שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג, אלעד גרשגורן

למרות פסילת המינוי: מסתמן רוב בממשלה לטובת ארדן ואדרי

בנט ושקד התחילו, ובליכוד שיגרו בעקבותיהם הודעות תמיכה במינויו של אדרי. השרים תקפו את עצם קיומה של הוועדה למינוי בכירים בשירות הציבורי. לוין: "אסור ששלטון הפקידות יהפוך סדרי עולם". בינתיים: הממשלה תאשר את ממלא המקום מוטי כהן, וארדן ינסה לשכנע מחדש את חברי הוועדה

 

 

למרות פסילת המינוי - רוב בממשלה לטובת משה (צ'יקו) אדרי: שרי הליכוד והבית היהודי שיגרו הבוקר (שישי) בזה אחר זה תגובות התומכות בעמדת השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, שהודיע כי החלטת הוועדה למינוי בכירים אינה מקובלת עליו.

 

מיד לאחר ההודעה, שרת המשפטים איילת שקד, שהייתה הראשונה לתמוך במינוי, חידדה כי מי שממנה את המפכ"ל הוא השר, ולא שני חברי הוועדה שהתנגדו (בעקבות התיקו שנוצר הכריע קולו הכפול של היו"ר, השופט אליעזר גולדברג שהתנגד - מ"א). הבוקר הבהיר גם שר החינוך נפתלי בנט כי הוא מביע אמון מלא באדרי, ואם המינוי יובא לאישור הממשלה - שרי הבית היהודי יתמכו בו.

 

רוני אלשיך גלעד ארדן ומשה אדרי (צילום: מוטי קמחי)
גלעד ארדן ומשה (צ'יקו) אדרי(צילום: מוטי קמחי)

"ניצב אדרי הוא קצין שמשרת את מדינת ישראל כל חייו - ופתאום הוא צריך לעמוד ברף של מלאך טהור ונטול כל שגיאה", אמר בנט. "הבעיה היא שמי שעושה - לפעמים גם טועה, והגישה של ועדת גולדברג ושל עודף המשפטיזציה מובילה את מדינת ישראל לכיוון של בינוניות, סרבול וחשש לפעול", הוסיף. לדברי בנט, המפלגה אחידה בעמדתה: "אם השר ארדן יחליט להביא את המינוי של אדרי לממשלה, נצביע בעד. אנחנו קוראים לבטל כליל את ועדת גולדברג ולהחזיר את המשילות לממשלה".

 

מיד לאחר מכן שוגרו הודעות דומות גם מצד שרי הליכוד. שר התיירות יריב לוין אמר כי "הדרך שבה התקבלה החלטת ועדת גולדברג בעניין משה אדרי מוכיחה את מה שאמרתי לא פעם - יש לבצע חשיבה מחודשת על כלל הליכי המינויים ולבטל את הוועדה למינוי בכירים ואת כלל הוועדות וההליכים הקיימים היום. אסור שמצב שבו שלטון הפקידות הופך סדרי עולם ובולם מינוי ראוי, יחזור שוב".

 

לוין הוסיף כי "במשטר דמוקרטי תקין, ביקורת ואישור מינויים צריכים להיעשות על-ידי הפרלמנט לאחר הליך שימוע כפי שנעשה בארה"ב, ולא על-ידי ועדות והרשות השופטת, אשר בפועל נוטלים לעצמם את הסמכות לקבוע בסופו של דבר מי יתמנה. שימוע בכנסת לפני מינוי בכירים, בתוכם גם שופטים, הוא הדרך הנכונה למנות בכירים בישראל".

 

מ
ניצב מוטי כהן. הממשלה תאשר את מינויו כממלא מקום ביום ראשון(צילום: חיים הורנשטיין )

גם שרת התרבות רגב הודיע שתתמוך במינוי: "ועדות גולדברג וטירקל משקפות למעשה את חוסר המשילות של ממשלה נבחרת. ממשלת ישראל יודעת לקבל החלטות דרמטיות עבור אזרחי המדינה,

ולכן החלטות בנוגע למינוי בכירים צריכות להיות מונחות לפתחה של הממשלה לאחר שעברו ועדות איתור שמונו ע"י השר הרלוונטי".

 

תמיכה דומה הגיעה גם מנציג בשותפה אחרת בממשלה, שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן (כולנו), אמר כי הוא מגבה את עמדתו של השר ארדן. "במנהל תקין הוועדה אמורה לבדוק שהחלטת השר עומדת במבחן הסבירות, בטח שלא לשלוח לפוליגרף, לחקור, להאשים לפסול ולתלות".

 

למרות התמיכה מצד שותפיו, ארדן החליט לפי שעה שלא להביא את המינוי לאישור הממשלה. שמו של ניצב מוטי כהן, מפקד מחוז הדרום, יעלה לאישור הממשלה בתור ממלא המקום למפכ"ל למשך 45 יום.

השר לביטחון הפנים פנה לוועדה בבקשה להופיע בפני חבריה ולנסות לשנות את ההחלטה. עם זאת, במקרה שהמהלך לא יצלח - ארדן מתכנן בכל מקרה להביא את המינוי לאישור.

 

השופט (בדימוס) יעקב טירקל, שעמד בראש הוועדה למינוי בכירים במשך עשר שנים, אמר ל-ynet כי "לממשלה לא יהיה מנוס מלהחליט בהתאם לוועדה, אך היא רשאית להחליט כרצונה גם בסיטואציה כזאת. זכותם של שקד וארדן לבקר את ההחלטה, אך זה לא פוגע ולא גורע מסמכויותיה". טירקל הוסיף כי "מותר לבקר כל דבר - כל עוד זה נעשה בנימוס". לדבריו, בכל עשר שנותיו בוועדה מעולם לא השתמש בזכות לקול הכפול לצורך הכרעה, ובכל המינויים ההחלטה התקבלה פה אחד.

 

ישי פורת השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
גלעד ארדן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים