שתף קטע נבחר
צילום: דובר צה"ל, אביהו שפירא

המנהרות - שלב בדרך לטיפול באיום הגדול באמת

לחיזבאללה ייקח זמן להחליט איך להגיב לחשיפת המנהרות. חדירתן לישראל תאפשר פעולה דיפלומטית - ואולי צבאית - מול הסכנה הגדולה: הטילים המדויקים. ומהי התשובה לתושבים בצפון שטוענים "אמרנו לכם"?

 

 

בשלב זה ההערכות בישראל הן שלא צפויה הסלמה מלחמתית בצפון. זאת מפני שצה"ל פועל כעת לחישוף ולהשמדה של מנהרה ואולי מנהרות באזור מטולה, אבל העבודות מתבצעות בשטחנו ולחיזבאללה או לממשלת לבנון אין שום עילה לטעון שישראל פועלת בשטחם או מבצעת פעולה תוקפנית כלשהי. 

 

חיזבאללה נתפס בהפתעה. חפירת המנהרות ההתקפיות לתוך שטחה של ישראל התבצעה בשקט, וכנראה בעומק שגרם לחיזבאללה לחשוב שישראל לא זיהתה את המאמץ התת-קרקעי. ייקח לארגון כמה ימים כדי לבצע הערכת מצב ואז להחליט אם לפעול או לא לפעול.

 

הסיבה השלישית לכך שלא צפויה מלחמה בשלב זה היא שחשיפת מנהרות התקפיות לתוך שטח ישראל מביכה את ממשלת לבנון, את חיזבאללה ואת פטרוניהם האיראניים בזירה הבינלאומית. לחיזבאללה אין עניין להסלים את האירוע כי הוא צפוי לגרור כך פעולה בינלאומית בהובלת ארה"ב וצרפת, לגינוי לבנון ואולי להטלת סנקציות עליה.

 

הסיבה הרביעית היא אולי החשובה מכולן: אם חיזבאללה ינסה להפריע לחשיפת המנהרות באמצעות ירי לשטחנו, ישראל עשויה להרחיב את הפעולה לכל שטח לבנון, כדי לפגוע במאמצים של איראן להקים מפעלים שבהם ישודרג הדיוק של ארסנל הטילים והרקטות שבידי חיזבאללה. חיזבאללה והאיראנים חוששים מאוד ממצב כזה.

 

 

 

בהקשר זה נזכיר את הפגישה שהתקיימה אתמול בין ראש הממשלה ושר הביטחון נתניהו לבין מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בבריסל שבבלגיה. בפגישה שנקבעה בבהילות השתתפו גם ראש המוסד יוסי כהן, ראש המטה לביטחון לאומי מאיר בן שבת והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה. בהודעה שהתפרסמה בתום הפגישה נאמר שהיא עסקה בבלימת הפעילות האיראנית בצפון, כולל בלבנון ובעיראק, אבל סביר בהחלט להעריך שנתניהו יזם את הפגישה כדי להתריע בפני ארה"ב על התחלת עבודות חישוף המנהרות, שכמובן עלולה להתפתח למלחמה רבתי, אם חיזבאללה ינסה להתנגד.

 

המפגש עצמו נועד לאותת לכל הגורמים הפועלים לצד איראן ובחסות איראן בצפון כי ישראל לא תשלים עם חפירת מנהרות התקפיות לשטחה ועם שיפור הדיוק של מאגר הטילים והרקטות העצום שבידי חיזבאללה. לחיזבאללה יש 150-120 אלף טילים ורקטות מוכנים לפעולה בכל שטח לבנון, כולל דרום לבנון.

 

הלחץ יגבר

כבר לפני כמה שנים הודיע נסראללה כי ארגונו מתכוון "לכבוש את הגליל". הוא פרסם אז באתרים הקרובים לארגון "מפת מבצע" שלפיה מתכוון חיזבאללה לחדור לישראל במספר צירי תנועה מצפון לדרום, ולכבוש חלק ניכר מהגליל המערבי והמזרחי בין מטולה לראש הנקרה. ישראל התייחסה לתוכנית הזאת ברצינות רבה, וכתוצאה מכך הוחלט להקים מכשול על גבול הצפון שיקשה על אנשי חיזבאללה לחדור בפעולה קרקעית.

 

לפני ימים אחדים גינה מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בדו"ח שהגיש את ממשלת ישראל על הקמת המכשול - כולל חומה - בקטעים מסוימים בגבול לבנון. הוא טען שהמכשול הזה יוצר מתיחות בגבול. באותו דו"ח גינה גוטרש גם את ממשלת לבנון על שאינה מקפידה על קיום ההסדרים מהסכם הפסקת האש שסיים את מלחמת לבנון השנייה ב-2006.

 

תמונות ממבצע
מבצע "מגן צפוני"(צילום: דובר צה"ל)

תמונות ממבצע
מבצע "מגן צפוני"(צילום: דובר צה"ל)

עכשיו כשישראל חשפה ותוכיח לאו"ם את קיומן של מנהרות התקפיות לשטחנו, יצטרך גוטרש להתייחס לעניין והלחץ הבינלאומי על לבנון יגבר. סביר להניח שארה"ב, צרפת, בריטניה וגרמניה ומדינות נוספות במערב, כולל האיחוד האירופי, ילחצו עכשיו על חיזבאללה ואיראן לא רק להפסיק עם חדירת המנהרות לתוך שטח ישראל - שנחשבת לתוקפנות בוטה כשלעצמה - אלא גם להפסיק בפעילות מפעלי דיוק הרקטות והטילים.

 

מבחינת ישראל המנהרות למעשה כבר חדלו להיות איום מרגע שנחשפו, אבל האיום הגדול והממשי הוא דיוק ושיפור של הטילים והרקטות. כתוצאה ממנו, אם תיפתח מלחמה, ייגרמו הרס ואבידות בישראל - מערכות היירוט לא יספיקו מול טילים רבים מצוידים במנגנון ניווט מדויק, שעלולים לפגוע במטרות צבאיות חיוניות ובמטרות אזרחיות רבות. את זה ישראל נחושה למנוע בכל מחיר. סיפור המנהרות יכול לסייע להתמודדות הדיפלומטית - ואולי גם לאפשר פעולה צבאית מול האיום העיקרי. 

 

תמונות ממבצע
מבצע "מגן צפוני"(צילום: דובר צה"ל)

באזורי ואדיות, לא ביישובים

אי אפשר שלא להתייחס לטענות של אזרחים ביישובי גבול הצפון שכמה מהם זיהו חפירת מנהרות מתחת לבתיהם. הם בוודאי יגידו עכשיו "צדקנו", אבל האמת היא שאת המנהרות חפר חיזבאללה באופן שיאפשר לאנשיו לצאת מהמנהרות בצורה מסודרת לפעולה ואז לתקוף את היישובים.

 

מה שהניע את חיזבאללה לבנות את המנהרות הוא למעשה המכשול שבנתה ישראל, ועדיין ממשיכה לבנות, מעל פני השטח. הם הבינו שישראל נכנסת למבצע צבאי מעל פני הקרקע ואז, כמו חמאס בשעתו, התחילו לחפור את המנהרות בצלע הקשה של הגליל. האינטואיציה של התושבים הייתה נכונה, אבל הם כנראה לא שמעו את חפירת המנהרות כפי שטענו.

 

חפירת המנהרות מצד חיזבאללה בגבול הצפון היא מבצע לא פשוט בגלל הקרקע. בעוד בדרום חופר חמאס באדמת חימר מעורבת בחול, שקל לחפור בה אפילו בכפית, בצפון מדובר בסלעי גיר, שהחציבה בהם קשה ומחייבת שימוש בכלים מכניים שעושים רעש רב וקל יחסית להבחין בהם. לכן ניסה חיזבאללה למקם את המנהרות שלו באזורי ואדיות שבהם שכבות עבות של קרקע רגילה, שבהן חפירת המנהרות קלה יותר.

 

בכל מקרה אפשר להניח ששיטות הפעולה והאמצעים שפותחו לטובת חשיפת המנהרות על גבול רצועת עזה הותאמו למקרה הצפוני, והם שאפשרו את גילוי המנהרות, זיהוי התוואי שלהן - וכעת את השמדתן. לצה"ל ולמערכת הביטחון כולה, וכמובן למערך המודיעיני, מגיעה מכל אזרחי ישראל טפיחה גדולה על השכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אתרי טילים של חיזבאללה בביירות
צילום: דובר צה"ל
מומלצים