שתף קטע נבחר

הרגלים מזיקים שאנו עושים ביום יום ופוגעים בבריאות הפה

אנשים רבים לא מודעים לדפוס התנהגות יומיומי שלהם הכולל הרגלים מזיקים העלולים לפגוע בבריאות השיניים, שרירי הלעיסה ומפרקי הלסתות. מהם ההרגלים הללו שכדאי לשים לב אליהם ולהפסיקם וכיצד הם עלולים לפגוע בבריאות הפה?

מפצחים גרעינים? כוססים ציפורניים? פותחים בקבוקים עם השיניים? זהירות אתם עלולים לפגוע בשיניים: הרגלים אוראליים, מזיקים הוא שם כולל לפעולות המבוצעות שלא לצורך תפקוד אמיתי במערכת הלעיסה, כלומר שלא לצורך לעיסה, בליעה, דיבור ונשימה. בעגה המקצועית, הם נקראים פאראפונקציות.

 

הפעילות הפאראפונקציונלית נפוצה מאוד ואין הכרח כי תגרום לנזק רציני, אולם, בתנאים מסוימים, היא עלולה פעילות זו להיות הרסנית למערכת הלעיסה, ולהוות בעיה טיפולית קשה ומתסכלת למתרפא ולרופא כאחד.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

ההרגלים שעלולים לפגוע לכם בשיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההרגלים שעלולים לפגוע לכם בשיניים(צילום: shutterstock)

 

מהם ההרגלים הללו שאנו מבצעים בעזרת מערכת הלעיסה שלא לפונקציות שלשמה יועדה מערכת הלעיסה?

לעיסת מסטיק באופן אינטנסיבי

נשיכת רקמות רכות (שפתיים, לשון ולחי)

מציצת אצבע

נשיכת חפצים קשים (כגון עפרון)

הרגלי יציבה לא נכונים כמו מיקום הראש קדימה, השענת הראש על היד או החזקת אפרכסת הטלפון ע"י הכתפיים והראש

 לעיסת קרח

פיצוח גרעינים

פתיחת בקבוקים עם השיניים או פיצוח אגוזים

 שימוש בשיניים לפתיחת אריזות או "קילוף " חוטי חשמל

 

פעולות נוספות הנפוצות בעיקר אצל ילדים:

לעיסת מזון קשה במיוחד כמו קרח, סוכריות קשות וכו'.

הפרדת קוביות משחק (כגון לגו) עם השיניים.

 

בנוסף לפעולות הללו תיתכן פעילות שרירית לא רצונית ולא מודעת היכולה להתרחש בערות או בזמן השינה המכונה ברוקסיזם. פעילות זו מתבטאת בהידוק שיניים או לסתות וחריקת שיניים. פעילות זו איננה נמנית עם הפעולות הללו, אך היא בהחלט עלולה להיות הרסנית ביותר למערכת הלעיסה.

 

הרגלים אלה מאוד נפוצים בקרב האוכלוסייה, אולם הפגיעה תתקיים רק כאשר הפעולה עוברת את סף הסיבולת הפיזיולוגית האישית. כאשר סף אישי זה נשבר המערכת מתחילה להיפגע ולהראות סימני מצוקה.

 

הפגיעה הראשונית תהיה במבנה בעל העמידות הנמוכה יותר כלומר, אצל חלק מהאנשים זה יתבטא בכאבי ראש או פנים (בעיקר אצל נשים), ובחלק אחר של הציבור זה יתבטא בנזקים לשיניים.

 

יש לקחת בחשבון גורמים נוספים כמו משך ההרגל המזיק (כמה זמן ההרגל קיים) ועוצמת ההרגל (מידת הכוח שמופעל בעת קיום ההרגל). כך למשל לא כל מי שלועס מסטיק בהכרח ייפגע, אם מרכיבי מערכת הלעיסה שלו/ה מסוגלים לעמוד בעומס.

 

גם להתמשכות הביצוע יש משמעות: לעיסת מסטיק למספר דקות בדרך כלל לא תשפיע כלל אולם, לעיסת מסטיק למעלה משלוש שעות במצטבר מדי יום, עלולה לגרום לפגיעה או תהווה קטליזטור להפרעה כלשהי במערכת הפה, אצל אותם אנשים בעלי נטייה מוקדמת לסבול מהפרעה במערכת הלעיסה.

 

במידה והגזמנו עם ההרגלים הגרועים, כיצד הפגיעה תבוא לידי ביטוי?

המשנן עלול להיפגע בצורה חמורה ויכול לבוא לידי ביטוי בשחיקת שיניים, שברים בשיניים, סדקים בשורשי שיניים, שבירת שחזורים ושיקומים (כתרים, גשרים). בשרירי הלעיסה עלולים להופיע כאבים, עייפות השרירים וכו', ובמפרק הלסת תיתכן פגיעה בדיסק, דלקות במפרק וכאבים.

 

מקובל לומר שהרגלים מזיקים אינם הגורם הישיר לבעיות במערכת הלעיסה (פגיעה במשנן, כאבים, פגיעה בדיסק וכו') אך הם בהחלט מהווים גורם סיכון להופעת התסמינים הללו, וכן יכולים להיהפך לגורם מנציח ו/או מגביר ומחמיר בעיה קיימת.

 

ד"ר אפרים וינוקור הוא רופא אחראי על הפרעות במערכת הלעיסה והפרעות שינה ברשת מרפאות כללית סמייל

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעיסת מסטיק. הרגל שעלול לפגוע בשיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים