שתף קטע נבחר

עובדים סוציאליים ותומכיהם חסמו את אזור צומת עזריאלי בתל אביב

במחאה על גל האלימות נגדם חסמו עובדים סוציאליים את צומת הרחובות קפלן ודרך בגין בתל אביב למשך כ-40 דקות. קודם לכן חסמו לזמן קצר את הכניסה לירושלים. המשטרה עצרה את ראשי המחאה

מחאת העובדים הסוציאליים עולה מדרגה. כאלף עובדים סוציאליים ותומכיהם חסמו בצהריים (יום ב') למשך כ-40 דקות את אזור צומת עזריאלי בתל אביב במחאה על מקרי האלימות נגדם בתקופה האחרונה. קודם לכן חסמו עוד מאות מפגינים בירושלים לזמן קצר את צומת הכניסה לעיר מתחת לגשר המיתרים. המפגינים התקבצו באזור קריית הממשלה בתל אביב ובכניסה לירושלים וקראו בין היתר "רווחה ובריאות בלי איום של אלימות", "חיים כץ תתעורר כי דמנו לא הפקר" ו"אין רווחה בלי הגנה".

 

 

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה (צילום: מוטי קמחי)
המחאה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 זה היום השני שהעובדים הסוציאליים בכל הארץ נוקטים עיצומים, שבמסגרתם הם אינם מקבלים קהל במחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות, בבתי חולים, בסניפי הביטוח הלאומי ובשאר המקומות שבהם ניתנים שירותים. עם זאת, איגוד העובדים הסוציאליים הודיע כי לנוכח התלקחות המצב הביטחוני בדרום, השירותים הסוציאליים ביישובי עוטף עזה ובמרכזי החוסן פועלים היום במתכונת חירום.

 

יניב בן דן יחזקאל, סטודנט לעבודה סוציאלית במכללת עמק יזרעאל, אמר כי "כסטודנטים אנחנו לא יכולים לעמוד מהצד. אנחנו נהיה חשופים בעתיד לאותם תנאים גרועים ואלימות. לא נעמוד מנגד כשדמם של עובדים ועובדות סוציאליים נשפך. זו תוצאה של הזנחה של מערכות הרווחה שנמשכת שנים רבות ופוגעת גם בפונים וגם בעובדים". גם אסף אליאס, בן 30, עובד סוציאלי בעיריית ת"א בדרום העיר אמר: "שנים אנחנו סובלים מאלימות שלא נפסקת, מילולית ופיזית, ולא מקבלים מענה מהרשויות. צריך לשים סוף לאלימות. אנשים לא מבינים שבאנו לתת שירות. אנחנו דורשים שכמו שדאגו לביטחון של סקטרוים אחרים כמו צוותים רפואיים כך ידאגו גם לביטחוננו"

 

דפי, עובדת סוציאלית בנתניה: "באתי לכאן עם בטן מלאה. אני הרבה שנים עובדת סוציאלית וסופגת את האלימות שמופנית כלפינו. אנחנו עובדים בתת תנאים, בלי תקינה, במשכורות רעב. אנחנו בעצמנו הופכים לאוכלוסייה חלשה וככה אי אפשר לעזור לאוכלוסיות חלשות אחרות".

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, ענבל חרמוני, אמרה כי "אנו דורשים משר העבודה והרווחה חיים כץ ושר האוצר משה כחלון למצוא פתרון מיידי למגפת האלימות נגד עובדות ועובדים סוציאליים ברחבי הארץ. לא תהיה יותר קבלת קהל במחלקות לשירותים חברתיים עד למציאת פתרון מיידי לביטחון העובדים וטיפול בתנאי העבודה הירודים והמחסור בתקינה. דמנו אינו הפקר. חובתה של המדינה, ששלחה אותנו להגן ולטפל באוכלוסייה, להגן עלינו. לא נשלח את העובדים הסוציאליים למותם - אנו דורשים ששרי הרווחה והאוצר יתערבו במצב החירום".

 

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה ()
שוטרים עוצרים את ענבל חרמוני

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה ()

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה מול קריית הממשלה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה של מאות עובדים סוציאליות בקרית הממשלה (צילום: מוטי קמחי)
הצומת נחסם לתנועה ל-40 דקות(צילום: מוטי קמחי)
 

יו"ר שדולת העובדים הסוציאליים בכנסת, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), אמר כי "מדינת ישראל שולחת את העובדים הסוציאליים לחצר האחורית ללא גיבוי וללא כלים. בלתי מתקבל על הדעת העומס הנורא הנובע מחוסר התקינה ותנאי העבודה הדלים ובנוסף לזה העובדה שהפכו לשק אגרוף של מטופלים". ח"כ קסניה סבטלובה ממפלגתו הוסיפה כי "רצח עובד או עובדת הוא לא בתיאוריה. כשהייאוש הוא קיצוני, אופציה זו קיימת מדי יום בכל רגע. ההתעלמות מהמצב תביא את התוצאות החמורות לחיי כולנו ויישפך כאן דם". גם ח"כ ד"ר נחמן שי (המחנה הציוני) אמר כי "זאת חרפה שהאנשים הטובים והמוכשרים האלה נופלים קרבן לפגיעות פיזיות ונפשיות. צריך להגביר השמירה עליהם ולהעמיק האכיפה והענישה". שר הרווחה לשעבר, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), אמר הבוקר בפתח ישיבת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אמר כי "העומס בעבודתם של העו"סים הוא אחד מהגורמים המרכזיים ללחץ והאלימות שנוצרים במרחבי העבודה שלהם. הצעת החוק שלי לצמצום מספר התיקים של עו"סים משפחה, עברה בקריאה טרומית ולמרבה הצער נתקעה על ידי משרד הרווחה ללא שום חלופה מקצועית אחרת".

 

מחאת העובדים הסוציאליים פרצה על רקע חמישה מקרי אלימות שאירעו בפרק זמן של שבוע, החמור שבהם ביום חמישי האחרון, שבו עובדת במועצה המקומית בית דגן הותקפה על ידי אישה שבתה נלקחה ממנה בשל בעיות נפשיות שמהן היא סובלת. התוקפת ניפצה בפטיש את שמשת מכוניתה של העובדת בזמן שהיא ישבה בה ועל פי החשד אף ניסתה לחנוק אותה. בית משפט השלום בראשון לציון האריך את מעצרה עד למחר.

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ שוחח אתמול עם העובדת שהותקפה וחיזק את ידיה. "הזדעזענו לשמוע על מה שקרה", אמר השר כץ לעובדת. "המשרד ואני תומכים בך מקיר לקיר ובטוחים במקצועיות שלך. נחזק אותך ותקבלי את כל מה שאת צריכה. תמשיכי לתרום לאוכלוסיות המוחלשות במדינת ישראל ואנחנו מקבלים את זה בהערכה רבה. הרבה סבלנות, כל מסע בן מיליון מילין מתחיל בצעד אחד קטן. כנראה שהמסע לחיזוק האוכלוסיות האלה הוא ארוך וצריך הרבה צעדים קטנים. אז תודה על כל מה שאת עושה".

 

עו"ד משה אלון, בא כוחה של החשודה בתקיפה, אמר כי "מדובר במקרה עצוב מאד עם נסיבות קשות של אם שילדתה בת הארבע נלקחה למשפחת אומנה. האם חושדת שמתעללים שם בילדתה וכל פניותיה לרשויות הרווחה נפלו על אוזניים ערלות. אנו כמובן לא מצדיקים כל מעשה איומים או אלימות בכלל ובטח שלא נגד עובד ציבור אולם במקרה הספציפי הזה מדובר בזעקה לעזרה. החשודה לא התכוונה לתקוף ומכחישה את התקיפה הפיזית והחניקה. כאמור זה מקרה עצוב של אם נואשת אשר חשה שאיש אינו מקשיב ומסייע לה ולמרבה הצער נאלצה לקחת את החוק לידיים".

 

מרכז השלטון המקומי הודיע אתמול לרשויות המקומיות כי עליהן לנכות משכר העובדים הנוקטים בעיצומים, בשל הנחיות משרד האוצר. ממרכז השלטון המקומי נמסר כי "במידה והממונה על השכר באוצר ישנה את הנחייתו ויאפשר לרשויות המקומיות לשלם לעובדים הסוציאליים גם בימי העיצומים, הרשויות המקומיות יעשו כן בשמחה".

 

ממשרד האוצר נמסר כי מדובר בהחלטת ממשלה שאינה קשורה למשרד. מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, שלמה דולברג, הוסיף במכתבו לראשי הרשויות: "אנו נעשה כל שניתן על מנת למנוע הישנות המקרים שלהם היינו עדים בימים האחרונים, כולל תגבור האבטחה וכל צעד אחר הנדרש לטיפול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ההפגנה בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים