שתף קטע נבחר

מנהלים איתנים

בעולם בו המדיה הוירטואלית שולטת, לוקחת תוכנית 'איתנים' את הילדים שרוצים לחוות את עולם הניהול וקבלת ההחלטות לקורס שניתן על ידי מנטורים שמגיעים כדי להעניק להם מנסיונם המוכח ומהידע שלהם. הם יתנו להם בטחון לחשוב, לחשב מחדש, לטעות ולטעום בתוך האינקובטור שמשלב חיבור לישראל וניהול.

'איתנים' היא יוזמה ישראלית. התוכנית נולדה כחלק ממסע הנצחת שמו של רס"ן איתן בלחסן, קצין צנחנים שנפל ב-1999 בקרב בלבנון, וקרוייה על שמו. עמותת 'נועם' שהוקמה לזכרו פעילה ועוסקת בהנחלת ערכי מנהיגות לצעירים לפני גיוס, ברוח חייו ונפילתו. איתן בלחסן ז"ל הוביל את יחידתו לפעילות מבצעית יזומה נגד חוליות החיזבאללה בגזרה המזרחית בדרום לבנון. הכוח נתקל במארב מחבלים ובמהלך הקרב נהרגו שלושה קצינים: רב-סרן איתן בלחסן, מפקד הסיירת, סגן לירז טיטו, קצין הנדסה שצורף לכוח וסגן דוד גרנית, מפקד צוות בסיירת. שוהם ניקולט, יזם תוכנית איתנים וממייסדי ארגון הקהילה הישראלית אמריקאית, שהתוכנית פועלת בחסותה, היה חלק מהצוות שנלחם בפעילות זו.

 

את התוכנית יזם ארגון ה-IAC כחלק מהתוכנית הכללית שעוסקת ברובה בדור השני לישראלים בארה"ב. האיי אי סי חרט על דגלו את משימת חיזוק הקהילה הישראלית - אמריקאית עם הסתכלות מהותית על חיזוק הזהות הישראלית והיהודית בקרב הדור השני לישראלים בארה"ב. עם התבונה הזו הארגון תומך בתוכניות קיימות. הגדולה בהן וזו שמכילה את מספר הילדים הגדול ביותר שעונה לקריטוריון הנ"ל היא הצופים שמונים 24 שבטים ברחבי ארה"ב ועוד אחד בקנדה, ותוכניות אחרות שמכסות את בני כל הגילאים החל מקשת-קשתות לצעירים ועד משלנו לתלמידי הקולג'. בדרך נבנתה תוכנית איתנים לילדים הישראמריקאים אותה מובילים מנטורים מקומיים בהתנדבות. הפרופיל של המנטורים קורץ מאנשים שיש להם נסיון רב ומוכח בניהול, רבים מהם בתחום ההייטק אך לא רק, אהבה לילדים ורצון לתרום.

  

הראשון שהתגייס למשימה בניו ג'רזי היה לירון בן-טובים, שלא רק לקח על עצמו לתת מעצמו שעות והדרכה, הוא הביא לתוך העיניין גם את בתו מיה שתשמש מנטורית צעירה שמילאה את התפקיד בחוכמה רבה במשך כל השנה שעברה. כך נוצרה מסגרת סימביוטית בה לא רק הנסיון והידע שהוא מביא איתו משחקים תפקיד, אלא גם הקירבה לדור הצעיר וההבנה האמיתית של העולם שלהם. בשנה הזו תשרת בתפקיד 'המנטורית הצעירה' לצדו של בן-טובים גל גור-לביא, תלמידת כיתה י"ב בבית הספר התיכון בקלוסטר, בין השאר בוגרת שבט הצופים 'מצדה' שסיימה כמרכזת צעירה בשבט בהצלחה רבה בשנה שעברה (התפקיד הבכיר ביותר אותו יכול בן השכבה הבוגרת בשבט למלא).

 

- ()
רון ודנית ערד עם יאיר, בוגר איתנים.

 

בן טובים הגיע לארה"ב לפני 23 שנים עם אשתו אורית, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטת פורדהם ולהם מיה התיכוניסטית וליאור, סטודנט לכלכלה ומדע המדינה באוניברסיטה של בוסטון. הוא עצמו בוגר לימודי משפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ומסטר בביזנס מאוניבסיטת ייל (YALE). בן-טובים הוא מנכ"ל של חברת הזנק והבעלים של עשר חברות הזנק תחתיה. את הנוסחה המקורית הוא הגה, לדבריו. לאיתנים נקשר לאחר שצפה בבתו מיה משתתפת בשלושה סימסטרים מוצלחים, והחליט לתת כתף ולתרום מהידע הרב והנסיון שצבר בשנותיו בעולם העסקים בתחום הטכנולוגיות. אם כל זה לא מספיק, הוא מביא איתו את האהבה להדריך ילדים גם מעולם הספורט "כשמיה היתה בת 7 אימנתי את קבוצת הבנות שהשתתפה בה בכדורגל. לימדתי אותן למסור את הכדור בעיניים עצומות ולסמוך על החברות שלהן לקבוצה. הן למדו שהכדור מהיר יותר מכל אחת מהן, וככל שהן יעבירו אותו יותר מהאחת לשניה יותר הסיכוי שלהן לנצח יגדל". העבודה הקבוצתית היא המפתח להצלחה "אני מלמד את הילדים על התפקידים בחברה. כל אחד מהם מקבל הגדרת תפקיד: מנכ"ל, סמנכ"ל תפעול, סמנכ"ל כספים וכו'. הם צריכים לחקור את מהות התפקיד והאחריות שיש בתוכו". בן-טובים עובד איתם על מנהיגות. היכולות של הילדים לנהל מערכות יחסים עם הסובבים אותם ומעביר אותם מסלול שעוסק ביחסי אנוש "הם לומדים כיצד להפיק את המקסימום מהעובדים. הם מבינים שהמנהלים שהכי מצליחים הם אלה שעושים תהליך עם העובדים שלהם ולא אלה שנותנים את התשובה ופותרים את הבעיה במיידי" הוא אומר ומספר שדוקא בעולם המנטורינג שהוא עוסק בו ביום-יום עם צעירים בשנות ה-20 הוא מתפתה לעיתים לתת להם את התשובה ולקצר את הדרך. דבר נוסף שהוא שם עליו דגש הוא החשיבה מחוץ לקופסה. המושג שהפך להיות שגור מקבל משמעויות חדשות אצלו "אני נותן להם משימה רחבה עם פתרון שאינו קבוע מראש. אני משאיר להם את החופש להגיע לפתרון בתוך שלוש שעות, כשאני רק מכוון אותם. הם צריכים להשאר בתוך המסגרת שניתנה להם" הוא מסביר "אני רוצה שהם יגיעו למסקנה בעצמם, מתוך התהליך". אחד הדברים החשובים שהוא נותן עליהם דגש הוא נושא הביקורת הבונה. בעולם שבו הפידבקים שניתנים ברשתות החברתיות מהירים ואימפולסיביים, בן טובים בנה מערך עם מדרגה נוספת. כאשר בכל סוף מפגש כל הקבוצות נדרשות להציג את הפתרונות לאתגר שקיבלו בצורה של פרזנטציה, קבוצה אחרת נבחרת לתת ביקורת על המיצג. ואם זה לא מספיק, ישנה קבוצה שלישית שתיתן ביקורת בונה על הקבוצה שנתנה ביקורת למציגים. הרעיון הוא לבנות מוטיבציה על הערות חיוביות, ולהבין את היתרון שבקניית ההקשבה של הקהל "על כל דבר שלילי שנאמר, הם צריכים לתת שבעה דברים חיוביים" הוא מסביר "ולא רק זאת, הדרך שבה הם יתנו את הביקורת תנוסח בצורה נעימה, כך שניבנה מכניזם שיתפתח אצלם בשלבים". הוא כמובן לא מוותר לאף ילד, ולו הביישן ביותר. אצלו כולם צריכים לעמוד ולהציג מול הקבוצה תוך מתן חיזוקים חיוביים.

 

- ()
לומדים מהמנוסים.
 

 

השנה יצטפו לצוות המנטורים זוג חדש. לד"ר דנית ולרון ערד ארבעה ילדים בני 17, 14, 10 ו-7. השניים הצטרפו לתוכנית 'גוונים' למנהיגות בשנה שעברה. אחת המטרות שלה היתה לקיחה של יוזמות בקהילה לביצוע או יצירת יוזמות חדשות. הזוג ערד, היא רופאה, ראש חטיבת אשפוז ביחידה הפנימית בבית החולים האוניברסיטאי בהאקנסק והוא סמנכ"ל תפעול בחברת אופנה ידועה. שניהם יחד יקחו את קבוצת התיכון של איתנים לעולמות הניהול וקבלת ההחלטות דרך המסלולים שהם עברו מנעורים. דנית התלאביבית היא הילדה משבט דן שעברה את מסלול המדריכה-ראשגדית-מדריכת חמישיות בצופים. רפואה היא למדה באוניברסיטת בן גוריון בנגב ובסיום הסטאז' רון קיבל הצעת עבודה מאמאזון והם הגיעו לארה"ב לשנה עם שני ילדים. במסגרת עבודתה כיום בבית החולים האוניברסיטאי בהאקנסק היא עוסקת רבות בפיתוח הוראה ומלמדת כל יום במסגרת בית הספר סיטון הול שפתח בית ספר שם. היא אחראית על הסטודנטים בשנה הרביעית שנמצאים ברוטציה של המחלקה הפנימית. רון: "המטרה שלנו למקצע את הסטודנטים באיתנים לסביבת העבודה האמריקאית. אנחנו נעבוד איתם על שיתוף פעולה, הצגת הבעיה, כיצד ניגשים אליה והדרך לפתרון" הוא מסביר את התוכנית שלהם "ובתוך כל זה אנחנו משלבים את החיבור לישראל" הוא לא שוכח להדגיש דרך העין הציונית והחינוך שהם מעניקים לילדיהם הפרטיים ויביאו איתם לתוכנית. "הנושא של הגשת בקשה לקולג', הוא נושא חשוב מאוד כאן והטכניקות שהם יוכלו לרכוש אצלנו יעזרו להם להגיע למיצוי טוב יותר. זהו כשרון נרכש" לדברי ערד. ערד עבר את מסלול צבא הקבע, הוא מהנדס מחשבים מהטכניון ואת נושא שרשרת התפעול למד ב-MIT. בדרכו המקצועית עבר כאמור באמאזון ומשם התגלגל לעולם האופנה אצל אלי טהרי ונילי לוטן וכיום הוא ב- MM.LAFLEUR.

 

 

תוכנית איתנים מיועדת לילדי חטיבת הביניים בכיתות ז' ו-ח' והתוכנית לבוגרים לילדי התיכון. היא בנוייה ממפגשים שבועיים מפנקים שמתקיימים בחדרים ישיבות ומכתיבים את האוירה הנכונה, בסביבה שנותנת אפשרות להציג מצגות על המסך הגדול כשהילדים מגיעים עם המחשבים האישיים שלהם. במשך התוכנית מתקיימים ימי "האקטון" מלאים בהם ניתנת אפשרות להחשף לקבוצות רבות יותר, וכן ליצור קשרים עם ילדים ממדינות שכנות בארה"ב. שני מפגשים משמעותיים מתקיימים במסגרת האקטון של שבוע, האחד נערך בתום שנת הלימודים בקליפורניה אליו מגיעים מכל רחבי ארה"ב ומפגש איתנים במסגרת כנס ה-IAC שיתקיים השנה בפורט לוטרדייל בפלורידה.

 

 

לפרטים על התוכנית בניו ג'רזי יש לפנות לנועה ראב, מנהלת סניף ניו ג'רזי של האיי אי סי בטלפון 201.895.4859 או באימייל nraab@israeliamerican.org

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רון ודנית ערד עם יאיר, בוגר איתנים.
מומלצים