שתף קטע נבחר

האמריקנים משתגעים על ערכות DNA לגילוי אבותיהם

מיליוני אמריקנים כבר השתמשו בערכות שנמכרות באינטרנט, חלקם מתוך סקרנות ואחרים כדי לגלות מידע על זהותם. חברות שמציעות את השירות טוענות שתוצאות הבדיקות יגבירו את הסובלנות הבין-גזעית, אבל יש גם מי שמזהירים מפני "השיגעון": "משווקים גזענות במסווה מודרני"

מיליוני אמריקנים משתמשים בערכות בדיקת DNA שנמכרות באינטרנט, כדי לחקור את אילן היוחסין שלהם. חלקם עושים זאת מתוך סקרנות, ואחרים במטרה לגלות מידע על הזהות שלהם. אבל יש מי שמזהיר ש"השיגעון" הזה עלול לחזק סטריאוטיפים גזעיים ופילוג.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אילוסטרציה בדיקות DNA (צילום: shutterstock)
רוב האנשים עשו את הבדיקה "בשביל הכיף"(צילום: shutterstock)

תמורת כמאה דולרים וכמה טיפות של רוק, כמה חברות מציעות לפענח את הגנום של הלקוחות שלהן, על ידי השוואת ה-DNA שלהם לפרופילים אחרים, ולספר להם אם אבותיהם הגיעו בעיקר ממערב אפריקה, מדרום אירופה או מן העמים הילידים של אמריקה.

 

הרכב האוכלוסייה בארה"ב, שרובה הגיעה בגלי הגירה שונים, והתלהבות הציבור מחקר אילנות היוחסין הפכו את בדיקות ה-DNA להצלחה גדולה. החברות העיקריות שמציעות את השירות בארה"ב,"Ancestry" (שושלת), "23andMe" וחברת MyHeritage הישראלית, אמרו כי הן ערכו בדיקות של כ-17 מיליון בני אדם.

 

"אני מכירה את אילן היוחסין שלי, אבל יכול היה להיות מישהו במשפחה ממדינה אחרת שאני לא מכירה", אמרה בוורלי שיי, פנסיונרית בת 67. היא סיפרה כי עשתה את הבדיקה "סתם מתוך סקרנות". לדבריה, "תוצאת הבדיקה שלי הייתה משעממת. אני בדיוק מה שחשבתי שאני: אירית, אנגליה, סקוטית, ווולשית".

אתר שמציע בדיקות DNA (צילום: AFP)
"מחזירים לחיים את תפיסת הגזע במסווה מודרני". אתר חברת "23andMe"(צילום: AFP)

היזמים אומרים שהטכנולוגיה החדשה מציגה לאנשים את הרקע המגוון שלהם ורק תגביר את הסובלנות הבין-גזעית. "יש מגוון אנושי מרהיב בעולם ואנו חוגגים ומחבקים אותו", נכתב באתר של חברת "23andMe".

 

כדי להוכיח זאת, האתר מציג אפרו-אמריקני, צאצא של עבד, ואדם לבן, צאצא למשפחה שהחזיקה עבדים, שגילו דרך בדיקות החברה שיש להם אב קדמון משותף. בחברה טוענים כי הם נפגשו בקברו של האב הקדמון "ברוח מפויסת".

 

עם זאת, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה טוענים כי כאשר לבנים ניצבים בפני ראיות המוכיחות שיש להם אב קדמון שחור, הם עושים הכול כדי להפריך את התוצאה. שני סוציולוגים, ג'ואן דונובן ואהרון פאנופסקי, התעניינו בדיונים באתר הימין הקיצוני "סטורמפרונט", שבו סיפרו גולשים שקיבלו "חדשות רעות" מבדיקות ה-DNA שעשו.

 

המחקר שלהם מציין כי "בהתבסס על תשובות הלאומנים הלבנים למידע גנטי, כאשר הם לומדים את תוצאות הבדיקה שלהם, אין סיבה להאמין שהם יוותרו על האידיאולוגיה שלהם, וחשוב יותר, אין להסתמך על מידע גנטי להשתנות עמדות הלאומנים הלבנים".

אילוסטרציה בדיקות DNA (צילום: shutterstock)
"החלפת המונח 'גזע' במילים 'מוצא' או 'מורשת' עשויה להישמע כמו התקדמות, אבל זה לא נכון"(צילום: shutterstock)

טימותי קולפילד, מומחה מאוניברסיטת אלברטה בקנדה, מזהיר כי בדיקות DNA עלולות לחזק את הפרשנויות הגזעניות של החברה. "השירותים האלה משווקים את הרעיון שההבדלים הביולוגיים חשובים, שברמה הבסיסית זה מה שמגדיר את מי שאתה", הוא אמר.

 

באחת המודעות שמציגה חברת "שושלת", אדם מספר כיצד נהג ללבוש מכנסי עור בוואריים, משום שחשב שהוא צאצא של מהגרים גרמנים, אך עבר לחצאית סקוטית משום שגילה שאבות אבותיו היו סקוטים.

 

"הם בעצם משווקים צורה של גזענות, שיש משמעות לגנים שלך, אתה צריך לחשוב לאיזו קבוצה אתה שייך בהתבסס על הגנים שלך", אמר קולפילד.

 

הוא הודה שרוב האנשים עשו את הבדיקה "בשביל הכיף", וכי "זה לא ממש משנה את השקפתם של אנשים על העולם". עם זאת, הוא ציין ש"זה קורה בתקופה נוראה שבה יש יותר שבטיות, תקופה שבה אנשים מחפשים סיבות שבגללן קבוצות אחרות הן שונות".

 

גם האנתרופולוג ג'ון אדוארד טרל הזהיר במגזין SAPIENS כי השירותים הללו "מחזירים לחיים את תפיסת הגזע במסווה מודרני". לדבריו, "הגזעים האנושיים הם המצאה של בני אדם. החלפת המונח הישן 'גזע' במילים כמו 'מוצא' או 'מורשת' עשויה להישמע כמו התקדמות, אבל זה לא נכון".

 הוכיחה ששורשיה אינדיאניים. הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הוכיחה ששורשיה אינדיאניים. הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן(צילום: AFP)

הילידים האמריקנים הוכיחו בחודש שעבר שהם מודעים לבעיה, כאשר הם דחו את הטענות של הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן, ולפיהן בדיקת DNA הוכיחה ששורשיה אינדיאניים.

 

מזכיר המדינה של אומת הצ'רוקי, צ'אק הוסקין, אמר כי השימוש של וורן בבדיקת DNA כדי לטעון שיש לה קשר לעם שבטי כלשהו הוא "בלתי הולם ושגוי". לדבריו, "זה שם ללעג בדיקות שנעשה בהן שימוש לגיטימי תוך זלזול בממשלות שבטיות ואזרחיהן".

 

הוא הוסיף כי מעשיה של וורן, שנעשו בתגובה להתגרויות מצד הנשיא דונלד טראמפ, שכינה אותה "פוקהונטס" כדי לרמוז על מוצאה, "הוסיפו קצת לגיטימציה למיתוס שהמורשת האינדיאנית תלוית DNA. המורשת היא לא רק ההרכב הביולוגי והזהות שלנו לא נוכחת בתלבושת או בכובע שיוצר בסין. זה נמצא בקהילות שלנו, במילים של זקנינו ובפניהם של ילדינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"משווקים צורה של גזענות". אתר חברת "23andMe"
צילום: AFP
מומלצים