שתף קטע נבחר

היזם שרוצה לבנות כפר נופש בחוף בצת: "הכל שם עכשיו חול ועשבייה"

הארגונים הירוקים מתנגדים להקמת כפר נופש בחוף בצת, אך היזם הרצל ציוני מסביר כי הפרויקט נמצא הרחק מקו החוף ולא יפגע בסביבה. "אני לא נמצא על הים. יש כביש שמפריד בינינו", הוא אומר. לדבריו, בכוונתו להיות "הקופיקס של המלונות"

האיש שרוצה לבנות כפר נופש באחד החופים היפים בגליל המערבי - למרות התנגדות הירוקים: הרצל ציוני (55), תושב גנות הדר שבשרון, הוא היזם שעומד מאחורי התוכנית החדשה להקמת כפר נופש בחוף בצת. ציוני לא מבין מדוע הארגונים הירוקים יוצאים נגדו, כיוון שלטענתו באזור שהוא רוצה לבנות כפר נופש יש רק חול ועשבייה. לדבריו, התוכנית שלו היא לטובת הציבור והיא נמצאת במרחק של בין 150 ל-500 מטרים מקו המים.

 

הרצל ציוני בחוף בצת (צילום: אילנה קוריאל)
הרצל ציוני בחוף בצת(צילום: אילנה קוריאל)

 

לפני כעשור איימה תוכנית לבניית כפר נופש על חוף בצת, שמדרום לראש הנקרה, הנחשב לאחד החופים הטבעיים החשובים בארץ. בין היתר בשל היותו אתר הטלה לצבי ים. במכרז להקמת כפר הנופש בחוף זכתה אז חברת מאקפל בבעלותו של איש העסקים ג'קי בן זקן. השותף שלו היה ציוני, שהחזיק ב-20% מהשטח.

 

תוכנית הפיתוח דאז כללה שלושה כפרי נופש ובהם חניון קמפינג גדול, שלושה מרכזים מסחריים, אגם מלאכותי, פארק שעשועי מים גדול וחוות סוסים בהיקף בנוי של עשרות אלפי מ"ר, וכן אפשרות עתידית לבנייה נוספת של מתחם תיירותי.

 

במסגרת הליך גישור בבית המשפט המחוזי מרכז, חתמה רשות מקרקעי ישראל על הסכם פשרה עם חברת מאקפל וציוני. החברה קיבלה פיצוי של 19.6 מיליון שקל בגין השבת הקרקע לרמ"י. ציוני סירב להשיב את השטח למדינה וסירב לכל פיצוי. במסגרת ההסכם רמ"י השאירה לציוני את האפשרות להקים על השטח כפר נופש, והותירה לו שלוש שנים ממועד חתימת החוזה החדש להשלמת הליכי התכנון וקבלת היתרים.

 

"אני אהיה הקופיקס של המלונות"

ציוני מתכנן להקים 60 יחידות דיור על שטח שנע בין 30-40 דונם. כיום הוא נמצא במחלוקת עם רמ"י בנוגע לשטח המאושר, שעיקרו שטח בנוי שהוא מבקש לפתח. את יחידות הדיור ציוני מבקש לייבא מחו"ל. מדובר בצימרים מעץ שייבנו באוקראינה, כך שעלויות הבנייה יוזלו בצורה משמעותית. "אני מאמין שזה יילך כי אני הולך לגבות מחירים זולים. אני אהיה הקופיקס של המלונות", הוא מצהיר. "אני לא מצפה להרוויח המון. אני כל כך אוהב את המקום הזה. אני רוצה לעשות שם מיני לונה פארק. דברים שאנשים יאהבו. אני לא מחפש לעשות מיליונים כל יום. התעקשתי לבנות. המקום הזה כל כך יפה ולא מפריע לשום דבר לאיכות הסביבה. אני לא נמצא על הים. יש כביש שמפריד בינינו".

 

חוף בצת (צילום: אילנה קוריאל)
חוף בצת(צילום: אילנה קוריאל)

 

ציוני לא מבין מדוע הארגונים הירוקים מתנגדים לתוכנית שלו. "זה מלונאות ולא מגורים. זה לטובת הציבור", הוא אומר. "אני לא עושה דברים שלא לטובת הציבור. אם אעשה את הלונה פארק, אעשה מיני לונה פארק . אני מקווה שזה כל כך יצליח שאפשר יהיה להגדיל אותו. אבל מי שייהנה מזה זה הציבור".

 

כאשר משווים את הפרוייקט שלו לפרוייקט הנופש בחוף פלמחים הוא מסביר כי "פלמחים נפל על דבר אחר. הם עשו הכל זריז ולא כשר ואז באו בממשלה ואמרו זה פסול. אצלי יצא מכרז, ניגשתי למכרז, ואנחנו זכינו. יש שם תב"ע מ-1992. זה יהיה טוב לציבור. במיקום שאנשים אוהבים. אם כל כך אוהבים את הים - יש מיקום כזה".

 

-אתה לא חושב שבאווירה הציבורית עכשיו אחרי פלמחים ואכזיב אולי הציבור רוצה משהו אחר? אולי הוא רוצה להשאיר את השטח הזה כמו שהוא?  

"אבל יש המון שטחים שם. אין שום אטרקציות שם. יש שם מבנים, אזור מתועש. לכיוון ראש הנקרה יש בית הבראה של המשטרה. למה למשטרה מותר ולי אסור? יש לי זכויות. אני רוצה לממש אותן. אני לא בא ועושה דברים לא חוקיים. אני עושה הכל כחוק".

 

-אבל מ-1992 המון השתנה. גם מבחינת החוק והשמירה על הסביבה החופית. אתה לא חושש מהתרעומת הציבורית?

"דווקא הציבור יאהב את זה. מי שמטייל שם וגר שם - אני אעשה אטרקציות לילדים. הם גם יאהבו את זה. גם המקומיים וגם המטיילים. יש מקום שעובד יפה לקרוואנים נגררים. בנאדם בא, שם את הקרוואן, משלם מחיר סמלי של 100-200 שקל. הוא נהנה. זה הציבור, זה לא אני. יש אתר קרוונאים 700 מטר ממני".

 

ציוני מזכיר כי את "פרוייקט מגורים אכזיב" אושר למרות ההתנגדויות. "מדובר בבניינים שעל הקו שלי. אישרו להם בתי מגורים ואני בא לעשות לציבור, אז למה להתנגד?"

 

מחאה בחוף בצת ב-2011 (צילום: דב גרינבלט)
מחאה בחוף בצת ב-2011(צילום: דב גרינבלט)

 

"תסתכלי פה", הוא מצביע על השטח הפתוח. "מה זה נותן עכשיו?"

 

-יש משהו בשטח פתוח ובתולי

"מה זה בתולי? איזה ערך? הכל חול ועשביה. מה למשל יש פה? אם בנאדם בא ועושה מפעל ומזהם - אז אני מבין. אבל מי מתנגד? הירוקים. אם עושים משהו לא טוב לציבור - בסדר. אבל אם באים אלפים ומשתמשים בזה (למלונאות) צריך לדאוג להנאת האנשים. בימי שבת לאן יהיה להם ללכת?"

 

-יש להם את החוף

"אבל לא כל אחד הולך לים. לא כולם אוהבים את הים".

 

-אבל מתוך ראיה עתידית שאנחנו רוצים לשמר את השטחים הפתוחים וחופי הים...

"אבל אני לא נמצא בחוף הים. זה לא כמו בננה ביץ' ממש על הים. וכביש מפריד בינינו. אני לא יכול להגיע לים. אני רוצה ליהנות מהחוף שהוא ציבורי. אני לא יושב על החוף. אני לא לוקח כניסה. אני בסך הכל עושה טוב לאנשים. אני עושה ביזנס, נכון. אבל להתפרנס. אני לא בא לעשות מיליונים".

 

-המשרד להגנת הסביבה בחוות דעת שפרסם מתנגד לפרויקט

 "כולם כותבים חוות דעת. אז מה? בגלל זה נופל דבר? כל החיים של נאבקתי וכשצדקתי לא וויתרתי. כמו עכשיו כשלא ויתרתי על השטח. יכולתי לקבל כסף ולצאת. לא. היה לי חלום לעשות את זה אני עושה את זה".

 

-אולי עדיף להפסיק להיאבק וללכת לפרוייקט אחר?

"אין פרוייקט אחר. יכולתי לקנות את החלק מהשותפים שלי ולהמשיך את המאבק והפרוייקט והייתי מצליח. אבל אמרתי 'בוא נראה להם שאני בסדר איתם. אני אקח חלקה קטנה'. ויתרתי על 166 דונם ולקחתי בין 33-40 דונם. ואני אעשה משהו נחמד וקטן. אני יודע שאני אקבל את זה במיליון אחוז. למה יש תב"ע? ויתרתי על שטח נרחב. מה שיש פה זה חול ועשבייה".

 

-יש שיגידו שזה טבע

"טבע. אבל יש מלא טבע. אין פה שום דבר לציבור".

 

-אתה לא יכול להעריך את איך שזה עכשיו?

"מה זאת אומרת"?

 

-שאין פה כלום

"ומה זה נותן שאין פה כלום"?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילנה קוריאל
הרצל ציוני בחוף בצת
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים