שתף קטע נבחר

בלעדי: נתוני גיוס החרדים נחשפים

הקריסה של השירות האזרחי-לאומי, החלוקה של החרדים ליחידות, ההוצאה על חיילים בודדים, שיעורי דחיית השירות בישיבות הציונות הדתית ואפליית היוצאים בשאלה. דו"ח של מכון המחקר של הכנסת שהגיע לידי ynet חושף את המספרים והסיפורים מאחורי גיוס החרדים

 

 

המספרים האמיתיים שמאחורי גיוס חרדים לצה"ל ולשירות הלאומי-אזרחי: דו"ח מיוחד שהופק על ידי מרכז המחקר והמידע בכנסת והגיע לידי ynet מציג נתונים מעניינים על שירות בוגרי המגזר החרדי בצה"ל. הדו"ח נחשף רגע לפני ההחלטה של בג"ץ, שעשויה להתקבל היום, אם להעניק ארכה נוספת לממשלה - בעקבות פרישת ישראל ביתנו מהקואליציה, שנותרה עם 61 חברים בלבד.

 

על פי הדו"ח, שהוזמן על ידי ח"כ עפר שלח (יו"ר סיעת יש עתיד), חבר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ועל ידי עמותת "יוצאים לשינוי", נכון לחודש אוגוסט האחרון שירתו בצה"ל 7,250 חיילים שמוגדרים כחרדים. כשליש מהם מוגדרים כחיילים בודדים, וצה"ל משקיע עשרות מיליוני שקלים בשנה (מתוך תקציב של 180 מיליון לטיפול בחיילים בודדים בכלל) כדי לסייע להם.

נתוני גיוס החרדים לצה
(צילום: shutterstock)
 

נוסף על כך, גם משרד האוצר מקצה כ-200 מיליון שקל בכל שנה, כדי לסייע בשילובם בהמשך בשוק התעסוקה לאור הנתונים שמלמדים ששיעור התעסוקה בקרב לא משרתים הוא 45% לעומת כ-90% בקרב המשרתים.

 

על הסכום הזה ניתן להסתכל משתי זוויות: לשירות החרדים בצה"ל, בשל צרכיהם הייחודים יש מחיר שעל המדינה לשלמו כדי לאפשר השתלבותם בצבא ובהמשך בחברה ובמשק, או מאידך – עלות גבוהה שהיה ניתן להשקיע באופן שווה באוכלוסיות רגילות בצבא או במערכים חיוניים יותר למשימתו הראשונה של צה"ל: הגנה על אזרחי המדינה וניצחון במלחמה.

 

התפלגות שירות חרדים בצה
התפלגות שירות חרדים בצה"ל

מהממצאים עולה כי מערכת הביטחון מפלה בין חרדים ליוצאים בשאלה, אף על פי שגם האחרונים נספרים במניין מכסות הגיוס, ומגיעים מאותם תנאים בדיוק ולעתים אף קשים יותר. הדו"ח שכתבה אוריאנה אלמסי, באישור שלי לוי, ראש צוות בכירה במרכז, מציג גם נתונים באשר למשרתים בני ישיבות הציונות הדתית: מתברר כי בכל שנה, שלושת-רבעי מבוגרי הישיבות הללו מקבלים דחיית שירות או פטור. במספרים: 3,272 דחיות שירות ו־113 פטורים חילק צה"ל לתלמידי ישיבות ציוניות דתיות בשנת 2017.

 

הסבר אפשרי: יותר ויותר תלמידי ישיבות אלו דוחים שירותם כדי להתנדב במכינה קדם צבאית. מקרבם, לפי הנתונים, 1,345 תלמידים התגייסו לצה"ל בשנת 2017 לעומת 634 בשנת 2014. עם זאת, ייתכן שהנתונים מלמדים גם על שיעורים גבוהים יותר של התחמקות משירות מאשר בעבר.

 

חרדים שהם חילונים

חוק הגיוס האחרון חתך כבר בשנת 2014 את היקף הפטורים ודחיות השירות שניתנו לצעירים חרדים. באותה שנה 42,004 (18,007 פטורים, ו-23,997 דחיות שירות עוקבות עד לגיל בו מקבלים הפטור הסופי משירות) חרדים הגיעו לבקו"ם ויצאו ממנו כאזרחים כעבור שעה קלה. שנה לאחר מכן הנתון צנח ל-32,583, ב-2016 עלה ל-34,652 ואשתקד ירד לשיא שלילי של "רק" 30,286 חרדים שקיבלו פטור או דחיית שירות.

התפלגות שירות חרדים בצה

צה"ל נעשה גם יותר קפדן בלשכת הגיוס, ומדיניות קפדנית זו היא זו שמולידה מעת לעת את הפגנות הפלגים החרדים וחסימות הכבישים. מספרים אלה תואמים פחות או יותר (על פניו – קשה להאמין שמספר החרדים בכל מחזור הצטמצם כל כך) את העלייה העקבית בשלוש השנים האחרונות של משרתים חרדים בצבא, עליה מדווח צה"ל, חרף אי עמידה ביעדים שנקבעו טרם הוקפא חוק הגיוס.

 

בשנת 2016 הצבא לא עמד ביעד שנקבע לו וגייס 2,850 צעירים שהוגדרו כחרדים לעומת יעד של 3,200 ובשנה שעברה, ללא יעד, צה"ל גייס 3,070 חרדים. בשנים האחרונות חל גידול של כ-50% במספר החיילים שהוגדרו חרדים, ונכון לאוגוסט 2017 שירתו בצה"ל 7,250 חיילים חרדים, כמחציתם במסגרות קרביות, ו־19% תחת "כלל צה"לי".

התפלגות שירות חרדים בצה

עם זאת, בצלילה לעומק הדו"ח ייתכן שמוקדם מדי להתלהב. "אין בידינו מידע על המשרתים שמוגדרים אצלנו כחרדים וחזרו בשאלה", הודו בצה"ל בפני מחברי הדו"ח של הכנסת, ביחס לאותם 1,350 חיילים חרדים המשרתים במסגרת כלל צה"לית ולא ביחידה או במסלול חרדי. חוק הגיוס עצמו, במתכונתו הנוכחית, מגדיר עבור צה"ל חרדי באופן מקל מאוד – כל נער שלמד בישיבה חרדית במשך לפחות שנתיים בין הגילאים 14 עד 18. המטרה, להקל על עמידה במכסות, וגם לתמרץ את ההנהגה החרדית לשלוח לצבא את אלה שנושרים מהישיבות.

 

"צה"ל לא הגדיר מהו שירות כלל צה"לי בהתייחס לחיילים חרדים, ובהינתן שלרוב חרדים מעוניינים בסביבת שירות המותאמת לאורח חייהם, מועלית השאלה האם החרדים המשרתים במסגרת כלל צה"לית הם חרדים לשעבר", נכתב. עם זאת, גם בניכוי אלה ש"חשודים" ביציאה בשאלה, מספר החרדים המגויסים לצה"ל אכן נמצא בעליה מתמדת.

 

בנוגע ליוצאים בשאלה, ישנה סוגיה משמעותית: על אף שגדלו במוסדות ובמשפחות זהות לאלה של החרדים, הם לא מקבלים את אותו סיוע, שבמקרה שלהם נדרש לעתים שבעתיים. הדבר יכול לקבל משנה תוקף גם בנתוני הסיוע הכספי שנותן הצבא למשרתיו החרדים. 7,066 חיילים בודדים שירתו בצה"ל, בסך הכל, בשנת 2017. תקציב הטיפול בכלל החיילים הבודדים באותה שנה הסתכם בכ-180 מיליון שקלים, לפי הדו"ח. נוסף על כך, כשליש מחרדים בצה"ל נחשבים לחיילים בודדים.

ח"כ עפר שלח (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ עפר שלח(צילום: גיל יוחנן)

מהו חוק הגיוס החדש ()

המשמעות: עלות שירות החיילים החרדים בשנה יכולה לחצות בקלות את רף ה-100 מיליון שקל, למרות מספריהם הקטנים ביחס לכלל המשרתים במצבה הצה"לית.

 

מה כולל הסיוע? השלמת השכלה במהלך השירות; תשלומי משפחה; מענק חודשי (542־962 שקל); מענקי מזון (150 שקל בחודש, לרכישת מוצרי מזון); מענק יחידתי מסוגים שונים; מענק אכ"א חריג לחייל שנקלע למצוקה (עד 10,000 שקל לשנת שירות); הלוואות; קופת ידידות; תווי קניה לשיקול המפקדים; מתן היתר עבודה מיוחד; חופשות מיוחדות; הטבות נוספות כמו הנחות בארנונה, שי לחג ועוד. בנוסף, ניתן סיוע לאחר השחרור בתחומי תעסוקה, דיור, ארנונה, בידור ומס הכנסה.

 

מעמותת "יוצאים לשינוי" אשר עוסקת בשילובם של יוצאים בשאלה בחברה הישראלית נמסר: "בצה"ל קיימים הכלים לקליטה ושילוב של אוכלוסיות שונות באמצעות מנהלות ומדורים יעודיים, אך עבור אוכלוסיית היוצאים לא קיים כיום גורם מכווין. בעוד שלציבור החרדי קיימים לפחות ארבעה מסלולי שירות מותאמים, עבור בוגרי החינוך החרדי שכבר אינם מנהלים אורח חיים חרדי לא קיימים מסלולים מותאמים כלל – דבר המקשה את שילובם בצבא ולאחר מכן באזרחות. אנו מקווים כי מחקר זה יסב את תשומת ליבם של מקבלי ההחלטות לאוכולוסיה הולכת וגדלה של צעירים איכותיים אשר זקוקים למענה באמצעות מדור ייעודי, על מנת שישתלבו באופן האפקטיבי ביותר, הן לטובת היוצאים בשאלה וצה״ל אך בעיקר לטובת המדינה והמשק הישראלי".

 

בצה"ל אומרים שהדו"ח טרם הגיע לאכ"א, על אף שהנתונים בו מבוססים על מידע שמסר צה"ל. עם זאת, קצין בכיר באכ"א שלו הצגנו את הנתונים, הודה כי יש לראות כיצד פועלים לשילוב טוב יותר של אותם מאות חיילים שנספרים כחרדים, ואינם במסלולי שח"ר או נצח יהודה.

 

"ניתן לייצר מנגנון שמאתר את אותם 1,350 חיילים ביחידות הכלל צה"ליות, למרות שזה מורכב", אמר הקצין. "אין לי שום דרך לדעת מי חזר בשאלה ומי לא, אין לנו בצבא מד חרדים ואנחנו סופרים לפי מה שקבע החוק – חרדי הוא מי שלמד במוסד חרדי במשך שנתיים לפחות. אם רוצים לספור אותם אחרת, נא לחזור למחוקק. החברה החרדית מאוד מגוונת, ויש חרדים שבחרו לשרת במסלול רגיל ואיני יודע לומר דבר על רמת החרדיות שלהם. חייל שרוצה לשרת במסגרת חרדית רשאי לעשות כך גם אם חזר בשאלה".

 

באשר לעשרות מיליוני השקלים, לכל הפחות, שאותם משקיע הצבא בחיילים החרדים, אמר הקצין: "זה מחיר שבהחלט שווה לשלם. בממוצע, עלות שירות של חייל חרדי אכן גבוהה מעלות של חייל שאינו חרדי".

 

לא שירות ולא לאומי

התמונה העגומה ביותר שעולה מהדו"ח, נוגעת לשירות הלאומי-אזרחי. לפני חודשים אחדים פרסמנו תחקיר שחשף כי שיעור גבוה מהחרדים שרשומים לשירות לאומי פשוט לוקחים את הכסף וההטבות ולא מגיעים. הדו"ח של מכוון המחקר של הכנסת, מעצים את גודל הבלוף.

התפלגות שירות חרדים בצה
התפלגות שירות חרדים בצה"ל

במסגרת אותו חוק גיוס מלפני כחמש שנים, הוגדרו יעדים לגיוס לשירות הלאומי אזרחי. על פי הדו"ח, באף אחת מהשנים לא נרשמה עמידה ביעדים, והמצב אף החמיר משנה לשנה. בשנת 2014 יעד הגיוס לשירות לאומי-אזרחי עמד על 1,500 חרדים אך בפועל גויסו 744 חרדים, כמחצית מהיעד.

ב־2015 התנדבו 733 חרדים מתוך יעד של 1,800 ובשנת 2016 רק 562 חרדים הגיעו לשירות הלאומי-אזרחי לעומת יעד של 2,000. אשתקד, שנה נטולת יעד, המספר הסתכם ב־571 חרדים בלבד שהצטרפו לשירות הלאומי-אזרחי.

 

"יש אווירה שלילית ועוינת בחלק מהקהילה החרדית לנושא ודמי הכלכלה נמוכים בשירות האזרחי לעומת שכר החיילים ובעיקר חיילים נשואים", הוסבר למחברי הדו"ח על ידי הרשות לשירות אזרחי, "בשירות אזרחי גם נשללת האפשרות ללמוד חצי יום בכולל ולקבל 50% תמיכה ממנו".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל רואה חשיבות רבה בגיוס ושילוב חיילים מהמגזר החרדי, ועל כן קיימים מסלולי שירות ייחודיים לחיילים אלה. נדגיש כי ללא קשר למסלול זה או אחר, כל חייל המציג מצוקה כלכלית או זכאי לכך בשל מצב משפחתי, מקבל הטבות כלכליות כגון תשלומי משפחה, תנאי שירות מיוחדים, הטבות בדיור ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המספרים נחשפים
צילום: רויטרס
מומלצים