שתף קטע נבחר

נפש בריאה בגוף בריא - גרסת עוטף עזה

עד כמה יכול ספורט עממי קהילתי לעזור במצבי קיצון? תושבי העוטף כנראה יכולים להסביר איך העניין עובד באופן הטוב ביותר

בשיתוף הטוטו

 

בשבועות האחרונים קיבלנו תזכורת קיצונית ואלימה במיוחד על המהירות בה יכולים אזורים שלמים בישראל להיכנס למצבי מתח וחרדה. התושבים של עוטף עזה מכירים את הסיטואציה טוב מכולם בהיותם באזור רגיש במיוחד לאירועים ביטחוניים, שמקצינים במהירות וסובלים מקצב בלתי אפשרי.

 

בתוך כל הטירוף הזה, חיה אוכלוסיה לא קטנה של תושבים מעשרות ישובים מכל סוג, שאוהבים את המקום ורואים במצב המתהפך עליהם תדיר חלק מהחיים עצמם. מסתבר שבמקביל, באמצעות השקעות מכוונות לאורך השנים, הפכו ישובי עוטף עזה למרכז ספורט קהילתי אחד גדול, שבהשוואה אליו אפילו האולימפיאדה הייתה מחווירה בייצוג הענפים שיש בה. 

מהפך במגרש (צילום: באדיבות קרן המתקנים)
מגרש משולב באור הנר(צילום: באדיבות קרן המתקנים)

 

הפעילות הגופנית כחלק מההגדרה החברתית

"אני גר בנתיב העשרה ואצלנו, בלב הישוב, יש מגרש טניס ומגרש כדורסל. זה אחד מעמודי התווך של הקהילה שלנו, אצל בני כל הגילאים. אני חושב שזה אחד המתווכים הטובים שיש לנו לחוסן קהילתי", אומר דוד סעד, מנהל המחלקה המוניציפלית במועצת חוף אשקלון.

 

"הפעילות הגופנית והמשחקים מהווים חלק בלתי נפרד מההגדרה החברתית שלנו. עד כמה מרכזית? בהצגות יום העצמאות, שהן עניין גדול כאן, תמיד תהיה פרודיה על המאמנים או המגרשים או משהו אחר שקשור לספורט.

 

"אחרי תקופות לא רגועות, עולה הצורך להתאוורר ולכן אנחנו עושים הרבה פעילות חברתית בחוץ, שכוללת ענפי ספורט שונים, כמו הליכה, ריצה (למשל הקבוצה של רצי העוטף), TRX ויש אפילו חנות אופניים בכרמיה בשם 217 על שם מס' ההתראה שלהם", הוא צוחק ומספק הוכחה לפעילות ולצמיחה בה, על ידי יוזמת הטוטו לבניית מגרשי שחב"ק (שחק בקהילה), שהם מגרשי כדורגל עם דשא סינטטי, שהולכים ונבנים כמעט בכל ישובי העוטף.

מהפך במגרש (צילום: באדיבות קרן המתקנים)
מגרש כדורעף חופים בקרית חינוך שער הנגב(צילום: באדיבות קרן המתקנים)
 

 

הספורט מסייע לחיזוק החוסן

"במועצת חוף אשקלון יש הרבה מאד פעילויות קהילתיות, בשגרה ובחירום גם יחד", אומר יוסי דהרי, מנהל מתנ"ס חוף אשקלון. "לדעתי זו הסיבה לביקוש הגדול לדיור באזור המועצה. ביקוש שעולה על ההיצע, אגב.

 

"תחום הספורט הוא אחד המסייעים לחיזוק החוסן, לדעתי. צריך לתת לילד מקום להוציא את כל האנרגיות שנצברות מהישיבה בחדרים ממוגנים. פעילות ספורטיבית חיובית מסייעת לו להוציא אנרגיות. בשביל להפוך את זה לדרך חיים, צריך לספק לו מתקנים משובחים, מדריכים מעולים וציוד טוב", אומר דהרי.

 

הוא מספר שבכל המועצה ובעוטף עזה בכלל, התקצוב של המועצות, משרד התרבות והספורט והטוטו, מחזקים את תנופת הפעילות. "לאחרונה שופץ מגרש טניס בנתיב העשרה ואחד נוסף בזיקים ובצמוד לו מגרש כדורגל. ביד מרדכי הנחנו אבן פינה להיכל אמנויות, ספורט ותרבות בעלות של כ-25 מיליון שקלים ועם חשיבה מגונית מקיפה ובבאר גנים סיימנו הקמת אולם ספורט בעלות של 10 מיליון שקלים. עכשיו המטרה שלנו להקים מתקנים בישוב ניצן, שהוא הישוב הגדול במועצה ויש בו גם 2 מוסדות לימוד גדולים.

 

"בסופו של דבר, כשמתייחסים לצורך של הילד בבילוי בשעות הפנאי, זו אלטרנטיבה לישיבה בבית ומול מסכים. על אחת כמה וכמה החשיבות של זה עבור ישובי העוטף. אלה אלטרנטיבות מבורכות והציבור מעריך מאד את ההשקעות האלה", מסכם דהרי.

 

מהפך במגרש (צילום: באדיבות מועצה אזורית חוף אשקלון)
מגרש במושב הודיה(צילום: באדיבות מועצה אזורית חוף אשקלון)
 

 

מחזק את הילדים בתקופות קשות

במועצת אשכול יש 32 ישובים, כש-20 ק"מ משטח המועצה גובל בגבול מצרים ו-40 ק"מ גובלים בגבול רצועת עזה.

 

"הספורט מעצים את החוסן הקהילתי אצלנו", מספר אשחר רינות, מנהל מחלקת חינוך משלים וספורט במועצת אשכול. "זה נותן לילדים גם הנאה מאורח חיים בריא, אבל גם מחזק את החוסן שלהם לנוכח המצב הרגיש כאן.

 

"יש כאן דרישה מעט שונה מבחינת התהליך שהילדים עוברים, רצף האימונים ומה שנדרש מהמאמנים להתמודדות", הוא אומר ומוסיף: "לא רק הילדים צריכים עזרה בזמן חירום ואנשים מגיבים באופן שונה בשניות הראשונות של מצב קיצוני.

 

המשמעות היא שאנחנו צריכים לתת מענה לילדים, אבל גם למבוגרים ולמאמנים שאיתם. זה תהליך הדרגתי ונרכש, שנבנה עם הזמן. גם המדריכים והמאמנים אצלנו עוברים פעילויות לזיהוי הפרעות ובעיות שלהם וגם עם הילדים. קל לזהות את זה באמצעות הספורט. אפילו הטיפול במסגרת הקבוצה הוא בעל ערך טיפולי".

 

המועצה נמצאת בתהליך הקמה של קריית ספורט חדשה עם אצטדיון, אולם ובית ספר שיהיו ממוגנים באופן מושלם ויתנו אפשרות להמשיך בפעילות השגרתית, גם בעתות חירום. במועצה יש קבוצות כדורסל וכדורגל, נבחרת התעמלות, קראטה, מחול, כדורשת ועוד הרבה פעילויות חד פעמיות של טורנירים ומרוצים.

 

"יש לנו כ-1,000 משתתפים קבועים בכל הענפים. העובדה שיש לנו מתקנים חדשים עם אזורי מיגון עם התקן המחמיר ביותר, מאפשר לנו להמשיך בפעילות כל העת ולקיים הפגות גם בעתות חירום. זה מאד עוזר ומשמעותי בחיי הקהילה. הספורט מחזק את הקשרים החברתיים בתוך הקהילה ומלבד העובדה הברורה שהפעילות הזו גם בריאה, היא גם הופכת למגדלור לקהילה שמעצים את החוסן", מסכם רינות.

מגרש משולב בשדרות (צילום: באדיבות קרן המתקנים)
מגרש משולב בשדרות(צילום: באדיבות קרן המתקנים)
  

עושים ספורט במרחבים מוגנים

השיחה עם חיים אביטן, מנהל מחלקת הספורט של עיריית שדרות, יכולה לתת את הרושם שמדובר במעצמת ספורט ולא בעיר קטנה על קו העימות. אביטן חי כל חייו בשדרות וברור שהוא אוהב את המקום וקשור אליו בכל נימי נפשו.

 

רשימת הענפים הפעילים בעיר תגרום למנהלי מחלקות הספורט בכל הארץ לקנא: קבוצת הכדורסל של 'מכבי' (שעלתה מליגה ב' לליגה לאומית בשנתיים) וזו של 'הפועל', שנפתחה לאחרונה בעיר והכניסו הרבה עניין. קבוצה של 100 בנות המקום עוסקת בהתעמלות אמנותית וזכתה לאחרונה בפרס בתחרות בינלאומית בבורגס. יש קבוצת ג'ודו לבני כל הגילאים, קבוצת אגרוף, שהוציאה אלוף אירופי אחד, נבחרת היאבקות, שזכתה במרכז פעילות למצוינות אישית ואולם ספורט לאימונים פונקציונליים לענפים כמו הרמת משקולות וכו'.

 

"יש כאן השקעה אדירה במתקנים ספורטיביים, שיהיו מוגנים באופן מושלם", אומר אביטן ומספר שכל התקציבים מגיעים מהעירייה, ממנהל הספורט של משרד התרבות והספורט ומהטוטו. "בדו"ח האחרון של המבקר שהיה כאן, גילינו שיש השתתפות ספורטיבית של יותר מ-23% בממוצע משאר המקומות בארץ", הוא מספר.

 

"אנחנו משקיעים הרבה מאד בפעילויות להפגת מתחים ומשקיעים במדריכים מעולים לאוכלוסייה", מספר אביטן. "העיסוק בספורט עבור הילדים זה דבר אדיר ויש כאן ההשקעה מאד גדולה. זה מביא מתקנים משובחים ומאמנים טובים, חלקם כבר צמחו במקום, ויוצר מעטפת לפעילות הספורטיבית של הקהילה ולתחושת השייכות בתוכה. סיפור מצחיק קרה כשנפתח האצטדיון כאן ואוהדי מכבי הגיעו, צבועים כולם בירוק ויסדו בפועל קבוצת אוהדים לקבוצות מכבי".

מגרש כדורגל סינתטי בשדרות (צילום: באדיבות קרן המתקנים)
מגרש כדורגל סינתטי בשדרות(צילום: באדיבות קרן המתקנים)
 

"תקציב זה כל הסיפור והוא מביא הישגים וכל הישג מביא איתו עוד תקציבים ועוד משתתפים. רק לאחרונה הוקם כאן מרכז טניס בהשקעה של 10 מיליון שקלים, מרכז אתלטיקה ב-3 מיליון שקלים, אצטדיון טוטו לנוער ב-6 מיליון שקלים, אולם טוטו עבור שכונה שיש בה 3 בתי ספר ובעלות של 6.5 מיליון שקלים. כאמור, זה מביא איתו עוד משתתפים ותוצאות", מסכם אביטן בגאווה בלתי מוסתרת.

 

בשיתוף הטוטו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מועצה אזורית חוף אשקלון
מגרש משופץ במושב הודיה
צילום: באדיבות מועצה אזורית חוף אשקלון
מומלצים