שתף קטע נבחר

מנהיג התנועה: התרומה של פירמינו לליברפול

אז מה אם רוברטו פירמינו מבקיע פחות? הדברים הקטנים שהוא מבצע עושים הבדל גדול בליברפול. הערב (22:00) מתארחת קבוצתו של יורגן קלופ אצל פריז סן ז'רמן לקרב שיכול להכריע את העלייה מבית המוות של ליגת האלופות

במשחק הבית האחרון של ליברפול מול פולהאם ישבו ביציע עשרים מאמנים גרמנים, אורחים של המועדון שבאו ללמוד מיורגן קלופ. אחרי המשחק נפגשו כולם לבירה ולהחלפת חוויות, והמילים שקלופ שמע שוב ושוב מהקולגות שלו היו: "בובי פירמינו, איזה שחקן".

 

לטבלאות ליגת האלופות

 

פירמינו לא כבש במשחק הזה, גם לא בישל, אבל עבור אנשי המקצוע שישבו ביציע הוא היה העניין המרכזי. קלופ עצמו הוא זה שסיפר על כך השבוע. "הם התלהבו מהפעולות הקטנות שהוא עושה", הסביר המאמן. "בובי עובד קשה. הוא פה, הוא שם. יש לו חמישה שערים בינתיים, אבל הוא גם פותח 5,000 מרווחים עבור כל השחקנים האחרים".

 

רוברטו פירמינו (צילום: AP)
"איזה שחקן". רוברטו פירמינו(צילום: AP)

 

אותם מרווחים, שטחים שפירמינו מפנה לאחרים, מהותיים להבנת המשחק של הברזילאי ולחשיבותו, מאחר שפירמינו הוא שחקן התקפה מזן אחר. עד לשבת הבצורת שלו בליגה נמשכה חודשיים, והוא ספג לא מעט ביקורות - מוצדקות בחלקן - אבל פירמינו הוא מסוג השחקנים שלא נמדדים רק בשערים. הוא אמן כדורגל ללא הכדור, לאו דווקא איתו.

 

לרוב, חלוצים יעדיפו לבצע את התנועה שלהם לכיוון מרכז הרחבה, לכיוון השער, במטרה להבקיע בעצמם. אבל פירמינו עושה תנועות אחרות, אחורה או לצדדים, מושך איתו שחקני הגנה, לפעמים שניים, וכך נפתח מרווח לאחרים. הוא שחקן ההתקפה שמבצע הכי הרבה ספרינטים למשחק בכל אירופה, ולאו דווקא בשביל לקבל את הכדור לרגליים שלו.

 

רוברטו פירמינו וסאדיו מאנה חוגגים (צילום: gettyimages)
התרומה שלו לא נמדדת בשערים(צילום: gettyimages)

 

כמובן שמשחקן התקפה מצפים קודם כל לספק גם מספרים, ומאז שער הניצחון על פ.ס.ז' בספטמבר ועד למחזור הליגה האחרון מול ווטפורד, פירמינו הבקיע רק פעם אחת. בעיה. אבל גם ללא השערים, לפירמינו יש חלק משמעותי בשיא מועדון של 33 נקודות ב־13 המחזורים הראשונים של העונה, ללא הפסד. עם המאזן הנפלא הזה ליברפול רוצה להיות קרובה לסיטי במרוץ האליפות, שאולי יימשך עוד חודשים ארוכים, אבל הערב היא מגיעה למשחק קריטי כבר בנובמבר, משחק חוץ מול פ.ס.ז' שעלול לתת מכה רצינית לשאיפות ההעפלה לשמינית הגמר של אחת משתי קבוצות הענק האלה.

 

ההחלטה הקשה של קלופ

חשיבות המשחק ברורה, וקלופ עומד בפני החלטה משמעותית: באיזה מערך לעלות למגרש. לאותה שאלה יש משמעות מיידית נוספת: באיזו עמדה ישחק פירמינו. אותה יכולת פינוי שטחים לשחקנים כמו מוחמד סלאח וסאדיו מאנה, וכן העבודה ההגנתית של פירמינו, אינן דבר חדש, אבל בעונה הנוכחית, בעיקר במשחקים האחרונים, השתנתה גם העמדה של פירמינו במגרש - וכך גם אופי המשימות שלו. כל ליברפול השתנתה.

 

בעונה שעברה ליברפול שיחקה תמיד אותו דבר, 3־3־4 עם אותה שלישייה התקפית מפורסמת - סלאח, פירמינו ומאנה - אבל בחמישה מתוך ששת המשחקים האחרונים קלופ העמיד את הקבוצה שלו בצורה אחרת, במערך 1־3־2־4, כפי שנהג לעשות בתקופתו בדורטמונד. חשוב להבין, לפחות על רגל אחת, את ההבדלים בין השיטות.

 

יורגן קלופ גוער במוחמד סלאח (צילום: getty images)
יורגן קלופ. לקח החלטה קשה(צילום: getty images)

 

רבים נוטים לחשוב שמשחק במערך 1־3־2־4 הוא בהכרח התקפי יותר, בגלל שבמקום עוד קשר אחורי עולה שחקן התקפה, אבל זה לא תמיד נכון. שחקני האגף, למשל, נמצאים במערך הזה בעמדה אחורית יותר, ויכולים לעזור למגינים. לקבוצה קשה יותר לשלוט בכדור, כיוון שיש שחקן פחות באמצע, אבל כן נוח לה יותר להגן בשלושה קווים ישרים, הדרך הנחשבת ליעילה ביותר למגננה כיום.

 

ישנם הבדלים נוספים, ובכל מקרה אצל ליברפול השינויים אצל שחקני ההתקפה ברורים. סלאח, כפי שאפשר לראות בתרשים המצורף, הוא החלוץ המרכזי, נמצא בעמדה קדמית יותר. מאנה, והעמדה הממוצעת שלו במשחקים האחרונים מראה זאת, עוזר יותר למגן באגף שלו. וכמובן יש את פירמינו, שמעמדת החלוץ עובר לקישור ההתקפי.

 

  ()

 

לא כולם יודעים שפירמינו שיחק כקשר אחורי בזמן שהתגלה. מי שגילה אותו, זה שראה דווקא את הפוטנציאל ההתקפי שלו למרות ששיחק מאחור, לא היה איש סקאוטינג, אלא רופא שיניים שביקש לייצג אותו והפך לסוכנו (וגם מטפל עד היום בשיניים שפיליפה קוטיניו קרא להן פעם, "הלבנות ביותר בפרמייר־ליג"). עכשיו הוא אולי לא קשר אחורי, אבל לכו תדעו, אולי יגיע גם לשם בחזרה.

 

גם כחלוץ פירמינו תמיד נהג לנוע אחורה, אבל עכשיו זה קורה יותר. כפי שאפשר לראות ממפת המסירות שלו, במשחק האחרון פירמינו חילק רק מסירה אחת בתוך הרחבה. לעומת זאת, הכנסת הכדור שלו למאנה מעמדה אחורית הובילה לשער הראשון. בתקופה האחרונה כולם מדברים על כך שג'ורדן הנדרסון לא לוקח סיכונים וממעט למסור קדימה. פאביניו לא לגמרי התאקלם, נאבי קייטה לא משחק הרבה, כך שלמרות שג'ורג'יניו ויינאלדום עושה עבודה טובה, חסר מישהו שייצור מאחור, ממש ממרכז המגרש. פירמינו עוזר בתחום במערך החדש.

 

כן, המספרים מראים שפירמינו בועט הרבה פחות לשער העונה, ירידה משמעותית של 22 אחוזים, אבל הוא הרבה יותר מעורב במשחק המסירות. בנוסף, בזכות העובדה שהוא מגן מעולה, ליברפול יכולה לעמוד לפעמים פחות גבוה ולהתחיל את הלחץ מהמקום שבו עומד פירמינו ולא סלאח. וירג'יל ואן דייק הוא אולי שחקן ההגנה הכי משמעותי שאפשר למצוא עבור הקבוצה שלו, זה שייצב את כל החלק האחורי של ליברפול, אבל גם לשינוי המערך, המתאפשר בזכות פירמינו, יש תרומה גדולה לכך.

 

לא סתם הייתה השבוע הכותרת הראשית באתר הרשמי של ליברפול: "קלופ מדבר על שינוי העמדה של פירמינו". מדובר בנושא משמעותי. קלופ הסביר שימשיך לשנות את המערכים לפי היריבות והשחקנים העומדים לרשותו. הערב בפריז, הגיוני שאולי נראה דווקא חזרה לשיטת המשחק המסורתית איתה ניצחה ליברפול את פ.ס.ז' בסיבוב הקודם. כך או כך, לא משנה איך ליברפול תשחק, העבודה של פירמינו, ביצוע אותן פעולות קטנות שלא תמיד נראות לעין, תישאר קריטית להצלחתה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוברטו פירמינו
צילום: רויטרס
מומלצים