שתף קטע נבחר

תרזה מיי נלחמת להציל את הברקזיט - ואת עצמה

ימים מכריעים לר"מ בריטניה, שנאבקת בניסיונות הדחה וצריכה את אישור הפרלמנט להסכם הפרישה מהאיחוד האירופי. חברי מפלגתה קוראים להצבעת אי אמון אבל היא לא מתכוונת להתפטר: "אני הולכת לעשות את זה עד הסוף"

 

 

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי עורכת בשעה זו (ה') מסיבת עיתונאים מיוחדת במסגרת מאבקה להצלת הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי. מדובר בימים מכריעים עבור מיי, אחרי ששרים בממשלתה התפטרו במחאה על ההסכם המתגבש, וחברים במפלגתה מעלים הילוך בניסיון להדיח אותה. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים.

תרזה מיי  (צילום: AP)
מיי. "לא יהיה משאל עם נוסף"(צילום: AP)

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מיי הבהירה כי לא יהיה משאל עם נוסף בנושא: "אני חושבת שרוב חברי הפרלמנט מבינים שהעם הבריטי הצביע ואנחנו צריכים ליישם את ההצבעה. לא יהיה משאל עם חדש, שאלנו אנשים והם אמרו שהם רוצים לעזוב (את האיחוד האירופי). היו קולות בבית הנבחרים בעד משאל עם נוסף, אבל אני מאמינה שכשאנשים יראו את ההסכם שנביא, את החבילה הסופית, הם יראו שזה מיישם את הצבעת העם הבריטי ומגן על האינטרסים שלהם".

 

בפתח מסיבת העיתונאים נשאה מיי הצהרה קצרה: "זה ברקזיט שמשרת את ההעדפות של העם הבריטי, שמגן על הדברים שחשובים לנו. ההסכם הזה שומר על הביטחון ועל היושרה שלנו".

תרזה מיי  (צילום: AP)
מיי במסיבת העיתונאים. "אני מבינה שיש מי שלא מרוצה עם הפשרות, אבל על ההסכם הזה העם הצביע"(צילום: AP)

היא הוסיפה: "נכון, צריך לעשות החלטות קשות ולא נוחות. אני מבינה שיש מי שלא מרוצה עם הפשרות שעשינו, אבל על ההסכם הזה העם הצביע. נוכל להבטיח אותו רק אם נעמוד מאחורי ההסכם. אם לא נתקדם איתו אף אחד לא יכול לדעת מה יהיו ההשלכות, זה לבחור במסלול של חוסר ודאות".

 

מיי הבהירה כי ההסכם חייב לקבל את האישור של הפרלמנט הבריטי וכי הוא זה שאחראי להשלמת המהלך: "אני אעשה את עבודתי בלהביא את העסקה הכי טובה לבריטניה. היא תובא בפני חברי הפרלמנט ועבודתם תהיה להסתכל עליה, ולחשוב איך אפשר ליישם את החלטת הבריטים לעזוב את האיחוד. רוב האנשים יכירו בכך שזה לא דבר שקל לעשות".

תרזה מיי  (צילום: AP)
מיי. "מנהיגות זה לקחת החלטות נכונות, לא קלות"(צילום: AP)

 

"מנהיגות זה לקחת החלטות נכונות, לא קלות", הוסיפה מיי והתייחסה לאפשרות של הצבעת אי-אמון להדחתה: "כראש ממשלה עבודתי היא להביא את ההסכם הטוב ביותר לבריטניה וזה מה שאני ממוקדת בו. אני חושבת שהציבור רוצה שהממשלה תתקדם עם הברקזיט. האם אני הולכת לעשות את זה עד הסוף? כן".

קהל בפאב צופה בתרזה מיי  בטלויזיה (צילום: רויטרס)
צופים בפאב בנאום של מיי. "חברי הפרלמנט יצטרכו לחשוב איך אפשר ליישם את החלטת הבריטים לעזוב את האיחוד"(צילום: רויטרס)

יום אחרי שמיי הודיעה שהקבינט שלה אישר את טיוטת הסכם הברקזיט עם בריסל, התפטרו שני שרים שחברים בקבינט: שר הברקזיט דומיניק ראב, ושרת העבודה והפנסיה אסתר מקוויי. בנוסף התפטרו שני שרים זוטרים ושני עוזרי שרים. בפרלמנט קראו לשרים נוספים בממשלה של מיי להתפטר.

 

 
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי  (צילום: gettyimages)
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי תועדה יוצאת מהדלת האחורית במעונה בדאונינג 10 בלונדון (צילום: gettyimages)
 

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה (צילום: MCT)
תרזה מיי היום בפרלמנט בלונדון(צילום: MCT)
ההתנגדות הגדולה להסכם במפלגה השמרנית של מיי מסכנת את דרכה של ראש הממשלה, ואת עתידה הפוליטי. מיי צריכה להשיג רוב בפרלמנט להסכם שגיבשה עם האיחוד האירופי, ואם לא תצליח בריטניה עשויה לפרוש מהאיחוד האירופי בתאריך היעד (29 במרץ) ללא הסכם – דבר שעלול לגרום לכאוס כלכלי ותחבורתי.

 

בפרלמנט התקיים היום דיון סוער של שלוש שעות על טיוטת ההסכם, שהושגה אחרי מו"מ מפרך שנמשך יותר משנה וחצי. מלבד הפרלמנט הבריטי גם הפרלמנט האירופי, וכל המדינות החברות באיחוד, צריכות לאשר את ההסכם. המתיחות בפרלמנט השפיעה גם על המצב בשווקים. ערך הפאונד וערך המניות של חברות בריטיות ירדו.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

האירו-סקפטיים במפלגה השמרנית של מיי הגישו היום מכתבים שקוראים להצבעת אי אמון נגד ראש הממשלה. הצבעת אי אמון תתקיים אם 48 שמרנים יגישו מכתבים שדורשים הצבעה. מיי עלולה להיות מודחת אם 158 מ-315 חברי הפרלמנט השמרנים יצביעו נגדה. חבר פרלמנט אירו-סקפטי אחר אמר שעוד מכתבים להצבעת אי אמון יוגשו בקרוב.

 

מיי, בכל אופן, לא מתכוונת להתפטר. "הבחירה ברורה. אנחנו יכולים לבחור לעזוב ללא הסכם, להסתכן ולא לעשות ברקזיט בכלל או לבחור להתאחד ולתמוך בהסכם הטוב ביותר שניתן להגיע אליו במו"מ", אמרה היום בפרלמנט. הדובר של מיי אמר שראש הממשלה תילחם בכל הצבעת אי אמון ומתכוונת להיות ראש הממשלה כשבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בשנה הבאה.

הפגנה נגד הברקזיט  (צילום: AP)
"זה שווה את זה?". מחאה נגד הברקזיט(צילום: AP)

מפגין נגד הברקזיט  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בנאום היום בפרלמנט אמרה מיי: "אני מאמינה שזו חובתם של חברי הפרלמנט להבטיח שאנחנו מבצעים את הבחירה שנעשתה על ידי העם הבריטי - בחירה שהפרלמנט הזה החליט לתת לו באופן גורף. זה אומר שאנחנו לא הולכים לנקוט את האפשרות של הישארות באיחוד האירופי, אלא נעזוב את האיחוד האירופי, וזה יקרה ב-29 במרץ בשנה הבאה". בריטניה, נזכיר, החליטה לפרוש מהאיחוד אחרי שבמשאל עם ביוני 2016 הצביעו רוב הבריטים בעד פרישה.

 

ג'ייקוב ריס-מוג, מנהיג הגוש האירו-סקפטי במפלגה השמרנית, אמר שטיוטת ההסכם "גרועה מהצפוי". בוריס גונ'סון, שהיה שר החוץ של מיי והתפטר במחאה על אסטרטגיית הפרישה שלה מהאיחוד, מוביל את מחנה המתנגדים למיי ולא מסתיר את כוונתו להחליף אותה. הוא השתתף בפגישה של "ארגון המחקר האירופי" של המפלגה השמרנית, שבה ריס-מוג ושאר החברים שוחחו על כמות המכתבים שהוגשו להצבעת אי-אמון נגד מיי.

ג'ייקוב ריס מוג תומך בקרזיט  (צילום: AP)
ג'ייקוב ריס-מוג. "ההסכם גרוע מהצפוי"(צילום: AP)

בריטניה היורשים של תרזה מיי בוריס ג'ונסון הוועידה השמרנית (צילום: MCT)
רוצה להחליף את מיי. בוריס ג'ונסון(צילום: MCT)
  

ריס-מוג אמר לעיתונאים שראש הממשלה הבא של בריטניה צריך להיות אדם שמאמין ב"ברקזיט". מתנגדיה של מיי דורשים היפרדות מלאה מאירופה, ואומרים שהאסטרטגיה שלה "כובלת" את בריטניה לאיחוד האירופי, ושההסכם לא יאפשר לבריטניה לגבש מדיניות סחר עצמאית. דומיניק ראב, שר הברקזיט המתפטר, אמר שהמצפון שלו "לא מאפשר לו" לתמוך בהסכם ש"מאיים על אחדותה של בריטניה".

האיחוד האירופי ()

האיחוד האירופי ()
 

כאמור, שלשום הגיעו הצדדים במו"מ לסיכום על טיוטת ההסכם אחרי שיחות ממושכות וקשות. המכשול העיקרי בדרך לגיבוש ההסכם היה במשך תקופה ארוכה השאלה כיצד לוודא שלא יוצבו עמדות מכס ועמדות בידוק אחרות בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין מדינת אירלנד העצמאית (הרפובליקה של אירלנד), שהיא חברה באיחוד האירופי. בריטניה והאיחוד האירופי מסכימים שאסור להציב שם מחסומים, שישבשו את חיי העסקים ויפגעו ביחסים בין התושבים משני הצדדים. מחסומים כאלה עלולים גם לפגוע ביציבות השלום שהושג בצפון אירלנד בקושי רב, אחרי עשרות שנים של סכסוך דמים.

 

הפתרון המוצע בהסכם שהושג כולל הסדר מכסים משותפים לבריטניה ולאיחוד האירופי, כך שלא יהיה צורך בבדיקות בגבול, וכן סעיפים הנוגעים באופן ספציפי לצפון אירלנד. הפתרון הזה אמור להיות זמני, אבל פוליטיקאים תומכי הברקזיט ה"קשה" בבריטניה חוששים שהוא יהפוך לפתרון קבע, ובכך יפגע ביכולתה של בריטניה לחתום על הסכמי סחר חדשים עם מדינות ברחבי העולם. תומכי מיי טוענים כי ההסכם שהושג הוא ההצעה הטובה ביותר העומדת על הפרק, וכי החלופות היחידות הן עזיבה ללא הסכם או הליכה לבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מיי במסיבת העיתונאים
צילום: AP
מומלצים