שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

המקצוע הכי מוזר בכדורגל / "מר עולם"

תומאס גרונמארק היה בצעירותו חבר בנבחרת דנמרק במזחלות שלג, אבל תמיד התעניין בהוצאות חוץ בכדורגל. היום, התחביב הפך אותו לאיש מקצוע מבוקש וליברפול שכרה את שירותיו

 

כשנבחרת אנגליה השוותה ל-1:1 בדרך למהפך ולניצחון 1:2 על קרואטיה ביום ראשון, אחד האנשים המאושרים ביותר היה בכלל בחור מדנמרק, תומאס גרונמארק שמו. ולא, גרונמארק הוא ממש לא אוהד של נבחרת אנגליה – אבל היו לו מניות בשער שכבש ג'סי לינגארד.

 


 

זו הייתה הדקה ה-78. ג'ו גומז שלח הוצאת חוץ אדירה אל מרכז הרחבה הקרואטית, ג'ון סטונס המשיך בנגיחה לעבר הארי קיין, ולינגארד גילגל אל הרשת. גומז לא נרשם כמבשל, אבל הוצאת החוץ האימתנית שלו עשתה את ההבדל. ומי לימד אותו לזרוק ככה? גרונמארק, שהוא מאמן הוצאות החוץ של ליברפול. וכן, יש דבר כזה.

 

ג'ו גומז מוציא חוץ (צילום: גטי אימג'ס)
ג'ו גומז. למד איך להוציא חוץ(צילום: גטי אימג'ס)

 

"הוא למד ממני את הטכניקה הנכונה והפך לזורק חוץ טוב", אמר גרונמארק. "יש לו כבר עתה טכניקת זריקה טובה, אבל אנחנו מנסים לשפר אותו עוד יותר. הוא שחקן טוב, הוא מהיר מאוד אבל גם מאוד גמיש. זה בא לידי ביטוי גם כשהוא רץ מול חלוצי היריב".

 

גרונמארק לא סתם מדבר. הדני בן ה-42 מחזיק בשיא גינס הרשמי של זריקת החוץ הארוכה בהיסטוריה – 51.33 מטר, והוא עוסק במקצוע המיוחד הזה כבר 15 שנה.

 

עולם הכדורגל הולך ומתפתח. בקבוצות ובנבחרות מחפשים עוד ועוד מומחים בנושאים שונים, כאלו שיסייעו לשיפור היכולות הקבוצתיות והאישיות בקבוצות הכדורגל. בעבר הרחוק צוות האימון כלל מאמן ומאמן כושר. במשך השנים נוספו מאמני שוערים, דיאטנים, מאמנים מנטליים ואנליסטים. ככל שהמדע נכנס יותר ויותר אל הכדורגל, הצטרפו לצוותים גם אנשי סטטיסטיקה, פיזיולוגים וגם מאמנים שמתמחים במצבים נייחים.

 

תומאס גרונמארק ויורגן קלופ. הגרמני הפתיע והביא אותו לליברפול (מתוך הפייסבוק של תומאס  גרונמארק )
תומאס גרונמארק ויורגן קלופ. הגרמני הפתיע והביא אותו לליברפול(מתוך הפייסבוק של תומאס גרונמארק )

 

כולם צחקו על ליברפול

בתקופה בה לואיס אנריקה אימן את ברצלונה, עוזרו קרלוס אונסואה היה זה שאחראי על המצבים הנייחים, גם בהגנה וגם בהתקפה. אחת הסיבות למספר השערים הרב שהובקעו במונדיאל ברוסיה ממצבים נייחים הייתה הכנסתם של מומחים למצבים נייחים שפיתחו תרגילים קבוצתיים מורכבים כדי לנצל בעיטות חופשיות וקרנות. ועכשיו הגיע הזמן של הוצאות החוץ.

 

כאשר נודע שליברפול החלה להעסיק את גרונמארק בתחילת העונה, גם אם בחצי משרה, היו לא מעט אנשים באנגליה שגיחכו. פרשן הטלוויזיה הוותיק אנדי גריי אמר בלעג: "סליחה, מאמן הוצאות חוץ? הנה הכדור, קח אותו בשתי ידיים, העבר אותו מעבר לראש ועכשיו זרוק אותו כששתי הרגליים על הקרקע. אתם יודעים מה? מעכשיו גם אני אהיה מאמן הוצאות חוץ ובחודש הבא אציע לכמה קבוצות להיות מאמן בעיטות הפתיחה שלהן. אני רוצה להיות מאמן בעיטות הפתיחה הראשון בעולם".

 

גרונמארק לא נעלב מדבריו של גריי. "אני יודע שזו אחת העבודות המוזרות בעולם, אבל מצד שני אני שיאן העולם וגם המומחה מספר אחת בעולם, ואני לא כאן כדי לעשות צחוק מעצמי. אבל זה נכון, הרבה שחקנים שאני פוגש מופתעים ממה שאני עושה וקצת מגחכים בהתחלה. אבל מהר מאוד זה עובר".

 

 

קלופ בהלם (צילום: רויטרס)
ספג ביקורת. אבל זה לא עניין אותו(צילום: רויטרס)

 

יורגן קלופ, בניגוד לאנדי גריי וכמה פרשנים נוספים, דווקא אהב את הרעיון. "אני מודה שמעולם לא שמעתי לפני כן על מאמן הוצאות חוץ. אבל כששמעתי על תומאס היה לי ברור שאני רוצה לפגוש אותו. כשפגשתי אותו, היה ברור לי במאה אחוז שאני רוצה שהוא יעבוד אצלי".

 

גרונמארק היה כדורגלן חובב בצעירותו, אבל בשלב מסויים החליט לשנות כיוון. בשל מהירותו הוא היה חבר בנבחרת האתלטיקה של דנמרק והתמקד בריצות הקצרות. לאחר שהתחתן עבר לאיזור אחר בדנמרק מה שגרם לשינוי ספורטיבי נוסף - במשך ארבע שנים הוא היה חבר בנבחרת דנמרק במזחלות שלג. ולמרות כל זאת הוא תמיד התעניין בהוצאות חוץ ופיתח טכניקות שונות, מה שהוליך לבסוף לשיא העולמי שלו.

 

כשהבין שיש לו מה להציע, ניסה את מזלו תחילה בליגה הדנית. הוא סייע לכמה קבוצות, כמו הורסנס, ויבורג, סילקבורג ומידטיילנד לשפר את יכולות השחקנים בכל מה שקשור להוצאות חוץ, וייעץ גם לכמה קבוצות בבונדסליגה. מידטיילנד, שזכתה בעונה שעברה באליפות דנמרק, הבקיעה 10 שערים כתוצאה מהוצאות חוץ, וכך גם הורסנס. זה הרבה יותר מכל קבוצה אחרת בליגות הגדולות של אירופה.

 

ג'ו גומז ולינגארד חוגגים (צילום: AFP)
ג'ו גומז ולינגארד חוגגים אחרי הוצאת החוץ המוצלחת(צילום: AFP)

 

אבל פריצת הדרך וההכרה העולמית הגיעו כמובן כשיורגן קלופ התקשר אליו. "יורגן התקשר ונשמע מאוד מסוקרן. וכשהוא הציע לי להצטרף לצוות שלו, גם אם לא במשרה מלאה, מבחינתי זה היה ג'וב החלומות".

 

גרונמארק מדגיש כי הכוונה היא לא ללכת בעקבות סטוק סיטי של העשור הקודם, כאשר רורי דלאפ היה יוצר כאוס בהגנות היריב עם הוצאות החוץ האדירות שלו. "נכון, הוצאות חוץ ארוכות זה חלק משמעותי ממה שאני מלמד ומנסה לשפר, אבל יש עוד הרבה מעבר לכך". לפי הסטטיסטיקות של גרונמארק בכל משחק כדורגל יש בין 40 ל-50 הוצאות חוץ. הבעיה לדעתו היא שנוטים לייחס חשיבות מועטה לאספקט הזה של המשחק, בניגוד לקרנות ובעיטות חופשיות.

 

"אם מישהו מצפה מכדורגלנים מקצוענים לבצע את הוצאות החוץ ברמה עולמית מבלי לאמן אותם, אז הוא ממש אופטימי. כי בדרך הכלל הרמה היא מאוד נמוכה", הוא אומר.

 

רורי דלאפ מוציא חוץ (צילום: גטי אימג'ס)
רורי דלאפ. אגדת זריקות חוץ(צילום: גטי אימג'ס)

 

"עבור הקבוצות הקטנות, התמקדות בהוצאות חוץ יכולה לסייע להן להישאר בליגה. כשמדובר בקבוצות הגדולות, ההתמקצעות יכולה לשפר את שטף המשחק".

ישנם שלושה סוגים של הוצאות חוץ: הזריקה הארוכה, הזריקה המהירה (שיכולה להוציא התקפה מתפרצת) והזריקה החכמה – שמטרתה לשמור על הכדור תחת לחץ. "מחקרים הוכיחו שקבוצות מאבדות את הכדור במחצית מהוצאות החוץ כשהקבוצה היריבה לוחצת", הוא מסביר.

 

"אני מתמקד בכל מה שאפשר לדמיין. זה לא רק טכניקת הזריקה, אלא גם איך לקבל את הכדור, איך לרוץ נכון, המיקום, יצירת השטח". אנדראס פאולסן, המגן השמאלי הדני שהגיע העונה ממידטיילנד לבורוסיה מנשנגלדבאך, שיפר את הוצאת החוץ שלו מ-25 מטר ל-38 מטר אחרי שהתאמן אצל גרונמארק.

 

אנדראס פאולסן  (צילום: גטי אימג'ס)
אנדראס פאולסן. עוד תוצר מוצלח של גרונמארק (צילום: גטי אימג'ס)

 

מציאה ב-3.5 מיליון ליש"ט

גרונמארק טוען כי יש בין 25 ל-30 אספקטים טכניים שונים בכל מה שקשור להוצאת חוץ ארוכה והוא משתמש בסרטוני וידאו כדי לנתח את הזריקות. בהדרכתו שחקנים משפרים את מרחק הזריקה בין 4 ל-8 מטר בממוצע, ומכפילים את שטח הזריקה. השחקנים המצטיינים בכך הם לאו דווקא החזקים, אלא דווקא הגמישים.

 

כמו ג'ו גומז למשל, המגן-בלם בן ה-21 של ליברפול, שהגיע לאנפילד ב-2015 מצ'רלטון תמורת 3.5 מיליון ליש"ט. גומז ערך את הבכורה שלו בנבחרת אנגליה בנובמבר 2017 אבל בגלל פציעה החמיץ את המונדיאל ברוסיה.

 

כשגרונמארק החל לעבוד בליברפול הוא זיהה את הפוטנציאל של גומז בכל מה שקשור להוצאות חוץ ועבד איתו באופן אינטנסיבי על שיפור היכולות שלו. אגב, גם טרנט אלכסנדר-ארנולד ואנדי רוברטסון שיפרו תחת הדרכתו את טכניקת הוצאות החוץ שלהם – לאו דווקא את ההוצאות הארוכות.

 

גומז והזאר (צילום: AP)
גומז מנסה לעצור את הזאר(צילום: AP)

 

איאן רייט, כוכב העבר של ארסנל ושל נבחרת אנגליה, והיום פרשן בכיר, אמר: "ראיתי העונה את גומז עם כמה הוצאות חוץ מאוד מרשימות במדי ליברפול, משהו שלא ראיתי אצלו בעבר. זה ברור שהמאמן הדני שיפר אותו בתחום הזה. ואין ספק שליברפול תיהנה מכך". וכמובן גם נבחרת אנגליה, כפי שקרה במשחק מול קרואטיה.

 

גרונמארק עצמו אומר: "אם הייתי שחקן הגנה, לא הייתי רוצה להיות שם ברחבה כשגומז זורק את הכדור. בכלל, במשחקים מול ליברפול הקבוצות היריבות צריכות להמעיט את מספר הפעמים שהן מוציאות את הכדור החוצה. זה לא שאני אומר שליברפול תתמקד בהוצאות חוץ, כי זה לא חלק מהסגנון שלה, אבל כשזה קורה יש לה כעת כלי נשק שלא היה לה קודם לכן. אם ליברפול תבקיע שער או שניים כתוצאה מהוצאת חוץ ארוכה, אני אהיה מאושר. אבל אהיה מרוצה עוד יותר אם זה יקרה אחרי הוצאת חוץ מהירה או הוצאת חוץ חכמה".

 

ומה אומר חתן השמחה? ג'ו גומז אמר אחרי הניצחון על קרואטיה: "אני לא רוצה לבנות לעצמי תדמית של שחקן שטוב רק בהוצאות חוץ. זה נכון שהבקענו שער כתוצאה מכך, אבל זה לא משהו שנתמקד בו בכל פעם שהכדור ייצא החוצה. מצד שני לא צריך לזלזל, כי הרבה פעמים משחקים מוכרעים בגלל הפרטים הקטנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הפייסבוק של תומאס  גרונמארק
גרונמארק וקלופ
מתוך הפייסבוק של תומאס גרונמארק
מומלצים