שתף קטע נבחר

מנכ"לית דיסקונט: "לאורך השנים נעשו חריגות. כשמתגלה כשל - מתקנים"

הוועדה לבחינת האשראי שנתנו הגופים הפיננסיים לטייקונים התכנסה היום לדיון נוסף, בנוכחות ראשי בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי. מנכ"לית דיסקונט: "אני בטוחה שנעשו חריגות לאורך השנים. יש פרשנויות שונות האם הייתה חריגה. כל פעם שמתגלה כשל אנחנו מתקנים". ראשי המערכת הפיננסית "נושמים לרווחה" ברקע הצפי להקדמת הבחירות - מהלך שימסמס את פעילות הוועדה

ועדת החקירה לבחינת האשראי שניתן לטייקונים התכנסה הבוקר (א') לישיבה נוספת בנוכחות ראשי הבנק הבינלאומי ודיסקונט. בפני הוועדה הופיעו מנכ"לית הבנק הבינלאומי, סמדר ברבר-צדיק, ויו"ר הבנק, אירית אייזקסון. לאחריהן מנכ"לית דיסקונט, לילך טופילסקי, והיו"ר יוסי בכר, שצפוי לסיים את תפקידו בבנק בעוד כשבועיים.

 

הממונה על שוק ההון: אין פסול במעבר בין המגזר הפרטי לציבורי ולהיפך

ועדת החקירה לטייקונים: אם לא נקבל מספיק חומרים נדרוש ועדת חקירה ממלכתית

מנכ"ל בנק הפועלים: השיקולים במתן אשראי הם לא סטריליים

 

ועדת הטייקונים (צילום מסך)
(צילום מסך)

אין ספק שלדרמה הפוליטית שהתחוללה בשבוע האחרון, כמו גם להקדמת הבחירות הצפויה, ישנה השפעה גם על פעולת הוועדה שעלולה להתמסמס בצורה כזו או אחרת, או לפחות להיכנס להקפאה עמוקה לתקופה לא קצרה - לשמחתם של ראשי הבנקים והמערכת הפיננסית.

 

נזכיר כי כבר לפני מספר חודשים, כשהחלה הוועדה לפעול, התבטא יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, בנושא, ואמר כי "יש כאלה שעכשיו מתפללים חזק שהכנסת הזו תתפזר. הבעיות לא תעלמנה והן צריכות לקבל תשובות. מי שחושב שהכנסת הבאה לא תטפל בזה – טועה. ועדת החקירה תקום מחדש או אפילו ועדת חקירה ממלכתית".

 

מנכ"לית הבינלאומי, ברבר-צדיק, אמרה הבוקר בוועדה כי "מאז שנת 2003 חל גידול באשראי למשקי בית והקטנה באשראי ללווים גדולים. ב-2002 תיק האשראי של הבינלאומי היה 70% אשרא עסקי גדול וב-2018 רק 21% מתיק האשרא הוא אשראי עסקי גדול".

 

אירית איזסקסון וסמדר ברבר-צדיק (צילום: יצחק הררי)
אירית איזסקסון וסמדר ברבר-צדיק(צילום: יצחק הררי)

ח"כ איילת נחמיאס ורבין שאלה את מנכ"לית בנק דיסקונט "אחד הדברים שהגיע לידנו הוא טיוטת דו"ח ניהול בנקאי תקין על בנק הפועלים (על כך שהבנק לא התנהל כשורה). כמה פעמים קבע הפיקוח על הבנקים שאתם חרגתם מהוראות ניהול בנקאי תקין במתן אשראי ללווים עסקיים גדולים?

 

מנכ"לית הבנק, טופילסקי השיבה: "אני לא יודעת להגיד כמה פעמים, אבל בטוחה שהיו חריגות. לאורך שנים אני בטוחה שנעשו חריגות. יש פרשנויות שונות האם הייתה חריגה. כל פעם שמתגלה כשל אנחנו מתקנים".

 

טופילסקי הוסיפה "כאשר יש כשלים שנעשה על ידי אנשים לא במדיניות של עריפת ראשים, אלא הפקת לקחים אנשים זזים מתפקידם. היו מקרים כאלה".

 

תמונה מדאיגה

במהלך הדיונים שקיימה הוועדה בשבועות האחרונים הופיעו בפניה ראשי בנק הפועלים ובנק לאומי, וכן הממונה על שוק ההון, משה ברקת. בכל דיוני הוועדה, הבנקאים לא ממש שיתפו פעולה והשאירו הרבה מאוד מהשאלות שנשאלו ללא מענה, תוך שהם מתרצים זאת ב"חיסיון בנקאי".

רקפת רוסק עמינוח ונוחי דנקנר (צילום: מוטי קמחי)
רקפת רוסק עמינוח ונוחי דנקנר(צילום: מוטי קמחי)
 

גם מהופעתו של הממונה על שוק ההון החדש, משה ברקת, עולה תמונה מדאיגה למדי בכל הקשור לפעולות, או יותר נכון לאי הפעולות, שננקטו בגופים המוסדיים – חברות הביטוח ובתי ההשקעות, כדי להבטיח את החזר הכספים שהלוו לטייקונים. בחלק מהמקרים, כידוע, ביצעו אותם לווים גדולים "תספורת" לאותם כספים, והחזירו רק חלק מהכסף, או לא החזירו כלל. מהדיון עולה כי גם לאחר מכן, כולל בתקופתה של הממונה הקודמת, דורית סלינגר, לא נעשה מספיק כדי למנוע מצב דומה.

 

נציין כי היקף החובות של לווים גדולים לבנקים המוגדר בסיכון, עומד על כ-20 מיליארד שקל. זאת, בנוסף למיליארדי שקלים שמחקו הבנקים ללווים הגדולים בשנים האחרונות.

 

מספרים אלו אינם כוללים תספורות במיליארדי שקלים נוספים שהסבו הטייקונים לציבור הרחב, בעקבות הסדרי חוב בהלוואות שקיבלו מהציבור (באמצעות אגרות חוב שהנפיקו) - אם במסגרת השקעות של הציבור ישירות בשוק ההון, ואם באמצעות קרנות הפנסיה וקופות הגמל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון קדמי
לילך אשר טופילסקי
צילום: רון קדמי
מומלצים