מחליקים שיער? החומרים המסוכנים ששמים לכם בראש
טרנד החלקות השיער תופס תאוצה מסוכנת: מעצבי שיער ללא הכשרה קונים חומרים חזקים, זולים ואסורים בשימוש, ועושים בסלון הבית החלקות לאלפי לקוחות ברבע מחיר. תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף כי מה שנראה בסך הכל כמריחה של חומר החלקה עם פן ומברשת - עלול לסכן את בריאות הלקוחות ואף לגרום להן לסרטן ולנשירת שיער חמורה. אז איך האינסטגרם מינף את התופעה ולמה משרד הבריאות לא אוכף את החוק
בשנים האחרונות צצו עשרות עסקים ביתיים להחלקת שיער. הלקוחות מגיעות דרך האינסטגרם ובזכות המחירים הזולים הביקוש רב והעסקים פורחים. אבל האם מישהי מהלקוחות עוצרת לשאול איזה חומרים מכילים בקבוקי הפלסטיק שבעזרתם מחליקים את השיער? התשובה היא לא. תחקיר "ידיעות אחרונות" מצא כי חומרי החלקה שנמרחים מדי יום על ראשן של נשים רבות בישראל אסורים בשימוש על ידי משרד הבריאות ומכילים חומרים מסוכנים, רעילים ומסרטנים.
חן, 22, מהיישוב קדימה מכירה את נושא ההחלקות הביתיות מקרוב. "יש לי שיער ארוך כמעט עד הטוסיק, ברור שזה מאוד מפתה לעשות החלקה אצל מישהי שמפרסמת תמונות כל כך יפות של לקוחות שלה באינסטגרם ולוקחת מחיר רצפה של 300 שקלים בלבד".
שאלת פעם באיזה חומרים היא משתמשת?
"מעולם לא עלה בדעתי לבדוק מה היא שמה לי על הראש. יצאתי מנקודת הנחה שהיא קונה את חומרי ההחלקה ממקומות מורשים, כמו ספרים שעובדים במספרות. זה אמנם נעשה בתנאים של בית בסלון או בחדר ולא במספרה מעוצבת, וחשבתי שהמחירים זולים בגלל זה, כי אין לה שכירות והוצאות עסק".
כן, האינסטגרם הפך לאתר השיווק המרכזי של עסקי ההחלקה הביתיים. תמונות מרשימות של לקוחות עם שיער חלק ושופע, האווירה ביתית, המחירים זולים, הביקוש רב והעסקים פורחים. אבל התחקיר שעליו עבדנו בשבועות האחרונים חושף: במרבית העסקים הביתיים הללו משתמשים בתכשירים זולים ומסוכנים שמכילים כמויות גדולות של החומר המסרטן פורמלין על נגזרותיו השונות.
אחרי בירור קצר ולא מסובך במיוחד הגענו לחנות באזור השרון שכמה "מעצבות שיער" ביתיות סיפרו לנו שהן רוכשות שם את בקבוקי ההחלקה. כמו החנות הזו, יש לציין, קיימות עוד עשרות ברחבי המדינה. כולן מוכרות אותם החומרים המסוכנים. סיפרנו למוכר כי פתחנו עסק ביתי להחלקת שיער וציפינו שישאל האם אנחנו בעלות מקצוע, האם עברנו קורס בתחום, או שלפחות יבקש תעודה מזהה, אבל להפתעתנו זה לא קרה. תחילה הוסבר לנו שהחומר נמכר ב"מנות", כל מנה מספיקה לשני ראשים של נשים בעלות שיער ארוך. תוך מספר דקות קיבלנו בקבוק שלטענת המוכר מכיל חומר להחלקת קרטין. "התוצאה מעולה, והחומר כמובן מאושר על ידי משרד הבריאות, המחיר 150 שקלים", ציין המוכר והביא לנו בקבוקון שקוף, ללא כל כיתוב או תווית, ומזג לתוכו מהמכל הגדול שהציג בפנינו קודם לכן.
בנקודה הזו המוכר טרח להדגיש בפנינו כי קיים גם מוצר זול יותר, "אבל אני מציין בפנייך שהוא עם חומר כימי בשם פורמלין, וזה מסרטן. לכן, אני פחות ממליץ - אבל להחלטתך". למרות האזהרה המפורשת ביקשנו לרכוש גם את החומר הזול מבין השניים. המוכר הביא את המכל, עליו היה כתוב "מסוכן" (באנגלית) ומילא עבורנו בקבוקון נוסף ושקוף ללא כל תווית. רק שהפעם זה עלה לנו רק 100 שקלים. כלומר, חמישים שקלים פחות. כשהתעניינו, סיפר המוכר כי לקוחות רבים שלו מעדיפים לרכוש את הבקבוק הזול או לשלב בין שני הבקבוקים.
הכל כימי
ההחלקות המבוקשות בשוק היום הן החלקות קרטין והחלקות אורגניות. השמות מפתים ומבטיחים שימוש בחומרים טבעיים ומשקמי שיער, אבל בפועל מעצבי שיער רבים משתמשים בחומרים המכילים פורמלין בשל היעילות של החומר בהשוואה לחומרים הטבעיים. שימוש בפורמלין משיג תוצאות טובות יותר למשך זמן רב יותר. "ברגע שנאמר 'החלקת שיער', כולם צריכים להבין שבמוצר קיימים חומרים כימיים", מסביר מעצב השיער אנטוניו נעים מבאר־שבע. "אין דבר כזה החלקת שיער מחומרים טבעיים בלבד, מהסיבה הפשוטה שתלתל לא ייעלם בלי שימוש בחומרים שאינם חזקים. וכשאני אומר חומר חזק אני מתכוון לחומר כימי. אחרי שהבנו שבכל החלקה יש חומרים כימיים (גם אם קוראים לה החלקה אורגנית), אפשר להתחיל לדבר על הכמויות של החומרים הכימיים, וכאן הבעיה מתחילה".
למה?
"יש גוף שנקרא משרד הבריאות והוא מחליט מה הכמות המותרת מכל חומר כימי, אם בכלל. לדוגמה, פורמלין, שהוא החומר המדובר ביותר בהחלקות השיער, אסור לגמרי לשימוש בתוך חומרי ההחלקות השונים, ואם יש ולו את האחוז הזעיר ביותר — ההחלקה ככל הנראה לא מאושרת. החומר הכימי הכי מסוכן שקיים היום בהחלקות שיער הוא הפורמלין שמוכר לנו כמסרטן, אבל מנגד הוא גם החומר שמביא את התוצאה הטובה ביותר: שיער חלק ומבריק לאורך זמן".
נעים ממליץ לכל הלקוחות לדרוש לפני הטיפול הסבר על החומרים שנעשה בהם שימוש. "חומרים כימיים, גם אלה שמאושרים לשימוש, דורשים הדרכה אצל היבואן לפני תחילת השימוש בהם. נשים צריכות להיות ערניות, לשאול את מעצב השיער באיזה חומרים הוא משתמש ולשים לב לכל מיני תופעות לוואי במהלך הטיפול. לדוגמה, שריפה בעיניים בזמן מריחת החומר על השיער או קושי בדרכי בנשימה. או הכי פשוט, לפני תחילת הטיפול לבקש לראות את הבקבוק, לבדוק שיש עליו אישור של משרד הבריאות, ולסיום לבקש שיפתחו מולך בקבוק חדש".
זה מביך לבקש שיפתחו את הבקבוק מול הפנים.
"זה נשמע חצוף, אבל שלא תדעו מה מעצבי שיער מערבבים בתוך הבקבוקים. כלומר, אם לא כתוב על המוצר שיש לו אישור משרד הבריאות ומעצב השיער לא מוכן לפתוח את הבקבוק מולכן - פשוט קחו את הרגליים ותלכו".
מעצב שיער אחר מוסיף: "ישנם מעצבי שיער שרוקחים את חומרי ההחלקה במטבחון המספרה (במקום שלא נראה לעיני הלקוחות). כלומר, עושים הכלאות של מוצרים וככה גורמים להם להיות עמידים יותר אך לא תקניים על פי החוק. או במילים פשוטות: מוסיפים פורמלין מעל הכמות המותרת ואז כמובן התוצאה עמידה, יפה וזוהרת יותר". כל מעצבי השיער איתם דיברנו הסבירו כי מחיר של 300 שקל להחלקה חייב להיות כרוך בשימוש בתכשירים זולים וללא אישור של משרד הבריאות.
"הפורמלין הוא חומר משמר שנפוץ מאוד בתעשיית הפלסטיק, במוצרי בניין, טקסטיל, בחומרי חיטוי וכן גם כחומר משמר בתעשיית הקוסמטיקה במוצרים כמו שמפו, דיאודורנט, לק לציפורניים, וכו'", מסבירה ד"ר אתי שגיא, מומחית לרפואת עור מקופת חולים כללית, מחוז שרון־שומרון. "זה חומר שבהחלט נחשב לחומר מסוכן. בנוסף, מה שהלקוחות וגם הספרים לא יודעים זה שיש חומרים שלא קוראים להם פורמלין או פורמלדהיד, אבל הם עדיין מכילים את החומר. זה מחייב ערנות נוספת מצד הלקוחה וגם מצד הספר או מי שבא במגע עם החומר. משמע, אולי לא תמצאו ברשימת הרכיבים את המילה פורמלדהיד, אבל יהיו שם שמות כמו ברונופול, דנטואין, דואוציל 200, גרמל 115, גרוטן BK - שהם אותה הגברת בשינוי אדרת".
זה מאוד מבלבל וקשה למעקב.
"אין סדר בענף, ולמען האמת גם מאוד קשה יהיה למשרד הבריאות להשליט סדר בכל רשימת התמרוקים הארוכה וגם לאכוף את הרשימה בפועל. גם תשמעו פה ושם ספרים שאומרים שיש החלקות עם אחוזים נמוכים מאוד של פורמלין כפי שהתקן מרשה. יש הרבה בלבול. בשורה התחתונה, כשפציינטיות פונות אליי בשאלה האם לעשות החלקה מכל סוג שהוא, אין לי תשובה נחרצת. כל אחד שיעשה מה שטוב לו ובתנאי שהוא נזהר ומקפיד להבין מה מורחים לו על הראש. הכי מסוכן זה לערבב חומרי החלקה שונים, וזה ממש בניגוד להוראות משרד הבריאות וה־FDA. בטח ובטח שצריך לאסור כל שימוש בהחלקות ביתיות ללא פיקוח. למרות הכותרת של ה־FDA שמדובר בחומר מסרטן, אין מספיק נתונים שתומכים בקביעה הזו בנוגע לריכוז החומר שגורם לסרטן".
לפי ד"ר שגיא, כבר ב־2009 משרד הבריאות פירסם אזהרה כללית לציבור שמתייחסת גם למוצרי החלקה שמכילים פורמלין. האזהרה נוגעת לפגיעה בעור, פגיעה במערכת הנשימה ובעיניים. "במספרות משתמשים בהגדרה 'החלקה אורגנית' כדי לשכנע את הלקוחות שמדובר בחומרים טבעיים, אבל גם ההחלקה האורגנית זאת אותה גברת, זה בכלל לא משנה מה השם שבו מכנים את ההחלקה. גם החומרים שמוגדרים 'פורמלין־פרי' מכילים למעשה פורמלין. בפועל, בכל מספרה יש פורמלין ביודעין ושלא ביודעין. אין נוהל ביקורת במשרד הבריאות ואי־אפשר לאכוף כזו קטגוריה. המלצת הרופאים היא להימנע חד־משמעית לעשות החלקות בבית ולא במקום מורשה".
פרופ' אברהם זלוטוגורסקי, מנהל מחלקת עור ומרפאת השיער במרכז הרפואי הדסה עין כרם, מחזק את הדברים: "בהחלקות שיער יש חומר מסוכן מאוד לבריאות, שגורם לעיתים גם לסרטן, בשם פורמלין או פורמלדהיד. אנשים צריכים לדעת שאם יש פורמלין בהחלקה זה מסכן את המטופל ואת המטפל כאחד. לכן, אני יכול להגיד חד־משמעית שצריך לעשות החלקות שלא מכילות פורמלין כלל. באירופה אסרו על השימוש בחומרים האלה לצורכי החלקות כי הבינו את הסכנות הטמונות במריחת החומר הכימי הזה על השיער. למיטב ידיעתי, חלק ממעצבי השיער שעושים החלקות לא טורחים לעדכן את הלקוחות בחומרים שההחלקות מכילות, וכאן הבעיה מתחילה".
"לא שאלתי, לא יודעת"
עם המידע שקיבלנו מד"ר שגיא התקשרנו למספר רב של מחליקות שיער ביתיות. כאשר ניסינו להבין באיזה חומרים הן משתמשות קיבלנו תשובות כמו: "אין לי מושג, הסוכן שלי מכין את החומר", "אני לא יודעת, אני מזמינה את החומר מחו"ל", "על הבקבוק לא כתוב מה הוא מכיל", ועוד ועוד. מה שבטוח הוא שאף אחת ממעצבות השיער לא ידעה להגיד מה מכילים החומרים בהם היא משתמשת על עשרות ראשים בשבוע. נשמע מפחיד? מאוד. אבל בפועל, כמו בתחומי קוסמטיקה אחרים, הלקוחות בוחרות בזול ולא בבטוח.
גלית, 21, מאזור המרכז, מספרת: "עשיתי לפני כמה חודשים החלקה אצל מישהי שקיבלה אותי בבית וזה עלה לי 300 שקלים, זול בהרבה מהמחיר שהציעו לי במספרות, והתוצאה הייתה מדהימה — שיער חלק ומבריק בדיוק כמו שהיא הבטיחה".
בתכשיר של איזו חברת החלקה היא השתמשה?
"לא יודעת, היא מרחה לי את הראש בחומר מתוך בקבוק שכולו שקוף, ללא שם של חברה וללא מדבקה עם כיתוב".
זה לא עורר אצלך חשד?
"לא, היא אמנם לא ספרית במקצועה, אבל היא אמרה לי שעשתה בירור מקדים וקיבלה הסברים מפורטים מהספר האישי שלה. היא לא אשת מקצוע, אבל כדי למרוח חומר החלקה על הראש ולייבש אותו עם פן ואחר כך עם מחליק לא צריך להיות מעצב שיער בתכל'ס".
שולי, אמא לשלוש בנות מאזור המרכז, משתפת אותנו כי בקרוב תיערך בת־המצווה של בתה הקטנה וכחלק מההכנות לקראת האירוע היא לקחה את שלוש בנותיה המתולתלות לעשות החלקה. "הלכתי לבית של מישהי צעירה באזור המרכז וחסכתי המון כסף. היא לקחה לי 300 שקלים על כל ראש, כלומר יצא לי 1,200 שקלים לארבעה ראשים. זה מחיר מעולה, כי במספרות הרגילות הייתי משלמת את המחיר הזה עבור ראש אחד, כלומר מעל 4,000 שקל לארבעתנו יחד".
לא חששת מהמחיר הזול?
"לא, מדובר כולה במריחה של חומר החלקה, פן עם מברשת, ולסיום מעבר עם מחליק על כל השיער. אני משווה את זה לתקופה שבה אני הייתי נערה והיינו עושות בשכונה חינה אחת לשנייה: מרחנו, עטפנו בעיתון וניילון, הלכנו לישון - וזהו. לא צריך איש מקצוע במיוחד בשביל התהליך הזה של החלקת קרטין".
האם הצצת במרכיבי ההחלקה שכתובים על הבקבוק?
"לא חושבת שיש צורך בכך, אז התשובה היא לא. זו מישהי שאני מכירה והיא לא תתעסק עם חומרים מסוכנים".
שולי ציינה בפנינו כי בערב היום שבו עשו את ההחלקה, היא נסעה עם בתה בדחיפות לבית מרקחת בגלל שריפות בעיניים. "בוודאי יש קשר להחלקה, הגעתי לרוקח והסברתי לו ממה הצריבה וקיבלנו טיפות הרגעה. צריך לזכור שבהחלקות יש חומר כימי וזה הגיוני שכל גוף יגיב טיפה אחרת. אז הילדה הקטנה שלי, שעושה החלקה בפעם הראשונה בחייה, הרגישה את החומר הכימי קצת בעיניים, זה היה לזמן קצר ועבר".
למה בעצם יש לנו שיער בגוף?
"אף אחד לא אוכף"
אחרי העדויות הרבות ששמענו, הבנו את פרופיל הלקוחות: רוצות לחסוך כסף ומתעלמות מהסיכונים. בשיחות עם נשים נוספות שעוברות כל מספר חודשים החלקת שיער שמענו כי רבות ממעצבות השיער הביתיות דורשות מהלקוחות לחתום לפני תחילת הטיפול על טופס "הסרת אחריות", שבו נכתב כי אין ללקוחה טענות על הטיפול ולא ידוע לה על רגישות לחומרים כימיים. חוקי? נראה שלא. אז למה אותן מעצבות חובבניות משתלטות על תחום ההחלקות? מה שכובש את הנערות והנשים שמגיעות לעשות החלקה דרך התכתבות באינסטגרם או המלצה מפה לאוזן זה המחיר הזול והתוצאה המושלמת. אבל מה שהלקוחות אינן יודעות זה שככל שהתוצאה הסופית חלקה וזוהרת יותר, כך יש סיבה רצינית יותר לחשש כי נעשה שימוש בחומרים אסורים ומסוכנים.
מעצב שיער מוכר הסביר לנו השבוע: "כשההחלקה לא נעשית עם חומרים שמאושרים לשימוש, קיים סיכוי להרס השיער ואפילו להידלדלות השיער או להתקרחות. נתקלתי בלא מעט מקרים של נשים שעשו החלקות שיער במקום לא מוסדר ועם חומרים מפוקפקים והגיעו אליי בתחנונים לתיקון. אבל במצב כזה כבר אין הרבה מה לעשות, רק לתת לשיער לנוח, לצמוח ולהתחזק חזרה. משרד הבריאות צריך לאכוף את התופעה במהירות כי היא רק הולכת ומתרחבת".
מישל, מעצב שיער מוכר מתל־אביב, מוסיף: "מובן שיגידו שאנחנו, מעצבי השיער בעלי המספרות, יוצאים נגד מעצבי השיער הביתיים כי זו תחרות שפוגעת לנו בעבודה ומורידה לנו את מספר הלקוחות החודשיים. אבל זאת לגמרי לא הסיבה, כמו שלא הולכים לסנדלר לעקור שן, ככה לא הולכים למישהי בעלת סלון יפה וחומרים זולים לעשות החלקת שיער".
הבעיה הגדולה בתחום היא שאי־אפשר להוכיח קשר ישיר בין החלקות שיער לבין מחלת הסרטן. כלומר, לרוב כאשר אישה עושה תהליך קוסמטי ניתן לראות אם הוא הצליח או לא מספר ימים בודדים אחרי התהליך.
בתחום ההחלקות זה ההפך הגמור: כמה שההחלקה מוצלחת יותר - כך הסכנה גדולה יותר להתפרץ רק בעוד מספר שנים. חוסר הנראות הזה גורם לנשים לא לפחד, וכאן מתחילה הבעיה. ועוד שאלה חשובה: האם משרד הבריאות אוכף את הנושא? מעצבי השיער מספרים כי מעולם לא הגיעו אליהם למספרה וביקשו לדגום את החומרים. אז חוק יש, אבל אכיפה אין, ולכן התופעה רק הולכת ומתרחבת.
תגובת משרד הבריאות: "המשרד נוקט בפעולות בקרה ואכיפה בכל הנוגע לתמרוקים המשווקים בניגוד להוראות הדין. כאשר מגיע למשרד הבריאות מידע על עסקים הפועלים ללא רישיון או בניגוד לתנאי הרישיון, מבצע המשרד בקרה בעסקים אלו באמצעות הרוקחים המחוזיים. המשרד מפרסם הודעות לציבור המזהירות מפני שימוש במוצרים הידועים למשרד, קיום שימועים לעסקים המפירים את הוראות הדין וכן ביטול רישיונות תמרוקים, התנייתם או התלייתם במידת הצורך. אין פנייה לבתי עסק ספציפיים. ככל שלציבור ידוע על עסקים הפועלים בניגוד להוראות הדין, הוא מתבקש ליידע את משרד הבריאות באמצעות מוקד 'קול הבריאות'.
"משרד הבריאות אינו מאשר את החומר פורמאלדהיד בהחלקות שיער. כדי לדעת האם החלקה מותרת לשיווק בישראל, יש להיכנס למאגר התמרוקים באתר המשרד ולבדוק אם המוצר קיבל רישיון משרד הבריאות ואם הוא מאושר כהחלקת שיער.
"משרד הבריאות מפרסם מעת לעת באמצעי התקשורת ובאתר מוצרים הנתפסים כמשווקים ללא רישיון. על פי הוראות הדין, אין לייצר, לייבא או לשווק תמרוקים ללא רישיון תמרוקים כללי ופלוני בתוקף ולפי תנאי הרישיון".