שתף קטע נבחר

לראשונה מאז 1889: השתנתה ההגדרה של קילוגרם

ב-129 השנים האחרונות ההגדרה של קילוגרם הייתה מסתו של הגליל, המכונה Le Grand K, שעשוי מהמתכות פלטינה ואירידיום. מדענים שהתכנסו היום בוורסאי קבעו כי מעתה הקילוגרם ימדד לפי עוצמת הזרם החשמלי הנדרשת על מנת לייצר כוח נגדי באלקטרומגנט השקול לה

החלטה דרמטית לגבי מידת המסה - שבה משתמשים בין היתר בישראל: בהצבעה היסטורית, שנערכה סמוך לפריז, אושר היום (ו') שינוי עמוק ביותר במערכת המדידה הבינלאומית שעליה מבוססים הסחר העולמי ושאר מערכות חיוניות אחרות, ומעתה תהיה הגדרה אחידה חדשה למונח "קילוגרם".

 

אחד העתקים של הקילוגרם (צילום: EPA)
אחד העתקים של הקילוגרם(צילום: EPA)

 

המדענים מלמעלה מ-50 מדינות, שקיבלו את ההחלטה הדרמטית, דנו בשינוי ההגדרה של קילוגרם בוורסאי. אחד אחד הם אמרו "כן" באנגלית או בצרפתית ולמעשה גרמו למהפכה בשיטת המדידה.

 

מאז 1889 ההגדרה של קילוגרם הייתה מסתו של הגליל, המכונה Le Grand K, שעשוי מהמתכות פלטינה ואירידיום. הוא אוחסן בלשכה הבינלאומית למידות ומשקלות סמוך לפריז, שם הוא נשמר היטב באמצעות נעילה משולשת. אלא שבשנת 2007 גילו מומחים כי הוא איבד כ-50 מיקרוגרמים ממסתו - כמות השווה לגרגיר קטן של חול.

אחד העתקים של הקילוגרם (צילום: רויטרס)
אחד העתקים של הקילוגרם(צילום: רויטרס)

מתוך הוועידה בפריז (צילום: רויטרס)
מתוך הוועידה בפריז(צילום: רויטרס)

 

לכן, ניסו מדענים במשך שנים לחפש  אמצעי אחר שיאפשר להגדיר את המידה קילו, בדומה למידות אחרות שמנוסחות באופן לא פיזיקלי כמו מטר, שנייה, אמפר, מעלות קלווין, מולים וקנדלה (למדידת עוצמת אור). במשך שנים הניסויים בתחום התמקדו בניסיון לקשר בין מסה לקבוע פלנק, שהוא קבוע מרכזי בפיזיקת הקוונטים. 

 

השיטה החדשה מגדירה את יחידת המשקל (קילוגרם אחד, במקרה זה) על פי עוצמת הזרם החשמלי הנדרשת על מנת לייצר כוח נגדי השקול לה.

 

אז איך עובדת המערכת? אלקטרומגנטים מייצרים כוח. למשל, מגרשי גרוטאות משתמשים באלקטרוגמנטים מנופים כדי להרים ולהזיז אובייקטים מתכתיים גדולים, כמו מכוניות. הכוח של האלקטרומגנט מושפע באופן ישיר מהזרם החשמלי שעובר בסליליו. מכאן ניתן לראות את הקשר הישיר בין הזרם למשקל. כך בעקרון מדענים יכולים להגדיר את הקילוגרם במונחים של עוצמת הזרם הנדרשת כדי להרים את החפץ.

 

חתן פרס נובל בפיזיקה לשנת 1997, וויליאם פיליפס, כינה את ההחלטה "המהפכה הגדולה בתחום המידות והמשקלות מאז המהפכה הצרפתית", אז הונהגו שיטות המידה של מטר וקילוגרם.

 

Le Grand K וששת העותקים שלו מוחזקים במקום אחד בפריז והמדענים ימשיכו לבדוק האם הם מאבדים מהמשקל שלהם - במשך השנים.

 

אגב, השינוי הנחשב דרמטי עבור המדענים - לא ישפיע עלינו באופן ישיר והמשקלים של המוצרים בסופרמרקט, למשל, לא אמורים להשתנות. גם המשקל שלנו לא אמור להשתנות כיוון ש-50 מיקרוגרם היא פחות ממשקלה של טביעת אצבע. "לאדם הפשוט, זה לא אומר דבר", אמר דייויס בעבר, "קילוגרם יישאר קילוגרם".

 

השינוי ייכנס לתוקף, כך על פי החלטת הלשכה הבינלאומית למידות ומשקלות שעל יד פריז, ב-20 במאי 2019.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העתק של הקילוגרם בוועידה
צילום: רויטרס
מומלצים