שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    איפה אוכלים חמין?
    שבת חורפית בפתח? זה הזמן לחמין: אלה המקומות שבהם תוכלו למצוא חמין טעים, ויש גם 3 מתכונים לחמין - בשביל כל אלה שלא בעניין של לצאת מהמטבח הביתי

     

    צפו בשף ארז קומרובסקי מכין חמין    (צילום: אביהו שפירא, עריכה: אסף אושי)

    צפו בשף ארז קומרובסקי מכין חמין    (צילום: אביהו שפירא, עריכה: אסף אושי)

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    הטריפוליטאים קוראים לו דפינה, האשכנזים מכנים אותו צ'ולנט ואצל העיראקים השם שלו הוא בכלל תבית, אבל למעשה מדובר באותו גברת עם שינוי אדרת -קטניות עם בשר בבישול איטי וארוך. יש גרסאות בשריות וצמחוניות, עם קישקע או בלי קישקע, רק בסוף השבוע או בכל ימות השבוע.

     

    יצאנו בעקבות המקומות המסקרנים בארץ שמגישים חמין. וכן, אפשר גם לקנות הביתה או להכין בעצמכם (מתכונים בסוף הכתבה). 

    אין כמו חמין בסוף שבוע קריר (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
    אין כמו חמין בסוף שבוע קריר(צילום: דניאל אליאור)
     

    שמוליק כהן

    במסעדת שמוליק כהן הוותיקה שחוגגת 82 שנה, יש אווירת "פיין דיינינג" שכוללת מפות לבנות ועיצוב מפונפן, כזו שלא מתכתבת עם אכילת חמין. למרות זאת, מגישים כאן מנות חמין ביתיות ונדיבות.

     

    את החמין מכינה בעלת המסעדה, ציפי רוזין, על פי מתכון של אמה, ואם תשאלו אותה היא תאמר לכם שחמין הוא המאכל היחיד שיש אך ורק ליהודים, וגם אם מאוד תתאמצו - אין סיכוי שתמצאו אותו באף מטבח של עדה אחרת.

       (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    החמין של רוזין מכיל שעועית, גריסים ותפוחי אדמה, בשר ראש, מח עצם ומילוי של קישקע שמוגש בצורת קבב (וללא הקישקע עצמו). את כל מרכיבי החמין מכינים יחד בסיר ולא בשקיות נפרדות כמו שנוהגים לעשות בתבשילי החמין של עדות המזרח, והתוצאה היא צלחת של תבשיל טעים.  

       (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    מחיר המנה עצהמ הוא 43 שקלים, עם קישקע היא תעלה לכם 82 שקלים ועם בשר - מחירו 86 שקלים. אם תרצו את מנת הקומפלט שכוללת קישקע ובשר, תשלמו 98 שקלים.

     

    הרצל 146 תל אביב, 03-6810222, ראשון 16:00-12:00, שני-רביעי 22:30-12:00, חמישי 23:00-12:00, שישי 16:00-11:00, כשר למהדרין

     

    קיטון

    מלבד המנות הקלאסיות של הרגל הקרושה (29 שקלים) והגפילטע פיש (26 שקלים), ברשימת מנות הדגל שמכינים במסעדה של אורנה רסקין יש גם חמין.

       (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

    בין היתר, מציע התפריט של קיטון חמין קלאסי הכולל גריסים, שעועית ותפוחי אדמה (44 שקלים), חמין עם בשר (64 שקלים) וחמין יהודי אמיתי קומפלט שכולל גם קישקע תוצרת יד ובשר (76 שקלים).

     

    דיזינגוף 145 תל אביב, 03-5233679, ראשון-שבת 21:30-12:00, לא כשר

     

    Deli Dita

    המסעדנית הוותיקה, דיטה בורנשטיין (לשעבר ממסעדת "דיטה" בתל אביב), פתחה לאחרונה מעדניית אוכל ביתי שבה היא מציע גם את הכבד הקצוץ האגדי שלה (9 שקלים ל-100 גרם) וגם מבחר מנות מיתולוגיות שמזוהות איתה, ביניהן קרפלך בשר וטשולנט, עליו תשלמו 58 שקלים.

       (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

    מקווה ישראל 2 תל אביב, 054-7434008, ראשון-חמישי 18:30-8:30, שישי 16:00-8:30, לא כשר

     

    סנדר

    מסעדת "סנדר", נפתחה בשנת הולדתה של מדינת ישראל, ומאז ועד היום מגישים בה את כל הקלאסיקות הכי מבוקשות של המטבח האשכנזי. חמין, איך לא, היא אחת ממנות הדגל של המקום, ואפשר להזמין סיר שלם ממנו עד הבית.

       (צילום: מיטל סולומון)
    (צילום: מיטל סולומון)

    החמין יגיע אליכם ביום שישי בתוך סיר נירוסטה מלא בתפוחי אדמה, נתחי בשר, קישקע אמיתי תוצרת בית, שלושה סוגים של שעועית וביצים חומות. סיר אישי יעלה לכם 89 שקלים, על סיר זוגי תשלמו 169 שקלים, וסיר ענק עולה שם 469 שקלים. מומלץ להזמין מראש.

       (צילום: מיטל סולומון)
    (צילום: מיטל סולומון)

    לוינסקי 54 תל אביב 03-5371872, שני-חמישי 17:30-11:30, שישי 15:00-11:30, כשר

     

    המטבחון

    את מנת החמין מגישים כאן בימי שבת בלבד, והיא כוללת שלושה סוגי שעועית (לבנה, אדומה ושעועית בובס), תפוחי אדמה, בצלים שלמים, גריסים וביצה חומה. בנוסף, מציעים שם גרסה בשרית וצמחונית, שתיהן נטולות קישקע. מחיר ההחמין הצמחוני הוא 45 שקלים, והבשרי יעלה לכם 52 שקלים.

       (צילום: אילן עמיחי)
    (צילום: אילן עמיחי)

    רבי עקיבא 18 תל אביב, 03-5163689‏, ראשון-שבת 1:00-8:00, לא כשר

     

    דליקטסן

    את החמין של "דליקטסן" אפשר להזמין ליום שישי או שבת באתר של המעדנייה, והוא כולל בשר בקר, קישקע, שעועית, חיטה, תפוחי אדמה וביצים שבושלו במשך ילה שלם על פלטת שבת. המחיר לסיר ענק שיכול להשביע 6 סועדים רעבים, הוא 265 שקלים.

       (צילום: עידית בן עוליאל)
    (צילום: עידית בן עוליאל)

    הזמנות באתר המעדנייה

     

    וינה

    מסעדת "וינה" נפתחה לפני 70 שנה, וכיום אייל - נכדם של סבא שמואל וסבתא בלה, שעלו ארצה מפולין ופתחו את המסעדה זמן קצר לאחר מכן - עדיין מגיש את אותן מנות שהגישו שם בעבר, אותן הוא מכין על פי המתכונים המקוריים של סבו וסבתו.

     

    בין היתר, תמצאו שם את הצ'ולנט הקלאסי (46 שקלים), אחד עם קישקע, שאייל קונה בעצמו מדי יום בשוק (68 שקלים) וגם מנה עם בשר (78 שקלים).

     

    בן יהודה 62 תל אביב, 03-5283360‏, ראשון-שישי 21:30-11:30, שבת 17:00-11:30, לא כשר

     

    סביח קומפלט

    הצ'ולנט של "סביח קומפלט" באבן גבירול, הוא הסוד הכמוס של התל אביבים שהחלו להגיע למקום דווקא בשל הסביח המעולה שמגישים בו. הטשולנט שמכינים במקום כולל קישקע, תפוחי אדמה, גריסים, שעועית ובשר, שמתבשלים יחד בסיר על אש קטנה במשך 12 שעות. מחיר המנה הוא 35 שקלים, ואם רוצים לשדרג אותה - אפשר לבקש גם ביצה וסלט קטן ליד.

     

    אבן גבירול 99 תל אביב, 03-5231810, ראשון-חמישי 18:00-10:00, שישי 16:00-10:00, כשר

     

    שטיסל

    יש הטוענים כי הצ'ולנט של "שטיסל" הוא אחד מהטובים בארץ. לא נתחיל להתווכח על האמרה הזו, רק נציין שהוא בהחלט נחשב לאחד מיותר מפורסמים ופופולריים בבני ברק וביום חמישי בערב המקום הומה בסועדים רעבים שאוכלים את הצ'ולנט במקום, וחלקם אף רוכשים כמה מנות הביתה.

       (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    ולמי שלא ביקר עדיין בבית האוכל הבני ברקי, נספר כי ב"שטיסל" רוכשים אוכל הביתה ואפשר גם לאכול בחדר האוכל הזערורי שבמקום. במהלך השבוע מגישים שם צ'ולנט ללא בשר, וביום חמישי מגישים את הדבר האמיתי - התבשיל הסמיך עם הקישקע והבשר, השעועית ותפוחי האדמה. אגב, הפרט הבאמת מנחם בכל הסיפור הזה, הוא שעבור צלחת צ'ולנט עצומה בגודלה, שרוב הסיכויים תשביע אתכם עד ליום שלמחרת, תשלמו רק 20 שקלים.

        (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    הרב ש"ך 14 בני ברק, 03-5706005, ראשון-חמישי 23:00-12:30, שישי 13:30-9:30, כשר למהדרין

     

    טעמאמא

    במקום, המתמחה באוכל ביתי בניחוח עיראקי, מציעים סירים עם ממולאים, קציצות, קוסקוס ועוד. בימי שישי, אפשר למצוא במקום גם את החמין העיראקי שמוכר יותר בכינוי תבית, הלוא הוא תבשיל עוף ממולא באורז וחלקי פנים של עוף, שמתבשל בתוך סיר עם המון אורז מסביב (45 שקלים לקילו).

     

    ויצמן 13 גבעתיים, 03-5625757, ראשון-חמישי 16:00-11:30, שישי 14:00-8:30, כשר

     

    סלומון

    מסעדה משפחתית עם שורשים עיראקיים, שהוקמה ב-1941 בפתח תקווה על ידי משפחת סלומון והפכה עם השנים למוסד פופולרי של אוכל ביתי.

     

    בין המנות שאפשר לאכול במקום או לקנות הביתה במשקל, ישנו גם החמין העיראקי - תבית -שמכיל אורז אדום, עוף ממולא באורז ובשר בקר בתיבול של בהראט ועשרה תבלינים נוספים. כל הטוב הזה מתבשל יחד בסיר על אש קטנה במשך 12 שעות, ויכול להשביע בכיף חמישה סועדים רעבים. את התבית, אגב, יש להזמין מראש (150 שקלים לסיר מלא).

     

    ז'בוטינסקי 112 פתח תקווה, 03-9230162, ראשון-חמישי 18:00-9:00, שישי 14:00-8:00, כשר

     

    שירת הים

    המקום הבא הוא למעשה מזנון שפועל בחוף הנפרד של בת ים, ובו מדי יום חמישי אפשר לנשנש צ'ולנט מול הנוף הכחול של הים. בעל המקום - ישראל שעשוע, חרדי תושב בת ים, מכין בעצמו את התבשיל העשיר והמנחם. 

     

    אגב, למרות שבימי חמישי החוף פתוח לנשים בלבד, את הצ'ולנט של שעשוע גם זוגות חרדים יכולים לזלול במקום.

     

    בן גוריון 138 בת ים, 03-5064315, בימי חמישי בלבד, כשר

     

    פינגווין

    במסעדת "פינגווין" הוותיקה מנהריה ישנה מסורת שבת, על פיה את המנות העיקריות מגישים לצד חמין, אותו מכינים שם על פי מתכון משפחתי עתיק.

     

    התבשיל המשפחתי כולל בשר גולש, שעועית לבנה, גריסים ותפוח אדמה, והוא הופך את המנה העיקרית למנה היחידה שתוכלו לאכול באותו יום.

     

    הגעתון 31 נהריה, 04-9928855, ראשון-שישי 24:00-8:00, שבת 24:00-9:00, לא כשר

     

    מעיין הבירה

    בב-מסעדה החיפאי, מגישים בחורף חמין עם קישקע שמתבשל על הפלטה במשך כל הלילה. המנה מוגשת בימי שישי בלבד, ומכינים אותה שם על פי מתכון מזרח אירופאי קלאסי. בין היתר, כולל החמין חיטה, חומוס, ביצה, תפוח אדמה, בשר וקישקע (58 שקלים).

     (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
    (צילום: אלעד גרשגורן)

    נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, ראשון, שני, רביעי ושישי 17:00-10:00, שלישי וחמישי 23:00-10:00, לא כשר

     

    אצל חנה וטל - אהבה בטעם ביתי

    במהלך השבוע אפשר למצוא במסעדה הזו אוכל ביתי אשכנזי ומזרחי כאחד, אך בימי שישי היא הופכת לשוק אוכל מוכן שאפשר לקנות הביתה במשקל. אחת מהמנות אותן אפשר לרכוש הביתה היא מנת החמין הבשרי שכולל קיגלה (קציצה מתפוח אדמה במילוי שמזכיר את טעמו של הקישקע). מחיר המנה הוא 72 שקלים לקילוגרם.

     

    נחילות 2 פרדס חנה כרכור, 04-8668266‏, ראשון-חמישי 17:00-9:00, שישי 14:00-8:00, כשר


     (  )
     

    ריחות וטעמים

    בשוק האוכל המשפחתי - "ריחות וטעמים", עובדים בני הזוג לימור ועודד, כשאימו של עודד אחראית על כל מה שקורה במטבח. במהלך השבוע, המקום מתפקד על תקן מסעדת פועלים שמגישה ארוחות צהריים בלבד. ביום שישי המקום עובר מהפך, ואת מקומם של  השולחנות תופסים סירים מהבילים עם אוכל מוכן הנמכר במשקל.

     

    אפשר למצוא שם את את מיטב המנות הפופולריות לשבת (ולא רק), וביניהן גם את החמין הבשרי עם קישקע (69 שקלים לקילוגרם).

     

    החרש 8 אזור התעשייה נווה מגן רמת השרון, 03-5164465, שני-רביעי 17:00-8:00, חמישי 20:00-08:00, שישי 16:00-08:00, כשר

     

    שטיסל

    גם בירושלים, כמו בבני ברק, יש מסעדה בשם "שטיסל". כאן, מלבד סלטים כמו וולדורף וסלט ביצים במיונז, יש גם קיגעל ופרעפלך במילוי בשר. בגזת המנות הבשריות, מציעים במקום גם צ'ולנט בשרי של פעם במחיר של 49 שקלים לקילוגרם.

     

    מלכי ישראל 11 ירושלים, 02-5384447, ראשון-חמישי 20:00-8:00, שישי 13:30-8:00, כשר

     

    באב אל יאמן

    בית קפה ומסעדה עם אוכל תימני וכשרות ללא השגחה של הרבנות. המקום גם פתוח בשבת וגם מגיש חמין, והנה קיבלתם תפיסה אחרת על שבת. התפריט מציע לחוח, מלאווח, ג'חנון בימי שבת בצהריים וסאלוף עם ירקות קלויים. את החמין תמצאו במקום בימי שבת בלבד, והוא מוגש בגרסה הצמחונית.

     

    עזה 29 ירושלים, ראשון-חמישי 2:00-19:00, שישי-שבת 17:00-10:00, כשר ללא תעודה

     

    דייטש

    במסעדה הזו, הנחשבת לאחת המוכרות והאהובות במאה שערים, עובדים שלושה אחים ג'ינג'ים, המגישים אוכל ביתי-מסורתי של עדות אשכנז, וגם צ'ולנט אותו מכינים שם עם שומן אווז, כמו פעם, ובתוספת קישקע מתקתק (28 שקלים).

     

    מאה שערים 32 ירושלים, 02-5829529, ראשון-חמישי 24:00-12:30, שישי 12:00-10:00, כשר למהדרין

     

    עזורה

    בשני הסניפים של עזורה, גם זה המקורי בירושלים וגם זה שבתל אביב, מציעים תבשילי פתיליות ובימי שישי יש גם חמין. לא בכל שישי יש את המנה ולכן כדאי להתקשר ולבדוק לפני. מחיר: 85 שקלים. לא זול אבל שווה כל שקל.

     (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)
     

    מקווה ישראל 1 תל אביב, 03-5015050, ראשון-חמישי 17:00-9:00, שישי 16:00-11:00, כשר

    האשכול 4 שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6235204, ראשון-שישי 16:00-9:00, כשר

     

    קייטרינג נענע

    קייטרינג של אוכל מוכן הפועל בעין צורים מאז 1996. אפשר להזמין כאן אוכל לאירועים וגם אוכל מוכן לשישי שבת. מלבד המנות המסורתיות מכל העדות שמציעים בו, יש גם חמין שעולה 38 שקלים לקילוגרם, וכולל חיטה חומוס גריסים שעועית ובשר בקר. למזמינים מראש יש 10% הנחה.

     

    קיבוץ עין צורים, 08-8588329, בימי שישי 11:30-8:30, כשר למהדרין

     

    המטבח של אריאלה

    מיזם של אירוח ביתי שמפעילה אריאלה ממושב שקף. מלבד האירוח הביתי היא גם מכינה אוכל בהזמנה, ומבחר המנות שאפשר להזמין ממנה כולל גם חמין ביתי שיחמם לכם את הגוף בימים הקרים.

     

    מחיר החמין הוא 75 שקלים, והוא כולל קטניות, תפוחי אדמה, ביצה ובשר לצד סלט ירקות ולחם (אפשר גם להזמין חמין צמחוני וקישקע בנוסח ספרדי שממולא בבשר ובחלקי פנים).

     

    מושב שקף, 050-2301080, כשר ללא תעודה

     

    כפות תמרים

    המסעדה שממוקמת בקיבוץ אילות (3 קילומטרים צפונית לאילת), הופכת בימי שישי לקייטרינג של אוכל מוכן, שבו מציעים מגוון מאכלים ביתיים.

       (צילום: רוני בלחסן)
    (צילום: רוני בלחסן)

    אחת ממנות הדגל של ימי שישי היא החמין עם הבשר והשעועית (55 שקלים לקילו), אותו אפשר ורצוי לשדרג עם חיטה (30 שקלים לקילו) ועם ביצים קשות שבושלו יחד עם החמין (2 שקלים ליחידה).

     

    קיבוץ אילות, 08-6358789, שישי 14:00-9:00, כשר

     

    חמין לחמניות וערמונים

    מתכון של השף ארז קומרובסקי

    צילום: אביהו שפירא, עריכה: אסף אושי

    צילום: אביהו שפירא, עריכה: אסף אושי

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    עושה סיפתח לחורף. ארז קומרובסקי (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    עושה סיפתח לחורף. ארז קומרובסקי(צילום: אביהו שפירא)
     

    המצרכים:

    2 ק"ג שפונדרה

    1/2 1 ק"ג רגלי עגל פרוסות

    1/2 ק"ג חיטה, מושרת במים במשך 12 שעות

    1/2 ק"ג שעועית לבנה קטנה, מושרת במים בין 12-18 שעות

    4 בצלים בינוניים גדולים, קצוצים היטב ומטוגנים בשמן עד להשחמה

    2 כפות פלפל שחור גרוס טרי

    1 ק"ג דלעת, חתוכה לקוביות גדולות

    1/2 ק"ג ערמונים, מבושלים וקלופים

    בצק ללחמניות (ראו מתכון מצורף)

     (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    (צילום: אביהו שפירא)
      

    אופן ההכנה:

    1. "סוגרים" היטב את השפונדרה מכל הצדדים במחבת מחוממת. מבשלים או חולטים את השעועית במשך חצי שעה.
    2. סוגרים את רגלי העגל הפרוסות בתוך סיר החמין. שמים למעלה את השעועית המבושלת, הדלעת והחיטה.
    3. ממליחים ומפלפלים כל שכבה. שמים למעלה את השפונדרה ויוצקים מים רותחים. מתקנים תיבול, אם צריך.
       (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
      (צילום: אביהו שפירא)
    4. מגלגלים לחמניות קטנות בקמח. מסדרים אותן בסיר החמין אחת ליד השנייה, ומשבצים את הערמונים בין הלחמניות. מניחים מעל נייר אפייה, וסוגרים בנייר כסף.
    5. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 45-30 דקות, מנמיכים את הטמפרטורה של התנור ל-110 מעלות וממשיכים לאפות כל הלילה ובבוקר שלמחרת.
       (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
      (צילום: אביהו שפירא)

     

    לחמניות חמין

    המצרכים:

    1/2 ק"ג קמח

    1 חלמון

    1/4 כוס שמן תירס

    1/2 כף שמרים יבשים

    1 כוס תפוחי אדמה מגוררים דק דק, ללא הקליפה

    3/4 כף מלח

    1/2 כף גדושה פלפל שחור גרוס

    200 מ"ל מים

    1 כף דבש

     (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    (צילום: אביהו שפירא)

    אופן ההכנה:

    1. בקערה לישה גדולה לשים היטב את המים, תפוחי האדמה, הדבש והקמח ומוסיפים את השמרים. מערבבים מעט ומוסיפים לתערובת את השמן והחלמון.
    2. לשים במשך מספר דקות עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים מלח ופלפל וממשיכים ללוש עד שהבצק הופך לאלסטי.
    3. מניחים בקערה משומנת להתפחה של שעה וחצי.
       (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
      (צילום: אביהו שפירא)
       
    4. מחלקים את הבצק לכדורים, מקמחים אותם ומניחים מעל סיר החמין (הלחמניות צריכות להיות מבוססות בנוזלים, ולא שקועות בתוכם לגמרי). 
       (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
      (צילום: אביהו שפירא)
       
       

     

    חמין קלאסי עם שקית אורז ותבשיל חיטה

    מתכון של השף רפי כהן

     

    המצרכים:

    1 כוס גרגירי חומוס שהושרו במים למשך לילה, מחוץ למקרר

    1 כוס שעועית לבנה או בובעס שהושרתה במים למשך לילה, מחוץ למקרר

    4 ראשי שום שלמים שטופים

    8 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים ושטופים

    8 ביצים, שבושלו במי מלח למשך 10 דקות

    6 עצמות מח

    2 פרוסות רגל של בקר

    800 גר' בשר שפונדרה על העצם

    6 כפות שומן אווז

    1 כף פפריקה מתוקה

    1 כפית כורכום

    1 כפית כמון

    1/2 כף פלפל שחור טחון

    1 כף מלח

    2 כרעי עוף

    3 שזיפים יבשים מגולענים

    מים

    אורז ובשר במעיים או בשקית -

    30 ס"מ מעיים עבות של עגל, מנוקות היטב, או שקית בד או שקית קוקי

    2 כוסות אורז, שהושרה במים פושרים למשך חצי שעה

    2 כוסות בשר בקר, חתוך לקוביות של 2X2 ס"מ

    1 כוס פטרוזליה קצוצה

    1 כוס כוסברה קצוצה

    1 כוס בצל לבן, קצוץ דק

    1 כוס בצלי פנינה טריים קלופים - לא חובה

    1 כפית פלפל אנגלי

    1/2 כף פלפל שחור

    1/2 כף מלח

    2 כפות שמן תירס

    לחיטה:

    2 כוסות חיטה שלמה

    3 כוסות מים

    1/2 כף פפריקה מתוקה

    8 שיני שום

    1/2 כף מלח

    1 כפית כמון

    1/4 כוס שמן תירס

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    אופן ההכנה:

    1. מכניסים לסיר רחב וכבד את השעועית וגרגירי החומוס, מוסיפים בצד אחד של הסיר את נתחי הבשר ופרוסות הרגל.
    2. מכינים את האורז - בינתיים מערבבים את כל מרכיבי האורז בקערה, ומכניסים לתוך המעיים או שקית הבד או שקית הקוקי וקושרים את הקצוות. מניחים בדופן הסיר.
    3. מכינים את החיטה - מבשלים את החיטה עם כל מרכיביה כ-30 דקות. מעבירים את תכולת הסיר לשקית קוקי, סוגרים אותה היטב ומניחים בצד הסיר.
    4. מסדרים בחלק העליון של הסיר את תפוחי האדמה, הביצים הקשות ועצמות המח.
    5. יוצקים לסיר מים חמים עד לכשלושת רבעי מגובה התכולה, מוסיפים את התבלינים ושאר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מסירים קצף, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעתיים.
    6. מכסים את הסיר ומעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 100 מעלות, למשך הלילה.
    7. הגשה - מפרקים בזהירות את תכולת הסיר ומסדרים כל מרכיב בנפרד בצלחת הגשה. מגישים עם סלטים חיים, רעננים וחמצמצים.

      

    החמין של זמי

    מתכון של זמי שרייבר ("סנדר"): שימו לב - מתחילים להכין את המתכון מוקדם בשעות הבוקר של היום שלפני מועד האכילה – בשישי בבוקר אם מתכננים לשבת, למשל.

     

    המצרכים (ל-5 סועדים):

    10 תפוחי אדמה קלופים ובינוניים (מסוג דזירה)

    500 גר' שעועית אדומה

    200 גר' שעועית לבנה

    200 גר' שעועית ברבוניה

    2 בצלים לבנים, קצוצים ומטוגנים 

    2 בצלים לבנים קצוצים

    500 גר' בשר שריר מבקר (רצוי מוכשר)

    200 גר' שומן חזה בקר, חתוך לקוביות

    קישקע ממולא (ראה מתכון מצורף)

    5 ביצים קשות

    500 גר' עצמות ברך בקר או עצמות עוף – לא חובה

    2 כפיות מלח

    1 כפית פלפל שחור

    1 כפית פפריקה מתוקה

    1 כפית פפריקה חריפה

    מנת הדגל של סנדר. החמין של זמי (צילום: גיא הכט) (צילום: גיא הכט)
    מנת הדגל של סנדר. החמין של זמי(צילום: גיא הכט)
     

    אופן ההכנה:

    1. מסדרים בסיר את תפוחי האדמה, השעועית, הבצל וקוביות שומן ומוסיפים את התבלינים. יוצקים מים עד כיסוי ומערבבים. מוסיפים מעל התכולה את הבשר, הקישקע והביצים הקשות. משלימים עם מים עד לכיסוי.
    2. מביאים את הסיר לרתיחה, מנמיכים לאש נמוכה ומבשלים למשך שעה עד ארבע שעות על הגז. מעת לעת משלימים מים לכיסוי התכולה.
    3. מעבירים את הסיר (כשהוא מכוסה) לתוך תנור ב- 140 מעלות לבישול איטי של 18 שעות לפחות.
    4. למחרת בבוקר בודקים את הסיר ומשלימים מים לפי הצורך עד לכיסוי 2/3 מתכולת הסיר.
    5. ממשיכים בבישול איטי בתנור עד לצהריים כשאוכלים.

     

    מתכון לקישקע אמיתי

    את המנה מומלץ להוסיף לסיר החמין או לחילופין, למי שאין סבלנות לחכות, לטגן קלות עד הזהבה בשמן חם ולהגיש עם רוטב צלי בקר. בתיאבון

     

    המצרכים:

    מטר וחצי מעיים (אחרי ששהו יום שלם בחומץ במקקר. אפשר גם לקנות גם מנוקים)

    2 כוסות קמח לבן

    2 בצלים קצוצים מטוגנים עד לשקיפות

    2 בצלים לבנים קצוצים

    650 גר' שומן קצוץ (מורכב מ-500 גר' בקר, 100 גר' עוף ו-50 גר' כבש)

    מלח, פלפל - לפי הטעם

    אפשר גם עם צלי בצד. קישקע אסלי (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
    אפשר גם עם צלי בצד. קישקע אסלי(צילום: עמית שאבי)
     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים את תערובות הבצלים יחד עם השומן הקצוץ. מוסיפים את הקמח, המלח והפלפל ומערבבים היטב.
    2. ממלאים את המעיים בתערובת על ידי דחיסה. קושרים את הקצוות בחוט ומבשלים במשך שעה בסיר עם מים (כשהמים מכסים את המעיים). תוך כדי תהליך הבישול המעיים מתנפחים - על מנת שלא יתפוצצו, מנקבים אותם בעדינות עם מזלג כשזה קורה, וממשיכים בתהליך הבישול.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים