שתף קטע נבחר

בהריון ולא רואה טוב? התופעה ידועה ומוכרת

בהריון ולא רואה טוב? קבלי צפירת הרגעה: התופעה ידועה ומוכרת. איתן הלימי, אופטומטריסט סופר־פארם אופטיק: "מומלץ לבדוק את הראייה לפחות פעם אחת במהלך ההריון, ושלושה חודשים לאחר הלידה" / יעל ולצר

לא פעם, כשמשהו קורה לנו, הנשים, בתקופת ההריון, אנחנו נוטות להאשים את ההורמונים המשתוללים. אלא שמחקרים עדכניים מוכיחים, שיש מה שנקרא "מוח־הריוני". המוח הנשי, מסתבר, משתנה לקראת ההריון ובמהלכו, ומחקרים נוירולוגיים אף הראו ממצאים, לפיהם מוחה של אישה בהריון עובר שינויים מבניים שממשיכים לא פחות משנתיים לאחר הלידה. כך, למשל, כשנוגעים בנושא איכות הראייה של נשים בהריון ולאחר לידה.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

בפורומים שונים של הריון ולידה, חוזרת לא אחת השאלה לגבי הרגשה של הידרדרות בראייה במהלך ההריון, שמתחדדת עוד יותר אצל נשים הרות, שמרכיבות משקפי ראייה או משתמשות בעדשות מגע בטרם ההריון. השאלות החוזרות הן:

 

האם הידרדרות הראייה במהלך ההריון היא דבר ידוע, והאם הראייה חוזרת לעצמה לאחר הלידה? 

ראשית - צפירת הרגעה: אכן התגברות קוצר ראייה במהלך הריון היא תופעה ידועה וטבעית. לרוב, המצב חוזר לקדמותו לאחר הלידה.

 

מהם הגורמים לבעיות ראייה אצל נשים במהלך ההריון?

שינויים ברמות ההורמונים, אגירת נוזלים ונפח דם המשתנה בגוף האישה ההריונית, מובילים לעיתים לשינויים במבנה הקרנית והעדשה התוך עינית וירידה בכמות הדמעות, ואלו מובילים לירידה באיכות הראייה. בקרב נשים שמרכיבות משקפיים או עדשות לפני ההריון, נפוצה החמרה בחדות הראייה במהלך ההריון. כאמור, אצל רוב הנשים המצב חוזר לקדמותו לאחר הלידה, אם כי אצל חלק מהנשים, המצב לאחר הלידה דורש משקפיים חדשים.

 

איתן הלימי, אופטומטריסט סופר־פארם אופטיק ממליץ: עשרה כללים לרשום ולזכור.

1. הריון תקין אינו מחייב בהכרח ירידה באיכות הראייה.

 

2. אם האשה עברה טרום ההריון היפרדות רשתית, חשוב לציין זאת בפני הרופא המטפל. ייתכן ויהיה צורך בלידה מכשירנית או בניתוח קיסרי, כדי למנוע מאמץ המופיע בעת הצירים.

 

3. רגישות בקרנית ויובש בעיניים במהלך ההריון הן תופעות טבעיות.

 

4. מומלץ לבקר אצל רופא עיניים ואופטומטריסט לפחות פעם אחת במהלך ההריון.

 

5. גם אם יש החמרה בראייה ושינוי במספר במשקפיים, לא מומלץ להחליף אותם במהלך ההריון, אלא רק בעצת אופטומטריסט מומחה.

 

6. מכיוון שרוב הסיכויים שמצב הראייה יחזור לקדמותו לאחר הלידה – רצוי לשמור את המשקפיים הקודמים, במידה והיו כאלו – בהישג יד.

 

7. יש לבצע בדיקת ראייה שלושה חודשים לאחר הלידה.

 

8. חשוב להתייעץ עם אופטומטריסט מומחה, גם כשהאשה מרכיבה עדשות מגע. השינויים שעוברת הקרנית בזמן ההריון והרגישויות שגוברות בעיניים, הכנסה והוצאה של עדשות מהעיניים עלולות לגרום לכאב קל ולתחושה של גוף זר ויובש בעיניים למשך ההרכבה. ייתכן והאופטומטריסט ימליץ על סוג עדשות שונה, או להשתמש רק במשקפיים במהלך ההריון.

 

9. לא מומלץ לעבור ניתוח להסרת משקפיים בלייזר במהלך ההריון, שכן ההורמונים משפיעים על עובי וצורת הקרנית. תוצאות הניתוח לא יהיו אופטימליות ומדויקות, ההחלמה תהיה קשה וייתכן ויהיה צורך בניתוח תיקון לאחר הלידה.

 

10. לרעלת הריון ישנם כמה תסמינים אופייניים ביניהם טשטוש ראייה ולכן כדאי לבדוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים