שתף קטע נבחר

הגורמים העיקריים לסרטן חלל הפה

כדי למנוע את סרטן חלל הפה חשוב להימנע מעישון ושתיית אלכוהול מופרזת, ולהקפיד על יחסי מין מוגנים כדי למנוע הידבקות בווירוס הפפילומה. לרגל שבוע המודעות - זה הזמן ללכת להיבדק ולהכיר את הגורמים למחלה שקשורים לאורח החיים שלכם

בשיתוף מכבידנט

 

אם תשאלו אנשים, סביר להניח שהם לא יכירו בכלל את הסרטן השישי בשכיחותו ברחבי העולם - סרטן חלל הפה. כ-300 ישראלים מצטרפים למועדון המפוקפק הזה בשנה. רובם כלל לא ידעו שההרגלים שלהם מגדילים את הסיכון.

 

הגורמים העיקריים המעלים את הסיכון לסרטן חלל הפה הם שימוש בטבק כגון עישון סיגריות, מקטרת ולעיסת טבק וכן שתיית אלכוהול מופרזת. יש לציין ששילוב השימוש בטבק ושתית אלכוהול מופרזת מעלה את הסיכון פי כמה וכמה. גורמים נוספים כוללים חשיפה לשמש, בעיקר כשמדובר בסרטן השפה ומין אוראלי לא מוגן.

 

סרטן חלל הפה הוא שם כולל לגידולים סרטניים המופיעים בריריות המצפות את חלל הפה, לשון, שפתיים, לחי, חיך וריצפת הפה. גילוי מוקדם של גידולים אלו מוביל ל-70% סיכוי החלמה. למרבה הצער, בשלב מתקדם של המחלה קשה להשתלט עליה ולכן סיכויי ההחלמה נמוכים. לרגל שבוע המודעות למניעה ואבחון מוקדם של סרטן בחלל הפה, קיבצנו מידע שעשוי לעזור במניעת המחלה.

 

עישון

על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי, העישון גובה את חייהם של כשישה מיליון בני אדם מדי שנה. כאן בארץ, חמישית מהאוכלוסייה הבוגרת מעשנת וכשליש ממנה סובלת מעישון פאסיבי. זה אומר שיותר ממחצית מהישראלים יסבלו מנזקי עישון מצטברים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אם תשאלו אנשים למה עישון מסוכן, הרוב יענו כי הוא גורם לסרטן ריאות, אבל עישון מוביל גם לסכנות אחרות וגורם לגידולים סרטניים נוספים. עשן הסיגריות מגדיל את הסיכוי להתפתחות גידול סרטני והשפעת החומרים המסרטנים הללו על הרירית שמצפה את מערכת הנשימה והבליעה גורמת לשינוי בחומר הגנטי באחד התאים, שינוי הגורם לתא להתרבות ללא הפסקה. השינוי הגנטי הזה בתא יכול להוביל להתפתחות גידול ממאיר ולמרבה הצער דווקא במקרה של סרטן חלל הפה, רוב החולים מאובחנים דווקא בשלב שבו כבר התפתח גידול, ולא בשלב הטרום סרטני.

 

שוקלים להפסיק לעשן? דעו לכם שההשפעה של עישון על הסיכוי לחלות בסרטן מתפוגגת עם הזמן. לאחר מספר שנים ללא עישון הסיכוי לחלות בסרטן משתווה כמעט לסיכוי שיש לאדם שלא עישן מימיו.

 

אלכוהול

אמנם מדי פעם אנו שומעים על מחקרים שבוחנים את ההשפעה הטובה של יין ואלכוהול על הבריאות, אבל בדבר אחד יש קונצנזוס - שתיית אלכוהול מופרזת פוגעת בגוף. הסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן למשל, הגדירה אותו כמסרטן וודאי. על פי לא מעט מחקרים, נמצאה עדות ממשית לכך ששתייה מופרזת מעלה את הסיכון למחלות כבד ולתמותה מסוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן הלוע, הגרון והוושט.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עדיין לא ברור כיצד האלכוהול מצליח להגביר את הסיכוי לחלות סרטן. ההערכה היא שחומרים בתהליך התסיסה וחילוף החומרים של אתנול הנוכח במשקאות הללו, יוצר מולקולות כימיות המכילות חמצן ועלולות לגרום נזק לחומר הגנטי של התאים, שיתחיל למעשה שרשרת של שינויים שיובילו בסופו של דבר, לגידול סרטני.

 

אנשים השותים משקאות אלכוהוליים בהיקף של 50 גרם ביום ומעלה נמצאים בסיכון גבוה פי 9-6 בהשוואה לאלה שאינם שותים. כך שאולי בפעם הבאה שווה לחשוב לפני שמוזגים כוס נוספת.

 

וירוס הפפילומה ומין אוראלי

הנה נתון שכנראה יהיה חדש יחסית עבורכם - וירוס הפפילומה (HPV- Human Pappiloma Virus) אמנם נקשר בדרך כלל לסרטן צוואר הרחם, אבל הוא גם אחראי לכרבע ממקרי סרטן הלוע. סרטן הלוע נמצא במגמת עלייה משמעותית בעשור האחרון ויש האומרים שהוא אף עומד לתפוס את מקומו של העישון ולהפוך לגורם מוביל לסרטן זה. על פי מחקרים, אנשים אשר קיימו מין אוראלי עם שישה או יותר בני זוג במהלך החיים, נמצאים בסיכון גבוה פי שמונה להדבק בסוג סרטן הקשור לווירוס הפפילומה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אין הבדל בשיעורי ההדבקה בין גברים לנשים. וירוס הפפילומה הוא לא "נחלתן" רק של הנשים, ולמרבה הצער תוקף גם גברים. הווירוס שכיח מאוד, הוא מדבק ומתמקם בעיקר באזורים בגוף החשופים ללחות כמו צוואר הרחם, הגרון והפה. יש לנגיף מעל ל-150 תתי זנים שונים הנכנסים אל תוך אזור התאים ומתרבים. ההתרבות הזאת יוצרת למעשה גידול שפיר שנראה כמו יבלת, אך בהעדר טיפול היא עלולה להתפתח לגידול ממאיר. מאחר שהנגיף עובר בקלות ביחסי מין, אין הבדל כאמור, בשיעורי ההדבקה בין גברים לנשים.

 

על מנת למנוע את התפשטות הווירוס, ההמלצה הטובה ביותר היא שימוש בקונדום וכן קבלת החיסון נגד הווירוס שנמצא יעיל במניעת סרטן הפה - לנשים וגברים כאחד.

 

איך מאבחנים את קבוצת הסרטן הזו?

ובכן, הסימנים העיקריים הויזואליים הם כיב או גוש בחלל הפה שלעיתים מלווים בכאב. אם הסרטן פוגע למשל בבסיס הלשון, יגרום קושי ניכר בבליעה. אם יופיע בחניכיים, תיגרם אי יציבות של השיניים. יש מצבים בהם יופיע נגע אדום או לבן בריריות הפה ואם נגעים אלה לא חולפים בתוך שבועיים שלושה, מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופא.

 

כמו בסוגי סרטן אחרים, לגילוי המוקדם השפעה ניכרת על סיכויי ההחלמה. בשלב הראשון הסיכוי להחלמה עומד על מעל ל-90% ויורד אל מתחת ל-50%, ככל שהסרטן מתקדם. הסיכון גבוה יותר כמובן בחולים הממשיכים לעשן, גם לאחר האבחון.

 

"כשהסרטן מתגלה בשלב מאוחר, מלבד סיכוי ממשיי לתמותה, מתלווה גם נכות קשה בתגובה לטיפולים הכירורגיים ולטיפולים האונקולוגיים המשלימים, העלולה להקשות על המטופל לדבר, לאכול ולקיים אורח חיים תקין", מסביר ד"ר ירון ברנשטיין, רופא שיניים וסמנכ"ל רפואה במכבידנט.

 

"גילוי מוקדם יוריד את אחוזי התמותה ואת חומרת הנכות שמתלווה לטיפולים, כמו פגיעה בבלוטות הרוק בעקבות טיפולי הקרנות הגורמת למיעוט רוק ויובש פה עובדה שגורמת, לריקבון שיניים מתקדם ועוד".

 

אין ספק שמדובר בקבוצת סוגי סרטן מפחידה שיש בכוחנו למנוע אותה או לפחות להקטין את הסיכויים לחלות בה, ולכן רצוי לנקוט בכל פעולה אפשרית על מנת להלחם בסרטן השישי בשכיחותו בעולם.

 

לרגל שבוע המודעות שמתקיים השבוע, מכבידנט פותחת את המרפאות שלה לבדיקות המיועדות לאבחון של סרטן בחלל הפה, ללא צורך בתור מוקדם. הבדיקות הן ללא תשלום וניתנות לכלל הציבור ללא קשר לקופה אליהם הם שייכים. בנוסף, תופעל ניידת אבחון שתסתובב במקומות מרכזיים בארץ ותציע נגישות לבדיקה חינמית 

 

בשיתוף מכבידנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גילוי מוקדם עשוי להציל חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים