שתף קטע נבחר

צבר חובות בסך 950 אלף ש' – גרושתו נתבעה לשלם חצי

הבעל לא הצליח להחזיר הלוואה שלקח כשעוד היה נשוי. לימים תבע המלווה חצי מהסכום מהאישה, אבל בית המשפט כי אין לו עילה לעשות זאת

בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק לאחרונה שגרושתו של חייב אינה שותפה לחוב שצבר כשלא החזיר הלוואה עסקית. המלווה טען כי לנוכח חזקת השיתוף האישה חייבת לו 443 אלף שקל, אבל השופט נפתלי שילה הבהיר כי הסדר הנושים של הבעל מיצה את עילת התביעה בגין החוב גם כלפיה.

 

ב-2007 קיבל הבעל הלוואה של 700 אלף שקל מאדם פרטי. הוא התחייב להחזיר לו אותה בתוך כשבעה חודשים ומסר לו צ'ק דחוי על מלוא הסכום. כשהגיע מועד הפירעון ההמחאה לא נפרעה בהעדר כיסוי מספיק. המלווה פתח בהליכי הוצאה לפועל שבמסגרתם רשם עיקול על בית ודירה שהיו בבעלות החייב ואשתו. ב-2008 התגרשו בני הזוג ושנה לאחר מכן החל הבעל בהליך פשיטת רגל וניתן צו כינוס לנכסיו. הדירה והבית נמכרו והכונס העביר לאישה את חלקה – 480 אלף שקל.

 

בתחילת 2010 אישר המנהל המיוחד את תביעת החוב של המלווה, כולל הצמדה וריבית, בסך 800 אלף שקל. שנתיים לאחר מכן אושר בבית המשפט הסדר נושים לבעל והוא החל להעביר סכום חודשי לקופת פשיטת הרגל שממנו קיבלו הנושים דיווידנד. הסדר הנושים אושר על אף התנגדות המלווה.

 

במאי 2016 הגיש המלווה בקשה לבית המשפט של פשיטת הרגל שבה טען כי בהתאם לחוק יחסי ממון, ולאור "חזקת השיתוף בחובות", הגרושה שותפה לחובות של הבעל ועליה לשלם לו 443 אלף שקל. הוא ציין שנתן את ההלוואה לבעל בתקופה שבה שני בני הזוג לא עבדו, כך שאין ספק שהכספים שימשו לצורכי משק הבית. לדבריו, מאחר שהאישה נהנתה מההלוואה היא חייבת להחזיר לו את מחציתה.

 

המלווה הוסיף כי הסדר הנושים שהחייב הסכים לו לא קשור לאשתו לשעבר ולא פוטר אותה מחובתה לשאת במחצית החוב. לדבריו, לאחר הגירושים "התפצל החוב לשני חובות נפרדים", ולכן ההסדר אינו חל על החוב של האישה.

 

האישה טענה מנגד שמדובר בחוב עסקי מובהק של בעלה לשעבר ולא הוצגה כל ראייה שהכסף שימש לצורכי המשפחה. היא הוסיפה כי לאחר שאושר הסדר הנושים מוצתה טענת המלווה בגין חוב זה הן כלפי החייב והן כלפיה.

 

ואכן, השופט נפתלי שילה קיבל את עמדתה ודחה את הבקשה של המלווה. הוא כתב שבהסדר הנושים נקבע במפורש כי הוא ממצה את זכויותיהם של כל הנושים והם מוותרים על כל עילת תביעה כלפיו או כלפי "מי מטעמו".

 

עוד ציין השופט כי המבקש לא ערער על ההחלטה המאשרת את הסדר הנושים והדגיש כי עם אישור ההסדר מוצתה תביעת המבקש גם כלפי האישה.

 

"לא ייתכן כי המלווה יקבל אחוז מדיווידנד הנושים לפי שיעור תביעת חוב בסך 800,000 שקל שעה שהוא מודה כי בעצם החוב התפצל וחובו האמיתי מהחייב עומד על מחצית מסכום זה בלבד", כתב השופט שילה והוסיף כי התנהלות זו פוגעת ביתר הנושים ומהווה התנהלות שלא בתום לב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים