שתף קטע נבחר

שוב: תוכנית לבניית כפר נופש מאיימת על חוף בצת

לפני שבע שנים חגגו הארגונים הירוקים כשהצליחו לסכל תוכנית לבנייה בחוף בצת, אלא שעכשיו מתברר שהניצחון היה זמני: איש עסקים הגיע להסכם שיאפשר לו להקים 30 יחידות אירוח בלב פיסת הטבע הפופולרית. היזם הרצל ציוני נחוש: "אממש את הזכויות שלי, לא יעזור לאף אחד"

לפני כעשור איימה תוכנית לבניית כפר נופש על חוף בצת, שמדרום לראש הנקרה, הנחשב לאחד החופים הטבעיים החשובים בארץ, והוא מושך אליו מבקרים רבים ונחשב לאטרקטיבי במיוחד.

 

הפגנה בחוף בצת ב-2011 (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
הפגנה בחוף בצת ב-2011(צילום: דב גרינבלט)

 

במכרז להקמת כפר הנופש בחוף זכתה חברת מאקפל בבעלותו של איש העסקים ג'קי בן זקן. תוכנית הפיתוח כללה שלושה כפרי נופש ובהם חניון קמפינג גדול, שלושה מרכזים מסחריים, אגם מלאכותי, פארק שעשועי מים גדול וחוות סוסים בהיקף בנוי של עשרות אלפי מ"ר, וכן אפשרות עתידית לבנייה נוספת של מתחם תיירותי.

 

בעקבות מאבק של הארגונים הירוקים, בהם החברה להגנת הטבע ועמותת "אדם טבע ודין", וההתנגדות הציבורית, הגיעו ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) להסכם עם חברת מאקפל. החברה קיבלה פיצוי של 19.6 מיליון שקל בגין השבת הקרקע לרמ"י. אלא שלמאקפל היה גם שותף, איש העסקים הרצל ציוני, שמחזיק עד ב-20% מהשטח. הוא סירב להשיב את השטח למדינה וסירב לכל פיצוי. חברת מאקפל הגישה לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה נגד ציוני ונגד רמ"י לפירוק השותפות ביניהם. אחרי משא ומתן ממושך הצדדים חתמו על הסכם פשרה. במסגרת ההסכם רמ"י הותירה לציוני את האפשרות להקים על השטח כפר נופש. לפי ההסכם, יינתנו לציוני שלוש שנים ממועד חתימת החוזה החדש עד להשלמת הליכי התכנון וקבלת היתרים. "רמ"י וציוני מתחייבים הדדית לשתף פעולה ולסייע ככל שיידרש לצורכי מימוש החוזה החדש", נכתב בהסכם. באוגוסט 2017, לאחר שרמ"י שילמה לחברת מאקפל, בוטל ההסכם ביניהם.

 

כך, ללא ידיעת הציבור, השאירו ברמ"י את התוכנית שעוררה התנגדות ציבורית כה חריפה. לפני מספר חודשים הגיש ציוני בקשה להיתר בנייה על השטח שלו בחוף בצת. הבקשה הוגשה לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מטה אשר. ציוני מבקש להקים כפר נופש הכולל 30 יחידות אירוח ושירותים נלווים בני שתי קומות.

חוף בצת, ארכיון (צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע)
חוף בצת, ארכיון(צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע)

 

בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" אמר ציוני בתגובה כי "הם יצאו מהעסקה ואני נשארתי. יש לי 40-30 דונם, כאשר 180 דונם החזרנו למדינה. התפשרתי. החלק שלי הוא 20%. אני בסך הכל בא לעשות מה שמותר לי. הם (הארגונים הירוקים) לא יוכלו להתנגד אחרי שוויתרנו על 80% מהשטח. אי אפשר להיות חזירים. אין שום נוף. המגרש הוא לא שמורת טבע. יש שם מבנים קיימים. אין שום דבר אחר. רק חול. אם תהיה התנגדות נעבור את זה. אני רוצה לממש את הזכויות שלי. אני מחכה לזה מ-2008. לא יעזור לאף אחד. זה מאושר. זה כפר נופש מצומצם".

 

החברה להגנת הטבע פנתה לוועדה המקומית בבקשה לדחות את בקשת היזם. "התוכניות הן ישנות ועבר המועד שנקצב לביצוען", טענו. "המועצה האזורית מגבשת חזון חדש לחזית הים".

 

מהחברה להגנת הטבע, שהובילה לפני כמה שנים את הפעילות נגד כפר הנופש שבוטל, נמסר: "אין כל מקום לקדם יוזמות בנייה הרסניות בחוף בצת. חוף בצת אמור להיות טבעי ונטול פיתוח נדל”ני, ואנחנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו שכך גם יהיה".

 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "במסגרת מאמצי רמ"י להשיב את חוף בצת לציבור הרחב הושג לפני למעלה משנה הסכם גישור בין רמ"י לבין היזמים ולפיו היזם העיקרי השיב לרמ"י את מרבית המקרקעין בהם זכה ובתמורה זכה לפיצוי כספי. היזם המשני קיבל אפשרות לנסות ולקדם תכנון לכפר נופש בחלק קטן מהמגרש המקורי במשך תקופה קצובה, והיה ולא יעמוד בה, רמ"י רשאית להשיב לידיה את יתרת השטח, בתמורה לפיצוי כספי שנקבע מראש. ליזם הובהרו היטב הקשיים התכנוניים העומדים בפניו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט
הפגה בחוף בצת ב-2011
צילום: דב גרינבלט
מומלצים