שתף קטע נבחר

שיטות החקירה שהפרקליטות מסרבת לחשוף

נרקומנים שמקבלים כסף והקלות משמשים "מדובבים" שסוחטים הודאות מנחקרים. המקרים של זדורוב, חייבטוב ורדאי מדליקים נורה אדומה

 

אלישע חייבטוב (צילום: תלם יהב)
אלישע חייבטוב. זיכוי מאוחר(צילום: תלם יהב)

מדובב משטרתי הוא על פי רוב רב-עבריין, סוכן מדיח, שבתמורה לשירותיו מקבל כסף, סמים והקלות, ומובטח לו מענק כספי מיוחד אם יצליח לגרום לנחקר להודות בפשע שמיוחס לו. לפני כמה חודשים הורה סגן נשיא בית משפט המחוזי לוד, מנחם פינקלשטיין, לפרקליטות לחשוף את ההנחיה החדשה של פרקליט המדינה בנושא הפעלת מדובבים, ואת הנוהל המשטרתי הנגזר ממנה. הפרקליטות סירבה לחשוף את המסמכים הנדרשים בכל תוקף והוציאה תעודת חיסיון על הכללים החדשים, אך מתוך טיוטה שהעבירה לסנגורים של נאשמים בתיק רצח עלה כי בהנחיה החדשה "בחקירת עבירת רצח, הנוהל וטיוטת ההנחיה, מתירים דיבוב אסיר – ללא מגבלה".

 

 

מניתוח של כמה פרשות רצח שצבעו את הכותרות בתקופה האחרונה ניתן ללמוד מעט כיצד מיישמת המשטרה את ההנחיה "ללא הגבלה". אלישע חייבטוב זוכה באוגוסט האחרון בבית המשפט העליון מאישום ברצח שהתבסס על הודאות שחילץ ממנו מדובב משטרתי, שסיפק לו הרואין לתא המעצר ופיתה אותו להשתמש. המדובב קיבל כסף בגין שירותיו וגם בונוס בתמורה להשגת ההודאה. הוא שיקר בעדותו, ומסר לחייבטוב את הפרטים ה"מוכמנים" שעליהם הסתמכה הרשעתו בבית המשפט המחוזי.

 

בחודש שעבר זוכה סולומון רדאי מאישום ברצח שגם הוא התבסס על הודאות שחולצו ממנו באמצעות סוכן מדיח. גם במקרה זה השתמש המדובב בסמים ו"כיבד" בהם את הנאשם. גם כאן נאמר למדובב מראש כי יזכה למענק כספי מיוחד אם יצליח לגרום לרדאי להודות ברצח שיוחס לו.

 

המדובב הציג את עצמו בפני רדאי כעבריין בכיר, מסוכן ורב עוצמה. הוא הציע לו להשתתף עמו בפעילויות עברייניות חמורות והבטיח תמריצים כספיים מפתים עבור. יתירה מכך: הוא התוודה בפני רדאי ברצח שביצע, תבע ממנו להפגין גילוי לב מקביל, ואיים שלא ישלים עם מצב שבו לרדאי יש יתרון של ידע מפליל אודותיו.

 

באוקטובר האחרון, בתוכנית מיוחדת ברשת 13 על רקע פרשת רצח תאיר ראדה, והטענות להרשעת שווא של רומן זדורוב, התראיינה קצינת מודיעין ראשית לשעבר של שב"ס, בטי להט. היא סיפרה שהמשטרה מגייסת מדובבים בעיקר מאגפים של טעוני הגנה, אסירים מהסוג הנחות והבזוי ביותר, בדרך כלל נרקומנים שבשביל מנה מוכנים לדובב בלי קשר לעובדות ולאמת.

 

להט התייחסה בעיקר להפעלה של ארתור, המדובב שעל פי טענות ההגנה במשפט הנחה את זדורוב להודות ברצח תוך שהוא שותל במוחו עובדות שקריות על פרטי הרצח, כפי שנמסרו לו על ידי החוקרים. למשל, שנתפסו דגימות דם ו-DNA על גופתה של תאיר ראדה - עובדה שקרית ולא נכונה בעליל.

 

ייתכן שישנם מקרים שבהם, כדי להגיע לאמת העובדתית, יש להפעיל שיטות חקירה קיצוניות. אך אל לנו לשכוח כי עצמאותנו והבטחת קיומנו כדמוקרטיה חופשית כרוכה גם במחויבות המדינה לחירות הפרט מהאשמתו והרשעתו על לא עוול בכפו, ולהגנה על זכותו של הציבור לכך שהאמת המשפטית תתקרב לאמת העובדתית.

 

התנאים לפגיעה בחירות, כמו בשאר זכויות היסוד, מעוגנים ב"חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו". כשם שכתבה שופטת העליון בדימוס דליה דורנר: "ראש וראשון לתנאים אלו הוא הוכחת קיומן של ראיות לכאורה שהן הבסיס להצדקת שלילת החירות".

 

  • ד"ר יוסף זהר הוא עמית מחקר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, ועמית הוראה בחוג לקרימינולוגיה במכללה האקדמית גליל מערבי

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים