שתף קטע נבחר

הפחתה בתמותה ובאשפוזים: הטיפול החדשני לחולי סוכרת

לאחר שכבר הראתה התרופה לסוכרת ג'רדיאנס הפחתה בתמותה של 38% מגיע מחקר חדש שמראה גם הפחתה של 44% באישפוזים על רקע לבבי. "הופתענו לטובה מתוצאותיו של המחקר", אומר החוקר הראשי בראיון ל-ynet. "חולי סוכרת נמצאים בסיכון לבבי מוגבר. אם מצאנו תרופות שמפחיתות תמותה ותחלואה אנחנו במקום אופטימי", מוסיף נשיא איגוד הקרדיולוגים בישראל

לפחות מחצית מחולי הסוכרת בעולם צפויים למות מסיבוכים של מחלות לב וכלי דם. מחקר Real world evidence שהוצג בכנס איגוד הקרדיולוגיה האמריקני האחרון שנערך בשיקגו, המתעד תוצאות הטיפול בפועל במרפאות הראה כי טיפול בחולי סוכרת יפחית בצורה משמעותית את הסיכון לאישפוזים על רקע לבבי.

 

במחקר החדש, השתתפו כ-35,000 חולי סוכרת. החולים נטלו בכל יום כדור ג'רדיאנס, לצד תרופות לטיפול במחלת הסוכרת, אותן הם נוטלים באופן קבוע. תוצאות המחקר הראו הפחתת אשפוזים על רקע אי-ספיקת לב ב-44% באופן כללי. בחולים עם רקע של מחלות לבביות נצפתה הפחתה של 47%, ובקרב מטופלים ללא רקע של מחלות לב נצפתה הפחתה של 65%.

 

פרופ' סובוד ורמה, קרדיולוג בכיר מאוניברסיטת טורונטו קנדה, הציג את תוצאות המחקר החדש בשיקגו, ואמר: "זוהי למעשה התרופה היחידה, כיום, שהוכחה כמורידה את הסיכון לתמותה ב-38%".

 

פרופ' קים קונלי, קרדיולוג בכיר וחוקר שותף מטורונטו קנדה התייחס גם הוא וסיפר כי "על פי הנתונים שיש בידנו כרגע, הטיפול צריך להתחיל כבר בשלב מוקדם יותר, וזאת במטרה למנוע מחלות לב בקרב סוכרתיים שעדיין לא פיתחו מחלה או חולשה במערכת הקרדיווסקולרית".

 

רופאה וחולה (צילום: shutterstock)
חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם(צילום: shutterstock)
 

הקשר המסוכן שבין סוכרת ללב

על פי פרסומים של הפדרציה הבינלאומית לסוכרת (IDF) מחלת הסוכרת יצאה מכלל שליטה וקיימת עלייה מדאיגה בשכיחות המחלה בעולם. הערכת ארגון הבריאות העולמי היא שעד שנת 2040 יגיע מספר המבוגרים החולים בסוכרת ליותר מ-650 מיליון.

 

בישראל, ישנם כחצי מיליון חולי סוכרת, מתוכם כ-90% סובלים מסוכרת סוג 2. נוסף על כך, לפי הערכת משרד הבריאות, ישנם 300-500 אלף חולים אשר כלל אינם מאובחנים.

 

מחלת הסוכרת מהווה כיום גורם התמותה מספר שלוש בעולם המערבי, כאשר בכל 6 שניות מת אדם כתוצאה מסיבוכי המחלה. "אחד מכל שלושה חולים בסוכרת צפוי לפתח מחלת לב", מסביר פרופ' קונלי, "ובחולי לב סוכרתיים הפגיעה בלב ובכלי הדם גדולה הרבה יותר, כך גם הסיכון למוות".

 

תוצאות המחקרים הובילו לשינוי טיפולי רחב 

ההערכות מדברות על כך שכ-40% מחולי הסוכרת חולים גם במחלה קרדיאלית פעילה שאינה מאובחנת. על בסיס נתונים אלה אין זה פלא שרבים מהרופאים מעדיפים שלא לקחת סיכון ולטפל במכלול התסמינים.

 

"עד לפני מספר שנים אנחנו, הקרדיולוגים, לא עסקנו כלל בטיפול בסוכרת", מספר פרופ' דורון זגר, מנהל המערך הקרדיולוגי מהמרכז הרפואי סורוקה והנשיא הנבחר של האיגוד הקרדיולוגי הישראלי. "לא הקלנו ראש במחלה", הוא מוסיף, "אבל זה לא היה בתחום הטיפול שלנו. בשנים האחרונות יותר ויותר קרדיולוגים משנים את תפיסתם הטיפולית ואומרים, אם קיימות תרופות המסוגלות להוריד לחולים את הסוכר והמשקל וכן להוריד גם את הסיכון לארועים לבביים ולמוות, זה התפקיד שלנו לתת להם אותן".

 

"לצד ההתמודדות שלנו, יש לומר בשבחו של סל התרופות בישראל כי מרגע בו היו עדויות מחקריות חד משמעיות ליעילות התרופות, הן נכנסו לסל וכך הפכו נגישות לכלל האוכלוסייה", משתף פרופ' זגר.

 

פרופ' זגר מוסיף ומתייחס לעדויות מחקריות מהשנים האחרונות המצביעות על כך כי משפחת התרופות - SGLT2i, Sodium Glucose Transporter Inhibitors , לא רק מאזנות את החולה הסוכרתי, אלא גם מפחיתות תמותה קרדיווסקולרית ואשפוזים על רקע אי-ספיקת לב, שני סיבוכים נפוצים במיוחד בחולי סוכרת מסוג 2.

 

תרופות אלו מונעות ספיגה חוזרת של הסוכר מהשתן אל מחזור הדם, וגורמות למטופל להפריש את הסוכר העודף בשתן לצד הנוזלים. שתי הפעולות מפחיתות את רמות הסוכר, לחץ הדם ומשקלו של המטופל.

 

המחקר היחיד שהוכיח הפחתת תמותה

 בשנים האחרונות ישנם מחקרים שונים המנסים לבדוק את ההשפעות הרחבות של משפחת התרופות SGLT2i. למרות שכל המחקרים הראו תוצאות טובות

בהפחתת האישפוזים על רקע אי-ספיקת לב והידרדרות כלייתית, אף לא אחד מהמחקרים האחרים הצליח להראות הפחתת תמותה בקרב חולים עם מחלות רקע לבביות, למעט המחקר על ג'רדיאנס.

 

"מחקר EMPRISE שתוצאותיו התפרסמו כעת מושתת על נתונים מהעולם האמיתי", מסביר פרופ' ורמה, "ציפינו לירידה בתמותה ובאישפוזים, עם זאת היינו מופתעים לטובה לנוכח התוצאות המרשימות בזמן כה קצר. אנחנו ממשיכים לחקור את התרופה גם בקרב מטופלים אחרים, ללא סוכרת".

 

"המחקר האחרון משנה את חוקי המשחק", מוסיף פרופ' דיוויד מאזר, חוקר קנדי, "אני מאוד שמח עבור המטופלים שלנו".

 

האתגר והעתיד: טיפול מונע נגיש כחלק משגרה  

"נראה שאנו נעים לעידן חדש שבו תרופות ממשפחת ה-SGLT2i יינתנו בעדיפות גבוהה יותר כבר בשלבים הראשונים של המחלה", מסכם פרופ' ורמה.

 

"כרגע התרופות נבדקות בקרב חולי לב לא סוכרתיים, נצטרך להמתין ולראות את תוצאות המחקרים", אומר פרופ' זגר, "אולם אם מצאנו תרופות שמורידות תחלואה ותמותה - אנחנו במקום אופטימי".

 

 

 

הכותבת היתה אורחת חברת BI בכנס AHA (איגוד הקרדיולוגיה האמריקאי) בשיקגו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כ-50% מחולי הסוכרת מתים ממחלות לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים