שתף קטע נבחר

טילים שיכולים להגיע לאירופה: איראן מרחיבה את הניסויים

5 שיגורים ב-2017, לפחות 12 השנה: מסמכים של גורמי ביון מערביים שהועברו לעיתון גרמני מראים כי מספר שיגורי הטילים הבליסטיים זינק משמעותית. הניסויים: בטילי שיהאב 3, בטילי שיוט ובטילים לטווח קצר. "השיהאב 3 מיועד לשימוש גרעיני", קובע חוקר

 

 

איראן הרחיבה את ניסויי הטילים שלה השנה, ובכלל זאת ניסויים בטילים בליסטיים שיכולים להגיע לשטחי האיחוד האירופי. כך עולה ממסמכים של גורמי ביון מערביים, שהוצגו בפני העיתון הגרמני "די וולט". לפי המסמכים, נראה כי איראן הגדילה במידה ניכרת את מספר הניסויים, וייתכן שבכך היא מפירה את החלטות האו"ם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי הנתונים, ב-2018 לבדה שיגרה טהרן לפחות שבעה טילים לטווח בינוני במסגרת ניסויים. בנוסף, האיראנים שיגרו לפחות חמישה טילים לטווח קצר וטילי שיוט, שגם השימוש בהם עשוי להפר את הנאמר בהסכם הגרעין. בהסכם, שעליו חתמה איראן עם המעצמות ב-2015, היא נדרשה "לא לבצע פעילות הקשורה לטילים בליסטיים שמיועדים לשימוש בנשק גרעיני".

שיגור טיל חוראמשאר אשתקד. השנה מספר הניסויים זינק (צילום: AFP, IRIB TV) (צילום: AFP, IRIB TV)
שיגור טיל חוראמשאר אשתקד. השנה מספר הניסויים זינק(צילום: AFP, IRIB TV)

הטיל, במצעד צבאי ()
הטיל, במצעד צבאי

על פי המידע שהועבר לעיתון הגרמני, איראן בחנה מתחילת השנה לפחות שלוש גרסאות של טילי שיהאב 3 לטווח בינוני ולפחות שתי גרסאות של טילי שיוט קיאם 1, ואף ביצעה לפחות ניסוי אחד בטיל חוראמשאר לטווח בינוני. בנוסף, שוגרו לפחות חמישה טילי זולפאקר לטווח קצר וסקאד אחד. היעד של שניים מהשיגורים הללו היה בסיסי דאעש בסוריה, אבל שימוש מבצעי יכול לסייע גם בפיתוח הטילים. 

 

הנתונים שהועברו לעיתון מראים כי ב-2017 ביצעה איראן רק ארבעה שיגורים של טילים לטווח בינוני ושיגור בודד של טיל לטווח קצר. בנוסף, לאחרונה חל שיפור בדיוק הטילים לטווח בינוני. העלייה במספר הניסויים מרמזת כי טהרן פועלת על מנת לשפר את הדיוק שלהם עוד יותר.

   

מייקל אלמן מהמכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים IISS, שחקר את השיהאב 3, אמר ל"די וולט" כי "הפיתוחים האיראניים לראשי נפץ גרעיניים, שראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הציג באפריל השנה, מראים בבירור שהם מייעדים את שיהאב 3 כטיל משגר". לדברי החוקר ממכון המחקר הבריטי, "אפשר לומר שהטיל הזה מיועד לשימוש גרעיני".

טיל בליסטי Zolfaqar ()
הטיל זולפאקר

לצד זאת, הוא ציין כי "יש לנו מעט מאוד מידע בנוגע לחוראמשאר, שהוצג לראשונה בשנה שעברה, אבל נראה שהוא מבוסס על הטיל הצפון-קוריאני מוסדאן, שכמו מקבילו הסובייטי נועד לשמש לצד ראש נפץ גרעיני". הוא אמר כי ייתכן שהאיראנים מבצעים ניסויים כה רבים כדי לשפר את דיוק הטילים שלהם. עם זאת, לטענתו אין הדבר אומר כי בטילים ייעשה שימוש רק למטרות קונבנציונליות: "אם אתה רוצה לפגוע ביעד קטן ומוגן, כמו הכור בדימונה, ואין לך פצצות קונבנציונליות חזקות מאוד, אתה יכול להשתמש בטיל גרעיני מדויק מאוד".

 

בשבוע שעבר גינתה צרפת את הניסוי האחרון שערכה איראן בטילים בליסטיים לטווח בינוני. בהצהרה של משרד החוץ הצרפתי נמסר כי "צרפת מגנה את הפעולה הפרובוקטיבית שמערערת את היציבות". עוד נמסר כי הניסוי מנוגד להחלטת מועצת הביטחון של האו"ם, וכי טהרן צריכה להפסיק מיד כל פעילות בטילים בליסטיים שנועדו לשאת נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, IRIB TV
שיגור של טיל חוראמשאר
צילום: AFP, IRIB TV
מומלצים