שתף קטע נבחר

השחיינים הבכירים בעולם הכריזו מלחמה

הקמת ליגה פרטית, חרם על תחרויות ומאבק משפטי מלוכלך. הכוכבים הגדולים של הבריכה נאבקים בהתאחדות הבינלאומית: "הרבה אנשים מתעשרים מהשחייה, אבל לא הספורטאים"

מהמחאה העולמית נגד אלימות כלפי נשים וקמפיין ה-METOO ועד ההפגנות האלימות של "האפודים הצהובים" בצרפת על עליית מחירי הדלק, בימים שבהם אנשים מחליטים להשמיע את קולם ולא לשתוק מול עוול ואפליה, גם עולם הספורט מראה יותר ויותר סימנים של מעורבות.

 

המקרה של שחקן הפוטבול קולין קאפרניק שכרע ברך במהלך ההמנון האמריקאי, וחבריו שעשו זאת בעקבותיו, זכה לתהודה הגדולה ביותר, אבל יש מאבקים נוספים שחמקו מתחת לרדאר. אחד מהם הוא זה של השחיינים הבכירים בעולם נגד הגוף שמנהל את הענף (פינ"א, התאחדות השחייה הבינלאומית). זהו סכסוך מתמשך, שהגיע אתמול לשיא בתביעה שהוגשה לבית המשפט בארה"ב.

 

קטינקה הוסו שחייה (צילום: AP)
נפגעה קשות. קטינקה הוסו(צילום: AP)

 

הכל החל אחרי אולימפיאדת ריו 2016, כשפינ"א הטילה מגבלות על מספר המשחים שבהם יכולים שחיינים להשתתף בתחרות אחת. ההחלטה הזאת פתחה תיבת פנדורה של כעסים ותסכולים מצד שחיינים רבים, ובראשם קטינקה הוסו ההונגרייה. "אשת הברזל" של השחייה העולמית, שזכתה בשלוש מדליות זהב בריו, נפגעה קשות מהצעד של פינ"א, מאחר שהגבלת כמות המשחים הפחיתה את מספר המדליות שהיא יכולה לגרוף וכתוצאה מכך גם הקטינה את ההכנסות שלה מתחרויות.

 

להוסו כבר היה ניסיון במאבקים מוצלחים: באותה שנה היא יצאה נגד נשיא ההתאחדות ההונגרית, תמאש גיארפס, בגלל התנאים הנחותים לטענתה שקיבלו השחיינים במדינה. פעולותיה הובילו להתפטרותו אחרי 23 שנים בתפקיד.

 

המקרה שלו זכה לתהודה הגדולה ביותר. קולין קאפרניק  (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המקרה שלו זכה לתהודה הגדולה ביותר. קולין קאפרניק (צילום: gettyimages)

 

"למרות שהעולם רואה בנו השחיינים מקצוענים - מהעובדים קשה ביותר ומהנחושים ביותר - נראה שהמנהיגים שלנו חושבים שהספורט שלנו חובבני ולכן אנחנו חובבנים. כך הם מתייחסים אלינו", טענה במכתב שפירסמה. "אם שחייה עדיין אינה ספורט מקצועני, זה משקף את העבודה שפינ"א ביצעה בעשורים האחרונים".

תחושת המיאוס של השחיינים מעסקני פינ"א הפכה למרד של ממש לפני אליפות העולם ב-2017 בבודפשט, עם ייסודו של GAPS - איגוד השחיינים המקצוענים. במהרה הצטרפו לגוף החדש 30 שחיינים בכירים, ביניהם 15 מדליסטים אולימפיים כמו קמרון ואן דר ברג, ראנומי קרומווידיויו, אדם פיטי, קאמיל לאקור ועוד.

 

איפה הכסף?

אבל זו רק טיפה בים (או בבריכה) לעומת מחול השדים שהחל בקיץ האחרון, לאחר שקבוצת משקיעים הכריזה על הקמת ליגת שחייה בינלאומית בשם ISL. המטרה: להגדיל משמעותית את מספר התחרויות השנתיות, ולאפשר לשחיינים להרוויח הרבה יותר כסף, בדומה לליגת היהלום באתלטיקה או לליגה העולמית בכדורעף.

 

השחיינים כמובן מיהרו לקפוץ על העגלה: כבר תקופה ארוכה שהם מתלוננים על הסכומים הנמוכים שאפשר להרוויח בתחרויות, והליגה החדשה אמורה להכניס להם הרבה כסף. "יש הרבה מאוד אנשים שמתעשרים מהשחייה, אבל הם לא הספורטאים", אמרה קייט קמפבל האוסטרלית, אלופת העולם ב-100 מטר חופשי.

גם אדם פיטי הבריטי, אחד הכוכבים הגדולים של השחייה העולמית, יצא נגד פינ"א ולוח התחרויות. "פורמט התחרויות הנוכחי לא עובד, כי אף אחד לא צופה ו-90 אחוז מהספורטאים הטובים בעולם לא מופיעים בו", הסביר שיאן העולם והאלוף האולימפי ב-100 מטר חזה. "זה מרגיש שאנחנו עדיין בשנת 1970. פינ"א צריכה להיות יותר קשובה לספורטאים, לשמוע מה הם רוצים ולא להגיד להם: 'ככה צריך לעשות את זה'. כל הענף הזה צריך להשתנות.

 

אדם פיטי (צילום: EPA)
"כל הענף הזה צריך להשתנות". אדם פיטי(צילום: EPA)

 

"כרגע יש לנו תחרות שחייה אחת גדולה בשנה, ואנחנו בהחלט צריכים עוד. תראו ענפים אחרים, כמו טריאתלון, שהשיק לפני כמה שנים את סבב גביע העולם והספורטאים שלו מתוגמלים יפה. יש לי ספונסרים טובים, אבל לא כל השחיינים המובילים מקבלים את מה שמגיע להם, בהתחשב במאמץ שהם משקיעים לאורך השנה".

 

הצעד הזה כבר הלחיץ את ההתאחדות הבינלאומית. פינ"א נעמדה על הרגליים האחוריות והודיעה כי אירועי הליגה החדשה נחשבים כ"תחרות בינלאומית" וצריכים לקבל את אישורה. היא אף איימה להשעות שחיינים שישתתפו בליגה החדשה, ובהמשך גם דרשה 50 מיליון דולר כדי לאשר את קיומה.

 

ניפגש בבית המשפט

אם חשבתם שבשלב הזה יגיע המבוגר האחראי שישפוך מים קרים על הסכסוך הזה, הוסו ועמיתיה האמריקאים מייקל אנדרו וטום שילדס הגישו אתמול תביעה ייצוגית נגד פינ"א. במקביל, ISL הגישה תביעה משלה נגד ההתאחדות הבינלאומית בטענה שהפרה את חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב.

 

הסיבה? לטענתם, פינ"א חסמה את האירוע הראשון של הליגה החדשה, תחרות 2018 Energy for Swim, שהייתה אמורה להיפתח בטורינו ב-20 בדצמבר בהשתתפות בכירי השחיינים כמו הוסו, פיטי וצ'אד לה קלוס. "התשוקה שלי תמיד הייתה לדחוף את הענף בכיוון שבו השחיינים הם שותפים של הגוף השלטוני, לא רק הבובות שלהם", אמרה הוסו. "ISL לוקח את השחיינים ברצינות, לא כמו פינ"א".

 

הוסו. "ISL לוקח את השחיינים ברצינות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הוסו. "ISL לוקח את השחיינים ברצינות"(צילום: AFP)

 

התביעה דומה לזו שהוגשה נגד איגוד ההחלקה הבינלאומי ב־2017, שבמהלכה קבע

בית המשפט כי הניסיון למנוע ממחליקים להשתתף בתחרויות פרטיות מנוגד לחוקי ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי. הוסו מקווה שבית המשפט האמריקאי יילך בעקבות אירופה ויאפשר לליגה החדשה לצאת לדרך.

 

בעקבות ההתאגדות יוצאת הדופן של השחיינים הבכירים בעולם, ייתכן שבפינ"א החלו להבין כי הם חייבים ללכת לקראתם. ההתאחדות הבינלאומית הוציאה הודעה לפיה היא "תמשיך לעשות כל מאמץ כדי להגן ולשפר את לוח התחרויות ולפתח את הענף", אך נכון לעכשיו הסכסוך רק מחריף - ואיש לא רואה את האור בקצה המנהרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים