שתף קטע נבחר

אין כדורגל, אין עסקים: פריז נערכת למהומות

הנשיא מקרון נכנע למפגינים וביטל את העלאת מס הדלק אחרי המהומות הקשות בשאנז אליזה, אך המוחים מתכננים עוד הפגנות ענק בשבת. משחקי כדורגל בוטלו, חנויות ומסעדות ייסגרו. גם היום: נהגים חסמו כבישים, נערים התעמתו עם שוטרים. יריבי מקרון יוזמים הצבעת אי-אמון

משטרת צרפת ובעלי חנויות נערכים לאפשרות של גל אלימות נוסף, בהפגנות המחאה נגד הממשלה שייערכו ביום שבת. באמצע השבוע אמנם נכנע הנשיא עמנואל מקרון לדרישתם המרכזית של המפגינים כשהקפיא ואחר כך גם ביטל את העלאת המס על הדלק, העלאה שהוציאה בשבועות האחרונים מאות אלפים לרחובות, אבל כעת מציגים המפגינים דרישות אחרות הנוגעות לבעיית יוקר המחיה בצרפת, וסופה של המחאה אינו נראה באופק.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
המהומות בפריז בסוף השבוע שעבר(צילום: AFP)

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
הרס בשאנז אליזה(צילום: AFP)

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ארגוני שוטרים והרשויות המקומיות ערכו היום (ה') ישיבות חירום כדי להיערך לאפשרות של אלימות נרחבת, וכך עשו גם קבוצות של פעילי מחאה, שפרסמו ברשתות החברתיות ובקבוצות שיח באפליקציות השונות את תוכניותיהן לסוף השבוע.

 

המפגינים, נזכיר, מכונים "האפודים הצהובים", על שם האפודים הזוהרים שכל נהג בצרפת מחויב להחזיק במכוניתו לשעת חירום. המוני המפגינים התייצבו למחאות בשבועות האחרונים כשהם לובשים את האפודים האלה. בסוף השבוע שעבר התחוללו עימותים קשים בין המפגינים לבין כוחות הביטחון, ובפריז נרשמו המהומות הקשות ביותר שידעה העיר זה עשרות שנים. לקראת סוף השבוע הקרוב החליטו רבים מבעלי החנויות והמסעדות בבירה הצרפתית שלא לפתוח את בתי העסק שלהם ביום שבת, מחשש שייפגעו.

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
באפודים צהובים. פעילי המחאה(צילום: AFP)

נשיא צרפת עמנואל מקרון בסיור ב פריז אחרי המהומות (צילום: AFP)
הנשיא מקרון. התקפל וכמעט לא נשמע(צילום: AFP)

 

הפגנות המחאה בצרפת – סיקור נרחב:

מקרון נכנע למפגינים: הקפיא את העלאת מס הדלק

נשיא ירוק מול האפודים הצהובים

אש והרס בלב פריז: "להרוג את הבורגנים"

 

גם היום נרשמו אירועים אלימים, כשנערים התעמתו עם שוטרים בבית ספר תיכון ממערב לפריז. העימותים אירעו במסגרת מחאת תלמידים ארצית על הליכי הקבלה לאוניברסיטאות. ברחבי צרפת המשיכו היום נהגים לבושים באפודים צהובים לחסום כבישים, וכעת הם דורשים קיצוץ במיסים אחרים וסיוע של הממשלה.

נזקים בפריז לאחר הפגנות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
נזקים בפריז לאחר הפגנות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איגוד שוטרים קטן אחד קרא לאנשיו לשבות ביום שבת, והדבר עלול להקשות עוד יותר על כוחות הביטחון ביום שבת. איגודי שוטרים אחרים אינם דנים באפשרות של שביתה, אך בהם מביעים דאגה מהאפשרות שגורמים קיצוניים ינצלו את אווירת המחאה כדי לזרוע הרס רב יותר מחרתיים. הדאגה היא בין השאר מכך שלתנועת המחאה אין מנהיגים ברורים, ולפיכך גורמים קיצוניים עשויים להשתלט עליה.

 

משטרת צרפת התמודדה בימים האחרונים עם ביקורת על כך שלא הצליחה למנוע ממפגינים לגרום נזק לשער הניצחון ולחנויות בשאנז אליזה במרכז פריז. עוד נמתחה עליה ביקורת בשל כוח מופרז שהפעילה לכאורה נגד המפגינים. בין השאר הופצו סרטונים שבהם נראו שוטרים מכים מפגינים בסניף "ברגר קינג" בשאנז אליזה, והם הגבירו את הכעס על המשטרה.

פסל של מריאן הסמל הלאומי צרפת שער הניצחון (צילום: EPA)
ההרס שנגרם לפסל מריאן במחאה האלימה(צילום: EPA)

ההפגנה על יוקר המחייה בפריז (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מקרון עצמו, שהמפגינים מרכזים חלק גדול מאוד מהמחאה שלהם נגדו, כמעט שלא נראה או נשמע בשבוע החולף. רק בשנה שעברה ניצח מקרון בן ה-40 ברוב מוחץ בבחירות, אבל בשנה החולפת הוא איבד רבים מתומכיו בגלל קיצוצים שעשה במיסים לעשירים, רפורמות שלא היו מובנות לציבור – וגם התחושה שהוא אליטיסט ומנותק מהעם. מקרון זוכה כעת לכ-20% תמיכה בלבד, נתון גרוע ביותר לנשיא בצרפת.

 

הבחירות הבאות לנשיאות צרפת ייערכו רק בשנת 2022, כך שנותר לו לכאורה זמן לשקם את תדמיתו, אך לעתה עתה מצבו נראה קשה ביותר, ויריביו הפוליטיים מתכננים לערוך הצבעת אי-אמון נגדו בשבוע הבא.

 

המהומות בפריז מדאיגות גם את התיירים הרבים המבקרים בעיר, וארבעה משחקי כדורגל שהיו אמורים להיערך בסוף השבוע בליגה הצרפתית בוטלו. זו מכה גם לכלכלה המקומית בשיאה של עונת הקניות לחגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אש בשאנז אליזה בשבת
צילום: EPA
מומלצים