שתף קטע נבחר

בין שתי מחאות חברתיות: איפה יקר יותר לחיות - בישראל או בצרפת?

שבע שנים לאחר המחאה החברתית בישראל, גם בצרפת מוחים על רקע התייקרות הדלק ויוקר המחיה במדינה. בדקנו בעזרת אתר Numbeo, המאפשר להשוות את יוקר המחיה בין מדינות, איפה יקר יותר. המסקנה: צרפת זולה יותר בין היתר בדיור, במסעדות וגם בהלבשה והנעלה. בישראל העוף, הפירות, הירקות והחיבור לאינטרנט זולים יותר

גל מחאה אלים שוטף בימים אלה את פריז ומוקדים נוספים, לאחר שהמוני צרפתים יצאו לרחובות על רקע התייקרות הדלק ויוקר המחיה הגבוה. מחאה חברתית דומה, אם כי אלימה הרבה פחות, התרחשה בישראל בקיץ 2011. ניסינו להשוות בין שתי מחאות אלה - מה דומה ומה שונה. בנוסף, בדקנו איפה יקר יותר לחיות - בישראל או בצרפת?

 

"מקרון הגנב, תתפטר": גז מדמיע וזרנוקי מים נגד מפגינים בפריז

 

בשורה התחתונה: יוקר המחיה בצרפת נמוך ב-0.18% מבישראל, בחישוב מצטבר של כל הערים בשתי המדינות, ללא נתוני הדיור. מבחינת עלות הדיור, נמצא שעלות שכר הדירה בצרפת נמוכה ב-11.96% מאשר בישראל, שוב על בסיס חישוב מצטבר של כל הערים בשתי המדינות.

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
ההפגנה נגד יוקר המחיה בפריז(צילום: AFP)

 

ההשוואה כללה עלויות של מצרכים ושירותים בסיסיים באמצעות כלי השוואת יוקר המחיה בין מדינות ואף בין ערים בעולם של אתר Numbeo. האתר משמש למדידה ולהשוואת איכות החיים ויוקר המחיה במדינות שונות, ומתעדכן באופן תדיר על בסיס מערכת נתונים המשתמשת במידע שנמסר על ידי תושבי ערים ומדינות שונות בכל העולם. לטענת האתר, הוא מספק מידע עדכני ובזמן אמת בדבר יוקר המחיה, עלויות  דיור, הוצאות בריאות, תחבורה ותנאי ביטחון אישי וזיהום אוויר.

 

האתר מאפשר להשוות בין מדינות שונות לפי הוצאות שונות בהתבסס על מטבעות שונים או על יחידות מדידה מטריות, ומאחר שהוא זיהה שאנחנו מישראל, הוא סיפק השוואה כללית בין ישראל לצרפת כשביקשנו להתמקד בנתוניה של האחרונה. מהנתונים הכלליים עולה כי נתוני האתר נכון להיום מעודכנים לדצמבר 2018. על מנת שתוצג השוואה קלה להבנה במושגי היומיום, ביקשנו מהאתר להציג מחירים למוצרים ושירותים שונים בשקלים, הן בצרפת והן בישראל.

אינפו כלכלה מחאה צרפת יוקר מחיה ()

דיור: זול יותר בצרפת

לשכור דירה זול יותר בצרפת. מחיר השכירות החודשית לדירת חדר אחד במרכז העיר בצרפת עומד על 2,762 שקל, בעוד שבישראל המחיר הוא 3,427 שקל. שכר הדירה הממוצע לדירת חדר אחד מחוץ למרכז העיר בצרפת הוא 2,206 שקל בחודש, ואילו בישראל המחיר הוא  2,730 שקל.

 

מחיר השכירות לדירת שלושה חדרים במרכז העיר בצרפת עומד על 5,505 שקל בחודש, בעוד שבישראל המחיר הוא 5,825 שקל. מחיר השכירות לדירת שלושה חדרים מחוץ למרכז העיר בצרפת עומד על 4,119 שקל, ואילו בישראל המחיר הוא 4,589 שקל.

 

גם לרכוש דירה זול יותר בצרפת: בקניית דירה המחיר למ"ר במרכז העיר בצרפת עומד על 24,792 שקל, ואילו בישראל המחיר גבוה ב-1,354 שקל ועומד על 26,146 שקל. מחיר דירה למ"ר בקנייה מחוץ למרכז העיר בצרפת עומד על 15,590 שקל, ואילו בישראל הוא 17,333 שקל.

 

לפי האתר, גובה משכורת חודשית ממוצעת נטו לאחר מס עומד על 7,874 שקל בצרפת, בעוד שבישראל השכר גבוה יותר ועומד על 8,194 שקל נטו לאחר מס.

 

בצרפת שיעור הריבית השנתית על המשכנתא, למשכנתאות למשך 20 שנה בריבית קבועה, עומד על 1.79%, ובישראל – 3.49%.

  

בילוי במסעדה: בישראל יקר יותר

בתחום המסעדות, המחיר הממוצע לארוחה במסעדה לא יקרה בצרפת הוא 53 שקל, ואילו ארוחה לשני סועדים במסעדה בינונית במחיריה עולה בממוצע 201 שקל. לעומת זאת, בישראל עלותה הממוצעת של ארוחה במסעדה לא יקרה היא 55 שקל, ואילו ארוחה לשני סועדים במסעדה בינונית עולה 210 שקל.

בישראל תשלמו יותר על בירה (צילום: אריק לונד) (צילום: אריק לונד)
בישראל תשלמו יותר על בירה(צילום: אריק לונד)

בצרפת ארוחה ממוצעת במקדונלדס עולה 33.70 שקל, בישראל עלותה היא 50 שקל. חצי ליטר בירה מקומית מהחבית בצרפת עולה 21 שקל ובישראל 28 שקל. בירה מיובאת עולה בצרפת כ-19 שקל לבקבוק של 0.33 ליטר ובישראל 26 שקל.

 

קפוצ'ינו עולה בצרפת 11.20 שקל ובישראל 12 שקל. משקה מוגז זול יותר בישראל. בקבוק של 330 מ"ל קוקה קולה או פפסי קולה עולה בצרפת 9.89 שקלים, בעוד שבישראל המחיר הממוצע עומד על 8.68 שקלים, אולם בקבוק של 330 מ"ל מים עולה בצרפת 6.44 שקלים ובישראל - 6.98 שקלים.

 

חלב יקר יותר בישראל אבל העוף זול יותר

ליטר חלב עולה בצרפת 3.98 שקלים ובישראל - 5.63 שקלים. כיכר לחם לבן במשקל 500 גרם עולה בצרפת 5.50 שקלים ובישראל - 6.71 שקלים. קילו אורז לבן עולה בצרפת בממוצע 7 שקלים, ובישראל - 8.11 שקלים.

 

אריזה של 12 ביצים בגודל רגיל עולה בצרפת 10.74 שקל, ובישראל - 12.33 שקל. קילוגרם גבינה מקומית עולה בצרפת 62.55 שקל, יקר ב-47% מישראל, שבה המחיר הוא 42.52 שקל. ק"ג חזה עוף, ללא עצמות וללא עור, עולה בצרפת 42.05 שקל, יקר ב-28% מהמחיר בישראל, שעומד על 32.84 שקל.

 

מחירו של ק"ג בשר בקר בצרפת הוא 66.44 שקל בממוצע, גבוה אך במעט ממחירו בישראל – 65 שקל.

 

ק"ג תפוחים עולה בצרפת 9.81 שקלים ובישראל מעט זול יותר - 9.05 שקלים. ק"ג בננה עולה בצרפת 7.91 שקלים, ובישראל מחיר דומה של 7.95 שקלים. ק"ג תפוזים עולה בצרפת 9.08 שקלים, ובישראל המחיר נמוך ב-40% – 5.51 שקלים.

 

ק"ג עגבניות עולה בצרפת 10.03 שקלים, ואילו בישראל המחיר נמוך ביותר מ-50% ועומד על 5 שקלים. מחירו של ק"ג תפוחי אדמה בצרפת הוא 6.48 שקלים, ובישראל מחירו נמוך ב-39% ועומד על 3.97 שקלים.

 

ק"ג בצל בצרפת עולה 7.30 שקלים, כשבישראל המחיר נמוך בהרבה - 3.29 שקלים. ראש חסה עולה בצרפת 4.55 שקלים ובישראל 5.18 שקלים.

 

בקבוק מים 1.5 ליטר עולה בצרפת 2.47 שקלים ובישראל - 4.31 שקלים. בצרפת אריזת 20 סיגריות מרלבורו עולה 32.23 שקל, ובישראל 35 שקל.

 

הרבה יותר יקר לקנות מכונית בישראל, אבל התחבורה הציבורית זולה יותר 

מחיר נסיעה בכיוון אחד בתחבורה ציבורית מקומית (אוטובוס) בצרפת הוא 6.74 שקלים, ואילו בישראל 5.90 שקלים. כרטיס חופשי-חודשי בצרפת עולה 227.49 שקל ובישראל 213 שקל. מחירה ההתחלתי של נסיעה במונית על פי המונה בצרפת הוא 21.06 שקל, ובישראל 12 שקל. מחיר נסיעה במונית לקילומטר בצרפת הוא 7.41 שקלים ובישראל 3.73 שקלים.

כרטיס חופשי-חודשי זול יותר בישראל (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
כרטיס חופשי-חודשי זול יותר בישראל(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

מחירו של ליטר דלק בצרפת עומד על 5.97 שקלים ובישראל - 6.29 שקלים. בצרפת מחירו של רכב טויוטה קורולה חדש עומד על 89,386 שקל, בזמן שבישראל מחירו הוא 130,330 שקל. בצרפת מחירה של פולקסווגן גולף חדשה הוא 84.3 אלף שקל, ואילו בישראל המחיר הוא 131 אלף שקל.

 

המחיר החודשי של חשבונות חשמל, חימום, קירור, מים וארנונה בצרפת הוא 588.51 שקל לדירת 85 מ"ר, בעוד שבישראל המחיר הוא 701.50 שקל.

 

המחיר החודשי לשירותי חיבור לאינטרנט בצרפת הוא 115.96 שקל, בעוד שבישראל המחיר הוא 91.39 שקל. מחיר מנוי לחדר כושר למבוגר בצרפת הוא 155.59 שקל בחודש, ובישראל המחיר הוא 245.07 שקל בחודש. בעוד כרטיס ליחיד לקולנוע לסרט בינלאומי עולה בצרפת 42.13 שקל, בישראל המחיר הוא 40 שקל.

 

על מעונות וגנים פרטיים למשך יום לימודים מלא משלמים בצרפת 2,759 שקל בחודש לילד ובישראל קצת פחות – 2,668 שקל בחודש לילד.

 

מבחינת הלבשה והנעלה, מחיר זוג מכנסי ג'ינס ליווייס עומד בצרפת על 344 שקל, בעוד שבישראל הוא עומד על 313 שקל. שמלת קיץ שנקנית ברשת ביגוד כגון זארה, H&M ודומותיהן עולה בצרפת 136 שקל, בעוד שבישראל מחירה הוא 198 שקל. זוג נעלי ריצה בינוני באיכותו של נייק עולה בצרפת 354 שקל, בעוד שבישראל המחיר גבוה יותר ועומד על 415 שקל בממוצע. מחיר נעלי עסקים מעור לגברים עומד בצרפת על 469 שקל, ואילו בישראל המחיר נמוך יותר ועומד על 434 שקל.

 

"מעמד הביניים מרגיש שמקרון בגד בו"

אז למה הצרפתים כל כך זועמים? "כשעמנואל מקרון נבחר לתפקיד נשיא צרפת, היתה הרגשה שהוא הביא זרם חדש ויציל את צרפת", אומרת פרופ' אליז ברזיס, ראש מכון אהרן מאיר במחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר אילן, מומחית לצמיחה כלכלית ולבעיות מאקרו-כלכליות וילידת צרפת בעצמה. "מאז הוא בעצם דואג לאליטה, והוא כל הזמן מעביר חוקים כדי שהאליטה לא תצטרך לשלם מיסים. זאת משום שמקרון חושב שזה יעזור לרוח היזמות, אבל זה לא מה שקורה. כל אנשי מעמד הביניים, שבחרו במקרון, לא יכולים עכשיו להביט בו בגלל תחושה של בגידה".

 

מדוע בני מעמד הביניים חשים שמקרון בגד בהם?

"מה שמעניין את מקרון הם החוקים ארוכי הטווח להצלת כדור הארץ מהתחממות. בצרפת נחתמו כל ההסכמים למניעת ההתחממות הגלובלית, ומה שמעניין את מקרון הוא לעשות שיהיה טוב יותר בעולם מבחינה סביבתית בעוד 100 שנה, אך לא מעניין אותו שעכשיו אנשים לא גומרים את החודש. לכן יש תחושת אנטגוניזם מאוד חזקה כלפיו, וזה לא הולך להסתיים במהרה ובקלות".

 

לדבריה, המחאה בצרפת כלל לא דומה למחאה החברתית ב-2011 בישראל: "המחאה בצרפת היא הרבה יותר עמוקה", היא אומרת. "בצרפת המחאה נובעת ממאבק של מעמד הביניים מול האליטה, שלטענת מעמד הביניים מתעניינת בשינויי האקלים ובעולם כולו, אך לא מתעניינת במה שקורה בצרפת כעת. אנשים ממורמרים ולכן הם יוצאים להפגין".

 

לדבריה, "זהו סיפור של אי הבנה עמוקה מאוד בין האליטה השולטת לבין העם. לא פעם בעיתונות הצרפתית מדברים על 1789, אז המלך לואי ה-16 לא הבין את מה שקורה לעם, ולא סתם".

 

מקרון העלה את המס על הדלק בצורה קיצונית, מזכירה ברזיס, והצרפתים המתגוררים בפרברים צריכים את המכוניות כדי לנוע ממקום למקום, ומרגישים על בשרם את ההתייקרות הזו. "מעלים להם את המיסים ומורידים להם את ההכנסה הפנויה", היא אומרת. "המס על הדלק כמעט הוכפל, והחשש הוא שמיסים נוספים יעלו".

 

בנוסף, לדבריה, מקרון מעוניין בהגדלת מספר שעות העבודה השבועיות, מה שיאפשר גמישות לחברות. "האיגודים המקצועיים בצרפת מאוד חזקים, לא כמו בישראל שבה הם נחלשים. גם את זה מקרון רוצה לשנות, הוא רוצה להחליש את כוחם, והוא רוצה לבצע את כל השינויים בבת אחת, אבל זה יתפוצץ בפניו".

 

המחאה התחילה, לדברי ברזיס, ברשתות החברתיות. פרופיל המוחים הוא של הצרפתי הממוצע, שאיננו צעיר במיוחד, שנמאס לו. "זה קצת מזכיר את אובמה מול טראמפ. אובמה היה מעוניין לטפל בבעיות של העולם ופחות של ארה"ב. הגיע טראמפ ואמר, 'בעיות של העולם? שמישהו אחר יטפל, אני מטפל בבעיות של ארה"ב'".

 

בין הקוטג' לדלק

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, טוען שהדמיון בין המחאה החברתית בישראל למחאה החברתית בצרפת נובע מהתייקרותו של מוצר אחד שהציתה את ההפגנות. "בצרפת העלו את מחירי הדלק, ואצלנו לפני המחאה החברתית ב-2011 העלו את מחירי הקוטג'", הוא אומר.

 

לדבריו, "כיום אין מחאה בישראל, אבל היא ממשיכה להיות מדינה יקרה. מאז המחאה החברתית, ישראל לא נהייתה זולה יותר מהמדינות האחרות, על אף שהאינפלציה אצלנו היתה מאוד נמוכה מאז המחאה ועלתה מאז בכ-4%. לכאורה, המחירים לתושבי ישראל לא עלו והמצב השתפר, כי השכר עלה הרבה יותר מהאינפלציה - הוא עלה בכ-20% מאז - אבל בהשוואה למדינות אחרות, מאחר שהשקל היה בשנים האחרונות מאוד חלש, המחירים עדיין מאוד גבוהים".

 

עוד הוא אומר כי "יש לסייג ולומר שמחירי הדירות עלו מאוד בשבע השנים האחרונות מאז המחאה, והם אינם חלק ממדד המחירים. מדד מחירי הדיור עלה ב-38% מאז המחאה החברתית, אולם מצב סל הצריכה של תושבי ישראל השתפר כי האינפלציה היתה אפסית והשכר עלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עימותים אלימים בפריז. הרקע: יוקר המחיה
צילום: AFP
מומלצים