שתף קטע נבחר

בקרוב בישראל: מתקן שייצר 50 מגה-וואט חשמל מזבל

הוועדה לתשתיות לאומיות החלה לקדם לראשונה תוכניות להקמת מתקנים טרמיים להשבת אנרגיה מפסולת. המתקנים הטרמיים יחליפו את הצורך בהטמנת האשפה בקרקע ובהקצאת שטחים עצומים לצורך כך. המתקן יחל לפעול בעוד 5 שנים

הזבל שלכם יהפוך לחשמל: הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות"ל) החליטה על קידומן של תוכניות להקמת מתקנים להשבת אנרגיה מפסולת יבשה באזור הדרום. המתקן הראשון צפוי לקום באתר אורון והוא אמור לייצר כ-50 מגה-וואט חשמל.

 

אשפה בייתית בחירייה (צילום: יח"צ חירייה) (צילום: יח
אשפה בייתית בחירייה(צילום: יח"צ חירייה)

 

התוכניות תואמות את מסמך המדיניות של המשרד להגנת הסביבה, אשר אושר על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שמטרתה צמצום ההטמנה בקרקע של פסולת עירונית והקצאת שטחים עצומים לצורך כך. הקמת המתקנים להשבת אנרגיה מפסולת, נחשבת לאחת השיטות המקובלות בעולם, ומתקנים כאלו קיימים במרכזי ערים או בסמיכות להן ברחבי אירופה. בוועדה ציינו כי הצורך בשיטות טיפול בפסולת חלופיות הינו חיוני וזאת לאור העובדה כי כל אדם מייצר כ-1.7 ק"ג פסולת ביום ואתרי ההטמנה שנמצאים בדרום הארץ הולכים ונגמרים.

 

המתקן הטרמי באתר אורון, ביוזמת רשות מקרקעי ישראל, יוקם על שטח של כ-50 דונם בסמוך למפעל קיים. המתקן יקלוט כ-1,500 טון אשפה ביום (כ-500 אלף טון אשפה בשנה) וצפוי לקום בתוך חמש שנים. מיקום האתר נבחר בין היתר בשל קרבתו למערכת המסילות שתהווה תשתית הכרחית וטובה להובלת אשפה אל המתקן.

 

 יו"ר הוועדה וראש מטה הדיור הלאומי, זאב בילסקי (צילום: אורי דוידוביץ' ניצן דרור) (צילום: אורי דוידוביץ' ניצן דרור)
יו"ר הוועדה וראש מטה הדיור הלאומי, זאב בילסקי(צילום: אורי דוידוביץ' ניצן דרור)

 

"מדינת ישראל מכפילה את האוכלוסייה שלה כל 25 שנים ולכן חשוב להיערך כבר היום לתשתיות ראויות של גז, חשמל, ביוב וגם טיפול באשפה", ציין יו"ר הוועדה וראש מטה הדיור הלאומי, זאב בילסקי.

 

מתכננת הוועדה, נאוה אלינסקי-רדאעי, אמרה כי "קיימת חשיבות גדולה בקידום תוכניות עבור מיזמים חדשניים לטיפול בפסולת, שיסייעו בצמצום ההטמנה הכרוכה בבזבוז וזיהום משאבי הקרקע. תהליך זה יביא לקידום מתקנים נוספים באזורים אחרים בארץ".

 

על פי יעדי המשרד להגנת הסביבה, בשנת 2030, 51% מן הפסולת תמוחזר, 26% בלבד תעובר להטמנה, ו-23% תטופל במתקנים להשבת פסולת לאנרגיה. לשם כך, ובהתאם לגידול האוכלוסין וכמות הפסולת הצפויה, יידרשו עד לשנת יעד זו 5-6 אתרים בפריסה ארצית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ חירייה
אשפה בחירייה
צילום: יח"צ חירייה
מומלצים