שתף קטע נבחר

צפו: קרחון ששטחו פי 4 מזה של תל אביב התנתק מאנטארקטיקה

סוכנות החלל האמריקנית תיעדה את הקרחון שהתנתק בחודש שעבר מהיבשת, ושטחו כ-225 קמ"ר. צפו בסרטון

קרחון ששטחו יותר מפי 4 משטחה של תל אביב התנתק בחודש שעבר ממערב יבשת אנטארקטיקה. סוכנות החלל האמריקנית נאס"א פרסמה תמונות של הקרחון הענק B-46, ששטחו כ-225 קמ"ר. נאס"א פרסמה גם סרטון שבו נראה הקרחון מתפורר במי האוקיינוס.

 

 

מדענים אמרו כי באזור שבו ניתק הקרחון, המכונה קרחון האי פיין, מתנתקות מדי שנה 45 מיליארד טונות של קרח מהיבשת. מדענים בבריטניה אמרו בשנה שעברה כי התנתקות כמות אדירה של קרחונים מאנטארקטיקה גורמת לעליית גובה פני הים.

 

הסרטון עצמו צולם ב-7 בנובמבר על ידי מטוס Douglas DC-8 של סוכנות החלל האמריקנית. מדענים שהיו על המטוס תיעדו במצלמות את הקרחון הענק. כבר ב-29 באוקטובר הבחינו מדענים כי הקרחון הענק מתנתק מהיבשת.

 

הקרחון הענק באנטרקטיקה (צילום: נאס
הקרחון הענק באנטארקטיקה(צילום: נאס"א)

הקרחון הענק באנטרקטיקה (צילום: נאס
הקרחון הענק באנטרקטיקה(צילום: נאס"א)

 

שטחו של קרחון האי פיין, שממנו התנתק B-46, הוא כ-2/3 משטחה של בריטניה. בשנים האחרונות, כאמור, נצפו לא מעט קרחונים שהתנתקו מהקרחון הגדול והתפוררו באוקיינוס. בספטמבר אשתקד, למשל, תועד קרחון ששטחו 267 קמ"ר שהתנתק באותו אזור.

 

גובה פני הים עלה בשנים האחרונות ב-3.2 מ"מ מדי שנה. אם המצב יימשך כך, ואלו הן ההערכות השמרניות, האוקיינוסים יעלו בערך ב-30 ס"מ עד 2100 ביחס לגובהם בשנת 2000. לעומת זאת, אחרים מעריכים כי עקב ההתחממות הגלובלית העלייה עלולה להיות מהירה ומסוכנת בהרבה - ולהגיע אף לשני מטרים.

 

לפי נאס"א, אנטארקטיקה איבדה 125 ג'יגה-טון של קרח בכל שנה בין 2002 ל-2016. ביבשת הלבנה 62% ממאגרי המים המתוקים העולמיים, והפשרתה עלולה להוביל גם לשינוי בשיעור המים המתוקים באוקיינוסים ובימים בעולם, מה שעלול להיות קטלני עבור מינים ימיים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
הקרחון הענק B-46
צילום: נאס"א
מומלצים