהיה מחולק. על חלק זה לא ישולם מס, שכן חלוקת דיבידנד בין חברה־אם ישראלית לחברה־בת ישראלית פטורה ממס.

  

במקביל, אייל עופר מוכר לליאורה ודורון את חלקו בחברת הנדל"ן מליסרון ב־1.5 מיליארד שקל. דווקא עסקה זו היא שצפויה להניב תשלום מס גבוה יותר. משפחת עופר ייסדה את מליסרון ולכן הרווחים על המניות גבוהים יותר. בנוסף, אין לחברה רווחים משמעותיים לחלוקה שניתן לקזז מולם את המס. לפי הערכות מעסקה זו ייגבה מס של עשרות עד מאות בודדות של מיליוני שקלים.

 

בתוך כך, בנק ישראל יצטרך להעניק בקרוב היתר שליטה במזרחי טפחות לאייל עופר, שיחזיק בגרעין השליטה בשיעור שווה עם דוד ודרורית ורטהיים.

 

כדי לקבל היתר משותף, על אייל עופר ומשפחת ורטהיים לחתום על הסכם שיסדיר את שיתוף הפעולה ביניהם. אחד התנאים לקבלת היתר הוא קיומו של גרעין שליטה קבוע ויציב, שאף אחד מחבריו לא מחזיק בזכויות המקנות לו זכות הכרעה בלעדית. לכן, על הקבוצה המבקשת היתר לערוך הסכם שיסדיר היבטים כמו הצבעה באסיפה הכללית, מינוי דירקטורים ומנגנון ליישוב סכסוכים.

 

גם דירקטוריון הבנק יושפע מהשינוי בבעלי השליטה. כיום, נציגי משפחת עופר בדירקטוריון הם ליאורה, שתתפטר מתפקידה; מנהל העיזבון של יולי עופר צבי אפרת; ומוטי מאיר, שמכהן גם כדירקטור בכמה חברות מקבוצת עופר. לא ברור אם אייל עופר יבקש להתמנות במקומה של ליאורה או למנות נציג מטעמו. אם ירצה למנות נציג, אחד המועמדים לכך הוא אלי אלרואי, מקורבו ומנהל עסקיו בארץ.

 

בנוסף לא ברור לאילו הסכמות יגיע עופר עם בני משפחת ורטהיים על זהות היו"ר. משה וידמן, היו"ר הנוכחי, מכהן מאז אוגוסט 2010 אך כהונתו מתחדשת בסוף כל שנה. מדובר בחידוש אוטומטי, שאמור להתחדש גם בסוף 2018, אלא אם בעלי השליטה יגיעו להסכמות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים